Har storleken någon betydelse?

För ett tag sedan diskuterade vi lite kring både hästars och ryttares vikt och en hel del ansåg att vikten HAR betydelse när man rider, både för ”hur det ser ut”, vilken inverkar man har på hästen och också hur detta påverkar hästens hållbarhet.

Idag skulle jag vilja att vi diskuterade ett annat mått: ryttarens LÄNGD och om ni tycker att den har betydelse.

Spelar det någon roll om man är lång, kort eller av meddellängd och på vilket sätt i så fall?

Själv vill jag nog mena att längden har betydelse även om den inte är det allena saliggörande.

Visst kan man rida med en enormt bra inverkan trots att man är kort i rocken och hästen av modell större tex men om vi ska prata GENERELLT så menar i alla fall jag att man har en fördel som lite längre ryttare vs den som är kort.

Den längre ryttaren kommer ofta ”om” hästen på ett annat sätt, ramar liksom in den bättre medan den korta ryttaren riskerar att hamna alltför ”ovanpå” hästen utan en 100 %-ig inverkar med skänklarna som hamnar för högt upp på hästen.

Om man tittar på X som rider Kreon så skiljer det 7 hål mellan hans och mina stigläder- han är verkligen LÅNG.

Och nu ska jag givetvis inte påstå att det är bara pga sin längd som han har haft lättare att hålla sig kvar på Kreon när han sparkat bakut och härjat som värst men att det har BIDRAGIT tror jag absolut.

Men vad tycker ni? Har längden någon betydelse eller inte?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Emma

    Jag tror absolut det har betydelse för inverkan men jag tror inte desto längre desto bättre. För långa ben gör också att skänkelläget inte blir idealiskt. Så det bästa är väl att ha en häst som passar ens längd! Tror att positionen i sadeln gör större skillnad än benlängd.

    Jag är cirka 160 och båda mina hästar är strax över 170 och det funkar alldeles utmärkt och min skänkel hamnar lagom på båda hästarna tycker jag trots att de har olika kroppsform! Sen rider jag även en treåring på drygt 160 och det funkar lika bra det! De är dock ganska känsliga, sitter jag upp på en 170-häst som inte har egen motor och är seg för skänkeln kan det vara svårare att komma åt den och då är det säkert fördel att ha längre ben.

    Svara
  2. rackemarie

    Mankhöjden på hästen kontra ryttarens längd är inte det enda avgörande. Hästen kan ha mer eller mindre ”kropp” också. Jag är också kort (160 cm). Har dessutom lång överkropp och korta ben. Verkligen ingen bra ryttarkropp. Tycker själv att jag ser stor ut på 160-häster även om de har massa. På min 167-häst tycker jag att jag är alldeles lagom. Han har rätt långa ben och är inte så djup eller grov så där tycker jag att min skänkel hamnar ganska rätt, men visst kan jag se att han går bättre med min tränare som länger 5 hål. Om det beror på benlängd eller att hon helt enkelt rider bättre? I det här fallet mest på att hon rider bättre, tror jag. Han går ju riktigt bra med min dotter också som får korta 2-3 hål!
    Personligen ntycker jag att det värsta men kan se är för långa ponnyryttare på spensliga små b-ponnyer. Hellre en något för stor häst än en som är för liten, men lagom är väl bäst 😉

    Svara
    • Birgitta

      Ja, rent ESTETISKT föredrar jag absolut en något för kort ryttare på en stor häst än exempelvis en lång karl på en islandshäst. Jag kan bara inte förlika mig med den synen oavsett om personen i sak sitter korrekt, väger lagom osv.

      Svara
  3. Prick

    Det var en artikel för ett tag sedan om hur olika ryttare är, tex lika längd men olika fördelat på överkropp, ben osv. Ridsport, Hippson? Intressant. Tror om man är väldigt lång behöver man ha väldigt bra balans, titta tex på Mark Todd. Hur det ser ut beror nog en hel del på dels hur längden på ryttaren är fördelad, dels hur hästen är fördelad med bål/ben.

