Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Din ordinarie hovslagare flyttar och du blir rekommenderad en annan.

Då du ringer till denne för att avtala om tid och pris får du till svar att det kostar 800:– utan kvitto och 1100:– med kvitto.

Hur reagerar du:

* Jag väljer att betala 800:– och struntar i kvittot- vad ska jag ha det till?

* Jag väljer att betala 1100:– eftersom jag inte vill göra ”svarta affärer”.

* Jag väljer att inte anlita denne hovslagare över huvud taget då jag är helt emot svart-arbete.

28 kommentarer Skriv kommentar

  1. Madeleine

    Utan att tveka alt 1, inget dåligt samvete att jag snuvar staten på momsen. Är ganska less på alla skatter och speciellt moms.

    Svara
  2. Anna

    Väljer nog alt 2. Vill inte hålla på med en massa trixande med pengar och skatt.

    Om ekonomin var superusel kanske jag skulle göra ett undantag. Kanske..,

    Svara
  3. Lina

    Vet inte hur han räknar där, men hur som skulle jag valt att betala vitt. Sociala avgifter och pensionsgrundade är väl inte något dåligt? Tanken är väl att han ska leva efter 65 också?

    Svara
  4. Trasselkvast

    Har inga som helst moraliska problem med att välja alternativ utan kvitto. Men försäkringsmässigt sett är jag övertygad om att det är bäst att välja vitt.

    Svara
  5. Katrin

    För oss är det en självklarhet att välja alternativ 2, vi har några av hästarna i företaget och är mycket noga med att inte befatta oss med svarta pengar i hästbranschen. Man sover bättre om nätterna då… Och jag tycker att uttrycket ”ganska less på skatter” är lite märkligt… Less på att ha fri sjukvård också? Inte för att jag heller tycker det är så roligt att betala över 200 000 kr i skatt varje år på min inkomst men jag är inte dummare än att jag förstår att det behövs…

    Svara
  6. Anonym

    Försäkringsmässigt är vitt klart bäst. Men hovis väljer ju själv om han vill ha pension efter 65 eller inte. Så moraliskt sett kan jag gott tänka mig att välja det billigare alternativet.

    Svara
  7. Emma

    Jag har inga problem att betala utan kvitto, speciellt nu när jag studerar. Tycker att det är upp till hovis själv att hålla ordning på sin ekonomi angående pension och så vidare. Hade jag haft hästen i ett företag är det självklart en annan sak. Men som privatperson innebär det bara mindre pengar för mig.

    Svara
    • Birgitta

      I sak tycker jag att var och en får sätta sina priser efter eget huvud- det lägger jag mig inte i.

      Såg en annons på Blocket nyligen där en hovslagare erbjuder sig att sko för 600:– och skriver något i stil ”försöker hålla rimliga priser”.

      Tja…tycker han att hans arbete är värt 600:– (jag betalar 1100:– för Kreons skoning) så fine…

      Det enda jag försöker uppmana ”alla”, framför allt ungdomar, är att INTE JOBBA GRATIS.

      Ingenting i världen är gratis och det finns ingen anledning att bli utnyttjad bara för att man är snäll eller inte vet bättre (eller inte vet att värdera sitt arbete/ sin tid).

      Jag skulle i exemplet ovan betala 800:–. Hur och OM andra redovisar sina inkomster lägger jag mig inte det minsta i när det handlar om denna nivå (dvs inte hundratusentals kronor).

      De gånger jag får 60 kronor för att mocka en box redovisar jag inte det, nej. Det är inte min försörjning utan mer en markering att ”min tid är inte gratis” och dessutom något som sker väldigt sporadiskt, inte på en regelbunden basis och till en massa hästar.

      Vill man gå miste om pensionsgrundande inkomster, rätt till sjukpenning osv så får det vara upp till en själv och i övrigt får var och en leva med sitt eget samvete.

      Och något kvitto har jag definitivt inte nytta av.

      Svara
      • Jenny

        Och här har en som får sin lön från det offentliga talat… pinsamt Birgitta! Att du får 60 spänn för att mocka en box är väl en sak, men att du betalar en näringsidkare svart är en annan. Dåligt!

        Svara
        • Birgitta

          Jag betalar INTE en näringsidkare svart- VAD JAG VET. Jag har aldrig begärt ett kvitto av min hovslsgare på 25 år- som sagt: vad ska jag ha det till? Men jag TROR att han redovisar sina inkomster som han ska- känner dock ingen som helst önskan att få BEVIS för det ena eller det andra.

          Och ärligt talat; just min hovslagare har detta som YRKE sedan ca 30 år tillbaka så jag har svårt att tro att han är så dum att han inte jobbar vitt, av många olika anledningar.

