Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du kommer upp till ridhuset för att longera.

En annan ryttare rider och du frågar om det är ok att du longerar.

Ryttaren svarar att det är OK ”om hästen är lugn” vilket du bekräftar att den är.

Efter en stund far din häst trots allt iväg, den andra ryttaren ramlar av  och klagar på väldiga smärtor i den ena armen.

Hur reagerar du:

* Du erbjuder dig att köra ryttaren till sjukhus.

* Du säger inget om sjukhus men ber tusen gånger om ursäkt och köper dagen därpå någon form av gåva för att du har så dåligt samvete.

* Du anser att djur är djur och att detta hände trots att din häst  ÄR snäll- du ber förvisso om ursäkt men tycker att detta är sådant som kan hända när man rider.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Frida

    Hade kört till sjukhus även om jag anser att sånt kan hända. Hade erbjudit mig att köra till sjukhus även om det inte varit ”mitt fel” att det hände, känns självklart att man erbjuder hjälp oavsett….

    Svara
  2. Stallbruttan

    Klurig fråga… hade varit lättare om man själv stod och longerade, och en ryttare bad att få komma in – för då är det ju på ”egen risk”. Däremot skulle jag ALLTID försöka hjälpa till – oavsett vems ”felet” var!! Köra går ju inte (har inte körkort *snyft*), men hjälpa skulle jag!

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Konstig fråga tycker jag – eller iaf konstiga alternativ. Vad jag gör beror självklart på hur skadad personen blev och inte på hur skyldig jag känner mig.

    Svara
    • Birgitta

      Du tänker nog på ett likartat scenario som handlade om att inte knacka innan man går in i ridhuset.

      Denna samvetsfråga har jag fått av en läsare som upplevt en liknande situation.

      Svara
  4. Prick

    * Du anser att djur är djur och att detta hände trots att din häst ÄR snäll- du ber förvisso om ursäkt men tycker att detta är sådant som kan hända när man rider.
    * Du erbjuder dig att köra ryttaren till sjukhus.

    Både första och sista.
    Fast att en häst är snäll/väluppfostrad har ju inget att göra med om de blir rädda för något. Anser att man ska ha lika koll på sin häst på lina som från ryggen. Och en häst kan ju, oavsett om den rids eller ej, hoppa till och skrämmas .

    Svara
  5. Anonym

    Naturligtvis erbjuder jag mig att köra till sjukhus om det skulle behövas. Men inte pga dåligt samvete, det är ju sånt som händer när man håller på med hästar. Det hade varit skillnad om jag ljugit och sagt att min häst var lugn som en filbunke om den i själva verket alltid brukade fara omkring som en studsboll. Men att erbjuda sin hjälp är väl förhoppningsvis självklart för vem som helst.

    Svara
  6. Madeleine

    Jag är beredd att köra till sjukhus oavsett om jag eller min häst är inblandade.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>