Förklaring till alla fjortisar och andra som inte förstått

Jag vet egentligen inte hur lönt det är att jag försöker att FÖRTYDLIGA vad jag menade med mitt inlägg ”Exempel på dagens skryt?”- just kommentarerna till detta bekräftar för mig att man ibland läser det man vill läsa och att man tycker att det är roligare att tolka det skrivna till sin egna version för då kan man hugga på ett annat sätt än om man faktiskt hade läst vad som står.

Men ok…om någon bryr sig och kanske kan tänka sig att inte bara hävda att jag är en avundsjuk person så:

Till att börja med anknöt inlägget till ett inlägg skrivet dagen innan där jag IFRÅGASÄTTER om det inte är så att många ungdomar visar exempel på sina outfits mer för att skryta än något annat. Jag undrade i samband med detta hur detta påverkade tex deras föräldrar som ju oftast är de som får ”stå för fiolerna” och sedan uppkom en diskussion kring detta.

När jag skrev inlägget ”Exempel på dagens skryt?” så  framgår det redan av RUBRIKEN att jag ställer en FRÅGA (frågetecknet betyder just detta) och inte att jag PÅSTÅR något.

Jag frågar alltså om man skriver att man har fått en hjälm för 9.5000 för att skryta.

Detta var en allmänt ställd fråga där jag tog ett exempel från en anonym bloggare- verkligen inte för att på något sätt outa just henne.

Att jag skrev att jag tyckte att hjälmen var ful berodde på att man ofta då man skriver om andras dyra saker blir anklagad just för att vara avundsjuk vilket ju mängder av kommentatorer påstår att jag är trots att man i min värld inte kan vara avundsjuk på någon som har något man tycker är fult.

Så; för sista gången: nej, jag är inte avundsjuk på någon som har fått en enligt mig ful hjälm och hade jag velat ha en likadan hjälm hade jag väl bara kunnat beställa en- inte skriva om hjälmen som exempel i mitt inlägg.

Och det viktigaste av allt: jag tog hjälmen som ett allmänt exempel utan någon som helst avsikt att peka ut vem som fått hjälmen- det har mängder att kommentatorer gjort allt för att avslöja och deras kommentarer har jag därför fått redigera.

Jag har mig veterligt aldrig tidigare varit inne på denna tjejs blogg innan jag fick länken om hjälmen av en bloggläsare, jag har definitivt inte skrivit något på tjejens blogg (som hon påstår) och för mig är det fullständigt egalt VEM som äger hjälmen- det är som sagt inte DET inlägget handlar om.

Ni som vill kan fortsätta att överösa min blogg med information om vilken gåva till mänskligheten denna tjej är- det spelar ingen roll eftersom inlägget inte handlar om henne.

Jag tycker ”bara” att det är intressant att diskutera vilken påverkan det kan ha på både barn och vuxna när det skrivs om så dyra produkter som denna hjälm och det tycker jag att jag ska få lov att göra utan att genast bli utpekad som avundsjuk.

Jag kommer aldrig att avslöja vem tjejen vars hjälm jag skrev om är (och jag har för övrigt aldrig hört talas om henne innan jag såg länken till hennes blogg) så ni som vill fortsätta att skriva avslöjande detaljer om henne har inget för det i eventuella fortsatta kommentarer på MIN blogg.

50 kommentarer Skriv kommentar

  1. Miranda

    Men herregud! vad folk bli upprörda över ett inlägg i din blogg. Tycker det är helt vansinne att man lägger ner 9500kr på en hjälm. Det finns de som inte har mat över dagen och så blir folk upprörda över ditt inlägg. Härligt med lite perspektiv på tillvaron…..gode gud!

    Svara
    • Birgitta

      Så är det ju….för barn och ungdomar är andra saker viktigare än för vuxna och de upprörs också på ett annat sätt över andra saker- helt naturligt.

      Jag tar inte så hårt på det- tycker mest att det blir roligt när någon skriver typ ”att du orkar bry dig” när skribenten SJÄLV orkar bry sig att just svara mig. Det är ju högst frivilligt :).

