Jag läser ibland och hör också IRL om hästägare som liksom aldrig tycks komma någon vart med sin ridning även om de påstår sig vilja detta.
Och detta är ju inget självklart, dvs att man har mål och ambitioner, utan man kanske är helt tillfreds med att rida kravlöst och ta dagen som den kommer men om man VILL utvecklas så ser jag i alla fall en del parametrar som man borde beakta mer för att också lyckas bättre.
För det jag hör hos dessa ryttare som har svårt att ”komma loss” är ett sammelsurium av, enligt mig mestadels BORTFÖRKLARINGAR till varför man inte tränar mer/ oftare.
Det skylls på dåligt väder, tappskor, att man känner sig lite hängig, att det är mörkt ute…ja…listan kan göras mycket lång.
Men för att undvika så mycket som möjligt av detta så är mina råd följande:
* Stalla upp hästen där det finns ett BRA ridhus. Med bra menar jag både underlagsmässigt och ”tillgångsmässigt” så att du i princip alltid kan rida när du vill utan att ridhuset är bokat för andra aktiviteter. Har du inget ridhus är du allt för mycket utlämnad till vädrets makter och jag vet nog ingen som kan få till bra träningar på tex isgator i minus 15 grader, när det blåser storm eller hällregnar oavbrutet och marken är slipprig och hal.
* Träna ofta. Om du tex vill lyckas inom dressyrsporten måste du träna dressyr ganska många gånger i veckan för att utveckla dig själv, hästen och er som ekipage. Att träna dressyr 1-2 gånger i veckan räcker enligt min erfarenhet oftast inte.
* Skaffa dig en kunnig och pålitlig tränare. Tränaren ska inte bara dela din ridfilosofi utan ska också vara lätt-tillgänglig, inte hålla på och avboka träningar och/ eller inte ha 100 % fokus på DIG när du tränar.
* Ha karaktär. Låt inte allt möjligt annat hindra dig från att träna. Har du gjort upp en plan så håll dig till denna framför att relativt ofta strunta i att rida för att annat roligare dyker upp eller för att du inte har lust att träna.
* Bit ihop. Även om du har lite träningsvärk, huvudvärk eller känner dig trött så ge dig inte utan rid i alla fall.
* Se till att ha tid och råd att träna. Om du ständigt måste avboka träningar för att du är upptagen med annat eller inte har pengar lär det varken bli ”hackat eller malet”- det är min erfarenhet.
* Skaffa dig en bra hovslagare och se till att du kan få eventuella tappskor på plats snabbt så att det inte går många dagar innan du kan träna pga detta.
* Ha en etablerad veterinärkontakt som du kan diskutera uppkomna problem med och/ eller få tid för undersökning snabbt om du misstänker att hästen är sjuk/ halt. På så vis går ingen onödig tid till spillo och hästen kan troligen också komma tillbaka till träning snabbare och dessutom slippa ha ont i onödan medan du ser om ”det går över av sig själv” eller anlitar diverse massörer/ kotknackare eller vad de nu kallar sig i stället för att låta någon med en gedigen utbildning undersöka hästen. Jag har absolut inget emot alternativa behandlingar I SAK (om de utförs av kunnigt folk) men för mig kommer en veterinärkontakt FÖRST, allt annat möjligen därefter och i samråd med veterinären.
Så sant som det är sagt. Jag förvånas över hur många det är som klagar på att de bara står och stampar och säger sig vilja komma någonstans, men sedan bara lallar runt med sina hästar. Även om man inte kommer till toppen och vinner allt man ställer upp i, så vill man väl i alla fall slå sig själv och förbättra sina prestationer. Till det finns det inte så många genvägar mer än att kämpa på. Allra mest är jag förvånade över dom som lägger pengar på dyra, dyra hästar och utrustning men sedan slarvar med ridningen och skötseln av hästen! Hur tänker man då?/Titti
Håller med! finns ju de som lägger massa pengar på utrustning istället för att lägga pengar på träning (eller iallafall i jämförelse lägger lite pengar på träning) Och sen undrar dom varför det inte går framåt?!
Väldigt bra ”checklista”! Även om jag inte har någon häst så är alla dessa punkter något som jag själv hade gjort om jag hade haft häst.
För tillfället är jag väldigt nöjd med att underhålla mina kunskaper på våra fina ridskolehästar 🙂 Variationen man får på dom är underhållande på mer än ett sätt 😀
Underbar checklista! Jag har 2 tränare, båda har 45 min markarbete och sedan hoppning. Varannan vecka tränar jag för båda och varannan vecka för den ena. Detta ger mig så fantastiskt mycket! Jag kan erkänna att jag inte alltid har karaktären att ”kämpa på” när jag rider själv, men för tränare ger jag verkligen allt varje gång. Det jag uppskattar mest är att det är markarbetet som lägger grunden innan hoppningen, om jag hoppar själv slarvar jag lätt med denna och värmer upp ganska snabbt för att sedan hoppa. Det är ju det som är roligast. 🙂 Jag har fått kommentarer om hur dyrt det är, men å andra sidan lägger jag absolut inte mycket pengar på material kring hästen så som dyr sadel, dyra träns, täcken, skydd osv osv… Vi har vad vi behöver och om något går sönder så ersätter jag, men jag har verkligen inte ”skåpet” fullt av grejer. Min hovslagare är klockren! Hon kommer på direkten eller möjligvis nästa dag och slår på tappskor. Jag har tur här också för det har bara hänt min häst 2 ggr på de 2 åren jag haft honom. 🙂
Jag har också valt att prioritera träningar framför mängder av utrustning, av flera olika anledningar.
Dels har jag ju hästen för att RIDA, träna och utvecklas och dels så har jag redan den utrustning jag behöver.
Visst är det kul med fina schabrak och dylikt men man kan ändå bara använda ett åt gången och att ha 10 stycken eller fler att byta med anser jag är overkill även om också jag haft det så i perioder.
Men som sagt; för mig är träningen viktigast och går hästen som en kratta kan inget blingat pannband i världen kompensera detta liksom jag lever längre på ett lyckat dressyrpass än ett par snygga lindor.
Bra sagt!
Bra skrivet!!
Jag vill utveckla hästen OCH mig. Tror jag kunde bocka av allt på listan ovan: Ridhus, tränare, hovslagare, veterinär. Sedan kan jag väl säga att ibland BLIR jag gnällig när det är mörkt och kallt. Tycker det har varit pest att rida i 10-15 minusgrader emellanåt denna vinter. Några gånger har jag ställt in planerad ridning eller ändrat dagar. Men jag har köpt min häst som RIDHÄST så inte vill jag att han bara ska gå i hage eller stå i boxen. Lite får han kämpa för matte 😉
Bra skrivet. Jag tränar ofta tack mamma o pappa!
Ja, DINA ambitioner är det då inget fel på- vet få som hinner med så mycket och satsar så, givetvis med hjälpa av föräldrarna. Keep up the good work!
Jättebra skrivet! Självinsikt är svårt och man måste plåga sig själv om man ska bli bättre. Som Stenmark sa :- Ju mer jag tränar desto mer tur har jag. Eller något i den stilen.
Att jag skrev inlägget beror på att jag tycker att det är väldigt vanligt med alla dessa undanflykter och svepskäl för att inte rida.