Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du står uppstallad på en anläggning där det finns ridhus som både nyttjas av de på anläggningen och av ryttare som köpt ridhuskort.

En dag när du kommer in i ridhuset ser du 4-5 gödselhögar på olika ställen runt om i ridhuset- detta trots att det råder upp-plockningstvång vilket också skyltar talar om.

Hur resonerar/reagerar du:

* Jag bryr mig inte. Lite skit spelar för mig ingen roll.

* Jag blir irriterad men agerar inte- tänker f..n inte gå och plocka upp efter andra.

* Jag blir irriterad och tar upp högarna- dels för att de ”stör” mig och dels för att andra kanske inte ska tro att det är jag som lämnat dom efter min häst.

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Sofia M

    Alternativ tre, men jag hade inte blivit så irriterad och plockat upp högarna mest för att spara underlaget. Är inte så troligt att en enda häst lägger 5 normalstora högar under ett pass, så är inte orolig över att någon ska tro att det är jag.

    Svara
    • Birgitta

      Hihi…säkert det första halvåret jag ägde Kreon kunde han lätt lägga 5 högar i ridhuset ÄVEN när han var ensam och till synes helt lugn.

      Eftersom han numera knappt läggen EN hög undrar jag i efterhand hur ”dolt förskräckt” han EGENTLIGEN var då, även om det inte märktes på annat sätt (alla höjarna var väldigt lösa).

      Svara
      • Sofia M

        Jo, men nu pratar jag inte om ”nervös”-högar. Dom innehåller inte samma mängd som en vanlig normalstor hög. 🙂

        Svara
  2. jeguo

    vår ponny lyckades med FEM högar i fina ridhuset förra veckan på 40 minuter. Det var STORA högar, sån är hon men jag är inte den som lämnar…skulle skämmas

    Svara
  3. Linda

    Jag skulle också välja alt.3.
    Men inte för att jag skulle vara rädd att andra trodde det var min häst som efterlämnat dem (oavsett antal högar), utan för att spara på underlaget.

    Svara
  4. sofia

    Detta har i hänt mig flera gånger när jag hade ridhuskort.

    Jag plockade upp högarna (arg som ett bi) och sedan mailade jag ansvariga. Såna slöfockar som inte tar upp skiten efter sin häst borde skaffa sig en hobby dom orkar med. Skämmes tame f-n!! (grrrrrr sånt gör mig verkligen arg!!)

    :-/

    Svara
  5. Anna-Kajsa

    I det ridhus jag tidigare åkt till då och då har jag alltid börjat med att plocka skit… jag blir inte särskilt irriterad, men jag vill absolut inte rida ner det i underlaget. Däremot händer det att jag blir irriterad om vi lånar ut vår ridbana och bara har ett enda motkrav – bajset ska plockas upp – och det ändå är bajs på banan när jag ska sladda. Jag har dessutom själv en häst som aldrig skulle komma på tanken att bajsa när hon jobbar….

    Svara
  6. Trasselkvast

    Hade valt alt 3, och just av den anledning som Birgitta skriver. Har inte så stor kunskap om underlag: vad spelar nertrampat bajs för roll? Det blir ju mull av det med? Och nu menar jag enstaka högar såklart, inte att använda ridhuset som tippningsplats.

    Svara
    • Hanna

      Samma här! Både vad gäller agerande och undran!

      Sen kan ju alla glömma så hade nog inte gjort någon grej över det förutom lite muttrande för mig själv 😉

      Svara
      • Sofia M

        Ja, precis. Det blir till mull, vilket i princip är jord. I ridhus rider vi på sand. För sand har mer svikt, jord blir gärna mer stumt. I längden kommer all mull göra så att underlaget blir okänt hur mycket du än försöker harva det. Djupharvar man det så blandas det med sanden. Detta gör så att underlaget packas i hovarna och ger hästen styltor.

        Men visst, tycker man det är bättre att slita på hästens ben i onödan så ska man absolut låta bli att ta upp högarna efter sig 😉

        Svara
  7. rackemarie

    Alternativ 3 helt klart. Kan inte se en bajshög utan att vilja plocka upp. Men visst hade jag varit irriterad. Hade det hänt fler gånger hade jag tagit kontakt med ansvarig. Jag skrittar alltid fram och av för hand och passar då på att mocka bajshögar som blivit efter min häst OCH andras.

    Svara
  8. Titti

    Svårt det beror nog på vilket humör jag är på, bitter eller inte vill säga! Förmodligen plockar jag upp alla tio bajsar efter ridpasset, dom fem som låg där och dom fem som mitt djur lämnat under vårt ridpass. Antagligen ilsket muttrande när jag gör det, sen går jag ut och är arg en liten stund till och sen glömmer jag det tills det sker nästa gång;)!

    Jag hade också om jag varit en argbigga under dagen kunnat skita i dom gamla skitarna och bara tagit min hästs efter ridpasset, jag hade inte brytt mig om ifall någon hade trott att det var jag som var slarvig eftersom jag vet att jag gjort rätt för mig!

    Svara
  9. Anna

    Definitivt alt 3. Tyvärr. Ibland skulle det vara skönt att kunna strunta i det, men det är inte min stil..
    Det största skälet för mig är dock för att hålla underlaget i god kondition.

    Svara
  10. Johanna

    Nr 3. Det kan ju vara att det hänt något allvarligt med föregående ryttare eller häst och denna inte haft möjlighet att plocka upp? Såklart skulle det upprepas skulle jag påtala det.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>