      Svara
  2. annelie

    Förstod vad du menade redan i ditt förra inlägg. Tyvärr är det tidens tand. Frågan är varför utrustningen har blivit så viktig? Företagen gnuggar sina händer och ser hur intäkterna skjuter i höjden. Ungdomar är en köpstark grupp, eller rättare sagt derast närmaste och i frågasätter inte nödvändigheten i den ofta alltför dyra utrustningen. De måste ha föra att vara med i ridmode matchen. Inte tänker de att det gör lika ont att slå i huvudet med en hutlöst dyr hjälm. Segerns sötma blir inte sötare med kavaj för flera, flera tusen. Likaledes är det inte trevligare att vägra ut sig med ett par hutlöst dyra ridstövlar.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag tycker som sagt att det är tråkigt med denna hets för jag VET hur ungdomar kan tjata och pressa sina föräldrar.

      Det är att göra det lite för enkelt för sig att skriva att det står alla fritt att köpa vad de vill för riktigt så ser verkligheten inte ut vilket inte alla (framför allt aningslösa ungdomar) förstår.

      Har man arbetat med ekonomsikt bistånd i 15 år har man ett annat tänk kring pengar….

      Och program som Lyxfällan har väl gått i fler säsonger av en anledning….

      Svara
  3. Madeleine

    Jag kan inte annat än att hålla med dig Birgitta. Hoppas dagen inte kommer då deras föräldrars pengar har tagit slut.
    Tyvärr händer det allt för ofta…..

    Svara
  4. Titti

    Har läst igenom kommentarerna och undrar varför man inte ifrågasätter att en hjälm kostar
    9500: -!!?? Vilket är det första jag gör när jag ser priserna på vissa saker som erbjuds i hästaffärer. Jag som vuxen vill ha en massa märkesgrejer till mig själv och hästen, eftersom jag också påverkas av rådande trender och populära märken, men jag anser att dom är på tok för dyra, och tänker efter tusen gånger innan jag eventuellt köper något!

    Svara
    • Birgitta

      Nej, det är det jag inte förstår och det som jag också tycker är skrämmande- när man bara rycker på axlarna och tycker att det är väl ok att köpa/ få en hjälm som kostar typ 10 gånger så mycket som en vanlig hjälm (7 av 8 hjälmar hos Hööks kostar under 750:–).

      Då undrar i alla fall jag vilka referensramar man har?

      Svara
  5. Lina E

    Fast du HAR en tråkig ton mot unga i allmänhet. ”Dagens ungdomar” används nedlåtande stup i kvarten i den här bloggen och dina senare inlägg osar faktiskt ganska mycket bitterhet. Kan du inte bara låta folk vara dom är och acceptera att alla gör sina val (även de föräldrar som väljer att överösa sina ungar med dyra prylar)? För att konkretisera: Du har valt att bo i Staffanstorp och tycker det är jättebra , fråga någon annan så tycker hon att hela orten osar WT och skulle aldrig sätta sin fot där. En person skulle aldrig köpa en hjälm dyrare än 400kr medan en annan glatt slänger 17000 på ett par stövlar. Acceptera folks olikheter och sluta ondgöra dig så lovar jag att du kommer att få ett rikare liv!

    Svara
    • Birgitta

      Jag tycker inte alls att jag skriver nedlåtande om ”Dagens ungdomar” speciellt ofta och om du tycker att inläggen osar bitterhet får det stå för dig.

      Detta är ju i mångt en DISKUSSIONSBLOGG där jag inte väjer för att skriva obekväma sanningar så som jag ser dom och hästvärlden är full av saker som man kan ha synpunkter på- både positiva och negativa.

      Huruvida Staffanstorp osar WT har jag ingen aning om då jag bor utanför själva orten och aldrig rör mig inne i byn och det är dessutom helt ointressant för mig.

      Och ett rikt och lyckligt liv har jag redan tack.

      Ett tips: läs inte sådant som stör DIG så slipper du reta dig.

