Fråga från en läsare om lunch-hö

En läsare undrar följande:

Våra hästar på anläggningen, 40 st får inget lunchhö i hagen. Vilket jag vill kunna ge min häst. Något förslag hur man ska lösa det praktiskt. Vi har personal, men idag är ingen tid avsatt till detta. Och det tar ju en stund att ge så många hästar mat i hagen.
Idagsläget tas dom in ca 1-2 på em av personalen. Och äter inne i boxen.
Men jag tycker det är för kort tid i hagen.
Tips mottages tacksamt.

I mitt stall är det likadant med den lilla skillnaden att våra hästar tas in vid 2-3-tiden och att vi inte har så många hästar som ni.

Som jag ser det finns det med våra förutsättningar både för och nackdelar med lunch-hö i hagen och ska man börja fodra med detta så krävs det lite extra jobb och eftertanke.

Våra rasthagar är tämligen små och kan bli otroligt leriga om det regnar mycket.

Att lägga ut hö direkt på marken KAN medföra att väldigt glupska hästar äter även lera/ jord = risk för kolik. Det kan också bli mycket spill av geggigt hö som trampats ner och som man måste städa bort då och då. Blåser det mycket kan höt helt enkelt blåsa iväg = ingen mat till hästarna men en massa hö överallt.

Så ska man fodra i små hagar får man nog hitta lösningar hur höt ska läggas ut för att hindra ovanstående.

Att bygga/ köpa höhäckar eller dylikt till 40 hästar (som hos er)  kostar en del-förvisso en engångskostnad men vem ska betala?

Finns det personal på plats får man väl se över deras arbetsuppgifter för att få tid till fodringen om man vill prioritera detta framför något annat eller så får man betala personalen för att stanna längre och så får kostnaden läggas på stallhyran?

Om alla hästägarna förbereder egna lunchhö-påsar så tror jag inte att det tar sååå jättelång tid att köra ut dessa till hagarna i en skottkärra tex men det beror väl på hur hagarna är placerade tänker jag?

Annars är jag absolut för att man fodrar i framför allt hagar där hästar står ensamma och ”hänger”- de får vettig sysselsättning och lockas kanske inte i lika stor utsträckning att stå och bli rastlösa = också skaderisk.

Men vad säger den samlade läsekretsen? Har ni idéer om hur man kan lösa läsarens problem?

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Louise

    Då ska ju samtliga hästar få, man kan ju sätta upp en stolpe med hängare för hönät/säck/slowfeedingnät och så får hästägaren hänga upp mat i den på kvällen så får hästen iaf en längre giva.. Eller mer liksom iaf. Håller man hästen mätt kommer den inte kasta i sig maten. Mina står på fri tillgång på halm inne och i princip även ute. De får även 4kg hösilage var ute, de tittar knappt på lunchhöet trots 6-7 timmar mellan utsläpp och lunch.

    Svara
    • Birgitta

      På ett ställe jag känner till lägger hästägarna ut nästa dags ensilagegiva (hästarna får frukost i hagen) redan på kvällen innan.

      Detta gillar jag personligen inte- det hinner ju hända massor mellan kväll och morgon, exempelvis kan det både regna och snöa massor. Men det kanske bara är jag som är sjåpig?

      Svara
      • Louise

        Haha kanske! Det beror väl på om det ligger direkt på backen eller inte och hur det ser ut med vilt runt omkring kan jag tycka. Är det hö är det kanske mer lämpligt, hösilage kan ju iof frysa och det är ju inte bra men det enda som kan hända med höet är väl att det slutar damma 🙂 Det kanske bara är jag som är väldigt osjåpig?

        Svara
  2. Anna-Kajsa

    I makens fd stall ställde de ut tunnor eller lådor vid hagarna. Hästägarna gjorde ordning höpåsar som de lade i dem. Sen turades de om att gå och lägga ut höt i hagarna. Här hemma har vi två olika lösningar – antingen har vi storbal i hagen eller så använder vi hemmagjorda foderlådor med galler 5×5 cm. Dessa kan man fylla kvällen innan och dra en säck över under natten. För det mesta är ju ingen hemma här på dagen, så lunchfodring är svår att lösa. En fördel är att alla våra hästar klarar av att äta mycket stråfoder.
    En nackdel med att lägga på marken – förutom att det riskerar att bli nedtrampat – är att det kan blåsa omkring hö på hela gården om det är blåsigt.

    Svara
  3. Sandra

    I vårt stall fodras hästarna 2 ggr ute i hagen. Vi har satt upp stora blå tunnor som det är utsågat ett stort ”hål” i för att placera hösilaget i tunnan och för hästen att äta från.. Funkar fint och fodret flyger inte omkring nämnvärt. Hästarna håller sig mycket mer avspända och lugna vid insläppen och det är ingen stress in till middagsfodret.
    På stallet som jag jobbade i, fick de hästar som stod ensamma i fållor Hö 2 ggr fördelat på utsläppet och vid lunch, de som gick i grupphage hade allt som oftast en stor höbal att dela på.

    Svara
  4. Pia

    Hos oss har några tagit tunnor som har lock på och skurit ut några hål längst ner. Denna tunna står på ett bildäck med tyngd i och en pinne som går upp i tunnan så den står still. Tror de har ställt en kon inne i tunnan så hö´t inte fastnar inne i tunnan.
    Hästägarna fyller på den själva kvällen innan.

    Svara
  5. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Vi ger våra hästar ensilage i samband m utsläpp men jag o Madde har tagit två vanliga svarta fodertunnor m. lock, sågat ut ett hål c:a 20cm upp fr. botten 25×25 cm stort. borrat ett litet hål genom locket och genom tunnan uppe vid locket på 2 ställen, dragit igenom en kort kedja fäst med kabinhake, i botten på tunnan ett par cementplattor, står hur stadigt som helst. De kan fyllas på kvällen, fungerar hur bra som helst:)) underlättar när vi tar ut båda våra samtidigt:)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>