Sitter och läser om en tjej som tycker att 8 timmar mellan 2 grovfoder-utfodringar ”känns jobbigt” och minns tillbaka på hur det var då jag köpte min första häst och stallade upp den på ridskolan.
Då och ganska många år framöver fodrade man som jag redan har berättat om med max 5 kilo hö/ häst men inte nog med det: man fodrade bara 2 gånger/ dag- en gång runt 7 på morgonen och nästan gång runt 15.00 ?!?!?!?!?!
Där kan vi väl snacka om att hästarna stod länge mellan eftermiddags och morgonfodringen!
Idag finns det säkert många som skakar helt förundrat på huvudet och undrar hur ”man” tänkte och jag antar att det hade med personalens arbetstider att göra- de slutade vid 16.30 och fodrade med kraftfoder det sista de gjorde.
Otroligt nog (?) hade inte våra hästar mer/ fler kolikanfall än vad som jag antar är ”normalt” på en stor anläggning och inte hade vi varken utmärglade hästar eller djur som stod och vävde och krubb-bet heller.
Som lök på laxen till dessa foderrutiner gick hästarna dessutom i hagen endast ett fåtal timmar om dagen (2-4) och vissa släpptes inte ens ut varje dag.
Ja, så kunde det gå till för 25 år sedan….så allt var sannerligen inte ”bättre förr”- vem skulle accepterat detta idag?
Våra hästar får mat två gånger om dagen men då slänger vi ut rätt mycket mat på foderbordet ute så det ska räcka hela dagen. Vi har inte speciellt ofta haft kolik på våra hästar, min ponny har haft det en gång på 7 år så nått rätt måste vi göra iallafall. Förut fodrade jag fem gånger om dagen när jag hade henne uppstallad på ett annat ställe men sedan hon flyttat hem så är det Pappa som sköter fodringarna!
Egentligen spelar ju utfodringsfrekvensen långt mindre roll än MÄNGDEN mat- ger man en häst mer eller mindre fri tillgång på stråfoder behöver man ju bara fodra en gång om dagen.
Men tänk de hästar som fick 2,5 kg hö klockan 15.00 på ridskolan- en del var så hungriga då att deras hö var uppätet redan vid 16.00- då skulle de alltså stå utan stråfoder i 15 timmar!!!!
Gräsligt. Men tyvärr verkar många stall i Skåne ha marginellt bättre rutiner numera. Jag kommer ursprungligen från en annan del av landet där jag stått uppstaplad i ganska många olika stall under åren. I samtliga stall skedde sista kvällsfodringen vid 21.30-22.00 ibland senare. Någon gång försökte det ”fuskas” med tiden till 21.00 men då blev det nästan upploppsstämning bland hästägarna så man återgick snabbt till de vanliga kvällsrutinerna. I Skåne vet jag (tyvärr) rätt många stall som fodrar dagens sista mål (hö + kraftfoder) vid 18.00 tiden och sedan släcker lampan och stänger. Enligt mig blir det på tok för många timmar fram till morgonmålet som sker vid 7.00 tiden. Och, fortfarande enligt mig, alldeles för många timmar utan tillsyn också!
Stackars djur, men man visste inte bättre då. Mina får visserligen bara två utfodringar men de går ju på lösdrift och får helt andra kvantiteter.
Tror nog inte att det är var man bor som det handlar om. Själv bor jag i Skåne och vet ingen som ger nattfoder kl 18.00. Det handlar ju inte om var man bor utan vad man har innanför pannbenet. Sen kan det ju bero på att Skåne är väldigt hästtätt och då blir ju variationen på rutiner större. Men Charlotte kanske menar att skåningar överlag är sämre djurmänniskor och saknar en del innanför pannbenet? Ärligt talat, Charlotte, så var din kommentar en av de dummaste jag läst faktiskt. Har man inget att komma med så tycker jag att det är bättre att hålla tyst än att sprida lögner! Hade jag varit som dig hade jag flyttat tillbaka till ”en annan del av landet”.
Hos oss fodras det grovfoder 4 ggr/dag. Den som är sist ger kvällsmålet. Inne hos Å där jag står är vi oftast klara runt sju på kvällen (ofta jag som är sist). Hästarna vet så väl rutinerna och börjar kolla om jag inte ska gå till foderrumeto så fort Nozze kommit in i sin box. Alla får MYCKET på kvällen så de har att tugga på länge, plus att vi lägger in foderhalm så även om det går 12 timmar mellan kväll och morgon verkar det som att de är till freds. Det blir ju lugnt och inget spring därinne efter fodringen.
I lilla stallet är det oftast någon som är senare än oss och vi brukar ge Mollis rejält med silage/halm i hans hönät så att han har att göra tills han får sitt kvällshö. Han kan ju bli lite otålig och börja väva annars.
Men Minstral! överreagerar du inte något nu? Jag kan inte se att Charlotte säger att skåningar är dumma i huvudet. Hon beskriver hur hon har upplevt det i några stall i Skåne, vilket för övrigt jag också har sett. Nu kan jag inte uttala mig om övriga landet eftersom jag endast haft häst i Skåne.
Såklart handlar ens hästrutiner inte om var man bor men som du själv säger är Skåne hästtätt och då är det såklart lättare att se bristerna.
Dessvärre har jag sett likande situationer, fast då har det handlat om utsläpp vid 08:00 och intag vid 17:00 utan lunchfodring. Tyvärr är det inte så ovanligt som man kan hoppas.