      Svara
      • Lina E

        Även läsare kan väl få ha åsikter Birgitta, även om jag märker att har har svårt att ha förståelse för andras argumentation. Tyvärr har det blivit så tråkig ton i denna bloggen att jag kommer att sluta följa den.

        Svara
        • Birgitta

          Så klart att läsare får och SKA ha åsikter- utan dessa vore ju bloggen ”död”. Sedan kan alla inte tycka lika i allting och vill du inte fortsätta att läsa är det också helt frivilligt.

          Jag har själv slutat att läsa massor av bloggar- det är inget konstigt med det och jag måste få skriva och tycka det jag vill utan att fundera på om jag kommer att tappa läsare eller ej. Jag gör detta helt oavlönat för att det roar mig och inte i något syfte att bli känd eller så.

          Svara
    • annelie

      Att tycka är själva grejen med att blogga tycker jag. Sen att man kanske kliver på någon öm tå är oundvikligt även om det inte är syftet.

      Svara
  6. jannike

    Och jag själv tycker det är kul med lite annorlunda blogg, har en känsla av att du skulle kunna köpa en likadan hjälm på studs om du velat, för har man råd med tillridning av sin häst 1 gång/vecka + träning och då vad jag tror står på en ganska stor anläggning så finns där säkert resurser för olika utsvävningar, det handlar bara om vad man prioriterar. Nä din blogg är en frisk fläkt i hästbloggarnas märkesfixerade värld.

    Svara
    • Birgitta

      Tack! Som jag skrev tycker jag att det är löjligt att ”bortförklara” det jag skriver med att jag är avundsjuk.

      Jag kan för all del visst vara avundsjuk på MYCKET- en superfin dressyrhäst tex, trots att jag också har en fin dito men en blingad hjälm….näää fy…det är inget för mig.

      Och visst skulle jag lätt kunna köpa samma hjälm om jag ville men det vill jag alltså inte.

      Men så fort man inte tycker om något är man alltså avundsjuk?!?!?

      Svara
  7. Minstral

    Det jag inte för mitt kan förstå är varför priset måste nämnas? Det är väl klart som korvspad att det är roligt att visa upp något fint man har fått på sin blogg, men varför kan det inte räcka med en bild och ”titta vilken snygg hjälm jag har fått”? Men nädå det måste ju tilläggas att den kostade si och så mycket. Hade gåvan varit mindre värd om det varit en hjälm för 500 kronor? Jag får en känsla av att snygghet inte längre ligger i utseende utan i prislappen.

    Jag tror också att många ungdomar har svårt att sätta in saker i ett större perspektiv, om jag blir arbetslös kommer jag max få ut 11000 kr. Det är en hel del ungdomar som har föräldrar som är arbetslösa. Att då sitta och skryta i en blogg att man har fått en hjälm för en månadsinkomst känns säkert sjukt för många. Även om jag blir arbetslös har jag pengar så jag kan köpa en hjälm för 9500 kr, anledningen till att jag inte gör det är jag skulle tycka det var pinsamt att lyckats bli lurad av tillverkaren att köpa denna vara. Det är detta jag tycker är skrämmande, det finns ingen hjälm i världen som är värd denna summa. Tillverkarna lever på att det finns korkade människor som köper deras produkter.

    Så fort man har en åsikt om något är man avundsjuk, det är väl jante om något.

    Svara
    • Birgitta

      Mycket bra skrivet! Ja, tillverkarna måste verkligen skratta hela vägen till banken…..Och mycket av det du skriver om är ju sådant som man som ung varken har en aning om eller bryr sig om ibland (arbetslöshet hos de vuxna tex) bara man får den utlovade månadspengen utan knot.

      Svara
  8. Lina S

    Ha ha, jag älskar jämföringen med att någon tycker Staffanstorp är WT. Det är bara ett bevis på hur mycket vissa läsare tolkar in själva med tanke på att du inte ens bor i Staffanstorp.

