Idag tänkte jag ställa en fråga som absolut inte har med hästar att göra men som jag har funderat på (ja…mina tankar går ibland de konstigaste vägar…):
Brukar ni använda handbromsen till vardags och oavsett var ni parkerar?
Jag gör det aldrig så vida jag inte står i någon form av lutning men har märkt att många ALLTID använder handbromsen.
Vi har ju tjänstebilar på jobbet och jag skakar ofta förundrat på huvudet åt den åtdragna handbromsen i vårt garage- var tror man att bilen ska rulla iväg där tänker jag för mig själv.
Nu var det så länge sedan jag tog körkort att jag inte minns vad man lär ut på körskolorna- troligen är de väl noga med handbromsen?
Minns förresten när JAG tog körkort på stenåldern: då skulle man VARJE GÅNG innan man satte sig i bilen göra en SÄKERHETSKONTROLL som bland annat innefattade att gå runt bilen och titta på alla däcken (så att man inte hade fått punktering).
Jag har aldrig någonsin under min snart 30 år med körkort sett NÅGON göra denna säkerhetskontroll- har ni?
Aldrig säkerhetskontroll trots att jag oxå haft i hundra år. Alltid handbroms i, används den bara ibland kan man ju glömma när den hade behövts eftersom man gör saker på rutin utan att tänka på vad man gör.
Klart man alltid har handbromsen atdragen nar bilen ar parkerad?! Just for att den inte ska rulla ivag. Varfor skulle man INTE ha handbromsen atdragen nar man parkerar? Fast jag brukar inte lamna nan vaxel is, som min mamma gor. Nan sakerhetskontroll gor jag inte… fast det ar klart, om det var punka skulle man val marka det pa en gang nar man forsokte kora ivag iaf! 😀
Så brukade jag tänka redan på körskoletiden: ”MÄRKER man inte om man har punktering utan att ha gått runt bilen” :).
Varför skulle bilen rulla iväg på plant underlag i ett garage?
Nej, det gor den val inte, men varfor skulle man inte dra at handbromsen – det ar liksom totalt automatiskt, jag skulle vara tvungen att TANKA ’jaha, nu ska jag INTE dra at handbromsen’ och det finns liksom inte nan anledning att inte dra at den. Hade inte fallit mig in att nagon skulle lata bli.
Som sagt; för mig går det inte automatiskt- jag drar väldigt sällan åt handbromsen.
Men det är väl som bilbältet- DET skulle jag känna mig helt naken utan medan jag vet att en del hade svårt att ”lära om” (dvs börja använda bältet) när bälteslagen kom.
Och RATTLÅSET- det använder jag aldrig heller- gör ni?
Min man anvander rattlaset, men jag gor det i stort sett aldrig. Kanske om jag ska lamna bilen flera natter pa den odsliga stationsparkeringen, om jag kommer ihag att gora det.
Sa det ar inte egentligen sjalva handbromsens atdragande du ar irriterad pa, Birgitta, utan att den blivit atdragen for hart! 🙂
Både och för JAG anser inte att man behöver dra åt handbromsen i alla lägen. Sedan får givetvis alla göra som dom vill- jag var mer nyfiken på om jag är den enda som nästan aldrig använder handbromsen. Eller rattlåset för den delen.
Jag använder i princip ALLTID det du kallar ”handbromsen” när jag parkerar mer än några minuter. Det är ju i en modern bil oftast bara en liten knapp man trycker på som dessutom numera heter ”parkeringsbroms”… och man kan väl antas vara syftet då, att den ska användas när man parkerar bilen… 🙂 Varför skulle man inte använda den? Det är ju inte direkt någon stel spak som man ska dra i och med bromsar som kan frysa fast a la gammal hästtransport. För att man ska undvika att använda den typen kan vi ju vara överens
Knapp?!?! Nä..på våra tjänstebilar (hyfsat nya) är det en helt vanlig handbroms som vissa (killarna gissar jag) drar med sådan kraft att det knappt går att få ner den igen. Därav min irritation (delvis iaf).
Vi har också elektronisk parkeringsbroms, en knapp att trycka på. Och den använder vi alltid när bilen är parkerad. På tidigare bilar med handbroms som man drar åt fick jag lära mig att det är större risk att den slutar fungera om man inte använder den regelbundet.
Ja, det har jag också hört; att man måste använda handbromsen då och då för att den inte ska sluta att fungera.
