Mera söndag- den tysta hingsten

Om jag tyckte att det var tråkigt att det blåste igår, för tredje dagen i rad, var det inget mot vad jag tyckte om dagens väder: STORM och SNÖ på en och samma gång!?!?!?

Om jag säger att vi inte ens släppte ut hästarna i hagen idag så förstår ni kanske- det ska mycket till innan sådana beslut fattas.

I detta härliga vädertillstånd körde jag alltså iväg med Kreon till tävling- sägas ska att det var en grannklubb som var arrangör så jag hade på sin höjd 20 minuters försiktig körning att avverka.

Jag måste erkänna att jag har varit väldigt förväntansfull inför dagens MSV C-debut; Kreon har ju känts så fin så länge och har i ärlighetens namn varit redo för denna nivå sedan mer än 1 år tillbaka om man bara hade kunnat bortse från den MENTALA biten som ju har förstört så mycket, oavsett nivå.

Både X och jag har varit överens om att det inte är svårighetsgraden på en tävling som har ställt till det för Kreon utan hans hingstiga muppighet.

Förra tävlingen var jag också ganska ”kaxig” och då tackade Kreon för DET förtroendet genom att vrålgnägga sig igenom stora delar av ett LA-program men idag…idag var han så tyst som om hans stämband var bortopererade.

Och så ÄR han vanligtvis…tyst alltså…att han sedan gör lite allt möjligt annat är sin sak men just det där vrålgnäggandet berodde på att två andra hästar ”drog igång” honom och det tror jag inte kommer att hända så värst ofta framöver.

Nej, dagens häst var nog den lugnaste hittills på tävling och det var verkligen en fröjd att se honom på framridningen.

Lugn, avspänd och så flott i sitt kandar (eller vuxenträns som X så fyndigt kallade det). Kandaret förhöjde verkligen helhetsintrycket mycket och nu ser man hur mycket mer uppe i formen hästen är och att han också rör sig bättre.

När det var dags att äntra banan var jag faktiskt jättenervös för en gångs skull- mitt hjärta brukar inte bulta som det gjorde men jag visste ju också hur lätt det skulle vara att få mycket att gå överstyr.

X och jag hade redan i fredags bestämt att han skulle rida ”safe” inne på banan och inte på max vilket man kan göra med underbart resultat hemma men med lika katastrofalt dito på tävling.

När Kreon blir så där spänd som han kan bli så kan det bli taktinslag i hans super-skritt, galoppinslag i den svagare mellantraven, byten i den förvända galoppen,  bakutsparkar i galoppfattningarna, backande i bakdelsvändningarna, oroliga och sneda halter…ja…mycket som kan kosta mycket poäng.

Men idag blev det banne mig ett enligt mig PRICKFRITT program från den inledande till den avslutande halten som båda var helt jämna.

Bakdelsvändningarna gjordes korrekt (betyg 7 på båda), skritten visades precis så avspänd som den egentligen är och det blev till och med några 8:or i protokollet.

Slutresultatet blev fina 67,4 % och det bästa av allt är att både X och jag vet att det finns mycket mer att hämta hos Kreon.

Nu red X som sagt på säkerhet och därmed lite ”mellanmjölkigt” men hellre det än att riskera att hästen ballar ur inne på banan.

Sägas ska att detta var samma tävlingsplats där Kreon var som dummast med mig förra våren och där jag efter sammanlagt 1½ timmes ridning (både före och efter ritten inne på banan) satt på en häst som bara blev mer och mer hysterisk ju längre tid jag red.

Så visst går det framåt och även om jag inte ropar hej lika snabbt som de som nu genast tycker att ”men nu kan du ju snart tävla själv” så är jag som sagt otroligt nöjd med dagens tävling- på alla vis!

Och jag har flera planer inför framtiden även om jag av skrockfullhet inte vill outa dom för andra än den innersta kretsen- nu är det bara att hoppas att de kan förverkligas så som jag (och X) vill.

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dagge

    Haha jag kan tänka mig att det kändes hopplöst i morse vad gäller vädret :-D. Jäklars vad det snöade och blåste :-/. Vad roligt att det funkade så fint!! Och grattis till jättefina procent :-).

    Svara
    • Birgitta

      Tack! I ärlighetens namn tvekade jag aldrig kring att köra då snön var så lätt och bara flög iväg (la sig inte) men med facit i hand BORDE jag nog ha tvekat för det visade sig att det lokalt var riktigt hemskt att köra med både isiga och snötäckta vägar. Hörde också att en transport hade vält vid Skönabäck.

      Svara
  2. Johanna

    Yes! Nu funker det. Grattis! Blir lite nyfiken på era planer 🙂 Det vore kul att se några bilder på Kreon i full tävlingsmundering. Kan tillägga att det blåser precis lika mycket isvindar på andra sidan sundet i 3 dagar. Nu räcker det!

    Svara
    • Birgitta

      Jag hade gärna filmat/fotat Kreon och X men har full förståelse för att den sistnämnde inte vill framträda på bloggen.

      Det finns alltid folk som har de mest konstiga/ elaka/ obefogade kommentarer oavsett vad man visar, det har jag erfarit flera gånger tyvärr.