    Det jag reagerar på i inlägget tjejen med hjälmen skrev är att hon skrev ut priset, och att priset är helt sjukt för en hjälm! Men det är lite så de funkar i hästungdomsbloggarna nu. Är glad över att jag inte är 11 år nu och de som skriver bloggarna hade varit de jag såg upp till. När jag var liten såg jag upp till folk som red bra och strävade efter att hela tiden bli bättre även om jag visste redan då att mina föräldrar aldrig skulle ha råd med annat än att betala terminsavgiften på ridskolan och lite vanlig (oblingad 😉 ) utrustning.

    Tycker det är jobbigt att se hur hög status dyra ridkläder/stövlar/mm har idag och hur ungdomar eftersträvar statusen som tyvärr kommer genom det.

    Svara
  9. Åsa T

    Oj! vilken cirkus det blivit.. riktigt roligt tycker jag. 🙂 ATT detta är en blogg där man kan tycka olika. Själv är jag Mamma till 3 döttrar som nu börjar bli vuxna, de är 23,22 och 20 år. Jag vet att jag förmedlat pengars värde för dom under deras uppväxt och de blir(precis som jag) upprörda över ungdomar som får allt. Min upplevelse( Observera att det är min upplevelse) av dessa ungdomar är att den dagen de ska sköta sin egen ekonomi har de ingen aning om pengars värde.. Att de inte kan ta vissa jobb, för då tjänar man ju inget, tex… De ungdomarna har svårt att ta motgångar och tyvärr upplever jag att de ”ger upp” ganska fort om det inte omedelbart blir som dom vill. Jag tror på att barn/ungdomar ibland måste kämpa lite för det de vill ha, detta ger en större tillfredställelse än att Mamma och Pappa köper det jag pekar på…… Vi vet att vårt samhälle aldrig varit så rikt som nu, att vi aldrig kunnat spendera så mycket pengar som vi gör nu och ändå är vi sjukare än någonsin (framförallt psykiskt..) Vad detta beror på kan man verkligen undra? Jag tror, observera tror att mycket handlar om att hantera motgångar, idag är det många ungdomar som uppsöker psyk när pojkvän/flickvän gör slut.. När vi var tonåringar och detta hände fanns det inte på kartan att uppsökta vården? Men jag tror att det handlar om att hantera motgångar, för mycket curling helt enkelt?

    Svara
  10. Titti

    Birgitta din blogg är bra och jag beundrar att du säger vad du tycker och tänker, du hänger inte ut någon samtidigt som du ju uppenbarligen skapat debatt, och det är bra! Dessutom är det underhållande att läsa alla upprörda kommentarer;)!

    Svara
  11. G

    Det har ju i alla tider funnits barn som alltid får allt de pekar på och helst det dyraste, finns många föräldrar som gladeligen ”köper” sina barn. Sen finns det självklart de som köper allt OCH ger dom en kanonuppfostran. Givetvis. MEN den stora skillnaden mot för några år sen är att genom internet så syns dessa vanor så himla mkt mer. Antalet barn som får allt kanske inte är fler (fast det tror jag eftersom folk fått bättre ekonomi) utan att de som syns, syns för alla. Så helt plötsligt ser det ut som att ALLA köper/får dyra märkesgrejer hela tiden fast verkligen inte ser ut så.
    Skulle kunna skriva en hel roman om detta men textrutan är så liten så jag orkar inte.
    Själv tycker jag iaf att debatten är skitkul och de upprörda kommentarerna ännu roligare. ”Du är bara avundsjuk”. Vilket ointelligent loser-argument.
    Går inte att argumentera med Twilight-generation 😀

    Svara
    • Katrin

      Ointelligent loser-argument? Tja, eller bara hur Birgitta uppfattas av en del som läser bloggen? Bloggar man så kommer man tolkas och uppfattas utefter det man skriver/de åsikter man har, alla läsare kommer inte tolka bloggaren på samma sätt. Vissa av er tycker att Birgitta ”bloggar jättebra och ni tycker precis som hon” medan andra – som jag – tycker att Birgitta mest låter avundsjuk, bitter och har lite ”skriva folk på näsan-attityd” i de flesta av inläggen.

