Dagens (framridnings)fråga

Idag skulle jag vilja att ni delade med er av hur ni rider fram när ni rider för instruktör.

Rider ni fram på egen hand innan instruktören kommer och hur länge i så fall?

Vad gör ni när ni rider fram?

Hur länge pågår därefter lektionen?

Själv brukar jag sitta upp ungefär 25 minuter innan min lektion börjar, allra tidigast 30 minuter innan och allra senast 20 minuter innan.

Jag vill rida fram i ca 15 minuter så beroende på när jag hoppar upp så skrittar jag tills det är 15 minuter tills min instruktör kommer vilket hon ALLTID gör i tid (GULDSTJÄRNA på det förresten).

Min framridning börjar med att jag rider lätt i lång och låg form på stora ytor (fyrkantsspår och 15-20 meters volter), därefter galopperar jag på samma sätt (dock ej i lätt sits) och sedan sitter jag ner i kort trav men fortfarande i lång och låg form. Någon gång sitter jag ner i traven innan jag galopperar men jag tar sällan upp Kreon i formen innan själva lektionen börjar. Jag rider bara ”runt runt” och gör inga rörelser.

När Christina kommer låter jag Kreon skritta en liten stund medan vi pratar om hur veckan varit och vad vi ska fokusera på under träningen och sedan kör vi igång ”på allvar” direkt dvs utan att fortsätta med uppmjukning, låg form osv.

Lektionen pågår i 45 minuter och drar i princip aldrig över och skulle den göra det handlar det om max 1-2 minuter. Vi brukar inte heller avbryta i förväg men just Kreon är ganska lätt att ”ha att göra med”. Tidigare hästar har man ibland fått ”hålla på” med en längre stund efter att lektionen egentligen borde tagit slut utan att det ändå har känts optimalt och det är ju aldrig roligt tycker jag.

Hur gör ni?  

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Med tävlingshästen brukar jag lasta ur ca 30 min före min lektion börjar och ha målsättningen att sitta på hästen 15-20 min innan. Träningsdagar har för mig ett minutschema – från att jag lämnar jobbet till vi är hemma igen. Det finns inga större tidsbuffertar, men å andra sidan går ju det mesta på rutin. Jag har ca 40 min körning till tränaren. Framridningen ser lite olika ut beroende på hur spänd min häst är. För det mesta skrittar jag ett bra tag och jobbar med skolor i skritt. Sen galopperar jag framåt i låg form, och lägger lite övergångar. Efter det trav under lättridning i åttor. Om hästen är spänd kommer jag fram i galopp ganska med en gång – bromsar i princip inget utan låter henne galoppera igenom hela kroppen. Det är snabbaste sättet att få spänningarna att släppa, efter bara ett par varv brukar jag kunna gå tillbaka till skritt och köra ord uppvärmning. Lektionen är 45 min, men då jag brukar vara sist på kvällen händer det att vi drar över. Med unghästen brukar jag inte sitta upp innan lektionen börjar alls, möjligtvis longerar jag några varv om det finns plats. För honom är 45 min länge, det händer att vi avslutar efter ca 35-40 min. Där är det ju heller inte någon större skillnad på uppvärmning och arbete, allt är ju typ uppvärmning…

    Svara
  2. rackemarie

    Uppvärmning på egen hand ca en kvart, mest skritt och trav med lättridning. Lite galopp om det känns styrbart. Sedan ca 45 min. med tränare. Avbryter ibland tidigare om vi inte orkar riktigt och det gått bra som vi tränat på. Emellanåt rider min tränare en stund i början och då har jag bara skrittat fram för hand innan.

    Svara
  3. Minstral

    Tidsmässigt ungefär som du men framskrittningen brukar vara ganska lång. Sen kör jag galoppen före traven på Misty, hon funkar bäst med det. Tar mycket längre tid om jag börjar med traven.

    Svara
  4. Emma

    Med min unghäst (4år) skrittar jag fram för hand och sitter upp när lektionen börjar. Vi rider sen 30 min och det räcker gott och väl än så länge. Med den äldre herren sitter jag upp ca 15-20 minuter innan, skrittar fram ett tag och brukar hinna värma lite i trav och galopp på ganska kravlöst sätt där jag bara kontrollerar broms och skänkel och att han är jämn på båda tyglarna. Sen rider vi 45 min!

    Svara
  5. Anonym

    Sitter alltid upp 30 min innan lektionsstart. Brukar värma upp i en låg form och rider lite skänkelvikningar och tempoväxlingar. Tar galoppen tidigt och rider på friskt framåt. Lägger in en liten skrittpaus när tränaren kommer och så diskuterar vi veckan som varit. Lektionen håller på i 1 timme, med många små skrittpauser. I bland drar det över , i bland avslutar vi tidigare beroende på dagsformen 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>