Nja nu har jag automatväxlad bil och inte lika stor risk att den rullar iväg. Beror lite på vart jag parkerar. Kan däremot berätta att i ett stall jag stod i så var det någon INTE hade dragit i handbromsen. Så plötsligt hörde vi ett stort brak.. och då hade en bil rullat ner för slänten in i ridhusväggen.
Har ju också en automatare fast jag drog faktiskt inte hadbromsen mer på de manuellt växlade bilarna jag hade heller :). Fast nu pratar jag om helt plana underlag- ananrs drar ju jag också åt handbromsen.
Men hur ofta parkerar man pa HELT plana underlag liksom – det gor jag sallan – utanfor vart hus sluttar det, pa jobbet sluttar det, i stan sluttar det pa flera stallen, utanfor skolan ar det val kanske plant, men dar blir man ju istallet extremt sakerhetstankande med alla smaungar som springer omkring. 🙂
Enligt min mamma ska man ha vaxeln i nar man parkerar, eller backen om man star med baken i nedforsbacke s.a.s. Men jag glommer att vaxeln ar i och sa far man ett hopp framat och motorstopp istallet, nar man startar hennes bil… grr… det ar annu mer irriterande an en for hart atdragen handbroms!
Jag lägger i BÅDE handbroms och växel vid parkering, men försöker komma ihåg att inte lägga i handbromsen hemma på parkeringen när det är många minus. Är rädd att den fryser. Men nog ska man ha växel i??? Eller är detta en myt kanske?
Har alltid ettans växel i. Detta räcker ju som stopper ganska långt. Använder även handbromsen så fort det är lite sluttande. Skulle kännas mycket konstigt att lämna bilen i friläge. Nu har jag ju hyfast moderna bilar men en KNAPP för parkeringsbromsen har jag faktiskt aldrig haft, eller sett i annan bil som man lånat. 🙂
I min läggs den i alldeles automatisk! Har man försigkomna barn som man ibland lämnar i bilen kan set vara en fördel. Minns i stallet för länge sen när stallkompisens son fick sätta sig i bilen för han var så vild i stallet. Vips hade han lyckats lägga ur växeln o parkeringen lutade…. Tack o lov tippade inte bilen ner över en kant ner mot hagen utan stod o nästan gungade på kanten när hans lätt förskräckta mamma blev varse vad som hänt av en nytillkommen stallkamrat som skulle parkera sin bil!! En ordentligt åtdragen p-broms av gammal modell hade han nog inte kunnat forcera, han var väl i 4-årsåldern då! Det gick inte bra för honom senare i livet har jag hört, stackarn!!
En ”granne” några kvarter bort som har en liten tjärn nedanför sitt hus fick se sin sprillans nya bil rulla rakt ner i den med motorn igång för ett par år sen.
Fnissar för mig själv varje gång jag åker förbi deras hus. Jättetaskigt men det är en grymt kul historia (ingen skadad, förut helt kaputt bil). 😀
Vi har automat i båda våra bilar och där lägger man ju i park läget. Tidigare med växel var alltid ettan i. Vi har ingen knapp men däremot en pedal för parkeringsbroms på båda. Vet att det var en lång tråd
på buken
Jädra telefoner. En lång tråd på buke för några år sedan om växlar och handbroms skulle det stå.
Alltid handbroms och i ettans växel. Går helt automatiskt när jag parkerar.. 🙂
Jag lägger alltid i p-bromsen, tittade på Bosse bildoktorn för en massa år sedan och då sade han att det var viktigt att ”motionera” p-bromsen så att den höll sig från att rosta i hop och liknande. Brukar tänka på det lilla tipset!
Jo, jag tänker också på att motionera handbromsen IBLAND (1 gång i veckan kanske?) och det räcker mer än gott (enligt mitt besiktningsprotokoll i alla fall).
Aldrig handbromsen, och om någon lånat min bil tar det alltid en stund innan jag begriper varför det går så segt.
Parkerar med den växeln som jag stannar med. Skulle jag mot förmodan parkera i en backe hade jag använt handbromsen, men det finns liksom inga backar i södra Skåne. ( tyvärr)
ÄNTLIGEN någon som gör och resonerar som jag (du får snart skriva en kommentar där du tycker HELT emot mig Madeleine annars tror folk snart att du är mitt alter ego 🙂 ).
Nä…i Skåne finns inga backar….helt slätt utanför mitt hus, stallet och i garaget på jobbet och på så många fler platser parkerar jag inte till vardags.
Jag gör också precis som du Birgitta, ser ingen anledning att lägga i p-broms på plant underlag. Skulle heller aldrig få för mig att lägga ur växeln när jag parkerat?!