      Svara
      • G

        Men det är ju ointelligent anser jag att inte komma på ett bättre argument. Birgitta har råd att köpa hjälmen men väljer bort det, hur kan hon vara avundsjuk & bitter då?
        Argumentet bevisar bara vad du själv värderar högt i livet; Mest prylar när man dör vinner…
        Själv är jag mer avundsjuk på de som har tid att ha häst överhuvudtaget, och de som kan rida bra.
        Och jag håller absolut inte med Birgitta i alla inlägg hon gör men i det här fallet råkar jag göra det.

        Svara
  12. rackemarie

    G: Jag tror du ska uppgradera din webbläsare för att slippa en lilla rutan 🙂

    Som en kontrast till alla köplystna och statusjagande ryttare kan jag berätta om min äldre dotter som ALDRIG tyckt att utrustning varit viktig. Hon rider fortfarande i sina 30 år gamla, ärvda ridstövlar. Till slut tyckte jag det var nästan pinsamt att hon tävlade i dessa stövlar och köpte faktiskt ett par Cavallo i någon gammal modell för en liten peng på rea till henne. Kan tilläggas att de gamla fortfarande används. Hon tycker de andra är för ”fina” att ha till vardags. Så här har det varit med henne ända från ponnyåren. Hästen, träning och tävling har varit det hon lagt sina pengar på. Min lite yngre dotter är nog lite mer mån om att hon och hennes häst ska vara snygga, men inte heller hon går till överdrift utan väljer de produkter som är lite billigare. Vi har diskuterat mycket om det här med hjälmar tex då hon bland sina hästkompisar har just någon som köper dessa svindyra saker. Den hjälm som min dotter köpte som ”finhjälm” anses då var en”slit- och slänghjälm”. Men visst kan man förälska sig i ett fint schabrak eller någon snygg väst av ett lite dyrare märke, men om man väntar lite kommer det ofta en rea. 😉

    Svara
  13. Cia

    Förstår precis vad du menar och skulle kunna skrivit likadant själv.
    En blogg är ju ett ställe där man får uttrycka sina egna personliga åsikter och då blir det ju speglat av just den personens egna åsikter och känslor osv…
    Som läsare MÅSTE man inte ta åt sig och man MÅSTE inte läsa, eller hur. SÅLLA BORT det som du inte gillar. Det gör jag.
    Sen till dig Birgitta, känner ofta igen mig i dina åsikter och i din bakgrund så våra värderingar är snarlika. Vi är ju uppväxta i det ”ljuva -70 talet” med allt vad det innebar.
    Sen kan jag bara erkänna att jag själv curlar mina söner MYCKET mer än vad mina föräldrar någonsin gjorde för mig. Skillnaden är att jag vill gärna att sönerna ska dela mitt hästintresse och jag peppar dem och uppmuntrar deras intresse. Hjälper till jättemycket med ”derasponny” som ägs av en väninna till mig och fick flytta hem till oss och leva ett aktivt pensionärsliv. Där hon rids 3 – 5 ggr per vecka och tränas i hoppning av äldste sonen. Då kör jag och hjälper till med allt. Något som jag inte fick någon som helst hjälp med när jag var liten. men mina föräldrar tyckte ju helst att jag inte kulle rida alls utan tänkte att jag skulle tröttna… när det blev jobbigt. Tja, och vissa ungar är envisare än andra – Jag var väldigt envis.
    Tror inte att min äldste son hängt i om han inte haft backup. Vi hade inte heller haft någon ponny om det inte vore för att tillfället med vår vita pärla inte hade dykit upp och hennes ägare och jag hjälps åt med att ta hand om henne. dessutom har sönerna världens tillfälle att utvecklas på en välutbildad ponny som gått 125 cm hoppning på sm nivå och gör alla rörelser upp till msv dressyr. Dessutom kan jag själv rida lite på henne också.
    Så tidens vingslag gör skillnad och det kommer nya generationer hela tiden som tolkar världen efter den uppväxt och de erfarenheter man har med sig.
    Mins så väl när jag som dryga 20 åring skulle flytta till annan ort och min mormor skrattade så gott åt mitt sätt att flytta. Lastade hästen i en kärra och drog iväg. Annat var det på hennes tid, när hon var ung spännde man hästen FRAMFÖR flyttlasset och så fick den dra iväg.
    tack för en trevlig blogg!

    mvh
    Cia

    Svara
    • Birgitta

      Du har så rätt Cia. Och allt var verkligen inte bättre ”förr”- jag idealiserar verkligen inte min uppväxt på något vis.

