Söndag- 66,8

Ja, det blev resultatet av dagens tävlingsritt, 66,8 % i en LA:3 på Malmö Ridklubb.

Årsdebuten var minst sagt spänd och jag gissar att Kreon knappt kommer att kunna varken stå eller gå på sina ben av träningsvärk i morgon.

Att ha ”tvingats” gå i nästan en timme samtidigt som man är spänd som en fiolsträng borde påverka musklerna men Kreon är ju vad jag kallar en ”adrenalinare”- en häst som går på adrenalin och inte bryr sig om att känna efter om han är trött eller inte, hur länge man än rider.

Redan efter någon minut på framridningen gjorde Kreon ett sådant sidohopp parat med någon brall att till och med X som är extremt sadelfast och inte har ramlat av på flera år påstod att han hängde löst ett tag.

Orsaken till detta utbrott gissar jag var en annan häst som dundrade runt i en tämligen okontrollerad galopp och det syntes att detta störde Kreon oerhört.

Det blev ytterligare 2 omgångar med tvärnit-sidohopp/ halvpiruett-brall innan Kreon avslutade denna form av cirkuskonster och jag var INTE glad när jag såg detta.

Hade jag suttit på hade jag högst sannolikt INTE suttit kvar…och så här häftigt har han inte reagerat tidigare.

Det är det som är något av det jobbigaste med Kreon; att han kan reagera på småsaker och ibland så OTROLIGT mycket.

Medan någon annan häst säkert också hade hoppat till LITE så måste han liksom göra det SUPER-MYCKET, lång mer än vad man kan tycka är ”berättigat”.

Eftersom framridningen också innehöll flera ofrivilliga byten och en sur spark i sargen undrade jag hur det skulle gå inne på banan med X visade som vanligt sin professionalitet och lyckades lotsa runt Kreon utan annat än ett eller två omslag i den vänstra mellangaloppen- det är ju alltid den som orsakar problem, den vänstra galoppen alltså.

Jag höll andan i varje steg i förvänd galopp som X red eftersom jag vet precis hur lätt till ett byte Kreon har när han är spänd medan han hade kunnat galoppera härifrån och till Göteborg i förvänd galopp när han är lugn och även X sa att han verkligen fick rida varje galoppsprång i taget.

Jag vet inte hur det ser ut för utomstående när de ser Kreon dansa inne på banan- gissningsvis ser han tämligen flott och lydig ut men jag vet också vilket oerhört arbete som krävs för att få det att se ut på detta vis och dessutom är det så att ju flottare Kreon travar desto spändare är han vilket inte alla ser/ förstår.

Så X gjorde verkligen ett superjobb- utan hans ridning hade det inte blivit den andraplacering som det blev och jag kan inte nog poängtera hur glad jag är över denna hjälp- särskilt dagar som denna.

31 kommentarer Skriv kommentar

  1. Madeleine

    Så roligt, grattis till ett gediget och välplanerat arbete.
    Klart att han ska visa lite grann vem som egentligen bestämmer.

    Svara
    • Birgitta

      Som vanligt har du rätt- det sa vi senast härom dagen; att Kreon fortfarande vill markera ibland att ”jag gör det när JAG ÄR REDO” :)!

      Svara
      • CeciliaL

        Tycker jag du gör rätt i! Grattis! Var du stolt över din fina häst, och som många redan sagt ta det lugnt o ge honom litet mer tid. Min första reaktion var faktiskt också att det är ju DU som tränat hästen! 🙂

        Svara
    • Birgitta

      Inte just nu när han är så jobbig.

      Målet är absolut att tävla själv när han lugnar ner sig men just nu känns detta alternativ bättre på alla vis.

      Svara
  2. JohannaB

    Grattis till placering och procent!
    Vad tyckte ni om nya LA:3?
    Bättre? Sämre? Lättare? Svårare?
    Förstår att spändheten och bockningarna kännsolustigt, hoppas ni får ordning på det snart!

    Svara
    • Birgitta

      Kanske var det för att man inte var van men programmet gav ett ”rörigare” intryck och kändes svårare att följa som åskådare.

      Flera red fel (glömde ryggningen) och jag tycker att detta program var svårare.

