Dagens (samvets)fråga

För att spinna vidare på gårdagens samvetsfråga vad gäller bajs i ridhuset undrar jag idag hur ni ställer er till longering i allmänhet?

Frågan väcktes åter hos mig i helgen och jag vill inte förekomma era svar genom att berätta varför eller hur jag resonerade men jag lovar att komma med MITT svar senare under dagen.

Scenario:

Du ska longera din häst och upptäcker att ridhuset är nyharvat och att 3 andra personer rider där.

Hur resonerar du?

* Jag resonerar inte på något särskilt sätt utan ställer mig vid en av kortsidorna för att inte vara i  vägen och så longerar jag.

* Jag är medveten om att longering gör helt andra märken/ spår än ridning och försöker flytta mig succesivt medan jag longerar för att undvika att förstöra underlaget.

* Jag väljer att gå med hästen i stället- jag vill inte vara orsak till att harvningen ”förstörs”.

* Annat resonemang- vilket?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Jag antar att det är tillåtet att longera och att harvning sköts med de förutsättningarna!

    Att ”förstöra” harvningen skulle jag inte ägna en tanke, däremot skulle jag fråga de andra om det var ok för dem. Är ridhuset litet blir det trångt med 3 ryttare och en på lina. Är inte helt säker på att longering behöver tära mer på underlaget än ridning, har sett en del som rider på volt varv efter varv efter varv. Även på lina kan man öka och minska volten och även flytta den.

    Svara
  2. Anonym

    Hade aldrig longerat om jag inte var ensam. Häst på lina blandat med ridande är i mina ögon farligt. Det räcker att en blir rädd för ngt och hoppar till åt fel håll så har de trasslat in sig i varandra. Harvningen hade jag inte brytt mig om ifall det var tillåtet att longera öht. Hos oss är det inte det då det kan förstöra underlaget.

    Svara
  3. Lena B

    Tror inte att jag förstör mkt mer med min longering än om man rider, för jag står sällan på samma ställer och ”nöter”. Däremot så hade jag frågat de tre ryttarna om det var ok att jag longerade.

    Svara
  4. Katrin

    Har faktiskt aldrig stått på någon anläggning där inte funnits tydliga regler för vad som gäller vid longering (dvs hur många som får vara inne utöver den som longerar, att man bara longerar en i taget, om det ens är tillåtet osv). På vår egna anläggning får man inte överhuvudtaget longera i manegen (möjligtvis några minuter för att kunna sitta upp på en unghäst eller liknande), vi har tre utebanor som får användas till den typen av aktiviteter.

    Men för att återgå till frågan, jag hade inte tagit risken att longera när det är tre personer som rider i manegen (då får det vara en stoooor manege isf). Så mitt svar finns inte med bland alternativen… 😉 Och annars alternativ 1.

    Svara
  5. Moa

    Jag hade nog skippat longering, men inte pga harvningen utan pga att det redan fanns tre andra ryttare. Undantaget om jag hade en misstänkt halt häst och bara ville longera ett par var åt varje håll för att kolla ev orenhet, då hade jag frågat om det gick bra.

    Svara
  6. Ann

    Har aldrig tänkt på harvning ( en häst 20 minuter på lina gör knappast nåt dike, om man inte står EXAKT stilla hela tiden). Men däremot är det ett otyg med longering i kombination med ridning. Självklart tar man mer plats – man tar upp en cirkel om ca 15 m i diameter. Och det är obehagligt att som ridande passera utanför longerandes häst (mellan häst och vägg) då man aldrig vet om hästen som longeras plötsligt lägger en brall. Eller om longeraren plötsligt viner med pisken.

    Hur som helst har de flesta stall tydliga regler för detta och jag tycker verkligen att om man inte är ensam i ridhuset så frågar man den ridande om det är ok att longera och gör därtill bara detta om man tror sig ha en häst som uppför sig lugn i linan.

    Svara
  7. Jenny

    Med 3 ridande hade jag nog valt att avstå longeringen då jag inte hade fått plats, kanske hade jag promenerat runt tills 1 eller 2 ridit klart (om dom inte just börjat). Nu longerar jag aldrig utan tömkör alltid och mycket längs med spåret – vilket jag upplever tar ännu mer plats (på bredden). Så jag vill ha plats när jag tömkör/longerar. Och så har jag en brall-fis som gärna gör lite skolor ovan marken, skönare att vara själv då så man slipper ”stöket” av att hästarna eldar upp varandra, blir ändå inget bra arbete då utan bara en spänd häst!

    Svara
  8. Serafim

    Jag longerar inte i ett ridhus med 3 andra ryttare. Genrellt longerar jag inte i galopp i ridhus just då jag förstör underlaget. Longerar jag så är det ett mellanting mellan longering/tömkörning så jag rör på mig och hästen hela tiden så att det INTE blir rondeller.. Skulle hästen hoppa rundor så krattar jag efter mig. Utebanan är så pass stor att jag kan longera i en hörna om en eller två andra hästar är på banan men jag frågar om det är okej. Annars väntar jag. Likväl som att jag frågar om någon annan longerar/tömkör och jag kommer och ska rida.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>