Dagens (vilodag)fråga

Idag undrar nyfikna Birgitta vilken dag ni brukar välja som vilodag?

Har ni en ”fast” dag (”alltid en måndag”) eller skiftar det?

Vill ni helst vila hästen en vardag eller en helgdag?

Jag noterar i mina ögon något förvånande att många inte rider någon av helgdagarna- jag skriver förvånande för helgen är för MIG den tid då jag har MEST fritid till mitt förfogande.

Om det är någon dag i veckan jag inte rider så är det uteslutande en vardag- aldrig en helgdag.

När jag ändå är inne på ämnet vilodagar har jag även märkt att man kan ha helt olika referensramar vad gäller dessa. En del tycker att de ridit normalt/ ordentligt när de varit ute i 35 minuter varav 25 i skritt medan jag aldrig ens rider ut på så korta turer.

Men vad räknar ni som en vilodag?

Själv har jag 3 kategorier vad gäller hästens motion:

Vilodag: hästen går enbart i hagen och leds eventuellt i ca 20-40 minuter eller longeras i 10-15 minuter

Lättare pass: hästen skrittas ut en timme, longeras eller tömkörs i max 30 minuter

Vanliga ridpass: hästen rids i ridhus 45-60 minuter eller ute i 45-70 minuter (och då inte bara i skritt)

Vissa veckor får Kreon ingen vilodag alls utan kanske 1 eller max 2 lättare pass i stället och får han en vilodag så blir det max 1 lättare ridpass utöver det.

Hur resonerar ni och vad räknar ni som vilodagar? Hur ofta infaller dessa och vad beror de på? Är de planerade flera dagar i förväg eller blir det lite som det blir?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    För mig är vila att inte arbeta. En skritt-tur innebär inte särskilt stort arbete (såvida man inte går i branta backar flera timmar), ej heller en avsutten promenad. En kortare ridtur i alla gångarter behöver inte heller vara så arbetssamt.

    Häst som arbetar lite tuffare kan få vila varannan dag. Alternativt ett par-tre dagars intensivt arbete följt av vila. Ibland vill man ju åka på meeting eller kurs :).

    Jag upplever inte att det ger mer att sitta med en svettig häst varje dag, återhämtning är väl en viktig del i träningen också.

    Svara
  2. Emma

    Att fullvuxna hästar skulle behöva vila helt är ju bara människans ursäkt för lathet eller att man vill ha en ”fri” dag från stallet. Sen ska de självklart inte gå stenhårt 7 dagar i veckan men jag tror hästen mår mycket bättre av att skrittas ut/promeneras om man vill ha en återhämtningsdag då de är gjorda att röra sig mycket. Speciellt nu under vintertider då de flesta hästar inte går i hagen så många timmar och dessutom inte rör sig så mycket när de väl gör det. Men nu är det ju så att många av oss har vanliga liv så ibland får man inte ihop det att vara i stallet 7 dagar i veckan, men vilodag (dvs hage+box) för hästens skull? Nja…

    Svara
  3. Åsa T

    Om min häst vilar så är det nästan alltid på en fredag, av den enkla anledningen att jag vill hem till familjen en kväll i veckan för mys. 🙂 Då gör jag oftast ingenting med honom alls, han går i stor hage med 3 kompisar hela dagen, men om jag gör något blir det 20 min i skrittmaskin eller 20 minuter i vibrationsboxen. Jag rider oftast i en timme, ibland tänker jag att jag inte ska rida så länge men innan jag tittar på klockan så har det oftast gått en timme iallafall. min häst tränar intensivt ca 3 dagar i veckan. Andra dagar kan bli skrittrunda ute, eller bara ”bus” vid väder som tex nu, galopp i snön tycker vi båda är kul. Hästen är min kompis.. 🙂

    Svara
  4. Eva i Lux

    Mina hästars vilodag är tisdagar om inget inträffar, vilket likaså är mina stall- och hästfria dagar. Har en tjej som longerar Prima en stund och en annan som går på promenad med Calvin vid hand.

