Erfarenheter av potatisprotein?

Jag har nyligen börjat fundera på att ersätta det sojamjöl jag kompletterar Kreons foder med med potatisprotein i stället.

 Han kliar sig fortfarande lite grann och jag undrar om han trots allt inte är känslig för sojamjölet?

 Jag trodde ett tag att kliandet hade samband med pälssättningen men nu har det pågått så pass lång tid att det verkar ganska osannolikt.

 Hur som helst undrar jag om ni har några erfarenheter av potatisprotein som ni vill dela med er av.

 Hiss eller diss? 

22 kommentarer Skriv kommentar

  1. jannike

    har ingen erfarenhet av potatisprotein men undrar om du har provat krafft muskel? Tycker att det är ett bra komplement i foderstaten när man behöver få upp proteinet

    Svara
    • Birgitta

      Krafft Muskel INNEHÅLLER till stora delar just potatisprotein plus en hel del annat som jag tycker känns ondödigt att betala för när det enbart är proteinet jag vill åt.

      Svara
      • jannike

        Aha ok, måste erkänna att jag inte ens läst igenom så tydligt, men blötlägger inte mitt kraftfoder så krafft muskel fungerar fint för mig än så länge.

        Svara
  2. Lina

    Går det att köpa rent potatisprotein? Krafft Protein Pluss?
    Har för mig att det är rätt dyrt, men betydligt miljövänligare än sojamjöl.

    Svara
    • Birgitta

      Kvarnbyfoders återförsäljare kan tydligen ordna fram det.

      Har fått prisuppgift av Svedala Bygg o foder där det kostar 620 kronor för 25 kilo vilket räcker i ganska många månader.

      Svara
  3. Liv

    Jag skulle passa mig att trycka i hästen extra protein om det inte är så att du har en korrekt uträknad foderstat. Protein i överflöd är, som du så klart vet, alltid ett orosmoment och medför onödig risk.

    Svara
    • Birgitta

      I samband med att Kreon blev halt i september (och samtidigt som gräset tröt i hagarna) tyckte både jag och ”min” veterinär att Kreon såg lite väl muskelfattig ut och behövde bygga upp sig bättre.

      Jag rekommenderades att ge honom någon form av proteintillskott (vilket jag själv också ansåg)) och började ge 1 kg lucern (mycket mer vill Kreon inte äta) och 3 dl soja.

      Sedan dess har hästen stadigt sett bättre och bättre ut i hullet och äntligen fått en rejäl hals- den som tidigare var som en liten smal pinne som såg helt felplacerad ut på en så pass stor häst.

      Så ja, jag anser att proteintillskottet är berättigat då jag inte får i hästen varken mer ensilage eller lucern.

      Dock tror jag som sagt att det är sojan som han kliar sig av- det lär ju visa sig när jag går över till potatisprotein.

      Svara
  4. Jennysj

    Jag hissar det! Har det från kvarnbyfoder och det är kostade 500 strax före jul. Dammigt att hantera men alla mina hästar äter det med god aptit och är fina i hullet. I år hade vi ett hö med ganska lågt proteininnehåll så jag tycker att detta plus lucernpellets har gjort att alla ser mycket bra ut i hull och päls,

    Jag blötlägger det med lucernpelletsen förresten så det är ju aldrig dammigt för hästarna 🙂

    Svara
  5. Sofia M

    Min vännina ringde till dit man skickar sitt hö för analys. Där sa dom att det överlag är låg proteinhalt i höet i år pga att det regnade när höet skulle ha skördats. För varje dag man väntar efter att axet har slagit ut så sjunker proteinhalten i höet/gräset. Så jag tycker du gör rätt i att öka med tillskott 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag ser ju att det har hjälpt jättebra. Jag kan ju inte kräva att hösten både jobbar på ordentligt och bygger muskler av ingenting.

      Svara
      • Lina

        Vad jag förstår är ert stall lite större och det känns slarvigt av stallägaren att inte ha analys med tanke på alla fina fodermedel som ingår. En analys kostar ca 500:- inkl moms vilket borde kunna intjänas snabbt genom att ransonera på kraftfodret utefter analysen.

        Svara
        • Birgitta

          Som sagt så kommer vårt ensilage från flera olika åkrar (vet faktiskt inte hur många) så det handlar inte om 500:– utan flera tusen i så fall.

          Svara
          • Lina

            Jo, jag förstod det men om de har låt säg 6 olika partier blir det ju ~ 3000:-. Om de har kraftfoder à 10 kr/kg är det ju enkelt räknat att om 10 hästar får 1 kg för mkt/dag är det snabbt återbetalat. Att ni inte går ihop några stycken om nu stallägaren är så snål/dum….

          • Birgitta

            Min allmänna erfarenhet (och alltså inte något mot de som står på anläggningen just nu) är att folk vill fodra med kraftfoder oavsett om det behövs eller ej- ett ämne jag har tagit upp flera gånger.

            Ja, jag skulle kunna skriva spaltmeter om detta men låter bli.

            Hade hästägarna på anläggningen haft intresse av en analys hade vi självklart kunnat enas om detta.

  6. Madeleine

    Jag ger min häst riskli. Det har ett högt energinnehåll,som beror på ett högt fett inehåll.
    Mem det intressanta med riskli är att det innehåller ett specielt fettämne , gamma-oryazanol som är en anti oxidant med steroidliknande egenskaper som främjar muskel byggnaden.
    Der allra bästa är att köpa olja av riskli som har ett högre innehåll av gamma-oryzanol.
    Dodson and Horrel.

    Svara
    • Göran Karlsson

      Jag har länge försökt att köpa riskli och riskli olja ,men det går ej att få tag på .Nu undrar jag vart du köper det .Tacksam för ett svar.

      Svara
  7. Madeleine

    Jag köper det på Möllers foder i Håslöv. Fodret heter Equi-jewel. Det säljs av dodson and Horrel.
    Du kan kontakta Brogaarden tel 040-480758.
    Jag ger det som ett tillskott.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>