Dagens (samvets)fråga

Dagens samvetsfråga kommer från en läsare; en fråga helt i min smak :)!

Scenario:

Du har hästvakt som ska rida din häst en del när du är bortrest. Du får reda på att personen ”lånat ut” din häst till en annan familjemedlem. I det här fallet en person som normalt sett inte rider och de flänger runt i skogen. Det här berättas inte heller efteråt utan du får reda på det av en slump. Hur reagerar du?

21 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Inte okej alls! Inte bara hästen kan skada sig det kan ju gå åt pipan för ryttaren också. Jag hade dock inte farit i taket om inget hade hänt utan förklarat för hästvakten varför det inte var okej. Till nästa gång hade jag velat veta vem som skulle rida min häst. Att det inte berättas efteråt behöver inte vara för att hästvakten medvetet vill dölja något utan för att denne helt enkelt inte ser det som ett fel i sin värld. Vi är ju alla helt olika och jag försöker utgå ifrån att folk faktiskt gör sitt bästa och inte gör saker av illvilja:)

    Svara
  2. Serafim

    Enkelt. Den personen hade ALDRIG fått frågan igen. Man lånar inte ut andras hästar utan att ha kollat om det är okej, Punkt slut. Skulle det däremot vara ett barn som man sätter upp på ryggen och leder runt efter ridpasset tycker jag det är helt ok.

    Svara
  3. Birgitta

    Hur jag hade reagerat?!! Tja…jag hade typ blivit skogstokig ;)!

    Alla har någon ”soft spot”- min är mina djur.

    Sköter man inte dom så som jag vill eller man på något annat sätt gör något med dom som jag ogillar…då blir det inte roligt…

    Att låta någon annan rida hästen utan lov anser jag är fullständigt oacceptabelt och det handlar inte om Kreon utan så har jag även resonerat med mina tidigare hästar som allas mormor hade kunnat rida utan problem.

    Nej, det är principen och att man inte skulle inse att detta är fel…då undrar jag hur man är funtad.

    Och till skillnad från Minstral hade jag förutsatt att man mörkat detta medvetet för i min värld begriper som sagt alla normala människor att man inte gör på detta vis.

    Så jag hade blivit jättearg, låtit personen få veta detta och aldrig mer vågat låta denna ha hand om min häst.

    Svara
  4. Trasselkvast

    Jag hade gått i taket. Med MIN häst gör man som jag säger, vet man inte så frågar man.

    Svara
  5. Madeleine

    Jag hade blivit riktigt arg. Det är att missbruka ett stort förtroende.
    Hade verkligen frågat varför.

    Svara
  6. CeciliaL

    Hade blivit skitsur, chockad, förskräckt och totalt paff, och aldrig mer använt den hästvakten.

    Svara
  7. Anonym

    Jag , som var utsatt för detta för nästan två år sedan, valde att hålla tyst för stallfridens skull, men inombords kokade jag. Visst var hästen den snällaste tänkbara men jag har alltid varit väldigt noga med vem som får sitta på hans rygg av olika anledningar. När jag fick reda på detta hade det gått lång tid så det var inget som lånaren tänkt berätta. Litar INTE på denna människa något mer, tyvärr. Verkar som att de flesta tycker att det var helt fel handlat och inte jag som är överkänslig. Jag väljer att vara anonym här (återigen för stallfriden), men du, Birgitta, kan säkert kolla IP-adressen om du vill veta vem jag är 😉

    Svara
    • Birgitta

      Ditt exempel bevisar dessutom än en gång vad jag hävdat i alla år; att en lögn ALLTID kommer fram.

      Ibland tar det minuter, ibland ÅR men tro mig- lögnen kommer fram och därför ljuger jag aldrig. Det blir bara så otroligt pinsamt när lögnen avslöjas.

      Svara
  8. Sara P

    Jag kännetecknar mig själv som en rätt förstående och snäll person. Men om detta hade hänt då kan jag säga att det tagit hus i helsike…

    Svara
  9. Åsa T

    Ja, jösses vad arg jag hade blivit.. Min häst är den sorten som alla skulle kunna rida, men det där hade jag aldrig accepterat och den personen hade inte fått passa min häst igen.

    Svara
  10. Caroline Lundqvist

    Detta hände mig engång. Dock var de hästarna jag hade i stallet då väldigt speciella och personen i fråga fick helt enkelt skylla sig själv för hon for i backen så det skrek om det. Jag fick höra det när jag kom hem och fick en utskällning för att den hästen var så himla pigg och busig och inte lydde, nej det var en nyinriden 3 åring, smackar man i skänklarna på ett fält så får man skylla sig själv 😉 Jag hörde aldrig mer av den personen eller hon som skulle ta hand om dom under tiden. Det bästa med speciella hästar, de säger ifrån själva, jag behöver inte sköta snacket ett dugg utan bara le och säga välkommen åter.

    Svara
    • Birgitta

      Även om det hade varit rätt åt någon som ”tjuvred” Kreon och ramlade av så vet jag ju hur illa det kan gå om han kommer lös (som han gjorde i våras vid tömkörning= 6 veckor i sjukhage….) så det är ju inte bara en risk att han skadar någon utan även sig själv.

      Svara
  11. Marie

    Hade blivit skogstokig!!! Kul om hästen skadar sig eller att ufot som sätter sig på hästen blir skadad. Gör man fel på min speciella och känsliga dam kan man förstöra väldigt mycket också….

    Svara
    • Birgitta

      Skönt att läsa att jag inte är ensam om att bli som en TIGRINNA när det gäller hästen (eller min hund för den delen).

      Svara
  12. Anonym

    Nej, du är verkligen inte ensam! Jag hade blivit vansinnig och sett till att människan förstod att det där var en riktigt, riktigt kass idé! Låna ut min häst hej vilt. I helvete heller!

    Svara
  13. johanna

    Hade blivit The Hulk och kört Hulksmash… seriöst, det finns inget som är fulare än att utnyttja ett FÖRTROENDE till att riskera att skada någon annans vän och kanske tävlingskamrat. Jag har varit medhjälpare på ett antal hästar och har alltid berättat för ägaren om dagens aktiviteter, jag har alltid kollat upp om det är 100% okej att man kanske busrider lite på en åker (under kontrollerade former) för att ha roligt och bränna lite energi. (Detta fick tillämpas ganska ofta efter ridpassen på en liten 4åring som blev som en vulkan om han inte fick springa/bocka av sig efter ”skolningpassen” då han, om man sätter mänsklig aspekt på det, nog hade en släng av ADHD och lite svårt att koncentrera sig, att då få låta allt det komma ut fungerade mycket bra som belöning/motivation och motion för en liten lönnfet herre!)

    Nej, det finns ingen ursäkt för att vara oärlig och riskera skador på djuren. När jag ridit på åkrar och ridit fort så är det benskydd på och visitering efter passet för att se så allt ser bra ut! 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>