      Svara
    • Birgitta

      Roligt att du tycker det för jag tycker nästan det totalt motsatta.

      Det var inte riktigt så här jag hade tänkt mig att mitt tävlingsliv skulle gestalta sig :(.

      Svara
  3. Minstral

    Grattis! Tycker du gör helt rätt när du säger att du tänker fokusera på det positiva. Förstår inte att du skriver att du tycker det totalt motsatta angående hur långt ni har kommit på ett år. Nu får du nog sätta dig ner och tänka tillbaka på när Kreon fick sina utbrott inne på dressyrbanan. Nu rider x honom till en andraplacering, det är väl att ha kommit långt. Jag tror att det är många bra hästar som har lite skit för sig, det är väl det som ger det lilla extra hos dom;) Även du kommer att fixa detta så småningom, låt x tävla denna säsongen och stressa inte dig själv med tankar som att du själv aldrig kommer att fixa det. För dig som är mitt uppe i det känns det kanske motigt men för oss läsare som kan se på det med andra ögon så verkar det som en enorm utveckling. Än en gång grattis, det är trots allt du som gör den stora delen av jobbet som rider honom varje dag.

    Svara
    • Birgitta

      Tack för dina (och andras) värmande ord.

      Jag har tyvärr en ibland trist egenskap och det är att jag tenderar att fokusera på det negativa (Bo Tibblin kallar dessa ryttare för FELSÖKARE- funkar 9 av 10 grejer bra men en grej dåligt är man missnöjd med hela passet…typ…).

      Det var nog insikten om att jag hade flugit av en som vante på framridningen igår som gjorde mig lätt bekymrad (dagens underdrift)- mycket kan jag stå ut med men att riskera att ramla av på tävling…nä…

      Men som du klokt påpekar; jag får nog titta på utvecklingen i sin helhet.

      Svara
  4. Hästis

    Håller med Minstral, det är lätt att glömma bort hur många problem man löst, hur många moment som förbättrats och bara tänka på det som behöver mer jobb.

    Svara
  5. Liv

    Jag förstår helt och fullt att Birgitta är besviken och uppgiven. Vad hade ni själva tänkt om ni har som mål med ridningen att tävla (vilket jag har, om jag INTE får tävla så tappar jag ALL motivation till ridning och träning)? Kalla mig vad ni vill, men tävlingen och tävlandet är min drivkraft i ridningen. Att bara lalla runt på hemmaplan och skutta runt i skog och mark eller träna för att tävla en gång om året i någon klubbtävling är absolut inte min melodi. Har man köpt en häst med detta mål (och inte ser någon enorm ljusning inom räckhåll) så förstår i alla fall JAG att man ledsnar flera gånger om när man till exempel ser sin häst reagera så starkt att en proffsryttare nästan åker av. I alla fall jag hade tänkt tanken: hur ska jag någonsin klara ut det här om det är problem även för ett proffs. Och krasst tänkt, det är faktiskt många oerhört fina, duktiga och framgångsrika hästar som är riktigt svårridna. Vad ska vi, då normala dödliga hobbyryttare göra? Ja inte kan man bekosta ett proffs flera gånger i månaden. Så åter igen: jag förstår dig Birgitta!

    Svara
  6. Madeleine

    Det finns inget som säger att du aldrig själv kommer att tävla din häst. Det är ju därför du tagit hjälp.
    Vissa saker kommer till oss för att vi ska lära oss något specifikt. Tex tålamod, att hästen är ett levande väsen som fungerar bäst om man får den ”med ” sig.
    Jag har för tillfället oxå tagit hjälp med min häst då jag känner mig stressad mentalt. Och inte vill föra över det på min ganska känsliga häst.

    Svara
  7. Birgitta

    Som jag ser det finns det väldigt många sidor på detta ”tävla-med-Kreon”-mynt.

    Ja, det är jag som rider hästen 90% av tiden och gör mycket av utbildningsjobbet.

    Ja, jag har köpt hästen för att själv tävla på den men vågar inte detta i dagsläget.

    Ja, min absolut största drivkraft är att just tävla.

