Torsdag- pay and ride

Idag har Kreon och X åter varit på Flyinge för att delta i en pay and ride precis som för ca 2 månader sedan.

Då var klassen LA:3, idag slog vi till och provade MSV B:2 och med tanke på procenten i allmänhet (70,4) och mitt intryck i synnerhet så känns Kreon rätt så färdig att börja nosa på denna nivå tillsammans med X (själv reder jag inte ut bytena än så länge).

Nu är jag den första till att anse att man absolut inte kan rätta sig efter poäng/ procent som delas ut på träningstävlingar av denna typ, det är ofta lite ”glädjekalkyl” över det hela och jag vet många ryttare som överlyckliga över sina procent där sedan fått en rejäl törn när de kommit ut på ”riktiga” tävlingar men som sagt; ritten idag såg säker ut och exempelvis så satte X båda bytena vilket ju egentligen är den största skillnaden mellan denna MSV B och MSV C.

Jag skojade med X och sa att det märks tydligt vad JAG tränar extra på och som han sedan får bra betalt för; ett tag höll jag ju på med bakdelsvändningarna vilka på tävlingen i söndags betygsattes med 7 och 8  och nu senast har jag ju ägnat lite tid åt ryggningar vilket idag belönades med en 8:a :).

Nu ska vi inte rusa iväg och anmäla till första bästa MSV B om ni trodde det men det var roligt att testa Kreon och han skötte sig som sagt YPPERLIGT.

Inte ett enda mupperi någonstans så det verkar onekligen gå åt rätt håll!

21 kommentarer Skriv kommentar

  1. Tessa

    Kul att det går åt rätt håll. Klart det är ditt tränande som lönar sig på tävling. Det är ju du som rider och nöter med Kreon för det mesta 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Du har absolut rätt men det betyder inte att vem som helst trots det hade kunnat rida Kreon på tävling.

      X hanterar Kreon ypperligt och oerhört balanserat och proffsigt så det är minst lika mycket det som ger resultat.

      Även om jag hade ridit Kreon på tävlingen idag tex och även om det skett utan minsta mupperi tror jag ändå inte att jag hade varit i närheten av X procent.

      Svara
      • Cecilia

        Sedan skall man inte glömma att proffsen ofta får % som vi vanliga inte ens kan drömma om, ens om vi utför en rörelse på exakt samma sätt. Kan ju ta ett exempel från verkligheten när NN (proffs/kändis) rider samma klass som jag och har ett ganska grovt avbrott i förvända. Betyg: 6:a. En vanlig person kan aldrig få mer än 4:a vid avbrott i förvända (det är ju inte godkänt). Så pay and rider är ju inte de enda glädjekalkylerna…

        Svara
        • Birgitta

          Ibland kan det absolut vara så att ”kändisryttare” får bättre betalt- det har jag själv sett. Vad det sedan beror på finns det säkert flera anledningar till.

          Minns en gång för ”tusen” år sedan då jag bevittnade en stilhoppning på 1.10 nivå.

          En på den tiden MKT känd hoppryttare travade sig runt halva banan (!) och fick trots detta jättehöga stilpoäng.

          Enligt min uppfattning ska man på den nivån minst kunna hålla en jämn galopp runt hela banan och att få flera avbrott till trav och att hoppa hinder i trav skulle jag verkligen inte ge några höga stilpoäng alls.

          Å andra sidan minns jag en annan händelse då en fd OS-ryttare (!!!) i dressyr genomförde en enligt mig väldigt medioker ritt på LA-nivå.

          Den domaren var då inte rädd för att döma vad han såg och inte vem ryttaren VAR och personen hamnade i slutet av resultat-listan.

          Svara
  2. Anonym

    När jag läser era kommentarer blir jag så imponerad av att ni tävlar i dressyr. Jag tycker dreyssren känns så subjektiv. OM proffsen inte rider som de ska får de ändå högre procent? Pratade med en annan hästkompis igår som tävlat i helgen som gick. HON tyckte att det hade gått okej (men inte mer) men visste att hon skulle få uselt betyg av just den domaren, för det fick de alltid av samma person. Det verkar helt enkelt som just den domaren inte gillade detta ekipage? Jag hade nog blivit rätt så arg om jag inte hade kunnat förstå, och det verkar man inte alltid kunna i er sport? Ja, jag är hoppryttare, river jag eller ”proffsen” så blir vi straffade med exakt lika många fel. 🙂 Men visst, även här kan man se människor vinna en tävling som inte varit särskilt vackert genomförd.. Men det tror jag straffar sig ändå, förr eller senare. 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Jodå, även hoppsporten kan kännas orättvis många gånger och av olika anledningar, tycker jag.

      Exempelvis kan JAG tycka att det känns orättvist med de som har hästar med en stor hoppvilja (och förmåga att galoppera snabbt) och där ryttaren kan rida hur slarvigt och dåligt som helst och hästen ändå hoppar och placerar sig.

      I de lägre klasserna kan man enligt MIN mening absolut få rosetter i hoppning på detta vis och med i princip NOLL träning hemma och det kan man i alla fall inte i dressyr, inte ens i de lägsta klasserna.