    Under tävlingssäsongen är måndagar Primas lediga dagar, då blir det kanske skrittband eller en liten promis.

    Svara
  5. Anna-Kajsa

    Detta är en intressant fråga som kan ställas på två sätt: Hur mycket behöver hästen vila? eller så vänder man på det: Hur mycket behöver hästen träna? Vilken fråga man ställer beror ju lite på hur man har det med sitt hästeri: Med en enda häst var det den första frågan som var aktuell för mig – och svaret var, inte särskilt mycket, bara jag inte rider lika hårt på samma sätt varje dag. Nu, med två hästar igång (och någon gång ibland sitter jag även upp på makens häst), heltidsjobb, pendling och gård är det den andra frågan som är aktuell för mig. Jag vill träna så att jag gör framsteg, men inte så jag knäcker mig själv. Därför har unghästen oftast tre vilodagar i veckan, och den äldre kan ha två. Under perioder med dåligt underlag ökas vilodagarna ännu mer. Tittar jag på travtränarna runt mig (bl a Sveriges bästa) så har de gått från att träna varje dag till att köra några tuffa pass i veckan. Då kör de först långsamkörning i någon timme, sedan ett snabbpass direkt på det. De hävdar att det är mycket effektivare. Då antar jag att de räknar in sin arbetstid i effekt-värdet också. Riktigt så långt tror jag inte att det är bra att gå med en dressyrhäst. Men jag tycker faktiskt inte min äldre häst går bäst när hon går riktigt mycket (till skillnad från förra hästen, som gick bäst när jag red 2 ggr per dag).
    Det var lite om hur jag tänker. Jag kan tillägga att våra hästar går ute i stora hagar långa dagar.
    I praktiken har jag alltså ingen bestämd vilodag, utan jag sprider ut dem. Jag rider i princip alltid två hästar alla helgdagar, och om jag inte jobbar eller är uppbokad på något utöver jobbet så vilar inte hästarna samma dag. I praktiken rider jag alltså två hästar ca två vardagar i veckan, en häst de andra vardagarna och två hästar på helgdagarna.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det var ett intressant sätt att vända på frågan Anna-Kajsa och själv skulle jag vilja svara att jag dels VILL rida så gott som dagligen även om det inte skulle ”behövas” och dels vill motionera min häst så pass att den dels är nöjd och lugn och dels har en sådan kondition att merparten av det arbete som jag kräver av den upplevs som lättsamt och behagligt, dvs att hästen GÄRNA och LÄTT kan utföra det, då minskar både skaderisk och risken för ovilja.

      Jag minns hur det var när jag för tusen år sedan började mina tävlingssäsonger i hoppning med Heron tidigt på året.

      De som (gissar jag) hade ridit ”dåligt” under vintern kom ut från hoppbanan på hästar sjöblöta av svett som flåsade som blåsbälgar medan Heron, som tränats hela vintern såg ut som om han hade varit ute på en liten skritt-runda.
      Därför hoppade han också alltid villigt och utmärkt- det var liksom aldrig något ”jobb” för honom.

      Även idag vill jag alltså ha en oflåsig häst som man ibland kan kräva det där lilla extra av utan att den genast dagen därpå håller på att förgås av träningsvärk eller börjar krångla redan under passet för att den helt enkelt inte orkar.

      Jag har för övrigt nämnt det förut men de gånger mina hästar haft kännbar träningsvärk kan jag de senaste 20 åren räkna på ena handens fingrar.

      Jag vet en ryttare som påstod att hennes häst ALLTID hade träningsvärk efter att hon tränat för tränare (typ en gång i veckan) och detta är enligt min mening totalt och fundamentalt fel.

      Hade jag varit den hästen hade jag verkligen inte haft lust till arbete och det såg den aldrig ut att ha heller för den delen. Konstigt….

      Svara
  6. rackemarie

    Oftast vilodag på måndagar då jag känner att en kväll i veckan är det skönt att ha den där extra pysseltiden både med hästen och att få lite ordning på täcken o dyl.