          Svara
          • Jenny

            Fast om du hade betalt 800 kr utan kvitto för en tjänst som kostar 1100 med kvitto behöver man inte vara mer än normalbegåvad för att inse att de 800 kronorna är svarta pengar. Att du sedan inte gör det i verkligheten är väl en sak. Men i exemplet ovan var du ju ganska tydlig med att du gärna betalar mindre och inte tar kvitto. Så inte konstigt att man förutsätter att du betalar näringsidkare svart och på det sättet bidrar till omsättningen av pengar utanför gängse skattesystem.

          • Birgitta

            Då ska jag FÖRTYDLIGA mig:

            Jag betalar såvitt jag vet min hovslagare vitt men skulle under vissa omständigheter mycket väl kunna betala en tjänst utan att forska i om den som tog emot pengarna jobbar ”svart” eller ej. JA.

  8. Sussi

    Det är fascinerande hur många som är trashiga nog att köpa tjänster svart. Slår vad om att ni inte tvekar på att utnyttja bidrag, sjukvård, vägar, subvensionerad kollektivtrafik, polisen när ni blivit utsatta för brott, förskolor och skolor för era barn. Nä fy sjuttan för sådant trash! Hoppas att ni själva åtminstone jobbar vitt!

    Svara
    • Trasselkvast

      Jag tjänar omkring en miljon om året. Av det får jag behålla knappt 350 000 kr. Så nej, jag känner mig inte ”trashig” de gånger jag inte frågar efter kvitto. Och nej, jag lägger mig heller inte i om personen som utför tjänsten jobbar vitt eller svart.

      Svara
      • Jenny

        Trasselkvast. Det spelar ingen roll vad du tjänar. Att betala svart ÄR trashigt om du så vore kungen själv.

        Svara
        • Birgitta

          Fast enligt vems regelbok? Din? Inte enligt den övervägande majoriteten av svenska folket- det kan jag ganska säkert garantera dig efter att ha diskuterat frågan i många år med många människor….säger jag KONSTATERANDE….utan att lägga moraliska eller andra aspekter på det hela.

          Svara
  9. Trasselkvast

    Haha, nej du, jag tar verkligen inte åt mig av anonyma kommentarer som kallar mig trashig. Jag betalar mer än ni båda tjänar om året i skatt, jag skulle definitivt inte ha samvetskval över 800 kr svart till en hovslagare. Som jag för övrigt ovan påpekat att jag inte betalar så. Kalla okända människor för trash anonymt i ett kommentarsfält… ja, är inte det trashigt så vet jag inte vad som är det.

    Svara
    • Jenny

      Och precis som du är berättigad att höja dig själv över andra för att du tycker att du har (en för dig) hög lön (uttalandet att du betalar mer i skatt än vad vi andra tjänar om året skulle anses som ganska vulgärt i mina kretsar) berättigar mig lika mycket att tycka att det är trashigt att inte betala skatt. Hälsningar från Jenny Karolina Andersson
      Tuna v 39 i Lund (inte så anonym längre)

      Svara
  10. Madeleine

    Jag tycker det är stor skillnad på skatt och moms. Det är momsen som jag är less på. Jag betalar fakturor med redan skattade pengar.
    En gång skatt är mer än vad som är kul att betala.
    Dessutom är hästen min hobby, jag kan inte kvitta någon moms i redovisningen.
    men jag skulle aldrig utnyttja unga människor. Men en hovslagare, snickare eller någon annan hantverkare helt ok för mig. eftersom att jag redan skattat en gång för mina pengar.

    Svara
  11. Camilla

    Kan inte erinra mig från tidigare hovslagare att någon frågat mig om jag velat ha kvitto eller inte… Har betalt allt från 600-1000 kr då (många år sedan) om det var svart eller inte har jag aldrig frågat. Sedan vet jag däremot inte vad som händer om något skulle gå snett vid en sådan skoning, något som visar sig först efteråt, hur man då gör om man inte har något kvitto…? Då får man ju hoppas att hovslagaren tar på sig sitt ansvar…

    Sedan flera år tillbaka har jag en hovslagare som jag värdesätter så mycket att jag tar en semesterdag, lastar min häst och kör 6 mil enkel resa för att få min häst skodd. Och han är inte billig, jag betalar över 1600 kr varje gång via faktura. Det säger en hel del om vad jag tycker om hans jobb! 🙂 Honom håller jag hårt i! 😛

    Men tillbaka till frågan 😉 Idag vet jag faktiskt inte hur jag hade gjort men det beror inte på några svarta eller vita pengar utan helt och hållet på om det nu skulle hända något. Hade betalt 800 kr om jag bara visste att det ordnade sig ändå 🙂

    Svara
  12. Jennysj

    Jag betalar vitt.