      Svara
        • Birgitta

          På gott och ont skulle jag vilja säga.

          Det är ändå mest positivt att man tex lätt och snabbt kan följa olika tävlingsresultat mm- sådant som man förr kunde få vänta på i dagar/ veckor såvida man inte ringde arrangören.

          Också ”kul” när man på vissa bloggar läser hur otroligt superbra allting varit och sedan ser man i resultaten att ekipaget kommit typ sist i klassen på 50%….

          Svara
          • rackemarie

            Ja, man vinner nog på att vara ganska ärlig i sin blogg, men å andra sidan kan 50% kanske kännas som 100 ändå ibland. Beror nog på vad man har för förutsättningar 😉

          • Cecilia

            Ja du Birgitta, skulle kunna vara mig du skriver om där. Trodde dock att du hade tillräckligt mycket erfarenhet för att veta att man inte kan fokusera på procenten och göra en bedömning av huruvida det gått bra eller dåligt beroende på vilka procent en ryttare fått eller hur denne blivit placerad i förhållande till de andra ekipagen. Det viktigaste (för mig iallafall) är att man följer sin linje i ridningen och 50% och en sistaplacering i en period där man lägger om tävlingsridningen kan kännas som en seger ändå. Men det kanske går att jämföra med att vissa kan skryta sig blå över hur FANTASTISKA deras hästar är, när hästen i fråga är högst medioker i någon annans ögon…

          • Birgitta

            Känner att ett förtydligande är på plats.

            GIVETVIS kan man vara mer än nöjd med tex ett resultat på 50 %- procenten/ poängen kan bero på så mycket och man kan som sagt vara nöjd ändå även om siffran som sådan indikerar ”ej godkänd” (som ju är 60%).

            När jag skrev kommentaren ovan tänkte jag mer på några specifika bloggare (som jag känner/ känt IRL) som jag ”vet” egentligen inte alls varit nöjda med tex vissa resultat men som av någon slags….tja…självhävdelsebehov kanske…inte vill skriva ”sanningen” utan försöker få det till att exempelvis en tävling gått såååå bra fast man vet att de är jättebesvikna.

            Jag har svårt att förstå varför man inte kan skriva sanningen även när man bloggar- känner man att man inte vill skriva som det är tycker JAG att det är bättre att inte skriva något alls.

            Men att påstå exempelvis ”idag gick det JÄTTEBRA när jag tävlade” utan att skriva ut procenten/ poängen som man sedan kan kolla och se att de varit katastrofala tycker jag bara blir pinsamt för sådant är ju som sagt så lätt att kolla upp numera och de specifika människorna som jag tänker på vet jag inte alls tycker att 50 % är bra någonstans- de vill bara inte erkänna när det faktiskt gått dåligt.

          • Anna-Kajsa

            Jag och en kompis lanserade för många år sedan begreppet ”walk-on-top-filter”. Det är ett filter som hamnar framför ens ögon när man tittar på sin egen häst – och vips så ser man istället Walk on Top. (som då var Sveriges framgångsrikaste dressyrhäst). Jag tycker faktiskt det i grunden är positivt med ett walk-on-top-filter, det är bra om man tycker om sin häst! Och som flera skriver kan det ju faktiskt vara en subjektiv framgång på en tävling även om procenten är dåliga. Jag kan t ex tänka mig att du skulle vara jättenöjd om du själv red igenom en tävling utan mupperier, oavsett procent? Men nu läser jag ju inte särskilt många tävlingsryttar-bloggar, så det kanske inte är det du menar.
            Om det där med att identifiera personer – jag tycker det är bra att du använder X och NN osv, även om det GÅR att ta reda på vem det är. Men det kräver ju antingen att man hänger i dina kretsar i din del av Sverige eller att man lägger lite energi på att ta reda på det. Jag har själv inte den energin eller nyfikenheten för att göra det – och jag tror inte jag är ensam.

          • Linn

            Herregud, orka gå in på Equipe och kolla upp andras resultat…

          • Birgitta

            Ja, guuuud det är ju såååå besvärligt!

            Skämt å sido- det är väl jättebra att man kan göra detta av många olika anledningar. På dig låter det som att man skulle göra detta av någon slags illvilja? Jättekul att följa kompisar/ bekanta som bor i olika delar av landet tex tycker jag. Och är man intresserad av en specifik häst för köp är det väl också super att man så smidigt kan kolla dess resultat?

          • Linn

            Fast om man läser vad du skriver ovan fattar jag faktiskt inte hur man orkar gå in och snoka bara för att få bekräftat att någons upplevelse av ”jättebra” bara var 50% och en sistaplacering i klassen. Kul sätt att följa vänner och bekanta…. Tycker inte heller att tävlingsresultaten i TDB säger så mycket om hästen man skall köpa heller. Hästar kan ju gå på typ 50% med en ryttare och stadigt över 65 i samma eller högre klasser med en annan?

          • Birgitta

            Tja, enligt mig kan man använda TDB i FLERA syften- det är väl upp till var och en….

            Jag tycker i alla fall att systemet är jättebra.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>