Söndag- 62,3

Nu är jag trött!

Efter att ha fodrat 25-talet hästar, släppt ut ca 20 i hagen, mockat till 3, fixat 9 höpåsar osv osv kunde jag äntligen bege mig till Flyingeortens ryttarförening för att åter rida en LA:3 med Kreon.

På denna tävlingsplats debuterade Kreon med X förra sensommaren och då minns jag att han gick som ett urverk tills det var 3 minuter kvar till start.

Då från ingenstans och utan någon som helst förklaring började bakutsparkarna, Kreon välte några hinderstöd som man hade som avspärrningar och jag trodde aldrig att X skulle hinna få honom lugn innan startsignal (vilket han fick ganska bra).

Med förra söndagens cirkuskonster färskt i minne (dom kommer jag sent att glömma) tänkte jag att vad som helst kunde hända idag och det gjorde det också höll jag på att säga.

Nä…lite skämt och lite allvar: Kreon blev lika knäpp när jag hoppade upp i sadeln även idag och började GENAST att sparka bakut (med X hände det ofta inte direkt och det har numera upphört och bara ersatts av en argt piskande svans vilken man kan få se efter 20 eller 45 minuters ridning- det går aldrig att veta på förhand).

Nu var jag både mer beredd och bestämd vilket visade sig vara en bra kombination även om jag vidhåller att hästen är URLÄBBIG när han håller på så här.

Dock upphörde bakutsparkandet idag efter ca 15 minuter och inte 40 som förra söndagen så DET var ju ett stort framsteg.

Jag ska dock tillägga att Kreon INNAN lugnet infann sig hann rasera ett av flera hinder som fanns på den stora framridningen samt att SPARKA ITU (!!!!!) en bit av staketet som omgav banan.

Jag förstår nu till fullo att han, när han är i detta tillstånd SÖKER sig till saker han kan backa in i eller sparka mot så det gäller att så gott man kan undvika att han lyckas hoppa iväg så pass att han får chansen.

Men efter 15 minuter och endast ETT misslyckat försök till galopp (det var då han smashade staketet) så KUNDE jag alltså galoppera så det är ju faktiskt också ett storartat framsteg.

Eftersom utebanan var så stor kunde jag hela tiden undvika de andra hästarna (jag höll mig i en egen vrå dit nog ingen VÅGADE rida) och sedan var jag bara i framridningsridhuset i kanske 3 minuter och fick lite argt svanspiskande från Kreon men inget mer.

Inne på banan och inför en enhövdad (!) publik skötte sig Kreon som sist ungefär- han gjorde det han skulle men domaren önskade bla mer energi.

Det KÄNNS inte som att jag sitter och håller igen men det gör jag säkert omedvetet (och kan man klandra mig efter sådana galenskaper som jag har fått uppleva?) och Kreons trav har ju aldrig varit direkt lysande vilket framför allt märks i ökningarna där inte ens X brukar få mer än 6.

Slutprocenten (62,3) och resultatet (mitt i klassen) var väl inget att yvas över men just nu får jag ju verkligen vara tacksam över att jag ens KAN tävla och SITTA KVAR på min dåre.

Så vem som än bytte ut honom mot en dressyrmästare utan dess like i veckan återlämnade i alla fall den gamle Kreon idag fast liiiite bättre ändå skulle jag vilja säga :).

27 kommentarer Skriv kommentar

 1. Petra

  Jag tycker du är duktig som kämpar på! Ffa som du alltid förespråkat ”handväskor” tidigare och fasat över bockiga hästar! Att nu sitta upp och genomföra programmet trots Kreones idéer är jättestrong! Är övertygad om att ni är på rätt väg och att hans idéer på tävling snart kommer vara som bortblåsta!

  Svara
  • Birgitta

   Förstår att det kan tyckas lite konstigt 🙂 men tro mig, Kreon är, när han är ”normal”, dvs 90 % av tiden den i särklass mest lättridna häst jag suttit på.

   Och jag hoppas ju givetvis att beteendet på tävling ger sig- skulle aldrig förlåta mig själv om jag inte gav det en chans.

   Svara
 2. Dagge

  Meeeeeen … jag skulle ju komma och titta på dig kl 9 imorse !!! Och sen ändrade du din starttid *morr*. Nåväl … roligt att läsa att han behagade korta ner tiden för mupperier!!!!! Det måste vara jätteskönt att han sköter sig inne på banan och procenten är ju verkligen inget att skämmas för!!! Grattis!!!!!