      Fick inte börja rida förrän jag var nästan 15 år gammal, hade innan dess nöjt mig med att köpa Min Häst (vilken höjdpunkt det var varje gång den gavs ut- DET kan nog inte dagens barn ens föreställa sig och hade säkert skrattat ihjäl sig åt min iver) och låna hästböcker på biblioteket.

      Min första hästutrustning hade nog också de flesta skrattat åt idag- red tex i morsans gummistövlar till att börja med.

      Men som jag vårdade min hjälm, mina ridbyxor och sedermera mina gummiridstövlar…du store tid- man borde ha FILMAT mitt minutiösa skrubbande :).

      Svara
  14. Cia

    Får väl tillägga att sonen rider i min gamla stübben rexsadel och han är inte pryltokig alls – som tur är. Han är glad om han har byxor skor och saker som funkar. än så länge spelar det ingen roll varifrån de kommer om det är ärvegods eller köpt på Gekås. Däremot tycker jag att det är kul om man är hel ren och gärna hyffsat matchat i alla fall när vi åker till träning eller något ridhus. Hemma på min äng eller i skogen spelar det ju ingen jätteroll. Det som däremot är viktigt till vardags är att grejerna man har är välinpassade för både häst och ryttare och att det är funktionellt.
    Nu på vintern med flera bitande minsusgrader så är det viktigt att inte frysa.
    Vårt motto hemma till vardags är -” det som är funktionellt är BRA!”

    Svara
  15. Minstral

    Jag fattar inte hur man orkar läsa en blogg där man tycker bloggaren är avundsjuk, bitter och har en ”skriva folk på näsan” attityd. Jag personligen lägger min tid på att läsa bloggar som gillar.

    Svara
    • Birgitta

      Du tog orden ur min mun Minstral :), jag höll på att svara detsamma.

      Fast Å ANDRA SIDAN ska jag faktiskt erkänna att även jag har ett drag av självplågare i mig.

      Det fanns och finns ett fåtal bloggar som jag egentligen tycker är otroligt usla av olika anledningar men jag kan liksom inte låta bli att kolla dom då och då ÄNDÅ- jag måste vara masochist?

      Svara
      • G

        Jag har en del bloggar som jag läser enbart för att skratta åt (inte med). Lättroad 🙂

        Svara
  16. Fille

    Birgitta SKRIVER att hon har råd ja, huruvida hon HAR det i VERKLIGHETEN är inte sagt 😉

    Svara
    • Birgitta

      En sak kan jag GARANTERA dig Fille: jag ljuger ALDRIG på bloggen. Jag kanske inte berättar vissa saker för er men att ljuga finns inte på min karta. Det är bara pinsamt och lågt och enligt min erfarenhet kommer en lögn ALLTID fram- förr eller senare.

