Hänsyn i trafiken- hur svårt kan det vara?

Har belyst detta problem tidigare men känner att det är dags att ”avreagera” mig igen.

Som ni vet ligger vårt stall utmed en 70-väg och den kan periodvis vara ganska trafikerad av både bilar och alla möjliga andra fordon- allt från jättelångtradare på många meter till rullskidsåkare (!) som skrämmer slag på hästarna.

Eftersom Kreon är som han är- kan hoppa till för allt möjligt, försöker jag alltid att med handen markera ”sakta ner” till de bilister jag möter.

En del krypkör föredömligt förbi medan andra vrålkör förbi som om de antingen inte uppfattat min signal eller inte bryr sig.

Jag har såååå svårt att förstå att man rent ut sagt VÅGAR fräsa förbi i ”hundranittio”- skulle man verkligen vilja ha en ryttares ….tja i värsta fall LIV på sitt samvete oavsett  ”vems felet var” och ”har man en så dum häst borde man inte rida ut” (jodå…den kommentaren har jag hört för egen del…).

Att sakta in tar bara några extra sekunder- sekunder som kan vara avgörande om en känslig häst fortsätter att skritta lugnt eller far i luften.

Min trista erfarenhet är att enda sättet att EVENTUELLT få bilförare att lugna ner sig är att rida på en ”galen” häst för när Kreon hade sin värsta uteridningsperiod i våras då han både slängde sig hit och dit, försökte stegra sig osv (tack gode gud att DET beteendet försvann)  DÅ minsann vågade bilarna knappt köra förbi honom.

Hur mycket jag än försökte vinka förbi dom kunde det bildas KÖER (helt sant) bakom oss för ingen vågade köra förbi men har man en häst som skrittar till synes lugnt då kan man alltså bli omkörd i vilken fart som helst.

Tråkigt är det och jag vet inte riktigt hur man skulle kunna förändra förarnas beteende- det enda jag vet är att jag så långt det är möjligt undviker att rida på bilvägar även om det ibland är nödvändigt.

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lina

    Jag håller fullständigt med dig! När jag hör och ser att en billist inte saktar ner, trots vinkning, ställer jag mig helt sonika i vägen för dem. Jag går alltså ut med min häst i vägen istället för att hoppas på att slippa bada i diket pga vettskrämd häst. Många billister blir arga och jag ser hur de muttrar bakom rutan, men det skiter jag i. Hellre det faktiskt. JAG har ingen ruta att muttra bakom utan sitter på ett högblodigt väsen med flyktinstinkt och det hade ju kunnat vara så att min häst hade hoppat ut på vägen framför dem en sekund innan istället medan de nu får en ärlig chans på flera sekunder att bromsa!

    Svara
    • Birgitta

      Så som du gör Lina vet jag att en del med ”säkra” hästar gör och det brukar ha bra effekt.

      Det krävs dock lite eftertanke- jag hade inte vågat ställa mig så mitt i vägen med Kreon i ALLA situationer.

      Jag är alltid beredd på att behöva KASTA mig av om vi skulle möta något allt för skrämmande- om jag hade hunnit; tack och lov har det inte hänt hittills.

      Svara
  2. Prick

    Har också en 70-väg ”utanför” stallet men skulle aldrig komma på tanken att gå på den med häst. Inte utan häst heller. Har provat att cykla på vägen och det var inte något jag vill göra igen. Förstår om man får ingen eller lite respons för handviftningar, i många fall tror jag inte ens att de syns.

    Vägar med 50 begränsning kan jag tänka mig att passera eller skritta på en kortare sträcka kanske 100 meter men sådana vägar brukar också vara ganska smala vilket lämnar lite plats för möte (eller omkörning).

    Tråkiga jag tycker således att man inte ska vistas på 70-vägar (eller högre) med häst.
    Jag skulle heller inte som bilist bli så imponerad om någon sonika ställde sig mitt i vägen på en sådan väg.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Fast 70 är väl standardhastighetsgränsen utanför tätbebyggt samhälle? Vi har vägar hemma utan mittlinje där det är 70, men det är svårt för två bilar att mötas. För att ta oss någonstans alls måste vi korsa en 90-väg (tack och lov rakt över och bra sikt) och sedan gå korta snuttar på sådana asfaltsvägar + en hel del grusvägar där det väl formellt också är 70. Hos oss är den stora majoriteten av bilister jättebra och hänsynstagande, men ibland kommer det enstaka idioter. (även på traktor)

      Svara
    • Birgitta

      Tro mig Prick; jag hade gladeligen INTE ridit en milimeter på vägen utanför stallet men det är liksom den enda ”vägen ut” då anläggningen i övrigt är omgiven av åkermark och hagar.

      Så för att öht kunna rida ut/ lämna anläggningen måste jag rida i vart fall korta sträckor på vägen.

      Det jag gör för att minimera riskerna är att jag aldrig rider annat än i fullt dagsljus (skulle aldrig våga rida i mörker som ändå ganska många ryttare i trakten gör) samt försöker att vara så uppmärksam som jag någonsin kan. Kreon har dessutom både graman och martingal för att dämpa eventuella hopp och skutt.