    Svara
      • rackemarie

        Hänga undan de jag inte ska använda under veckan uppe på loftet, plocka ner nya från loftet. Plocka ner från torkrummet. Borsta av, vika ihop etc. Det är inte så att jag är lika ordningsam varje dag, men en dag för att få lite extra ordning tycker jag är skönt. Annars kan man städa sin garderob. Rensa undan sådant man för tillfället inte använder och bära upp på…ja, just det…loftet. Där finns massor av plats som tur är. Här har jag täckesförvaring, extra garderob, en trådback etc.

        Svara
  7. Serafim

    Jag brukar ha en hel vilodag per vecka. Hel vilodag är när hon får gå och skrota i hagen eller kanske skrittas/promeneras. Vintertid när det är fruset blir det alltid torsdagar för då är ridhuset upptaget pga hoppträning. Om det inte är så att jag är med på träningen.
    När hästen är igång brukar jag vilja få in följande pass per vecka:
    Klättring i skogen
    Uteritt med mycket galopp
    Markarbete bommar eller lite lätta språng eller hoppning
    Dressyr pass hemma ( där jag lägger riktigt tryck vilket ibland blir två dagar i rad)
    Dressyr träning
    Samt ett lättare pass av något slag.

    Problemet är få in alla de saker jag vill göra på en vecka… Så det blir lite variation beroende på väder och vind samt hur hästen känns. Dessutom utesluter tex inte markarbete att jag inte lägger in saker som jag har nytta av i dressyre.

    Nu kommer jag köra en uppbyggnadsfas och då blir det 3 dagars arbete och en dags vila ungefär. Uteritterna blir lite beroende på hur underlaget ute ser ut. Men generellt blir det mycket bomarbete för att stärka upp henne, en rackarns massa lösgörande arbete, väldigt mycket övergångar, en hel del tömkörning och longering över bommar. Tanken är att hoppa in på åtminstone markarbetes träning fortast möjligt och anpassa det efter hennes ork. När hon har styrkan och grundkonditionen så blir det att sätta igång dressyrträningen ( ser ingen anledning att lägga en massa pengar på träningar innan hon ens har grunden satt).

    Svara
  8. Marie

    Då jag jobbar obekväma tider varierar det när min häst får vila=gå i hagen med kompisarna=bus… För att min häst ska må bra behöver hon aktiveras 5-6 dagar i veckan. Normalt sätt en blandning av 3 dagar i paddocken och 2-3 dagars uteritt. Nu när det ändå är fruset och för lite snö för att göra något annat än att skritta, promenerar jag ibland mest för att jag ska få lite motion.. 😉 Så just nu går vi lite på halv fart så antingen mer snö eller vår vill jag ha!!

    Svara
  9. JohannaB

    Min har ju två hektar hage med bra underlag och går ute minst 12 timmar per dag. Jag har därför inte behov av att lägga in ”promenader” eller ”skritt” i hennes träning, det klarar hon av alldeles själv! 🙂
    Jag tänker inte riktigt som dig, utan vill ha mer intensiva pass där vi jobbar ganska hårt två till tre gånger i veckan. Dessa innebär de flesta gångerna transport till ridhus och ett rejält pass där, 45-75 minuter, med högre intensitet.
    Utöver det blir det två-tre lättare pass. Som lättare pass blir det uteritter 40-50 minuter, tömkörning (30-40 min) eller lättare dressyrpass hemma (kan bli så korta som 30 min beroende på hur det går, annars upp till 45 min).
    Jag har ofta vilodag efter de intensiva ridhuspassen.
    Det innebär att min häst vilar ibland två dagar i veckan.

    För oss funkar detta bra, jag red tidigare mer ofta men mindre intensivt men det blev för ”mesigt” och vi utvecklades inte. Resultatet blev mycket bättre av att spänna bågen och rida för fullt (på 100%) två pass per vecka och rida mesiga pass resten av veckan. 😉
    Träningsvärk som ont i kroppen får hon inte, däremot blir hon rejält trött av de intensiva passen. Dock inte alls psykiskt trött, hon blir snarare piggare och piggare ju längre de passen går och taggar upp sig! 😀

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>