50 bakutsparkar senare…..

…står Kreon i sin box och jag pustar ut i soffan.

Ja, dagens tävling var något i hästväg; på många sätt.

Dels fick vi ju åka hemifrån tidigare än någonsin och dels fick Kreon för första gången gå 2 klasser med över 6  timmar mellan sina starter.

Egentligen inte optimalt alls tycker jag men nu fick det bli så här eftersom jag så länge planerat att ”åter-debutera” på samma tävling som X och där han fick börja med att rida.

Nu visade sig detta inte hjälpa ett dugg skulle jag vilja påstå; jag hann typ skritta 10 steg efter uppsittningen vid min transport innan Kreon körde igång med sina bakutsparkar.

Jag tänkte naivt att han kanske skulle lugna ner sig när han kom in i ridhuset där man både red fram och tävlade (det är gigantiskt)  men icke- bakutsparkarna fortsatte så fort jag ville galoppera.

Att trava gick bra men så fort jag fattade galopp så for bakbenen i luften (eller i sargen om jag inte såg till att få bort honom därifrån) och mycket snabbt kom överdomaren och sa till mig att Kreon inte fick vara på framridningen längre eftersom han utgjorde en skaderisk för de andra.

Och det är ju detta jag har påtalat när folk har undrat varför jag inte fortsatte att tävla själv förra våren; dels skrämde han mig men jag ville inte heller bli anklagad för att ha orsakat en olycka. Jag skulle verkligen själv inte vilja rida fram med en sådan ”sparkare” som min även om Kreon inte siktar efter andra hästar. Det kan ju inte folk som inte känner honom veta och någon kan ju bli träffad trots allt.

Så; utkörda från framridningen bedömde jag utsikterna till att komma till start som typ….OBEFINTLIGA men jag ville ändå fortsätta att rida och gjorde detta på parkeringen som så dags på dagen var nästan tom.

Kreon fortsatte att sparka bakut, nu även lite halvhjärtat i skritt och trav men i galoppen var benen höööögt upp i luften.

Min räddning blev att jag riktigt ”grävde” mig ner i sadeln och framhärdade- även om Kreon sparkade så FÖRSÖKTE jag att rida framåt vilket verkligen inte var så lätt.

Efter ca 40 minuter och 5 minuter innan min starttid var det som att trycka på en stopp-knapp och Kreon slutade helt att sparka och gick att få i galopp precis som vanligt.

Jag valde att göra ett försök att rida in på banan och se på f..n; hästen gick utan en antydan till varken sparkar ELLER piskande svans.

Eftersom jag dels fortfarande befann mig i chocktillstånd för jag trodde faktiskt inte att jag skulle råka ut för ett sådant framridnings-scenario som jag precis har beskrivit dels inte ville riskera något utbrott inne på banan så red jag lite ”lamt” men det kändes helt OK och jag var mer än nöjd över att vi lyckades genomföra hela programmet med 3 fullständigt normala och lugna galoppfattningar, förvänd galopp utan omslag och 2 ökningar utan ”flipp”.

Nu kan man ju så klart spekulera i vad som hände och varför om man vill men jag känner att jag inte kommer att lägga så jättemycket kraft på det.

Jag TROR fortfarande att Kreon är en känslig individ och tror också att X genom sin ridning (sits och stabilitet, väldigt långa ben, snabbare reaktioner och total oräddhet)  bättre förmår att övertyga Kreon om att GÅ fast han- av vilken anledning det nu än må vara- blir så spänd.

Jag måste bli lika tung i sadeln som X, orka driva hästen framåt trots mina mycket svagare ben så tror jag att det blir bra.

Jag har ju sett så mycket utveckling hos hästen sedan jag köpte honom men också många tecken på hans känslighet som jag ibland först i EFTERHAND har förstått har varit just detta.

Exempelvis tyckte jag redan då jag köpte Kreon att han var såååå lugn när jag red ensam i ridhuset men ändå kunde han bajsa 4-6 lösa högar vid varje ridpass. Numera bajsar han på sin höjd en hög, om ens det, och ingenting i hans foder eller dylikt har ändrats.

Så; kan jag bara hålla mig kvar på hästen är jag vid gott mod och planerar absolut för fler tävlingar, sådana där man kan rida lite undanskymt :).

Resultatet blev förresten 63 % och man var placerad på 64,6 så det var väl helt ok det också.

33 kommentarer Skriv kommentar

  1. Madeleine

    Ja vad kan man säga. Hästar är besynnerliga djur, det är väl det som är charmen.
    Iaf grattis till bra resultat.

    Svara
  2. Madeleine

    Men hur gick det när x red?
    Och är det tillåtet med två ryttare på samma tävlingsdag?

    Svara
  3. Dagge

    Men vilken mupp :-0. Bra gjort att rida ut stormen och göra en sån bra ritt i slutändan *impad*. Vilken besynnerlig individ du skaffat dig :-D. Honom kommer du att lära dig mycket av :-).

