Nagellack för hästar?

Ibland märker jag att jag inte riktigt hänger med i alla produkter man kan köpa till sin häst, onödiga eller vettiga, populära eller kanske mer udda.

Läste nyligen om HOVLACK, inte att förväxla med de hovsmörjor i alla fall jag använde, ibland in absurdum, i ungdomen.

Hovlacken ska ge hoven lyster och glans minsann och jag undrar om detta är något ni provat och vad ni tyckte i så fall?

Själv smörjer jag sedan många år tillbaka ALDRIG hovarna och ser inget behov. Faktiskt har jag haft tur med alla mina hästar som haft bra hovar och att smörja för att det ska se snyggare ut, som jag alltså gjorde ofta i ungdomen, har jag  helt lagt av med.

Hur gör ni?

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonym

    Jag smörjer när det behövs med olivolja, men det händer ju inte så ofta;)

    Svara
  2. rackemarie

    Har en smörja med vegetabilsikt fett som min gamla hovslagare sålde. Smörjs i kronranden på torra sommarhovar, men annars använder jag inte något. Är rädd för att de ger motsatt effekt och torkar ut i stället.

    Svara
  3. Anna

    Brukar pensla med olja när jag ska åka o tävla bara för att det ser snyggt ut. Hovarna blir lite blanka när oljan sugits upp o ger ett fräschare intryck. 🙂

    Svara
  4. AnnH

    Vid varje tävling får mina hästar svart lack på hovarna. Ser snyggt ut, speciellt på mörk hästar med olikafärgade hovar – alla blir i stället lika, svarta och lite blanka. Fett funkar ju inte alls på samma vis och sand/spån kladdar ju bara fast på det.

    Svara
  5. Zandra

    Jag kör en tjära-blandning i sulorna och fett på utsidan vid behov under torrperioder, dock väldigt sällan då det ofta blir svampigt i kronranden och hans fötter är mer i behov av tjäran för att torkas.
    Skulle dock vilja prova lack för att vara fin, antingen svart eller trensparant men har aldrig hittat nått test ”bästa på marknaden” etc å fått tummen uroch valt nått =P

    Svara
  6. Betty

    Jag gnuggar in kronranden någon gång i veckan på sommaren när det är torrt i marken i förebyggande syfte då hästen har lätt för att få hovsprickor. Inga allvarliga, men endå.
    Annars kan jag ibland smörja in hoven när jag vet att han ska gå på torrt underlag typ jordbacke.
    Men för att det ska vara fint har jag aldrig gjort det.

    Kram!

    Svara
  7. Anna

    Kanske ska prova absorbine hovlack. Jag har haft fiebing’s hoof polish tidigare men tyckte det var ganska dåligt.

    Svara
  8. Lena

    Enligt hovslagaren inte bra med smörjorna och lackerna som säljs,däremot rekommenderar han att man smörjer kronranden med vanlig matolja vid långvarig torka sommartid.

    Svara
    • Birgitta

      Jag kan mycket väl tänka mig att det inte är bra att lacka hovarna FREKVENT men eftersom de flesta (?) bara gör det till tävling så är det nog ingen fara?

      Det är väl samma som att tex fläta manen- hade man gjort det varje dag hade hästen nog kliat av den del flätor till slut men eftersom man gör det så sällan så…

      Svara
      • Rebba

        Hej! Jag har ridit hos en privat ridskola som har spanska hästar. att fläta manen inbakat är ett måste inför lektion/träning för att de inte vill att manen ska annars bli sliten av tyglarna. Hästarna tyckte inte att flätorna var jobbiga så det handlar nog mest om vana/rutin.
        Kram

        Svara
  9. LenaB

    Använder vanlig rapsolja till hovarna, men först spolar jag av och ser till att all smuts är borta, annars smörjer man ju bara smutsen;-)

    Svara
  10. Madeleine

    Jag smörjer aldrig hovarna. Och tycker att lackade hovar ser ut att höra hemma på cirkus hästar.
    Att smörja kronranden tror jag inte hjälper mot torrsprickor på sommaren eftersom sprickorna börjar nerifrån.

    Svara
  11. Linnea

    Fiebings Hoof Polish gillar jag! Vattenbaserat, snäll mot hovarna (giftfri), torkar snabbt, lättmålat och glänser fint. Kommer absolut pensla hovarna på 4-åringen den dagen vi ger oss ut på tävlingsbanan 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>