Bra blogginlägg om vila (eller inte)

Läste detta blogginlägg och nickade igenkännande flera gånger, det är ungefär så mitt eget rid-upplägg ser ut.

Jag är emot längre (1 månad eller mer) vilor hos den vuxna tävlingshästen och ser ingen vettig mening med detta av bland annat de skäl som blogginlägget ovan anför.

Och tro mig…hästar ”ser till” att skada sig ÄNDÅ och får ibland för oss totalt oplanerade vilor så jag ser som sagt inget behov att planera in längre uppehåll från ridningen.

Att man däremot kan ta det lite lugnare en period eller låta hästen enbart gå i hage 1-2 veckor om man har sådana hagar som TILLÅTER DETTA (våra grushagar tex faller enligt min uppfattning inte in i denna kategori)- det är något annat.

Om jag själv ville ”vila” mig en längre tid eller inte kunde rida hade jag mycket hellre låtit X rida Kreon på heltid än att släppa honom på bete- det är jag övertygad om att han hade mått bättre av.

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa T

    Jag är verkligen ingen expert men håller med bloggaren.
    Sommaren är ju dessutom absolut bästa tiden att ha häst. 🙂 Min häst åker inte på bete, han får inte stå en månad på vintern, men jag varierar träningen, uteritter, skrittmaskin, hoppning och dressyr. 🙂 jag har dessutom förmånen där min häst står att han går hela dagarna med kompisar i gräshagar på sommaren. Känns lite skönt att det finns fler som jag, har känt mig lite egoistisk när folk frågat just detta om hästen får vila. Jag brukar säga att jag har hästen för min glädje och den kostar mig MASSOR av pengar så vi ska ha kul ihop, inte vill jag betala för att hästen ”bara” ska vila??

    Svara
    • Birgitta

      Håller med helt! Sommaren är verkligen årets bästa tid att rida på. Ljust både tidigt på morgonen och kvällen, man slipper snö, is, broddar och har också oftast mer ork än under de mörka årstiderna.

      Svara
  2. Titti

    Som du säger Birgitta, dom är så bra på att ”planera” in sina vilor själva. Jag anser att om du har en häst som är frisk, hel och ohalt så rid på den! Variera ridningen beroende hur intensiv den behöver vara beroende på vad hästen gör, tävling, promenad mm. Om man anser att hästen ska ha längre vilor jämt och ständigt så kanske man inte ska ha häst utan ett annat husdjur eller hobby. /Titti

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer verkligen i den sista meningen framför allt om man inte har en gigantisk hage där hästen får mycket stimulans med och av andra hästar.

      Svara
  3. jannike

    Min häst får bara ca 1 veckas vila i sommar efter en intensiv vår. Annars så har han ca 1 dags vila/vecka. Går i en 20 hektar hage så han får röra på sig.

    Svara
  4. rackemarie

    Vilodagar efter behov för återhämtning, ca en till två dagar/vecka. Känns hästen lite matt och trött får han en dag extra i sin stora fina hage med hästkompisen. . Tror inte heller på längre viloperioder eftersom hästen är skapt för att röra sig, men skulle jag åka på semester kanske han skulle få stå en vecka eller två om jag inte hittade någon lämplig ryttare under tiden. Ju äldre hästen blir desto viktigare är det att den hålls igång är min erfarenhet, antingen i stor, aktiv hage, eller genom lämpligt arbete.

    Svara
  5. Johanna

    Hur ser ni på att släppa ut hästen på bete i 2 månader på sommaren och rida samtidigt? De flesta i mitt nya stall gör det, men jag är själv lite osäker. Jag vill ju rida och träna, och orkar hästen verkligen med detta…..och kan jag sova när det är dåligt väder 🙂

    Har jag honom kvar inne på näterna så får jag mer stalltjänster och det verkar bara vara 2 hästar i hela stallet som inte går ut på bete.

    Jag tror jag tänker försöka för det borde ju vara bra för hästen att bo utomhus med sina hästvänner istället för att stå i box. Gåår det inte kan han ju alltid flytta in igen.

    Svara
    • CeciliaL

      Förstår inte – varför skulle det inte gå? Annat än om hästen blir för fet vill säga. Vad ska han bli trött av i hagen?? Insektstrycket är orsaken att mina är inne dagtid på sommaren, så gissar att du menar det där eviga runt-traskandet, huvudkastandet och svansvispandet – om det är dåligt väder dvs regn och rusk så är det väl bara bra, då håller sig ju insekterna undan!

      För övrigt tycker jag jämförelsen med elitidrottare var bra – de tar väl INTE långa vilor?

      Svara
    • Birgitta

      Det kostar ju inget att prova om du har möjlighet att snabbt ångra dig och stalla upp hästen om du märker att det inte funkar.

      Svara
    • Anna-Kajsa

      Jag har hästarna ute på gräs dygnet runt ungefär maj-sept, – tävlar Msv C/B samtidigt. När det är varmt och mycket insekter uppskattar de däremot att få slappa i boxen under dagen.

      Svara
  6. Cristel

    Jag har alltid haft mina ute dygnet runt på sommaren och ridit för fullt ändå. Tycker de är mjukare i kroppen och lättare att rida än på vintern när de ofta är tokigt pigga och inte rör sig så mycket i hagarna.

    Svara
  7. Amanda - Webrider

    Hej!
    Såg att du hade uppmärksammat mitt blogginlägg! Kul!
    & kul att du förstår och håller med i mitt tänk. Hoppas att många hästmänniskor tänker om lite om det där med långtidsvilor i samband med detta 🙂

    Svara
  8. Marie

    Planerar inte in några långa vilo perioder för min häst. Hon har en tendens till och fixa det själv….

    Svara
  9. johanna

    Jag ser inte heller någon mening med en månads vila. Inte heller att hästen ska vila 3 dagar för att den varit på en liten tävling och startat LB. Däremot tycker jag kan vara trevligt att under några veckor på sommaren kanske köra ett annat upplägg med lite skogsturer (om man har en häst som trivs med det) och använda naturen till sin fördel. Skolarbete på skogsvägar, klättra lite i backar om man har tillgång till det, samla och länga gångarterna ute i naturen kan vara jättebra för att jobba på bjudningen hos en ”icke självgående” häst, många hästar tycker ju det är roligt och blir lite piggare utomhus, har man tillgång en stor hage eller liknande som går att rida i så är det toppen underlagsvariation. Då vilar man inte hästen fysiskt, men man får en varierad tillvaro ihop med sin träningskamrat! 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>