      Svara
  3. JohannaB

    Fast domarna ÄR proffsiga och bedömer vad de ser.
    MEN proffsen har en förmåga att inte fastna i problemen utan istället att visa förtjänsterna. Dessutom ser de mest ut som ”det var meningen” när något strulade, de markerar och förstärker inte problemen. Dessutom sitter de bättre, rider effektivare och är bra på att rida program…
    Jag tror de flesta proffs rider dit 5% på sin proffsga ritt jämfört med normalryttaren… Sedan har de ju ofta också bättre hästmaterial men de slipper vi ju se i våra klasser ganska snart! 😉

    Svara
    • Cecilia

      Håller med dig i stort. Fast ett avbrott i en förvänd galopp är ändå ett avbrott och KAN inte leda till mer än 4 el max 5:a om allt skall vara riktigt. Likaså galoppinslag i ökningar, taktning i skritt eller orena byten. Domare är väl inte mer än människor de heller och det är klart att de ibland påverkas av att det en kändisryttare som rider på hästen. Det står jag fast vid.

      Svara
      • Cecilia

        Jag menar att jag står fast vid att jag tycker att domare ibland ser genom fingarna gällande kändisryttares misstag och ger dessa lite väl generösa poäng ibland.

        Svara
      • JohannaB

        Proffsryttarnas fina hästar avancerar snabbt i klasserna.
        I allmänhet går de ju redan som 7-åringar MsvA och det är liksom bara ett år de går på varje nivå (5 år LA, 6 år MsvB och 7 år MsvA) medan vi som är amatörer tar längre tid på oss eftersom vi varken tränar, rider eller tävlingsrider lika bra! 🙂
        Jag såg nog den finaste 5-åring jag någonsin sett på sista tävlingen, den vann vår klass, men jag konstaterade också att den hästen flyger nog snabbt vidare i klasserna så vi slipper nog se den i våra klasser fler gånger! 😉

        Svara
        • Birgitta

          Då förstår jag och håller med.

          Och tävlar man de allra lättaste klasserna behöver man oftast inte ens bekymra sig om ”proffsen”- vanligtvis börjar de inte tävla sina hästar förrän i LA.

          Svara
  4. Åsa T

    Birgitta, du har helt rätt i att i de lägre klasserna i hoppning kan det se ut ”hur som helst” när vissa rider och så vinner de ändå! Men jag tror ändå att det straffar sig i längden, hästen tröttnar på att ställa upp? Man kan aldrig hoppa mer än 1 meter? När jag rider vill jag att det ska bli en runda jag inte ”behöver skämmas för”. Får jag sedan en rosett är det ju bonus! 🙂 Men jag har ju inte kommit så långt än, men trivs alldeles ypperligt där jag är. 🙂

    Svara
    • Birgitta

      På den tiden jag tävlade i hoppning kunde sådant förekomma upp till 120 tyvärr, sedan tog det tack och lov stopp.

      Svara
  5. rackemarie

    Jag vill bara gratulera till att det går så bra med Kreons tävlande 😀 Häromkring har vi inte så mycket ”kändisar” så någon orättvis poängsättning på grund av det har jag inte sett.

    Svara
  6. JohannaB

    Men sedan är ju inte X någon jättestor kändis-ryttare direkt, inte ngn artikeln i kvällstidningen om honom direkt 😉
    Däremot är X en skicklig ryttare och duktig tävlingsryttare. Men inte tror jag att domarna när de ser startlistan studsar till över att X ska starta i deras klass direkt… Så att domarna skulle ge glädjepoäng känns inte troligt…
    Okej att det skulle kunna vara möjligt för topp tio ryttarna i Sverige men ”normala” tävlingsryttare som har detta som sitt yrke tror jag får höga poäng just för att de är skickligare, inte för sitt namn.

    Svara
  7. AnnH

    Jag tror inte heller Birgittas X får högre poäng på grund av någon kändis-faktor. Som jag förstår det är han en person som arbetar med hästeriet på heltid, är skicklig ryttare och dito på tävlingsbanan men han har väl så vitt JAG känner till (???) varken erfarenhet från internationellt tävlande eller högre klasser nationellt? Jag tror att de poäng han får är poäng han i allra högsta grad förtjänar :-).
    Om man tar en Georges-klass i Stockholm är nog 25 % av ryttarna ryttare som har ridit de högsta klasserna på någon eller några hästar, deltagit i Lag SM, har en viss internationell erfarenhet, är uttagna till div utmanartrupper etc etc etc. Dvs mer eller mindre kända. Jag tycker att de får de poäng de förtjänar, varken mer eller mindre. Jag tror också som någon annan här skriver – att ju skickligare TÄVLINGSryttare man är, ju snabbare löser man ett problem. Ett avbrott i en förvänd kan vara ETT eller TVÅ steg, sen är hästen i förvänd igen (mindre avdrag) och den mindre skickliga ryttaren kanske inte får tag i hästen direkt, det blir fler steg i fel gångart, det kanske blir fel galopp efter, hästen kanske tappar formen etc etc. Dvs större avdrag.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>