  Svara
  • Birgitta

   Jag hade stalljour idag så jag hade aldrig hunnit rida klockan 9 men som tur var så var de först utlagda tiderna bara preliminära.

   Hoppas vi ses någon gång och att du ger dig tillkänna.

   Tror i princip ingen egentligen SÅG Kreon eftersom jag red fram ganska undanskymt och som sagt endast hade en människa i publiken.

   Nu tycker jag ju SÅ KLART verkligen inte att det är roligt med mupperierna men om jag måste välja så tar jag dom tusen gånger hellre på framridningen. De flesta hästar brukar ju annars göra tvärtom- bli mer spända inne på banan.

   Svara
 3. Anna

  Grattis, kul att det går framåt.

  Förslag till samvetsfråga är hur man går tillväga om hästen sparkar sönder staketet på framridningen.

  Svara
    • Birgitta

     Bara pinsamt att inte göra det då det lär ha funnits folk som såg det.

     Och vad ska man vara rädd för? Det är sådant som händer när man håller på med djur och det är ju knappast så att man blir skadeståndsskyldig.

     Svara
     • Anna-Kajsa

      Fast nu förstår jag inte riktigt hur du menar? Att laga staketet kostar pengar som någon måste lägga ut även om ”det är sådant som händer när man håller på med djur”. Det handlar väl inte om skadestånd utan bara att ersätta det som gått sönder? Det troligaste är väl kanske att de inte begär att du ersätter, men hade det varit konstigt om det varit så? Jag vill gärna att den som förstör något hemma hos mig ersätter det, även om det är djur inblandade.

     • Birgitta

      Om inget annat avtalats i förväg förutsätter jag att man inte blir skadeståndsskyldig för sådant ens häst förstör- varken vid uppstallning eller tävling.

      Tänk om en hopptävlande var tvungen att tex ersätta en knäckt bom?

      Det är ju inget man gör med vilje och menar jag är sådant man får räkna med både när man har stall och ordnar tävlingar.

      Saker skadas, blir mer eller mindre förstörda- skulle man kräva tävlande på det hade det nog blivit svårt.

 4. CeciliaL

  Braaa jobbat, modig du är!! Och som någon skrev, du måste vara väldigt sadelfast nu (kanske du redan var innan, vad vet jag, men låter som du får rejält med övning!). Grattis!

  Svara
  • Birgitta

   Önskar att det vore så men jag har tvärtom jättedålig balans och är inte alls sadelfast även om det av ren självbevarelsedrift har blivit bättre.

   Med så snälla som mina tidigare hästar har jag liksom aldrig haft tillfälle att ”öva” på att sitta kvar.

   Svara
 5. Anna

  Kan du inte be om en tidig start i klassen så det är lugnt på framridningen. Kanske kan vara bra för att bryta mönstret. Min mupp kan bli jätte stressad av andra på framridningen, han utagerar inte utan det knyter sig för honom så han går inte fram. Jag märker stor skillnad om där är färre hästar.

  Svara
  • Birgitta

   Jag har faktiskt flera gånger skojat med X om att HAN har haft sådan himla ”tur” när han har tävlat för då har det flera gånger varit jättelugnt på framridningen medan mina katastrof-tävlingar förra våren var proppade med andra hästar.
   Nu ska jag så klart inte bara skylla på DET men absolut ÄR det skillnad på antalet hästar och/ eller vad de ”gör”.
   Första tävlingen i år var det ju en häst på framridningen som rusade runt helt okontrollerat och det dundrade så i den halvfrusna ridhusbottnen att till och med X sa att det var nära att han ramlade av. Då var Kreon helt galen och jag kan garantera att JAG inte hade suttit kvar.
   Så jag tror att det bästa är att jag väljer tävlingar där man KAN rida ”undanskymt”, det finns trots allt en hel del sådana här i Skåne. Alternativet är ju absolut att fråga om jag kan få rida först.

