Ytterligare en affärs/ tillverkningsidé?

Vet inte om någon redan har kommit på en snillrik konstruktion men annars får ni här ett förslag som säkert hade mottagits tacksamt av flera kategorier av hästägare, både de som har hästar som är jobbiga att ta in från hagen och de som är lite försiktiga av sig oavsett hur snäll häst de ska leda:

Ett stigbett eller något annat som man kan leda hästen i och som är mycket lätt att sätta på ÄVEN OM HÄSTEN KÖR UPP SKALLEN I LUFTEN!

Är man kortväxt och ska hantera en 170-häst som just tar upp huvudet precis när man kommer med ledträns/ stigbett eller vad det nu är så hjälper det ju inte att man HAR stigbettet om man inte lyckas få det över hästens öron.

Just vid hagintag kan det ju bli lite ”stormigt” och att då LÄTT kunna ordna intaget av en bråkstake hade väl varit guld värt?

Vad säger ni? Hiss eller diss? Finns det redan något som funkar bra?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Nina B

    Sätter man små hakar av ”brandkårshakemodell” i sidoringarna på stigbettet är det enkelt att knäppa fast det på grimman i hagen.
    Gör man det i kombination med en godisbit i näven sänker de flesta hästar huvudet tillräckligt för att man ska hinna knäppa fast det, de gapar över bettet samtidigt som godiset. 🙂

    Svara
  2. Sofia M

    Det bästa tycker jag hade varit om hästägare hade haft intresse av att uppfostra sina hästar bättre så att dom som tar ut och in inte behöver kedja/ledträns/stigbett för att kontrollera hästarna.

    Att kunna ledas till och från hagen bråkfritt är steg ett i hästens utbildning. Här man misslyckats med det som hästägare då bör man skämmas, även om man själv inte haft hästen från början så går det att lära dom det i efterhand.

    Svara
    • CeciliaL

      Håller nog faktiskt med Sofia. Bättre investera i hjälp av tränare än ytterligare kontroll – utrustning, och lära sig +hästen att gå till och från hagen litet mer kontrollerat. Du kan väl erbjuda dig, Birgitta, du som är så bra på att göra handväskor!

      Svara
      • Birgitta

        I den bästa av världar hade alla hästar kunnat ledas av alla hästägare men så är det tyvärr inte.

        Och i tex stall med kollektivskötsel gäller det att alla känner sig bekväma med att leda andras hästar vilket inte heller alltid är fallet.

        Har man själv världens ”ko” kan man absolut tex uppleva Kreon som ”otäck”- han läser folk otroligt bra och kan hoppa iväg med folk som tex utstrålar osäkerhet vilket han inte gör med rutinerade hästmänniskor.

        Att träna HONOM i hur han ska bete sig med osäkra människor vet jag inte riktigt hur jag skulle göra faktiskt.

        Svara
        • Sofia M

          Kreon är ju inte dum när han gör så. Det är helt normalt naturligt beteende. Dessa osäkra människor är inga ledare och då blir Kreon osäker och reagerar på omgivningen.

          Det är inte Kreon som behöver tränas, det är dom osäkra människorna som behöver tränas!

          Svara
          • Birgitta

            Kunde inte ha sagt det bättre själv :)!

            Måste dock förtydliga att det inte är till HONOM jag efterlyser ett bra ”led-redskap” utan det är bara en tanke som har slagit mig många gånger genom åren :)!

  3. Miranda

    Nej usch! Absolut inte stigbett……det är som att binda ris till egen bakdel. Att slita tag i munnen när hästen busar omkring är alldeles förkastligt. Hästens mun ska man vara mycket rädd om. Tydligen är det vanligt med skador i munnen på hästar och som den del ryttare bär sig åt är jag inte förvånad.
    Däremot tycker jag att kedja är ett mycket bättre alternativ, har själv alltid det på min unghäst. Inte för att han är dum på något vis men om något händer vill jag ha lite mera kontroll än vad ett vanligt grimskaft ger.
    Håller absolut med tidigare inlägg att man ska lägga tid på att uppfostra hästen. 9 av 10 ska de uppföra sig. Det är den där 10:gången jag vill vara förbered på.
    Mitt gamla sto var en slug gammal räv…en ängel med kjedja och ett riktigt busfrö utan. Alldeles för smart 🙂

    Svara
  4. Rie

    Jag har en lite grej jag gör med pållen.
    Detta då han ibland- tidigare- testade med dragningar a la shettis (dvs huvudet rakt fram) och därmed blev rätt så stark.
    Jag sätter i stället grimskaftet i vänstra ringen på grimman. Om hästen försöker dra iväg så böjs halsen per automatik och hästen blir mycket svagare.
    Han har bara testat en gång och fattade genast vinken.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>