I vårt stall kvällsfodras det klockan 19.00 och morgonfodras runt 06.00
Jag har all förståelse för att kvällsfodringen inte sker senare- stallägarna vill också ”hålla kväll” och slippa springa ut i stallet hur sent som helst- det är dock över 25 hästar som ska fodras.
Om man har eget stall med 2-3 hästar resonerar man säkert annorlunda.
Och jag ser hellre att stallägarna fodrar än att tex ”siste man” gör det- på en större anläggning är sådant bäddat för irritation tror jag.
Då hade hästarna säkert fått mat lite ”hipp som happ” och kanske hade det tom hänt att de stått utan mat ”jag trodde inte jag var sist i stallet….”.
Att kvällsfodra på schema skulle inte heller vara populärt gissar jag då många valt detta dyrare fullservice-alternativ just för att slippa ”engagera sig” i mer än sin egen häst.
Våra får hö 2 ggr, kl 6.30 och kl 18 och kraft 3 ggr. Alla får ganska mkt hö, alla är glada och friska. Tror på teorin att tillräcklig mängd är viktigare än antalet fordringar / dygn.
Miranda: tack för uppbackning. Det var några stall i Skåne jag uttalade mig om, inte skåningar som personer.
Detta har varit en mycket trevlig blogg att följa. På sista tiden har det dock blivit en bitsk och tråkig ton i många kommentarer, inte bara i denna tråden utan i fler. Jag väljer därför att tacka för mig och lämnar bloggen nu.
Detta är min andra kommentar på din blogg, i den första skrev jag att jag var ”nygammal” i Skåne. Min häst uppvuxen norr om Stockholm och har bott ett par år i Blekinge. Men han har aldrig frusit som han gör här i Skåne. Och detta relaterar jag såklart till maten. Hemma i Sthlm fick han hösilage 4 ggr/dag, dvs lunch i hagen. Han behöver mycket hösilage för att inte bli sur och hitta på hyss. Sparka i boxdörr, grina mot boxgrannar osv. När de håller på så är det ju för att tala om något. Typ ”JAG VILL HA NÅGOT”. Detta beteende håller jag borta genom att ge honom så mycket mat han orkar. Och i princip inget kraftfoder. MEN. Härnere i Skåne får de ingen lunch i hagen. Vilket grämer mig enormt. Min stackars häst står i +6 grader med 100 gr täcke + hals och skakar och spänner rumpan så han ser ut som en islandshäst över korset. Några spänningar vägrar jag ha. 300 gr täcke åker på, tro mig, jag gillar inte att övertäcka. Men av hans täcken finns ett som hjälper honom hålla värmen och det är ett 300 gr med fast hals. Sen har jag lyxen att välja att jobba eftermiddag – jag får njuta av dagsljus med min häst och har möjlighet att själv ge honom lunch inne. Just det, och anledningen till att han fryser så förbannat tror jag såklart är för att han går utan lunch. För i Sthlm har han haft sitt 300 gr när det varit -30 grader….
Det här är väl framför allt ett problem i stallar med anställd personal. Jag vet att det åtminstone ”förr” i travvärlden var vanligt med kvällsfodring vida 16-16.30 – helt enkelt för att det var då personalen slutade. Då förekom det också att hästarna inte släpptes ut på helgerna, eftersom man höll helgpersonalen till ett minimum. Det gäller ju att hitta någon slags balans i detta – som är bra för hästarna men ändå fungerar för människorna. Vi vill ju inte ha personal i stallarna som arbetar svart och med omänskliga tider, samtidigt som få är beredda att betala vad det skulle kosta att ha vettigt avlönad personal större delen av dygnet. Nuförtiden, då de flesta hästar får rejäla grovfodergivor, är det ju ändå lite lättare, och flera här vittnar ju om att de har hästarna på fri tillgång, vilket ger färre fodringstillfällen. Vi har ju stall hemma och hästar som livsstil, vilket gör att det är lätt för oss att kvällsfodra vid 22. Men om vi är bortresta och har grannar/vänner som hjälper oss begär jag inte att de ska åka sent och många gånger till oss. Då får de istället ge hästarna en större giva tidigare på kvällen.
Det var jag som skrev att skåningar var dumma i huvudet om de betedde sig som Charlotte skrev. Inte Charlotte. De rutiner Charlotte beskrev tyckte jag var rutiner utformade av människor med lite innanför pannbenet. Tycker bara det är så tråkigt att bara för att man råkat ut för ett par stall som har dessa rutiner. ”Många stall i Skåne verkar ha marginellt bättre rutiner”, i samtliga andra stall i andra delar av Sverige så skrev du att de hade andra utfodringsrutiner. Ja, hela ditt inlägg utpekade skåningar för sämre hästhållning, har man dålig hästhållning så anser jag att man har lite innanför pannbenet, har man lite innanför pannbenet så är man väl dum i huvudet? Hade folk läst inläggen så hade man sluppit förklara om dem. Charlotte – tråkigt att du lämnar Birgittas blogg, men det som jag tycker kännetecknar denna bloggen är att det faktiskt kan bli diskussioner och gå ganska vilt till. Så har det alltid varit och inte bara på sista tiden.
Lisa – det är ju ett val du har gjort att stalla upp din häst på ett ställe där den inte får lunch i hagen. Jag hade aldrig velat ha min häst på ett sådant ställe och det handlar inte om att den skulle frysa utan om att det går för lång tid utan att den får tugga. Detta är inget specifikt för någon del av landet utan detta handlar om att du har valt att stalla upp din häst i stall där de inte ger lunch. Jag skulle kunna fylla en hel sida med stall i Skåne där man både fodrar lunch i hagen och sen nattmat. Jag kan börja med vårt eget stall och mina närmsta grannars stall.