Måndag- lugn och ro

Ni som följt bloggen länge vet att jag i perioder rider tidigt på morgnarna flera gånger i veckan- då är det lugnt och stilla och passar därför Kreon bäst.

Eftersom jag en längre tid ansett att han behöver träna på att ”vara med andra” har jag skippat morgonritterna mer eller mindre helt men nu ska jag faktiskt återgå till dom igen om än kanske inte lika frekvent som tidigare.

Även om Kreon fortfarande behöver gå med andra hästar så känner jag att jag även behöver våra ensamma stunder då jag verkligen kan komma till ordentligt arbete.

Kanske är det mest psykologiskt hos mig själv att jag inte kräver lika mycket när det finns många hästar i ridhuset men det ÄR också så att Kreon KAN bli spänd då samt att det givetvis också av rena ”utrymmes-skäl” är lättare att rida som man vill när man är helt ensam och inte behöver samsas med dels kanske 4-5 ryttare och kanske även uppställda hinder.

Idag fortsatte jag helt enkelt på förra veckans arbete med skänkelvikningar och skolor på diagonalen samt förvända slutor utmed långsidorna.

Måste tjata lite om dessa förvända slutor som verkligen får tag i inner bak på ett bra sätt- prova gärna!

Jag tränade även på att, liksom förra veckan, fatta galopp med tagen bakdel (igen för att få tag på inner bak) och där gäller det att tänka i 2 steg kring övningen.

Flytta ut inner bak med lite bakåtdragen innerskänkel och sedan ta fram skänkeln och fatta galopp- innan bakdelen har hunnit lämna sin plats.

Är man inte noga med skänklarnas placering fattar i alla fall Kreon förvänd galopp och även om det är ”mer avancerat” på volten så är det ju inte det övningen går ut på.

Även lite samlad galopp stod på repertoaren, här blev det några avbrott till trav när jag inte var tillräckligt påpasslig med understödjande skänklar och små pisksnärtar på baken.

Sammantaget ett fint pass där jag verkligen njöt av Kreons arbetsvilja.

När han är ensam och jag dessutom får tänka igenom i lugn och ro hur jag ska göra olika saker gör han det mesta så lätt och fint och utan den där spänningen som kan yttra sig i sura sparkar i sargen, häftiga galoppfattningar som skjuten ur en kanon, tvärtsopp i traven och andra cirkuskonster som ibland uppträder.

Helt klart värt att stiga upp 04.30 för om ni frågar mig :)!

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda Ferne

    När får vi se Mupp o dej p film? Vanlig träning ensamt på morgonen? Mvh Linda

    Svara
    • Birgitta

      Och vem skulle jag få att filma 05.30 tänkte du Linda 🙂 ?

      Jag är ALLTID ensam då :).

      Får se om Lina vill komma och filma någon kvällsträning längre fram- det har hon gjort tidigare.

      Svara
  2. JohannaB

    Jag TROR att termen ”tagen bakdel” brukar stå för att man rider med bakdelen innanför framdelen, dvs förstadiet till en sluta?
    Men din förklaring ovan gör att ett liljeholmens går upp för mig, jag har tyckt det varit väldigt mysko att du ridit med bakdelen innanför för att stärka honom när det är just det han försvarat sig med förut på egen hand! 😀

    Svara
    • Birgitta

      Det Kreon har försvarat sig med har varit genom att gå som i en svag sluta- därför ”tvingar” jag honom att gå i en förvänd dito- dvs motsatsen. Man kan också rida mycket öppna men jag tycker inte man får samma effekt då för man vill ju ha hästen RAK.

      Svara
      • Emma

        Reagerade också på det, men när jag läste vidare förstod jag att du menade tagen bakdel åt fel håll. 🙂 Men håller med Johanna om att uttrycket ”tagen bakdel” för tankarna till bakdelen innanför.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>