      Det är min lösning på en jobbig situation som ändå måste mötas varje vecka- jag kan ju liksom inte låta bli att rida ut….

      Svara
  3. Renee

    Kom på en idé, vi står på samma ställe som B och har möjligt ännu tokigare ponny när det gäller traktorer, lastbilar, skördetröskor, mc – ja allt utom vanliga bilar! Men det slog mig att vi kanske kan få uppsatt en varningsskylt m häst på! Det hjälper säkert inte mycket men trots allt kanske ngt? Borta vid ridskolan i byn finns det sådana skyltar!

    Svara
  4. jannike

    Det jag tycker är lite intressant är att folk vet mkt väl vad som händer med bilen om de kör på en älg och är livrädda för detta, vad tror det händer om de kör på en älg (läs häst) med människa på? Mindre blodigt och förödande?

    Svara
  5. Hanna

    Jag har alltid undrat hur det kommer sig att vissa nästan gasar sig förbi ett hästekipage – hade man kommit på den tanken om man sett några andra djur på vägen så som rådjur, fåglar, kor med mera?! Men, det jag har insett när jag pratat med folk som inte har erfarenhet av hästar är att de tar för givet att hästarna är trafiksäkra och under kontroll av ryttare. På sätt och vis kan man ju förstå att det resonerar så om de inte har någon som helst erfarenhet av hästar men jag håller ändå med Birgitta: Hur VÅGAR man ens chansa att köra förbi? Jag tänker alltid OM och tar det säkra före det osäkra i alla trafiksituationer och det hade ju varit ytterst önskvärt om de flesta resonerat då! Mer information till allmänheten, kanske insändare i tidningar som är undervisande i en GOD ton skulle kunna hjälpa? Om vi försökte göra oss hörda till våra vänner och bekanta kanske budskapet om att hästar med ryttare inte alltid är utan risk att bli skrämda når fram till fler? Vi får göra oss hörda helt enkelt!

    Svara
    • Hanna

      hmm jag menar ju såklart köra förbi i full fart 😉 Köra förbi får man ju hoppas folk vågar! 🙂

      Svara
    • Birgitta

      Det var ju faktiskt en karl som blev åtalad OCH fälld för….1-2 år sedan tror jag. Han hade tutat på några kvinnor som var ute och red vars hästar blev skrämda osv. Minns inte alla detaljer men minns väl att jag ”gottade” mig otroligt åt domen.

      Kanske är det EN väg att gå; att bilförare faktiskt fälls för vårdslöshet, dvs fattar att det inte är riskfritt att göra som man vill i trafiken.

      Svara
    • G

      Håller med där, jag utgår alltid från att hästen kommer kasta sig ut framför bilen och kör därför sakta förbi. Precis som om det vore ett rådjur vid vägkanten.

      Svara
  6. Fanny

    har samma problem, men oftast är det personbilarna som inte tänker sig för. Lastbilar brukar alltid visa väldigt mycket respekt och ofta tom stanna. Och rullskidåkarna brukar skrika till lite innan så man hinner förbereda sig.

    något jag gjort ett par gånger när jag verkligen tycker de kört för fort/för nära är att memorera registreringsnummert, leta reda på telefonnummert och faktiskt ringa till dom och förklara hur det ligger till. Oftast uppfattar dom att dom saktat ner mycket, men att man får förklara för dom hur illa det faktiskt kan gå. Min häst är som tur är snäll, men nästa gång kanske det är en galen unghäst som är där, och då är det inte bara ekipages liv som kan vara i fara.

    Svara
  7. Anna-Kajsa

    Jag kontaktade för några år sedan NTF för att föreslå en kunskapskampanj om hästar i trafiken. De hävdade att de aldrig hört talas om att det skulle vara ett problem, och därför såg de det inte som ett problem… Jag pratade även med STR som organiserar alla trafikskolor. De medgav att kunskapen om hästar var alldeles för låg på trafikskolorna och var öppna för att göra något. Tyvärr hittade jag just då inte finansiering för ett sådant projekt. Mycket handlar givetvis om okunskap. Ett tydligt exempel är bilar som stannar och väntar, men som börjar gasa när man är i bredd med varandra. Med andra fordon funkar det ju så – när förarna är i bredd med varandra är ju passagen ”klar” – man har fritt fram framför sig. Sen finns det ju dem som drygar sig, som tutnissarna. Fast delvis är det ju också okunskap – de förstår inte hur allvarliga konsekvenser det kan bli av en skrämd häst.

    Svara
  8. Prick

    Hm, ja, det ser ju såklart olika ut i landet. Vägen utanför mig är länsväg. Börjar och slutar mot motorväg. Folk kör därefter. Andra vägar jag kör på mycket är också länsvägar med 70 och 80 som begränsning. Självklart annorlunda ”på landet” med småvägar med 70 begränsning.

    Svara
  9. Sofia M

    Något som många bilister inte vet om är att om det händer något när dom kör om ett ekipage på väg så faller allt ansvar på bilisten oavsett hur hästen än har uppfört sig. Er står ett litet kort stycke allra längst bak i körkortsboken om det, och jag tror inte så många läser så långt.

    Med tanke på hur många hästar som finns i sverige så borde detta stycke belysas mer än vad det gör.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>