Söndag- walk in the park

Ja, jag undrar om det inte var lite så Kreon kände i morse när han som vanligt studsade sina 80 språng i lina- lätt som en fjäder :).

Han är numera totalt oflåsig både under och efter hoppningen och jag tror att mycket faktiskt beror mer på inställningen till jobbet än att hans kondition skulle ha förbättrats så pass mycket på 5 veckor.

Den första gången vi hoppade sprang han ganska vilt mellan varven och var lite upphetsad och jag tror att det var mer det som fick igång andningen än att han  egentligen ”jobbade hårt”.

Idag behövdes inga vilopauser mer än den tid det tar mig för att vända markbommarna när vi byter varv.

Hoppade också 4 räcken på rad andra gången i vänstervarvet dvs utan att inleda med ett kryss.

Nu går det också lika lätt att hoppa i båda varven vilket dels sparar på Kreons krafter eftersom det inte tar onödigt tid att få honom att inte springa vid sidan om hinderna i högervarvet och dels gör att det går fortare för oss att bli klara.

Jag får grunna på om och i så fall hur jag ska öka svårighetsgraden ytterligare för nu börjar det som sagt se lite för lätt ut och meningen är ju trots allt att det ska bli stryketräning av det, inte bara en rolig lek :).

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. jannike

    Du kan göra dem olika höga, det brukar jga göra till min häst, så att de måste tänka och verkligen få upp benen, sen kan du öka antalet hinder, och även ha ett galopp språng mellan ngt av hinderna.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har redan lite olika höjder, exempelvis 50,60,70,60 men har också tänkt att jag kan variera ännu mer.

      Att sätta till ett femte hinder kan jag också göra- det gäller bara att kunna hänga med själv eftersom hästen hoppar i lina :).

      Sedan får det inte bli för svårt så att han tappar sugen och börjar stanna inne i serien- det gäller att ha lite fingertoppskänsla där känner jag. Svårt men inte för svårt så att säga :).

      Svara
    • Birgitta

      Fast det är ”studseffekten” jag vill åt (i stärkande syfte) så då måste jag nästan ha samma avstånd mellan alla hinder.

      Svara
  2. Anna-Kajsa

    Vill du öka effekten handlar det ju om fler språng, eller korta avståndet något. Fler språng behöver ju inte betyda fler hinder, Am går oftast 8-10 ggr över serien innan jag byter varv. Det går ju även att göra 6 repetitioner. Om du sätter hindren på volt blir avståndet från sista till första hindret kortare, vilket även det ökar intensiteten. Vill du göra det klurigare för huvudet så handlar det ju om variation och förändring – då måste han vara uppmärksam på vad som ändras hela tiden.

    Svara
    • Birgitta

      Du är klok som en (din) bok :)!

      Jag kommer nog att satsa på att öka antalet språng även om det LÅTER mycket redan med de 80 han tar. Men 100 ska säkert gå bra eftersom han inte är trött än så länge.

      Korta avståndet går ju också även om 3 meter till en så pass stor häst som min nog är ganska ”rätt”- där tror jag att risken är större att han stannar i serien om det tar emot för mycket.

      Men fler språng ska det bli!

      Svara
  3. Hästis

    Min kommentar hamnade på fel inlägg…nåja.

    Du kan ju kolla med stallägaren om det är något han/hon kan tänka sig. Är det fler i stallet som är intresserade och kan tänka sig att betala lite extra?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>