Är också lite extra nojjig att lägga i p-broms om det är minusgrader.
Jag kan lova att jag är mig själv. Däremot håller jag med birgitta om väldigt mycket. Men om jag ska vara mot strömmen så tycker jag du är intolerant mot krubbbitare.
Se där!
Nej, jag tåler inte ljudet de gör- är öht ganska ”ljudkänslig” (läs: lättirriterad) vad gäller vissa ljud så som barn som ”kinkar”, gråter eller gnäller, hundar som gnyr och skäller och alltså hästar som krubb-biter. Hade jag däremot SJÄLV köpt en krubb-bitare hade jag ABSOLUT krävt att alla bara skulle ”gilla läget” och inte klaga på MIN häst :).
Jag drar åt handbromsen och lägger i friläge. Min man drar inte åt handbromsen och lägger i växel:) Det viktigaste är väl att man inte använder kombon friläge och inte dra åt handbromsen;)
Jag drar alltid åt den helt enkelt för att jag fått lära mig att om man använder den alldeles för sällan så kan den börja krångla, typ rosta osv. Blir billigast att använda den alltså 😀
Hmm … jag drar i princip aldrig åt handbromsen om jag inte parkerar i en lutning. Parkerar ytterst sällan i en lutning – i parkeringsgaraget är det plant och vid stallet är det plant vilket således innebär att jag väldigt sällan lägger i handbromsen. Har en automat (XC90)
MEN precis idag när jag skulle backa ut bilen och köra iväg till stallet så lät det som att någon lagt in 790 handbromsar :-0 … trots att inte handbromsen var i. Att backa gick inte och om jag försökte köra framåt så knakade det megahögt i hela bilen och vi tog oss knappt framåt … helt klart något rejält fel :-/. Konsulterade med min favvokille på Bilia som rekommenderade Volvoassistans. Så nu står bilfan på verkstan. Förmodligen något fel på handbromsen om jag förstått det rätt. Tänk om det är för att jag inte har motionerat den bromsen varje vecka som Bosse Bildoktor sa :-0. Måste fråga om detta på verkstan imorgon. 2400 spänn går det på minst … ev. 4000 till :-/
Du MÅSTE delge oss vad som var felet! Skulle nästan vara ett otroligt sammanträffande om det var handbromsen.
Men BILIA?!?!?!? Minst 2400 spänn?!?!?
Jag slutade att anlita dom för flera år sedan då jag äntligen insåg hur otroligt ”uppskörtad” man blir. Det går ju inte att åka dit och få spolarvätska påfylld för under en tusenlapp typ….allting kostar direkt flera tusen.
Nej, även om det LÅTER ”lustigt” att jag anlitar RK BILSKROT (som alltså ÄR en verkstad namnet till trots) så kan jag nästan GARANTERA att deras priser är typ en fjärdedel (helt sant) av märkesvärkstäder OCH JA, MAN FÅR KVITTO :)! Har skickat dit flera vänner som varit nöjda!
Ibland undrar jag VAD det är märkesverkstäderna tar betalt för men en förklaring är nog att många av deras kunder är företag ”som skiter i kostnaden”.
Vet en gång då jag råkade backa in i en lyktstolpe med en av våra tjänstebilar- det blev en PYTTE-buckla på bakskärmen (eller om det var dörren till bagageluckan).
Hur som helst hade jag inte ens åtgärdat denna lilla buckla på min egen bil men vi fixar allt på våra tjänstebilar och detta kostade för nästan 10 år sedan (!) över 10.000?!?!?!?!
Undrar hur många privatpersoner som hade kostat på sin (ej nya) bil det?
Haha :-D. De ringde nyss och sa att bilen var klar och det var alltså handbromsen som var problemet. Ställde frågan om användning av handbromsen och jodå den skall användas minst varannan dag iallafall – annars kan sånt här hända :-0. Lite lustigt att det hände samma dag som ditt inlägg :-D.
Så nu blir det nya rutiner vid parkering!!!
Alltså…vad är oddsen?!?!?! Helt otroligt att detta hände dig igår!!!!
Jag hör som du Birgitta. Ingen parkeringsbroms på plant underlag men växel i. Det lärde jag mig på körskolan för lite mer än 10 år sedan. Bara på sluttande den ska läggas i.
Min mamma däremot drar alltid den och förra vintern ställde hon av bilen för vintern med parkeringsbromsen dragen. I våras hade bromsarna frusit fast så hon kunde inte flytta den. Hennes ”bil-Nisse” fick komma och fixa det så hon kunde köra iväg med den till verkstaden 😉