    Ja, X:s resultat inne på banan är mycket glädjande och det ser väldigt bra ut men det handlar väldigt mycket om X:s skicklighet- det är inte så att jag hade fått samma resultat ens med en helt lugn häst- det ÄR trots allt (och ska vara) en skillnad när ett proffs och en amatör rider.

    Nej, jag blev inte glad när jag såg Kreons konster på framridningen igår då jag är tämligen säker på att JAG hade ramlat av om jag hade suttit på hästen.

    Nej, jag kommer inte att ha varken råd eller lust att låta X tävla hur länge som helst då detta varken är gratis eller mitt syfte med min ridning- jag har ju som sagt häst för att tävla själv.

    Jag kommer givetvis inte att fatta några förhastade beslut och sälja Kreon imorgon eller ens i övermorgon men måste samtidigt ändå vara öppen för MÖJLIGHETEN/ RISKEN att det ”aldrig” (läs: inom överskådlig tid) kommer att kännas säkert för mig att tävla hästen.

    Och även om jag hävdar med en dåres envishet att Kreon hemma i ridhuset är den finaste hästen jag suttit på så är det ju inte så att han är den ENDA fina hästen i hela världen.

    Kanske inser jag att det är bättre att köpa en för mitt tävlande mer passande häst och kanske lyckas vi i vårt arbete med att göra Kreon till denna häst. Vi får se.

    Svara
    • Dagge

      Jag tycker du resonerar väldigt sunt. Blir lite halvt förbannad på din jäkla mupphäst :-/. Här gör du allt för din finfina häst … men inte sjutton kan han hålla sig på mattan när det verkligen gäller … Att han är fin och har potential är det ju ingen som helst tvekan om. Men jag skulle nog ha haft samma bryderier som du har angående framtiden om tävling varit det som var fokus för mig.

      Svara
  8. Minstral

    Liv – det är väl klart att jag har förståelse för Birgittas besvikelse, jag vet ju att hon såklart inte vill stå och titta på när någon annan tävlar hennes häst. Men när det handlar om huruvida det gått framåt eller bakåt så tycker jag absolut att det har gått framåt. Är målet just nu att X tävlar hästen så får man utgå från den situationen och se det utifrån det. Jag tror att det är bra att ha en plan och inte stå och titta på framridningen och utifrån det avgöra när man kan tävla sin häst. Då är det lätt att man hoppas och blir besviken varje gång. Men jag tror att Birgitta har en plan för upplägget med Kreon. Jag tror i vilket fall som helst att det bara är dåligt att fokusera på det som är mindre bra, det tror jag aldrig kan lösa några problem.

    Svara
  9. Dagge

    För övrigt har jag en bekant som precis gjorde sig av med sin DRomantic häst pga kraftiga mupperier. Supersnäll häst i all hantering men inte kul i ridningen. Så du är nog inte ensam …

    Svara
    • Dagge

      Felformulerat: en dröm i ridningen hemma men den procent mupperier som han visade upp då och då var nog för att ägaren tog beslutet att sälja ganska snabbt

      Svara
  10. elle

    Stort grattis! Men han är lite otacksam den där pållen! Hoppas att det blir bättre som du säger inom en överskådlig framtid så du själv kan sitta på när han plockar rosetter 🙂 heja,heja!!

    Svara
  11. AnnH

    Jag håller med ovan om att du ska vara stolt för att det är du som gör jobbet hemma – som sen får hästen att placera sig på tävling.

    Resten är som det är och det BÄSTA vore ju om man kunde sia i framtiden och du visste EXAKT när Kreon skulle coola ner sig så pass att de större… uttrycken… är borta. Men tyvärr är det ju inte så. Att det KOMMER ske är jag säker på, det är väl snarast en fråga om hur länge man som ryttare som vill tävla själv, vill vänta. Jag skulle definitivt ge det denna säsong om jag var du. Vips är det sommar och allt är annorlunda – värme och lite tävlingsvana ger lugnare häst.

    Svara
  12. Linda

    Man får ju även tänka på att det är årets första tävling, inte konstigt om hästens reaktioner blir lite större!

    Ge det några tävlingar till så tror jag de framsteg man kan märka i övrig ridning kommer märkas även på tävlingsplats!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>