      Svara
  17. Anna-Kajsa

    Nu hamnar jag kanske lite utanför ämnet, men detta tycker jag är intressant. Kanske något för dig att göra ett separat blogginlägg om? Jag och många med mig i den ”äldre” generationen ägnade oss åt ridning som barn MOT våra föräldrars vilja. Nu när samma generation har egna barn är många angelägna om att barnen ska dela deras intresse. Självklart blir ”curlingnivån” helt olika med dessa förutsättningar. För mig var stallet ett ställe där jag inte var en del i familjen, inte ett barn, jag hade ansvar och jag var någon man kunde räkna med. Jag var mig själv. Men jag kan absolut avundas dem som kan ha stallet och hästarna gemensamt med sina föräldrar/barn. Därför har jag full förståelse för dem som underblåser intresset och stöttar sina barn i hästeriet. Och tittar man på dem som är framgångsrika sportsligt så är det ju inte ovanligt att det är flera generationer hästkunnande bakåt. Sen när det gäller prylar gör alla givetvis som de vill. Men i en verklighet där man måste väga saker mot varandra har jag personligen svårt att förstå att man är villig att betala så mycket för en hjälm, ett pannband, whatever. För de pengarna kan man ju få så mycket annat. Men vad man får ut av att äga olika saker är naturligtvis olika, och vi människor har ibland svårt att förstå andra. Jag tvekade t ex inte ett ögonblick på att lägga samma summa på att få min unghäst inkörd. Jag kan även lyxkonsumera ett objektiv i den prisklassen. Jag antar att det finns många som skakar på huvudet och inte begriper det alls. När jag köpte häst 1994 tyckte grannbonden att jag hade blivit jättelurad då jag betalade 35 tkr för den. Den kunde ju inte vara värd mer än max 5 tkr. När jag frågade hur han räknade då visade det sig att han ansåg att hästen hade ett faktiskt värde – och det var slaktvärdet. Allt annat var ”lurendrejeri”.

    Svara
  18. Caroline Lundqvist

    Största delen av dina läsare vet ju inte vem denna bloggaren är och dömmer bara på priset dom hör och hur bortskämt det är, därför är inlägget som faktiskt är ”riktat” mot henne orättvist. Du hade helt allmänt kunnat leta upp denna dyra ”fula” hjälm och gnällt på dom som gjort hjälmen istället. Vill man dra ett exempel hitta ett PRAKT EXEMPLAR på bortskämd ungdom istället.
    http://60gp.ovh.net/~samshiel/conf/conf.html – här mina vänner kan ni designa eran egen samshield hjälm och se vad just din hjälm skulle kosta. Den behöver inte glittra och glimma den kan vara helt svart. Därför varierar priserna något extremt och är man nyfiken på vad just en persons modell kostade så skadar det aldrig att fråga (TRODDE MAN).

    Svara
  19. AnonyM

    Gjorde ett inlägg i förra ”avdelningen” också, men kan inte låta bli att göra ett till…

    På den gamla ”goda” (?) tiden tyckte jag att det fanns mest DYRT alternativt BILLIGT, och då menar jag kvalite´ kontra skit. Numera tycker jag det finns mycket hyfsat bra produkter till helt rimliga priser, mkt i o m snabba direkta importer från Kina osv osv. Inte bara häst- och ridtillbehör, utan allt möjligt – alltifrån Jula och Clas Ohlson till Börjes, Hööks och Kjell & C:o, alltifrån hästar till datortillbehör, etc etc…

    Som jag skrev nyss, jag minns då en hjälm som kostade ca 700:- var FÖR DYR eller åtminstone sved det bra i börsen att inhandla denna ridhjälm som då var en Champion showring (finns de ens nuförtiden?! *gammal dam*)

    Och som jag också skrev för en stund sen, så måste det iaf ha skett en ryslig inflation som jag helt och hållet har missat i min lilla skyddade värld (?) för att ridhjälmarna skulle kosta 9500:- nuförtiden… Tja, då är det nog bling och flärd som avgör val av hjälm.

    Kul för grebban som sitter där och rider med sin dyra hjälm men fakta kan man aldrig bortse ifrån eller kringgå: hjälmen är isf hutlöst dyr och det tro själva f*n att isf har man betalat multum för att ha JUST DEN burken på huvudet, och inget annat. Det har inget med säkerhet eller något sånt att göra, detta är ju helt klart en statuspryl, och såklart är det upp till var och en att avgöra om man vill visa sin status eller inte.