    Svara
  4. Liv

    Jag är 170 cm lång och ganska smal, med extremt (!) långa ben! Därtill oerhört kort överkropp. Min kropp är egentligen utmärkt en ridkropp, men jag måste säga att det är inte helt lätt med att finna hästar som jag känner mig helt bekväm på. På min förra häst, som till exempel var 172 och inte alls särskilt djup, hamnade min skänkel (om jag fick ha mina ben i så pass långa läder som jag föredrar [sanslöst långa]) under magen. För det första inverkar de knappast där och för det andra såg det inte klokt ut. På min andra häst, som mäter 160 i strumplästsen, men har ett otroligt djup, hamnar min skänkel helt korrekt.

    Så jag skulle absolut säga att längden spelar roll, självklart! För även om du är en lång ryttare så behöver du ha dina ben i så pass långa läder att du sitter i balans, att börja korta lädren på grund av att skänkeln ska hamna rätt är fel väg att gå anser jag.

    Svara
  5. rackemarie

    Finns en bok som heter ”Ryggvänlig ridning” som tar upp just det här med hur olika ryttarkroppar kan se ut trots lika längd och vad man bör tänka på.

    Svara
  6. Johanna

    Min mammas häst är ungefär 1,68-1,70, mamma är 1,80 och han är nästan uteslutande riden av henne sedan han var 5 (och då var han i princip bara inriden) därmed så är han van med skänkeln på en viss plats och hennes hjälper. När jag rider kan han göra lite roliga miner om vi försöker oss på något nytt eftersom han har mycket djup och jag bara är 1,66 ungefär. Han tycker det är lite (ibland väldigt) läskigt med nya ryttare på ryggen och om han inte kände mig så bra från marken skulle det nog vara betydligt mer än lite fundersamma miner som han gjort när jag skumpar omkring med mina korta smurfben. En känslig herre, men jag har inga problem att rida honom förutom det att han helt enkelt inte är VAN med korta ben, så jag får vara tydlig med säte och vara glad att han är så ofattbart snäll med mig som är ovan med så stora och rörliga hästar.
    Jag har aldrig haft problem att rida större hästar, inte ens de av det tyngre slaget. Men jag FÖREDRAR helt klart en häst som är runt 1,55 med kraftig bog/hals och rumpa men lite mindre djup, jag tycker om att komma under med skänkeln, idealt för mig är att hälen hamnar precis i kanten på hästens mage för då känner jag att jag inverkar mest effektivt och korrekt. Jag rider helst med sätet, skänkeln vill jag bara ha till sidförande och att forma/ställa, drivet har jag i häcken! 🙂

    Svara
  7. Johanna

    Kan tillägga då: Jag kan tycka det blir FÖR lätt att komma åt en större häst om den är väldigt känslig, då kommer jag kanske inte åt på rätt ställe och får istället sitta och hitta omvägar för att nå resultatet jag vill.

    Svara
  8. Minstral

    Rent estetiskt så tycker jag det är snyggare med en något för lång ryttare. Tycker det ser jätteroligt ut med ryttare som har benen en bit upp på magen på hästen, blir aldrig dressyrigt, bara hoppryttarstuk:) Tänker lite på Jan Brink och Patrik Kittel, de verkar ju fixa det ganska hyfsat fastän deras skänkelläge hamnar långt ner;) Tror dom fixar det med sätet ist, det är ju inte foten/hälen man rider med;)

    Svara
    • Birgitta

      När jag tänker efter håller jag med dig. Det är väl karlarna som rider islandshästar jag inte kan förlika mig med :).

      För egentligen är tex X något för lång för Kreon men det har jag vant mig vid även om jag tyckte att Kreon såg ut som en ponny i början (han är runt 170 cm).

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>