    Men hade jag en Hovslagare eller liknande som bara ville ha betalt svart och jag absolut ville anlita denna för att hen är så jäkla bra, ja då hade jag betalat svart. Så det går att rucka lite på min moral ändå 🙂

    Svara
  13. Prick

    Som någon var inne på – jag betalar med skattade pengar från en lön från en arbetsgivare som betalat arbetsgivaravgift. Jag har häst som hobby och kan inte kvitta momsen. Kan i egna ögon tyckas lite orättvist jmf med dem som har häst på firma, betalar med oskattade pengar och kan dra av momsen.

    Vad är rätt och vad är fel? I vissa lägen kan tyckas systemfel men jag kan inte komma på något bättre.

    Betalar min hovslagare vitt men köper foder svart emellanåt.

    Hade helt klart valt 800-alternativet. Betalade också nyligen vacc svart då vet lät mig välja.

    //Prick – också trashig

    Svara
    • CeciliaL

      Säger som Prick.

      Skulle tillägga att som egen företagare och ansvarig för bokföringen på vår lilla firma, är jag hypernoga med att ha kvitto på allt vi köper och säljer, då vi ju är i precis den situationen att vi kan skriva av momsen (20°/°),men som privatperson håller jag inte ordning på hovslagarens eller andra personer firmabokföring – det får de sköta själva, och jag betalar överenskommet pris. Mina hästar gör ej på firman då det är en datakonsultfirma. De flesta småföretagare i hästbranschen här i GB verkar föredra kontanter, men huruvida de deklarerar sina inkomster får de väl ta ansvar för själva. Många så små självanställda är ju inte VAT registrerade (tror gränsen går vid £50K om året eller nåt ditåt). Våra skatter – och förmåner!! – är väl lägre än era i Sverige, men vi får ju alla vad vi betalar för då. Skulle tycka det var pinsamt att stå med pekpinnen och mästra mig inför en annan företagare – de får väl läsa på och bestämma själva vad deras samvete tillåter dem att göra. Känner MÅNGA som tar kontantbetalning, men själv skulle jag ej göra det. Vilket inte hindrar mig från att välja alternativ 1, av de anledningar Prick skrev.

      Svara
  14. rackemarie

    Jag har betalat utan att få kvitto tidigare, så min moral är inte den bästa där. Men nu betalar jag mot faktura och det känns faktiskt bättre, inte minst försäkringsmässigt. Varför inte ett ”rut-avdrag” för stallnära tjänster för att komma åt allt det svarta inom branchen? Nu tror jag att det är vanligare bland de äldre hovisarna att ta svarta pengar. De unga verkar mer medvetna om att de behöver sina pensionspengar. Men jag kan ha fel.

    Svara
    • Anna

      Ang att det är ”orättvist” att de som har hästen i firman och kan lyfta moms och dra kostnaden så handlar det ju om att kostnaden ska vara en ”kostnad för inkomstens förvärvande”, dvs man måste ha kostnde för att dra in pengar i Intäkt/inkomst inäringsverksamheten. Dvs du har hästen i ridskoleverksamhey el dyl. Min erfarenhet är dock att många i hästnäringen redovisar hästar i firman som inte alls bidrar till ”inkomstens förvärvande”. Där har ju Skatteverket fått upp ögonen (äntligen) för denna bransch liksom för frisörer o taxiåkare.

      Tycker det är bra m diskussioner men att kalla varandra för trashiga och utgå från att man tjänar kopiösa mängder mer än andra känns ju lite trist. Gör ni så när ni diskuterar på middagar IRL också?

      Vad gäller moms så är det också en skatt. (Någon skrev något ovan typ att om att skatt är väl ok men moms är jag trött på..)

      Det skattesystem vi har har våra folkvalda politiker beslutat om. Både att vi har moms och att vi har en progressiv skatteskala. Är man inte nöjd med det så får man försöka påverka våra politiker eller flytta till annat land med mindre offentlig finansiering och mer privata försäkringar.

      Själv försöker jag undvika svartbetalningar så mkt det går! De bästa hovslagarna jag anlitar har alla jobbat vitt!!

      Svara
      • Prick

        Jo moms är en sorts skatt, mervärdesskatt heter det väl. Men jag tror Sverige är det enda land som har moms på skatt. DET är märkligt.

        Svara
        • Anna

          Inte alls. Regelverket är hyfsat harmoniserat (vilket även innefattar moms på punktskatter) inom EU även om skattesatsen varierar (huvudskattesatsen får dock ej understiga 15%, sen får man ha två undantagsskattesatser, som Sveriges 12 resp 6%).

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>