Måndag- kloka läsare!

Tack och lov stämde inte min profetia kring eventuell stelhet hos Kreon idag- han travade på lätt och ledigt i vår snöiga och frusna paddock.

Jag nöjde mig efter 10 minuter, gick i ytterligare 10 och sedan fick det vara bra.

Eftersom jag skyndade mig hem hann jag även med en cykeltur med Soya som fick springa av sig på snötäckta vägar.

Nu vill jag ta tillfället i akt att åter tacka er kloka läsare för input vad gäller ”Mupp-Kreons öden och äventyr på tävlingsbanan”.

Som flera av er påpekat så HAR det skett förändringar till det bättre och ja, det är faktiskt JAG som tränar hästen på hemmaplan och som så klart bidrar till att X lyckas med odjuret inne på tävlingsbanan.

Exempelvis skänkelvikningarna som båda fick betyget 7 har X inte tränat på EN ENDA gång mer än att han gjorde 3 stycken sista gången han red innan tävling och några på själva framridningen och så begåvad är nog ingen  häst att den bara gör detta utan att någon (läs: i detta fallet jag) har tränat på detta tidigare.

Som läsaren Linda påpekade var det ju också årets första tävling, kallt som tusan i ridhuset (ni vet så där kallt att det känns som att det är kallare inne än ute…) och en annan häst skrämde Kreon en del.

Sedan glömde jag att nämna att det vid ena långsidan på själva tävlingsbanan fanns några tunnor som flera hästar reagerade mycket kraftigt på- dessa skänkte Kreon, sin vana trogen, inte en blick- så introvert är han att man hade kunnat placera ut 15 elefanter runt banan- han hade inte sett dom.

Så det får man kanske vara glad över i alla fall- det finns ju många hästar som förlorar mycket poäng på att glo på allt möjligt- DET gör i alla fall inte min knäppgök.

AnnH skrev att jag ska ge djuret TID och Madeleine spekulerade i om man får vissa hästar för att LÄRA sig något och i detta fallet kanske det är meningen att jag ska lära mig tålamod :).

Jag ville och trodde att jag skulle kunna tävla NU, GENAST och MEDDETSAMMA på den mycket fina häst jag köpt- det kanske är nyttigt för mig att lära mig att tålamod IBLAND kan löna sig?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna Lind

    Heja Birgitta!!! Självklart gör ditt vardagsjobb den stora skillnaden. Tycker du resonerar klokt, säger som Ann; ge det den här säsongen iaf. Hösten kan vara en heeeelt annan grej!

    Svara
  2. My

    (alltså, jag menar, du har nog rätt i att du hade lite höga förväntningar när du tänkte tävla nu, genast och meddetsamma ;))

    Svara
    • Birgitta

      Nej, jag vet :).

      Men dels har mina andra hästar tävlat lätt som en plätt redan som 4-åringar och dels har ju Kreon varit så otroligt lättlärd på hemmaplan så man kan ju tycka att han borde kunna skärpa sig lite på tävling. Det är ju inte någon form av brist på kunskap som gör det svårt för honom utan ”bara” hans spändhet vad gäller andra hästar (döda ting på tävlingsplatserna märker han inte ens i sitt introverta tillstånd).

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Oj vad jag kände igen mig där! Mina tidigare hästar har också gått som klockor som fyraåringar, och nu har jag en 08-a som går långtifrån som en klocka. Och det ironiska är att jag bedömer att han är mycket bättre än de tidigare… Men visst är det så att det där med att gå som en klocka i lägre klasser inte har jättemycket att göra med tävlingsresultat i högre klasser? Det är klart att du måste ha bra resultat i lägre klasser för att sen kunna ha bra resultat i en högre klass, men det behöver ju inte betyda att de som är okomplicerade och går som en klocka i LC/LB som fyraåringar är de som kommer få bäst resultat på sikt? Du fick snabbt ridmässiga resultat på hemmaplan – det är kanon! Men jag säger som flera andra – om du tittar bakåt och ser hur utvecklingen ser ut – OCH inkluderar bekymren på tävling – så visst tusan har du kommit långt på den här tiden? Och det här med att det blev lite större reaktioner på framridningen sist – det behöver inte vara negativt. Det måste kanske ”ur systemet” och då är det ju kanon med X på ryggen. Kreon får chansen att testa och konstatera att det inte är en framkomlig väg – det är ju så ett beteende kan ändras.

        Svara
        • Birgitta

          Anna-Kajsa:

          Kloka ord!

          Absolut är det så att en häst som är mycket framgångsrik i lätt klass inte behöver vara det på högre nivå- det var ju Archie ett YPPERLIGT exempel på.
          Han hade över 20 placeringar upp till LA som 5-årig och en placeringsprocent på över 80 % men inte tusan hjälpte det när jag ville tävla på en högre nivå. Där räckte han inte till.

          Många proffs låter för övrigt inte sina hästar ens gå de lägsta klasserna utan startat lägst LA direkt så jag skulle verkligen inte dra några paralleller mellan bra i lätt klass = bra i svårare klasser eller vice versa.

          Intressant infallsvinkel förresten på det där du skrev om det kan vara bra med en större reaktion för att få det ur systemet.

          SÅ har jag inte alls tänkt på saken men du kan absolut ha rätt i detta.

          Svara
          • Anna-Kajsa

            Jag upplever att min unghäst fungerar så. Han har några gånger fått anfall av istadighet, och stått emot och bockat utan bjudning, om du förstår vad jag menar. Då har det ofta börjat med mindre reaktioner – ”knöla mot skänkeln”. Jag har sagt ifrån, men inte provocerat. Sen kommer en större reaktion ”jag vill verkligen inte”. Då har jag försökt sitta lugn och inte göra något större bråk av det, samtidigt som jag inte ger mig på kärnpunkten (vi tänker framåt, och skänkeln betyder fram). Efter han har haft en större reaktion utan att få igenom det han vill har det kommit några mindre tester igen, sedan har det ebbat ut.

  3. Madeleine

    Du köpte hästen för ca 1 halvt år sedan. Vad jag kan minnas kunde han inte ens galoppfattning då. Och igår blev han tvåa i en LA. MVG I betyg.

    Svara
    • Birgitta

      Jo, mer eller mindre var det så. Han förstod hjälperna för galopp men det var inte alltid det blev rätt galopp :). Fast på ett halvår var han på LA-nivå HEMMA 🙂 och vi började med bytena och skolorna.

      Och jag förstår vad du menar och har själv tänkt många gånger att hade han även gått att tävla bra så hade han varit för bra för att vara sann :)!

      Svara
  4. Paula

    Hmm, har funderat en hel del på de tunnorna…. Då min häst reagerade rejält på dem!

    Svara
    • Birgitta

      Se där…som sagt så noterade min knäppgök inte ens tunnorna medan jag såg en annan häst jag känner som verkligen är lättskrämd som höll på att glo ihjäl sig på dessa.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>