Dagens (uppsittnings)fråga

Idag ska ni få berätta hur ni sitter upp :)!

Gör ni detta traditionellt eller med hjälp av någon uppsittningsanordning?

Varför?

Själv sitter jag sedan en evighet upp med hjälp av pall.

Heron var ju över 170 cm och själv har jag aldrig varit den smidigaste människan och när jag av en sjukgymnast dessutom fick höra att det bara var positivt för både häst och ryttare (och stigläderna) att sitta upp med pall har jag aldrig gjort något annat.

21 kommentarer Skriv kommentar

  1. Zandra

    Samma här, finns det pall att tillgå så använder jag den, och jag sitter även upp ifrån ”fel sida” för att undvika att både hästen och jag blir sned =)

    Svara
  2. Trasselkvast

    Sitter också alltid upp från pall av samma anledningar som du. Men tycker det är viktigt att man KAN komma upp utan. Alla kan ju inte det. Själv lärde jag mig sitta upp på alla hästar även utan sadel eller stigbyglar när jag jobbade i galoppstall, men det är ju mer en kul grej.

    Svara
  3. Hedwiginnan

    Det fanns en tid när jag tog mig upp på min dåvarande häst genom en ”indian swing”. Han var 165 och jag är 168. (Plus att jag bara var 18-19 år :-))
    Men detta är väldigt länge sedan och nu använder jag alltid pall. Dels pga det anledningar som du nämner men även pga att den ovannämnda smidigheten tillhör en sedan länge svunnen tid. Jag kan ta mig upp från backen om jag måste men gör det sällan.

    Svara
  4. Cristel

    Jag har en pall eller gödselrampen. Eller ställer hästen i ett dike, en backe eller så. Är inte ett dugg smidig och har inte övat upp det heller 🙂

    Svara
  5. Rie

    Satt under många år upp ”som vanligt” men när någon gav orsakerna till pall så köpte jag dem direkt. Hade inte tänkt så mycket på det tidigare. Men jag ville att varken häst, sadel eller mina höfter skulle bli sneda i onödan.
    Har fått någon gliring under åren, men det struntar jag i.

    Svara
  6. Sofia M

    Jag sitter upp både med pall och utan. Beror lite på tillfälle och vilken häst.

    Svara
  7. Prick

    Använder pall hemma, mest för att det är bekvämt men sitter upp ’traditionellt’ borta. Jobbigt leta rätt på pall/sten/o dyl eller släpa med sig :).

    Svara
  8. Anna-Karin Eng

    Jag svingar mig oftast upp utan pall. Nu har jag ju en pygméhäst men förr så kravlade jag mig även upp på 170+ hästarna. Ibland tar jag en stubbe här till hjälp för att inte slita så på sadel och hästrygg men bara ibland för jag brukar leda min häst första biten för att vi ska vara lite varma och ute på vägen finns inga pallar.

    Svara
    • Birgitta

      På tal om att sitta upp utomhus läste jag detta roliga inlägg på Bukefalos igår:

      Jag skulle provrida en medryttarhäst. Allt lät bra, det var gratis, hästen var välutbildad (hopphäst), en häst med superstam som precis blivit köpt från Tyskland för många hundra tusen kronor. Ganska stor.

      Jag kommer till stallet, ägaren är ganska trevlig och hästen står uppbunden. Stor är den (det visste jag ju) och snäll. Vi kommer till ridhuset och ägaren ska rida. Hästen ser supertrevlig ut, precis sån som jag gillar (dvs med lite nerv och go i). Då säger ägaren:

      – Ja det är viktigt att hästen inte går i form, för det är ju en hopphäst.

      Jag undrar om jag hört rätt och hon upprepar ovanstående med tillägg

      – Han kostade många hundra tusen och kan bli en stjärna, jag vill inte att han ska förstöras med dressyrridning.

      Happ. Jag skulle ju mest rida ut ändå tänkte jag och då säger hon:

      -När du ska rida ut är det viktigt att du inte sitter på honom när han går på asfalt och sånt. På vår uterittsrunda har jag ställt stolar så du kan hoppa upp igen efter att du satt av när du går över saker. Han är ju stor.

      Svara
      • CeciliaL

        Guuud, vilken historia!!! Hahahahaa! Det kan väl inte vara sant?! 😀

        Jag har ju inte så stora hästar (alltid araber), så har inget problem att sitta upp från marken. Men nya hästen kombinerat med sadel med Flair har lett två gånger till att hela sadeln snurrade ned på sidan, så det har jag slutat med. Sitter jag upp hemma tar jag pall, ute i skogen finns många stubbar. Gamla hästen satt jag upp på från vad som helst upphöjt, oftast en grind. Man behöver bara klättra upp på grinden (eller vad det nu var) och smacka så parallel-parkerar han sig själv bredvid och på perfekt avstånd så att man bara kan glida på. Måste för övrigt vara hemskt jobbigt att ha en häst som är så stor att man inte KAN sitta upp från marken ens om man måste! :O Det är ju inte alla som har möjligthet att placera ut stolar i naturen… ! 🙂

        Svara
  9. Minstral

    Jag sitter upp från pall men försöker då och då göra det utan, vill inte tappa min smidighet. Är ju bra om man måste sitta upp utan att pall att kunna göra det utan att hästen blir lidande av en stel klump som drar sig upp:)

    Svara
  10. Emma

    Använder numera alltid pall både på de stora hästarna (170) och den mindre (160). Har också kunnat svinga mig upp barbacka på stora hästar, men det var under min ungdom och jag hade gymnastikträning i ryggen. Nu är jag inte lika smidig längre plus att det är mycket bekvämare med pall. Och det ska ju vara bättre för både ryggen och sadeln!

    Svara
  11. Pia

    Använder alltid pall då min häst är strax över 180 cm men kan med stor möda kravla mig upp om jag måste!

    Svara
  12. Birgitta

    Vad roligt att så många gör och resonerar som jag.

    För det handlar ju för det mesta inte om slöhet utan att man just vill göra på det mest skonsamma sättet.

    Om man inte KAN komma upp på hästen utan pall kan det bli besvärligt tänker jag- då gäller det att ha lite fantasi :)!

    Svara
  13. rackemarie

    Numera alltid med pall. Alla gör det hos oss och vi har pallar både i ridhuset, på banan och utanför stallet. I förra stallet satt ingen upp med pall. Utanför stallet fanns en stor sten man kunde använda men i ridhuset fick jag länga ut ett stigläder ordentligt för att kunna kravla mig upp på 170+-pållen jag red då (är 160 cm själv).

    Svara
  14. Madeleine

    Finns det pall använder jag det, mest för att skona hästens rygg.
    Men jag har inga problem utan pall. Kanske har det ett samband med att han bara är 1.60.
    Förr i tiden (long time ago) fanns det inte en häst som jag inte kunde svinga mig upp på barbacka.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>