Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Din klubb deltar i dressyrallsvenskans division 2.

Helgen innan nästa omgång tillfrågas du om du kan tänka dig att låna ut din häst som du själv tränar regelbundet men inte tävlar pga ointresse eftersom en av lagdeltagarnas häst blivit sjuk.

Vad svarar du:

* Du lånar ut din häst och följer själv med på tävlingen.

* Du lånar ut din häst men följer inte med på tävlingen- så intresserad av dressyrtävlingar är du inte.

* Du lånar inte ut din häst.

* Du lånar inte ut din häst men erbjuder dig att ta lagdeltagarens plats.

23 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Karin Eng

    Jag skulle nog låna ut och följa med om jag var ointresserad själv av att tävla. Nu är jag ju inte det så jag hade nog i dagens läge sagt att ska hästen tävla så är det jag som rider.

    Svara
  2. Cia

    Det beror helt och hållet på VEM som skulle starta min häst och om det var en ryttare vars ridning kan tillföra hästen något. I så fall skulle jag följa med, skulle säkert köra.
    Är väldigt petig med hur min häst blir riden, visst kan kompisar få sitta upp och då är jag med. Mina barn rider även Winston hemma i paddocken ibland.

    Svara
    • CeciliaL

      Säger exakt som Cia.

      Ps du är bra rolig med dina ”samvetsfrågor”, Birgitta! 🙂

      Svara
      • Birgitta

        Ja, samvetsfrågorna verkar uppskattas och det finns fortfarande en del färdigskrivna ”på lager”.

        Jag tycker själv att det är intressant att läsa hur man resonerar i olika frågor och en hel del om har jag själv varit med om, på ett eller annat sätt.

        Svara
  3. Åsa T

    Jag skulle inte låna ut min häst till ”vem som helst”. Min medryttare som tränar dressyr får mer än gärna tävla om hon vill det. Då hade jag säkert varit med och peppat! Hoppar min häst gör jag själv, Några kompisar har fått ”skutta” honom lite, men tävlar och tränar, ja det gör jag själv.

    Svara
  4. Prick

    Oj, det var en svår fråga. Men hade nog inte lånat ut hästen. Hade kanske varit på en hopptävling istället 🙂 ?

    Svara
  5. Sara

    Hade aldrig lånat ut hästen. Kanske erbjudit mig att rida själv om jag inte hade något annat att göra den dagen.

    Svara
  6. Anna-Kajsa

    I frågan saknas en del information som skulle vara avgörande för min del. Viktigaste frågan är ju vem som ska rida hästen. En annan viktig fråga är vad jag själv planerat för mig och hästen den helgen. Sen är det svårt för mig att sätta mig in i hur det hade varit om jag inte själv var intresserad av att tävla – jag är ju det. Men säg att jag rider i div I-laget och alltså inte får lov att rida i div II-laget också. Då skulle jag ev kunna låna ut hästen till en annan ryttare – under förutsättning att jag själv inte planerat något och jag gillar sättet som ryttaren rider på – och jag tror att ryttaren klarar av att hantera min häst på tävlingsplats/framridning, hon kan tagga till rätt rejält. Jag skulle inte släppa iväg dem själva utan köra hästen till och från tävlingen – och vara med och titta. Men det är alltså rätt mycket som ska stämma för att jag ska låna ut…

    Svara
  7. Lena B

    Om ryttaren är duktig och hon och hästen trivs med varandra och jag absolut inte vill tävla och inga andra planer finns för den helgen så kan det vara ok. Självklart hade jag åkt med och tittat!

    Svara
  8. Anonym

    Lånar ut hästen och följer med själv. Tveklöst.

    PS – ny på bloggen sedan en tid och du har mig fast. Tack för intressant och rolig läsning 🙂

    Svara
  9. Lena

    Förlåt, glömde skriva mitt namn nyss, om kommentaren gick igenom (?) Jag är aldrig anonym, det var ett misstag…

    Svara
    • Birgitta

      Ännu bättre att du inte är Anonym, det kan bli lite knivigt att skilja den ena Anonym åt från den andra. Sedan får folk kalla sig vad de vill- man behöver ju inte uppge sitt rätta namn om man vill vara lite hemlig :).

      Svara
  10. Madeleine

    Jag lånat ut min häst till laget. Det var min tränares elev som behövde låna. Jag var inte med men det var min tränare, så jag tyckte hästen var i goda händer. Plus att det var en okomplicerad häst.

    Svara
  11. Corre

    Det beror helt klart på VEM som ska rida. Sen är ju min häst väldigt speciell både i hoppning och dressyr så att det är nog bara Emma och jag som hade vågat att tävla vår älskade travare ;). Men givetvis följer jag med på tävlingarna 🙂

    Svara
  12. Minstral

    Jag hade lånat ut och följt med, kul om någon hade velat låna min häst till en lagtävling. En tävling kan ju knappast förstöra någon ridning. Det enda som satt stopp för det hade varit om jag varit anmäld till träning själv. Däremot hade de inte fått åka utan mig som hästskötare. Låna ut till ridning är ok men att låta andra människor lasta och hantera min häst på tävlingsplatsen – det kan förstöra mycket mer än vad själva ridningen kan. Anser jag;)

    Svara
  13. Ann

    Jag tycker knappt det kan kallas SAMVETSfråga… Samvetsfrågor ska väl ha med någon slags moral att göra? Detta är bara vad man har lust med, eller inte.
    Jag hade i alla fall absolut kunnat tänka mig låna ut min häst vid något tillfälle, men det är ju inte så att man bara GÖR det tror jag??? En häst som gått högre klasser får VÄL inte så där tillfälligt lånas ut till en annan ryttare och gå en låg klass. Eller? Ryttarbytet ska ju vara av mer permanent karaktär då antar jag. Ganska trevligt för både ryttaren och laget om jag skulle låna ut snälla goda »dressyrmaskinen« som gått Int1 till Allsvenskan div 3… 🙂

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Ann: När det gäller allsvenskan är det bara fråga om ekipagets meritering (iaf i de distrikt jag ridit i, det är ju distrikten som sätter reglerna för serierna). Och tro mig, det lånas en hel del hästar… kanske inte svårklasshästar, men det är inte ovanligt med hästar som går george i div II eller hästar som går msv i div III.

      Svara
    • Birgitta

      Tja… gemene man brukar inte ha en ”Int-häst” att låna ut utan snarare en LB/ LA-häst som ju passar till div 2.

      Och samvetsfråga tänker jag KAN handla om att man kanske egentligen inte VILL låna ut sin häst men gör det för klubbkamraterna/ laget, dvs man skulle få dåligt samvete om man sa nej.

      Svara
  14. rackemarie

    Det beror på vem som skulle rida. Skulle ärligt talat inte låna ut min guldklimp till någon jag ine gillar. Och jag skulle alla gånger följa med.

    Svara
  15. J

    Vederbörande ska då träna inför detta, vilket betyder att den perfektionism jag bedriver i liksidighet troligen skulle förstöras en aning om inte människan som ska rida är lika finkänslig som jag på den punkten. Någon som är mjuk och inte ”gör för mycket” eller någon som är betydligt mer kunnig och har en ridning som ”stämmer” med min egen skulle gärna få rida/tävla om jag själv inte kunde/ville, men jag är som sagt extremt noga med liksidighet och korrekthet. Jag vill inte att man bara sitter och ”rider fint” och hästen kröker på nacken, hästen ska arbeta inne på banan och vara trygg med sin uppgift! 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>