Envisas eller ge upp, del 2

Här kommer då nästa hanterings-fråga vad gäller min knäppis; får se vad ni säger om denna:

Fakta:

På vår anläggning står 20-talet hästar som alla tas in mer eller mindre samtidigt (såvida inte någon råkar rida just då) på eftermiddagen.

Min och en del andras teori är att Kreon har någon form kontroll-behov ( en form av hingstighet???) vilket tex visar sig genom att han blir mer och mer stressad vid intag ju fler hästar som tas in före honom.

Får han gå in bland de första är han lugn, skulle man vänta och ta in honom sist gissar jag att han hade varit helt hysterisk.

Tycker ni baserat på ovanstående att man ska försöka ”lära” honom att han får vänta på sin tur oavsett när denna tur infaller eller ska man ta in honom bland de första för att varken riskera sig själv, hästen eller omgivningen då han då kan bli väldigt upphetsad och hoppa iväg, försöka stegra sig osv.

21 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Ta in honom först.
    Varför riskera både människor och häst när det finns en enkel lösning på problemet.

    Svara
  2. Anna

    Jag säger också ta in honom först. Fungerar det finns ingen anledning att bråka. Hästar har en förmåga att skada sig ändå så varför be om det.

    Svara
    • Anna

      Nu tryckte jag iväg det för snabbt. Har ni inte rutiner där hästarna går ut och in i samma ordning varje dag? Min mupp verkar vara lik Kreon i många lägen och för honom är rutinerna a och o för att han ska fungera.

      Svara
  3. Nina B

    Håller med ovanstående, definitivt ta in honom först istället för att det händer en olycka.

    Svara
  4. Sofia M

    Jag tar alltid in hästar som inte klarar av att vänta först. Jag vill helt enkelt inte att någon skadar sig, varken människor eller hästar.

    Svara
  5. Cristel

    Håller med de andra! Jag tänker alltid på vilken häst som behöver gå in först, vilken som blir stressad av att vara inne ensam osv. Vill hästägarna träna på att deras djur ska kunna vänta/vad-det-nu-är får de göra det när de har insläpp. Jag riskerar ingenting med andras guldklimpar för någon fånig princip.

    Svara
  6. Åsa T

    Jag skulle inte kalla det för att ge upp, Alla ska ju in så varför inte göra det enkelt. Ta honom först. Så gör vi i vårt stall, ut med de först som blir stressade av att andra går ut och in med de först som är stressade av att andra går in före dom.

    Svara
  7. Prick

    Birgitta, hoppas ni resonerar likadant i stallet som här på din blogg 🙂
    Fö håller jag med övriga.

    Svara
  8. Anna-Kajsa

    Självklart är det pratkiskt att ha en häst som är så trygg att han kan bli kvar till sist, gå ute ensam, stå i stallet ensam osv. Men jag tror inte man lär hästen det genom att resonera ”den får minsann vänta på sin tur”. Då blir den bara stressad. Vi som har tre hästar och är två personer måste kunna lämna en häst ensam. Det betyder inte att vi lämnar en häst i hagen och går med de andra, ”för det ska den klara” . Istället har vi låtit dem stå ensamma i stallet längre och längre stunder (och tiden spelar faktiskt sällan någon större roll.) För hästar som gillar att äta bjuds mat i boxen. Nu är de så vana att det funkar ok att lämna en häst i hagen medan man tar in de andra och sadlar. Men vi lämnar inte hästen i hagen om vi rider ut, utan bara om vi rider på ridbanan. Sammanfattning: jag tror man får bäst resultat i träningen av en häst om man inte pushar gränserna för långt i taget – hästen ska vara relativt lugn för att ”lära sig”.

    Svara
  9. Anna-Kajsa

    Tillägg: Hästar är olika av naturen och har olika toleransgränser. Det får vi rätta oss efter – alla klarar inte av att göra samma saker.

    Svara
  10. Emma

    Håller med alla andra här. Finns en enkel lösning på detta problem och tror inte han lär sig att vänta, framförallt inte om han är van att få gå in bland de första.

    Svara
  11. rackemarie

    Helt klart vill man ha så lugna insläpp som möjligt, alltså tar man in en orolig häst bland de första. Hos oss har vi ett sto som ALLTID går in först, oavsett vilken hage hon råkar gå i. Lugnt och fint vill vi ha det. Det mår både vi människor och djuren bra av.

    Svara
    • Birgitta

      Skönt att läsa att alla tycker som jag i denna fråga och det är detta budskap jag har gått ut med till alla som sköter in och utsläpp på vår anläggning.

      Hade vi haft många hästar som ”krävde” att få bli hanterade först hade någon så klart fått stå tillbaka men nu är det inte så.

      Och som flera påpekat finns det ingen anledning att skapa potentiellt farliga situationer i onödan för Kreon kan verkligen bli ”otrevligt upprörd” och vet man inte detta i förväg så kan man säkert både få en hov i huvudet eller ”bara” bli sparkad mer eller mindre illa.

      Svara
  12. Anna

    Finns det inga instruktioner till den som tar ut och in på helgen, borde vara i allas intresse att alla gör likadant.

    Svara
    • Birgitta

      Det finns inga generella skriftliga instruktioner men däremot kan man själv skriva på tavlan om man har speciella önskemål.

      Svara
  13. Ann

    SJÄLVKLART ta in först. I alla inackorderingsstall bör det finnas några slags regler för i vilken ordning hästarna ska gå ut. Detta för att minimera skaderisk av häst eller människa. Och då låter man givetvis hästar som Kreon gå först.

    Svara
  14. Jennysj

    Ta in bland de första som de andra tycker. Är man p en anläggning där man inte själv tar in och ut och det är olika personer hela tiden, s tycker jag att man är ska göra det som är säkrast för de som hanterar hästen och hästen själv naturligtvis.
    Har man hästen själv hemma eller tar n själv kan man ju träna honom sakta me säkert. Men det är ju inte aktuellt här alls.

    Svara
  15. Minstral

    Naturligtvis gör man det som blir lugnast för ”flocken”, tror inte heller att det går att ”läxa upp” genom att låta han stå och vänta. Savve som jag var medryttare på en gång i tiden var boxvandrare, dock vandrade han bara när det var utsläpp. Tog alltid ut honom först när det var jag som hade utsläpp, de andra tyckte dock att han skulle lära och lät honom vänta till sist. Behöver jag säga att han inte lärde sig?

    Skillnad förstås när man har hästarna hemma, då kan man vänja på ett annat sätt. Är ett måste för mig att mina hästar kan vara själv både inne och ute. Diva har redan lärt sig att vara ensam inne, ute väntar vi lite med:)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>