Dagens (samvets)fråga (hund)

Scenario:

Du rastar ofta din hund i samma park som en äldre dam med en labrador.

Damens hund är en 5 år gammal tik som är OHYGGLIGT fet- hunden släpar sig fram, flåsar och måste ständig stanna för att den inte tycks orka gå mer.

När du pratar med damen förstår du att hon utfodrar hunden fullständigt olämpligt; hunden dricker exempelvis mjölk i stället för vatten och får riktiga ”människo-middagar” serverade dagligen.

Alla försök från din sida att påtala hundens groteska fetma skämtas bort eller så blir damen förnärmad- vad du  än säger går det inte in och hunden har sett ut på detta vis i flera månader.

Vad gör du:

* Ger upp. Tycker visserligen synd om hunden men vill inte bli ovän med damen.

* Talar i vänliga ordalag om för damen att du kommer att vara tvungen att anmäla henne om hon inte försöker få hunden smalare.

* Gör en anonym anmälan.

* Annan lösning- vilken?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. jannike

    Andra alternativet, djuret går före ”vänskap” men tror inte någon tar hand om anmälan, men förhoppningsvis så skrämmer det damen i fråga. I stallet har jag fått de som hade feta hästar att ändra deras kostvanor, jag sa rent ut att de älskade ihjäl sina älskade hästar.

    Svara
  2. CeciliaL

    Jag skulle ha väldigt svårt att säga något, även om jag kokade inombords. Skulle inte anmäla – till vem då, och på vilka grunder? Det är väl inte olagligt att ha en fet hund (katt/häst /unge)? Om jag kände människan eller vi hade några gemensamma bekanta som jag kunde involvera så skulle jag försöka uppfostra o informera, men mycket mer än så kan man väl inte göra, hur gärna man än vill rädda jycken från dess lidande?

    Svara
    • Sofia M

      Var man anmäler? Till Länsstyrelsens djutskyddshandläggare.
      För vad?
      Det är djurplågeri då hunden lider pga sin övervikt. När ett djur lider, oavsett av vilken anledning, så är det djurplågeri.

      Svara
  3. Milia Glafira

    på ett eller annat vis skulle damen få en anmälan på sig. och fr min del hade det inte tagit flera månader…

    Svara
  4. Trasselkvast

    Två, OCH tre. För hon kommer ju inte ändra sig – såna där människor fattar bara inte. För dem är det ”elakt” att INTE ge riktig mat, godis osv osv

    Svara
  5. Cristel

    Jag skulle anmält. Det är klassat som djurplågeri att ha en sjukligt fet hund.

    Svara
  6. Birgitta

    Jag kan berätta att det tänkta scenariot faktiskt är hämtat från verkligheten även om det är över 20 år sedan det hela utspelades.

    Då träffade jag ofta på en dam som var änka och som uppenbarligen hade sin hund som något slags substitut för maken.

    Exakt så som jag beskrev scenariot var det.

    DÅ gjorde jag inget- idag skulle jag troligen ha anmält.

    Som Trasselkvast var inne på så är det extremt svårt att ändra på ”snälla” människor som gör saker av välvilja.

    Svara
  7. Prick

    Vilken tråkig inställning många har (att anmäla).
    Hur resonerar man då? Har man gjort sin plikt eller vad? Vad tycker man är ett rimligt straff? Vill man eller vågar man inte ta tag i problemet själva?

    Varför inte försöka prata med de människor som man möter och som uppenbart fått lära sig fel, fått fel information, eller inte kan/vill se de problem som uppstår (tex fet/mager/ovårdad hund/katt/häst). I just detta fall verkar det ju vara en människa man ”stöter på” och kanske får tillfälle att påverka vid fler tillfällen ( i hundrastgården). Det är ju sällan man tar till sig sådana kommentarer (din hun/häst/katt är sjukligt fet!!)

    Ska du avkräva damen på legitimation för hur ska du annars identifiera kvinnan i din anmälan? Dam i svart kappa med fet labrador i parken?

    Mitt svar blir nr 4. Jag hade försökt prata med henne vid fler tillfällen, kanske finns det bakomliggande orsaker som utgör större problem (såsom Birgitta beskrev tex närståendes dödsfall). Vad hjälper då en anmälan? Då handlar det ju om att kvinnan behöver hjälp!

    Svara
  8. CeciliaL

    Ser en laaang trad om exakt detta pa Buke, nar jag googlade som hastigast (var nyfiken pa hur andra resonerade). Men alltsa, om hunden ar i dalig form och inte kan rora sig men inte ar specifikt SJUK pa nagot vis som gor att agaren uppsoker veterinar, sa tycker jag det later konstigt att man kan anmala – maste man inte ha litet mera specifika grunder for att anmala en person? Typ hunden lider av sjukdom x men har inte fatt behandling/medicin, hunden far inte komma ut/motion, ohygienisk eller pa annat satt olamplig miljo, den far inte mat, den har olakta skador eller nagot mer an ’den ar fet’. Jag menar alltsa inte att JAG inte tycker det ar SKANDAL att lata en hund bli fet (for det gor jag! moter ofta hundar som jag gissar ar typ 14 ar och far veta att de ar 7, just for att de ser sa feta och aldersstigna ut), utan jag bara undrar hur instansen man anmaler till skulle reagera pa en sadan ospecifik anmalan och om det verkligen ar pa nagot vis olagligt att ha en fet hund som ar i dalig form?

    Forresten ska jag nog i sammanhanget tillagga att jag har en servicehund som ar lab/golden-korsning och ar GALEN i mat och jag vager hans mat minutiost varje dag, for jag vet att han gaaaarna skulle ata fem ggr – eller 10ggr – sa mycket mat och gar extremt latt upp i vikt! 😀 Har aldrig haft den rasen forut och han blev placerad hos mig forra sommaren, sa det har varit intressant att se hur EXTREMT matglada dessa djur ar. Aldrig varit med om maken – han ater alltsa PRECIS vad som helst, t o m hastmat, lucernhack, kattbajs, ja vad-som-helst! Otroligt. Alla tidigare hundar har varit vorsteh och en schafer och de at kott eller hundmat, punkt slut. Hastskit ibland, fast det gor val alla hundar. 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Fast om fetma utgör ett LIDANDE så är det skäl nog att anmäla.

      Djur behöver inte ha någon konkret sjukdom för att en anmälan ska vara berättigad- läste för bara några dagar sedan om ett par som hade sköldpaddor i lägenhet där de fick föreläggande om att typ förbättra djurens boendemiljö så att den blev mer stimulerande.

      Sedan är det säkert till viss del subjektiva bedömningar som avgör på hur stort allvar en anmälan tas- djur kan ju inte prata och om de inte är just ”konkret sjuka” kanske det i vissa fall är svårt att avgöra om ”lidandet är tillräckligt stort” men har man anmält har man i alla fall gjort vad man har kunnat.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>