    Svara
  4. jannike

    Och jag skriver GRATTIS till din första lyckade ritt på tävling detta året! Superskoj för er! Nu kom ni ju förbi monsterframridningen och genomförde ett program 🙂

    Svara
  5. rackemarie

    Jösses, vad modig du var som vågade fullfölja. Antagligen precis det som behövdes för att Kreon ska förstå att det är du som bestämmer även på tävling. Fortsätt borra ner rumpan i sadeln 🙂 Respekt, Birgitta!

    Svara
    • Birgitta

      Vi får väl se hur lång tid det tar innan mitt djur förstår ett och annat. Trots att han är extremt lättlärd vad gäller olika dressyrgrejer så har han visat prov på att man kan göra samma sak en miljard gånger (läs; typ rida ut samma runda) med mycket låååångsamma förbättringar.

      Svara
  6. linda

    Såg din ritt, det är en fantastiskt fin häst du har 🙂 Han skötte sig ju bättre än mitt lilla kräk iallafall, fastt jag kunde ju ifrs rida fram men men 🙂

    Svara
  7. CeciliaL

    Grattis!! Gud, vad du är duktig och modig!! 🙂 Superbra jobbat, tycker jag.

    Svara
  8. Sara P

    Bättre dålig på framridningen och bra inne på banan än tvärtom 🙂

    Skämt och sido. Jag förstår att det måste varit hemskt på framridningen men tycker det är jättekul att ni fick till det inne på banan! Grattis 😀

    Svara
    • Birgitta

      Fast du har rätt :).

      Hur många har inte ”vunnit framridningen ” och sedan misslyckats inne på banan? Det är MKT vanligare. Och då tar jag hellre dumheter på framridningen om jag måste.

      Svara
  9. Anna

    Superbra jobbat! Smart upplägg måste jag säga. Fortsätt så här! Hejja Birgitta! Vet inte vad jag ska hitta på för mer uppmuntrande floskler men jag unnar dug verkligen det här.

    Svara
    • Birgitta

      Tack alla för er support!

      Som sagt får vi se vad som händer nästa gång med detta oberäkneliga djur….

      Första gången X tävlade gick han ju som ett urverk tills det var 3 minuter kvar innan start- DÅ från ingenstans började bakutsparkarna?!??

      Så det finns ingen lag TYVÄRR….

      Svara
  10. Hedwiginnan

    Bra kämpat! Håller tummarna att han lärde sig nu att matte ändå fortsätter rida även om han försöker skrämmas.
    Kan tillägga att vi alltid ”vinner” framridningen men aldrig själva tävlingen…:-D Jag måste försöka vända den trenden..haha

    Svara
  11. Linda

    Bra jobbat och stort grattis!
    Verkligen roligt att läsa att du reder ut situationen och rider på framåt (vilket jag absolut tror är rätt medicin) trots Kreons spändhet/sparkar och TROTS att du blir utkastad från framridningen.

    Snacka om att tävlingsförberedelserna inte var optimala!
    Poängen var ju verkligen inget att skämmas för heller, men som sagt den verkliga bedriften är ju att du genomförde det hela.

    Att du inte längre har lika stor respekt för honom när han beter sig såhär (OCH på uteritter) gör , tror jag, att du befäster ledarskapet mer och mer och nån gång i framtiden kommer han gå för dig, som med X!

    Fick du förresten hjälp av X på framridningen?

    Svara
    • Birgitta

      Jag hoppas och tror som du men att det kan ta lång TID innan allt är befäst. Under tiden FÅR jag inte ramla av och/ eller bli rädd och det är väl där min tvekan ligger.

      Kunde dessvärre inte få hjälp av X då både han och hans sambo red samtidigt.

      Svara
  12. Anna-Kajsa

    Det mesta är ju redan sagt, men jag vill också klämma till med ett Bra jobbat!

    Svara
  13. Nina B

    Jösses, superbra kämpat!!!
    Jag håller med alla ovan, nog är det en seger att du genomförde, och med de procenten dessutom! 😀

    GRATTIS!!!

    Svara
  14. Emelie

    Ja, lite över 60% i LA är ju inte 72% i Msv direkt, men fortsätt att kämpa så kommer ni nog dit ni också. Han är fin din pålle.

    Svara
  15. Moa

    Fy vad läskigt, men heja heja! Tänk om fem år, när ni rider GP, då kan du titta tillbaka på den här tiden och säga som många andra ryttare med riktigt fina hästar ,”ja han är fin nu men han var ju en riktig vilde som unghäst” .

    😀

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha…ja, det är ju det NN brukar trösta mig med vad gäller henens gamla GP-häst; att den var fullständigt galen i yngre dagar och gick på typ 48 % i sin första tävling osv….

      Numera är den en riktig läromästare åt en flicka…

      Svara
  16. Tessa

    Kul att läsa att det gick bra på banan. Bra gjort att du uthärdade alla mupperier på framridningen. Trägen vinner 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>