    Själv kallar jag en gris för en gris oavsett vad det står på prislappen. Men fy sjutton vad folk blev upprörda över Birgittas inlägg, kanske lite i onödan eller åtminstone på helt fel sätt. Men det är åtminstone underhållande läsning för en gammal föredetting som jag själv. ;-D

    /AnonyM

    Svara
  20. Kicki

    Gillar din blogg!! Gillar att du har åsikter (som jag ofta instämmer i) och att du törs stå upp för dom. Det är skönt med folk som skriver blogg med en inställning som inte går ut på att fjäska med läsarna. Det bästa med hjälmhistorien har ju blivit alla kommentarer!! 😉
    Jag har också bloggat om min syn på det här med ”Dagens outfit”…. (man ska ju inte vara sämre?):
    https://stallbabbel.wordpress.com/2012/03/04/dagens-outfit/

    Svara
    • Birgitta

      JAG håller med i inlägget på din blogg Kicki men jag tror att det för ungdomar kan vara tusen gånger mer intressant med utrustning och olika märken än för oss vuxna.
      Har också sett flera exempel på att man varken knappt är intresserad av att rida och än mindre träna seriöst men köpa ”säckvis” med hästprylar -DET är jättekul!
      Så även om vi vuxna inte ser samma värde i prylarna gör många ungdomar det.
      Nu generaliserar jag förstås ganska hårt- det finns vuxna som resonerar likadant som ungdomar och ungdomar som inte bryr sig det minsta om märkeshysteri men utifrån det jag sett och läst tycks ovanstående ändå vara vanligast.

      Svara
  21. Minstral

    Jag kollade på sidan där man designade dessa hjälmar och måste säga att jag tyckte de var läckra, hade man tagit bort en nolla på slutet av priset hade jag nog kunnat överväga att köpa en;)

    En sak som är väldigt bra med ridklädsmodet är att jag på lokala hästbutikens årliga höstrea kan superfynda. Ridbyxor som brukar kosta 6-700 kr får jag för 150-200, då bunkrar jag och skiter i att det är fjolårets modell. Nu finns det väl inga ungdomar som ens köper ridbyxor för 6-700 men för mig är det mycket pengar och jag är så snygg i mina reabrallor. Min senaste hjälm kostade 250 spänn, vanlig sammetshjälm, ungdomarna hade nog hellre satt en potta på huvudet;)

    Svara
    • Birgitta

      Så gör jag med täcken om jag inte köper dom i Ullared. Skiter fullständigt i om det är fjolårets modell bara det är snyggt. Bäst är att köpa vintertäcken mitt i sommaren :)!

      Svara
    • CeciliaL

      Tycker ocksa de var coola! Roade mig med att designa en, skulle helt klart ta emot om nagon gav mig en, fast helst vill jag inte veta vad de kostar isafall.

      Men… det ar val klart att ungdomarna far ridbyxor for 600-700?! Tror inte jag sjalv ens har nagra som kostade mindre an sa, det ar val ett helt ok pris for ett par bra ridbyxor?? Jag menar, Pikeur och sadant kostar ju over 1000:-, eller hur (har nagra jag kopt pa rea, och de ar absolut varda mer an mina billigare byxor, de ar saaa mkt battre). Till dottern skulle jag inte kopa nagot flott, dels for att hon ar for slarvig och dels sa vaxer hon redan, men for mig att kopa ett par Pikeurbyxor som sitter suverant, ar otroligt bekvama och dessutom haller i aratal, ja absolut.
      Orkar inte komma med nagra fjortiskommentarer, Birgitta, sorry! 😀

      Svara
  22. Minstral

    Jag menade såklart att ungdomarna får ridbyxor som kostar långt mer än 6-700 spänn:)

    Svara
  23. Sofie

    Men alltså nu får väl vissa av er ta och ge er! Varje person väljer väl själv vad just den personen vill lägga sina pengar på! Visst det finns hjälmar som skyddar bra osv för ca 700 kr, men det finns också bilar som fungerar och skyddar för ca 50 tusen, så varför är det då så många som köper bilar för flera 100 tusen?? Det är väl också en status eller hur? Åker man runt i en ful skitbil är väl det den personens val men sanningen är att de flesta som har råd har en snygg, dyr bil. Så varför inte ha en snygg dyr hjälm, om det är det man vill prioritera?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>