   Svara
 6. Emelie

  Kul att det gick bra! Här har du ju ett utmärkt exempel på ett tillfälle där man kan vara nöjd fast procenten inte är så kul.
  Vet att du skrev om det där i ett annat inlägg att man kunde läsa på folks bloggar att de var jättenöjda med tävlingen och sedan när du gått in och kollat i tdb så har du sett att dom BARA ridit på XX procent. Min kollega blev jätteupprörd när hon läste det så därför minns jag det, haha! Gissar att dom känner som du känner för denna tävlingen. Nöjd trots procenten för att det är ett steg i rätt riktning 🙂 Fortsätt så så kommer du snart att ha samma procent som X när han tävlar Kreon. Keep up the god work! 🙂

  Svara
  • Birgitta

   Om din kollega blev ”jätteupprörd” kände hon sig antingen träffad eller valde att missförstå mitt tidigare inlägg gissar jag.
   GIVETVIS kan man vara nöjd med en tävling även om poäng/placering inte var den bästa eller till och med urdålig.
   Det jag har reagerat på vid något tillfälle är när jag ansett att bloggare inte varit ÄRLIGA med det som de skrivit: ungefär som om jag skulle ha skrivit så här om gårdagen:
   ”Kreon gick heeeeelt underbart och utan ett enda missöde på framridningen” för det tyckte jag verkligen inte rent subjektivt och det kan ingen som förstår det minsta om hästar ha tyckt rent objektivt heller.
   Jag förstår inte varför man inte kan skriva som det ÄR, det finns ju ändå alltid någon som sett eländet och det går som sagt att kolla via TDB.
   En annan sak är, tycker jag, om man beskriver sin tävling så som jag själv gjort- framridningen var inte prickfri och med DETTA i bagaget får jag vara nöjd med mina procent/ placering.
   Jag är också nöjd med att jag fick hästen att sluta att bocka men missnöjd med att han gjorde det över huvud taget.
   Hade Kreon gått som en klocka från första steget på framridningen hade jag INTE varit nöjd med varken procent eller placering i klassen. Hoppas du förstår vad jag menar är skillnaden.

   Svara
 7. Emelie

  Äh, hon nog var mest trött på alla som orkar gå in och kolla i TDB för att få ”nöjet” motbesvisa någon som beskriver sin känsla i en ritt, men jag förstår absolut om vad du menar ovan!

  Däremot var jag med om en lustig sak på en tävling för något år sedan, en kvinna som typ RUSADE fram till min kompis som just hade fått sitt protokoll, slet det ur handen på henne och började jämföra med sin egen ritt. Tydligen skiljde det någon procent och hon ville se var eftersom hon ansåg att hennes egen ritt varit lite bättre. Att jag inte dog, på tala om procentfixering 🙂

  Svara
 8. Görel

  Skulle vara roligt att se någon tävling och se dig tävla. Men det är lite långt från mitt dit där du tävlar, så jag får nöja mig med att läsa om dina framsteg på bloggen. Ska jag ha någon behållning av en tävling behöver jag säkert ha en tolk med också. 😉 Kan alldeles för lite om dressyr, men blir lika imponerad varje gång jag ser något på TV. Det måste krävas väldigt mycket arbete och tålamod att träna in det hela, och det har jag ju förstått av vad du skriver också. Jag vet bara vilka problem jag har med att får Zahra att fatta viket hinder hon ska hoppa över, eller varför inte ta sig igenom slalomen i agilityn. Då går det åt mycket köttbullar kan jag meddela. 🙂 En whippet kan ju vara lite svår övertygade om varför de ska göra något annat än att springa.

  Svara
   • Görel

    Det fungerar nog lika dåligt med köttbullar på Kreon som sadel och träns (eller vad det heter) på Zahra. 😉 Fast ibland skulle jag nog behöva någon mer direkt handfast kontakt för att hon ska göra som jag vill. Oftast är det faktiskt att få henne att tänka själv och våga sig bort från mig. Snabba Zahra är inte så snabb på agility banan, det är för mycket i vägen samtidigt som matte är för långsam.

    Svara
 9. Lena

  Kul att det ändå känns bättre med hans tokigheter. Du är både modig och duktig i ditt arbete med hästen. Klart att han blir bättre i sitt uppförande, övning ge färdighet och han mognar. Tror jag 🙂
  Var tror du sätter igång honom?

  Svara
  • Birgitta

   Jag TROR att det som sätter igång honom är att han ser/ är i närheten av många hästar han inte känner och kan ”kontrollera” (de kommer och går överallt) i en miljö som dessutom inte är hans hemmaarena.

   De gånger jag kört honom till ett annat ridhus än vårt och där bara varit några få hästar har han varit näst intill normal och inte sparkat bakut en enda gång.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>