Förtydligande och slutord om mina framridningar med Kreon

Eftersom kommentarerna kring mitt nyligen återupptagna tävlande börjar gå från ”vad duktig och modig du är, fortsätt att träna så går det nog snart över/ bättre” till ”hästar som din har inget på en framridning att göra och du bör nog fundera på om du ska fortsätta att tävla” (lite överdrivet men ändå en känsla jag får…) känner jag att vissa förtydliganden är på plats.

Jag har nyligen tävlat 2 gånger med en veckas mellanrum. Eftersom Kreon båda gångerna (fast MYCKET MYCKET ”mildare” andra gången) visade ett farligt beteende (bakutsparkande)  har jag insett att jag i varje fall just nu måste rida fram på platser som ger mig utrymme att inte rida för nära andra hästar.

Min mångåriga erfarenhet från mängder av tävlingsplatser i Skåne gör att jag VET att det finns en hel del sådana platser.

Jag har alltså inga planer på att rida fram i 20x 40-ridhus med 5-10 andra hästar.

När jag red fram i söndags hade jag aldrig mindre än 30 meter till NÄRMASTE ekipage- jag red liksom helt för mig själv i en del av den mycket stora framridningen dit ingen behövde komma- det fanns gott om plats för alla ändå.

3 minuter innan start var jag tvungen att rida in i framridningsridhuset då insläppet till tävlingsbanan skedde därifrån.

Kreon var då lugn sedan länge (minst 25 minuter)  och jag ropade till de 3 ryttarna som var där samtidigt med mig att Kreon kunde vara opålitlig och slå och att jag därför skulle försöka hålla mig undan och bad dom göra detsamma under dessa max 3 minuter.

En mycket viktig sak som jag inte alls tycker kommer fram i alla kommentarer är att jag faktiskt inte är ENSAM ansvarig för vad som KAN hända på en framridning FAST jag har en ”farlig” häst.

EN förutsättning I MIN VÄRLD för att Kreon ska kunna sparka någon häst är GIVETVIS att den sparkade hästens ryttare RIDER FÖR NÄRA och frågan är: är detta ett acceptabelt beteende bara för att 99 av 100 hästar är snälla nog att inte sparka?

Jag vill svara NEJ på den frågan och kräva ansvar från inte bara mig på min farliga häst utan från alla, med eller utan snälla hästar att de OCKSÅ ska visa normal hänsyn och inte rida upp i häcken på Kreon eller rida så nära att deras hästar kan bli sparkade.

Jag tyckte att ryttare som rider extremt nära andra var irriterande redan på den tiden då jag hade hästar som inte skulle drömma om att slå och är inte detta SUNT FÖRNUFT?

Om vi gör jämförelsen med när man kör bil så är det ALLTID den som kör på någon bakifrån som anses som skyldig- OVSETT hur långsamt bilen framför kört, hur tvär inbromsning den gjort osv.

Man ska ALLTID ha sådant säkerhetsavstånd att man inte ska köra in i bilen framför och jag undrar om inte samma sak ska gälla när man rider?

Detta fråntar så klart inte mig något ansvar vad gäller Kreons bakutsparkar men jag menar alltså att det inte bara är jag som bör ”se upp” eller tycker ni att jag resonerar fel?

Och som sagt: jag kommer INTE att anmäla till tävlingar där jag måste rida nära andra hästar så jag tycker nog att jag tar erforderligt ansvar och därmed anser jag också att jag ska få tävla om jag vill utan att bli utmålad som någon som borde stanna hemma i stället.

40 kommentarer Skriv kommentar

 1. Cristel

  Jag förstår ditt problem. För att få Kreon att sluta med sina hyss måste ni ut och träna, men om jag hade varit på samma framridning och fått min häst sparkad av Kreon hade jag varit allt annat än förstående.
  Och jag tycker faktiskt inte man kan säga att det är det andra ekipagets fel om det händer, även om de rider förbi er.

  Om hästen inte klarar av att bli passerad, eller att någon smackar, eller rider ”för fort” är han inte redo för den störningen än.
  Man kan inte kräva att andra på en tävlingsplats skall ha nerver nog att ta hänsyn till att du måste öva. Det är ryttarens ansvar, och bara ryttarens, att se till att hästen man rider inte skadar någon annan. Punkt.

  Men om du känner att du har sån kontroll på din häst att du (trots att han sparkar bakut och tokar sig) kan styra undan och rida så det inte är faligt för de andra är det istället deras problem om de inte kan hantera sina hästar när ni är där som störning. Men inte genom att ta upp en stor del av ridbanan för dig själv. Det kanske finns andra som vill ha lite utrymme, och vem har mest rätt då?

  Svara
  • Birgitta

   Som jag redan har skrivit flera gånger kommer jag INTE att rida på platser där min häst kommer att vara i närheten av andra.

   Att jag tycker att man inte ska rida så nära andra att ens häst KAN bli sparkad står jag fast vid men som sagt JAG kommer inte att vara i närheten av andra ekipage.

   Jag har ridit fram i ”skymundan” tusen gånger (skönare så) med de andra hästarna och det har aldrig varit några problem DÅ och ska säkert inte vara det med Kreon heller.

   Svara
  • Cecilia

   Håller med dig Christel.
   Kan inte låta bli att följa denna debatten då min häst är mötesskygg och jag själv kan få problem med honom om någon på framridningen inte kan kontrollera sin häst.
   Skulle också som någon skrev på inlägget innan tveka innan jag anmälde mig till en klass där Birgitta och Kreon skulle vara med (när X rider så verkar ju det vara rätt lugnt som jag förstått det) då hon här i bloggen utmålat honom som värsta monstret. Nu kanske hon överdriver lite när hon skriver om det men det känns otroligt obehagligt att veta att det finns en sådan okontrollerbar häst på framridningen. Att jag dessutom får skylla mig själv om jag är i närheten när hästen får ett av sina spel och sparkar mig eller min häst sönder och samman gör det inte bättre. Det är jättebra att du tränar Birgitta, men inte på min häst! Även vi med mötesskygga hästar har behov av att gå undan och det går ju bara om inte ett ekipage har ockuperat delar av banan för sig själv. Du håller säkert inte med mig men detta är min ståndpunkt, och den beror inte på att jag valt att misstolka dig, inte förstått eller annat utan för att jag tycker så och har tyckt redan innan jag läste detta.

   Svara
   • Birgitta

    Jag vet inte riktigt på vilket sätt jag är otydlig för nu läser jag flera gånger att folk verkar tro att jag kommer att köra bort/ skrämma iväg andra hästar från ORDINARIE framridning på tävlingar.

    I söndags valde jag att rida på en undanskymd del av en jättestor utebana DÄR INGEN VAR- jag körde inte bort någon.

    Och som jag redan har skrivit hur många gånger som helst; jag kommer FRAMÖVER inte att rida bland andra hästar. Vad är det då du ska vara rädd för?

    Och ja, mötesskygga hästar vet jag ”allt” om då jag själv ägt en sådan, en häst som blev tusen gånger värre i sin mötesskygghet efter att ha blivit påriden (och skadad) av en annan häst.

    Ibland när någon red för nära på tävling kunde hon kasta sig iväg i full panik och folk blev då ibland irriterade eller tittade surt på mig ungefär som ”varför rider du på en så dum häst här bland oss”.

    Jag varken orkade eller ville förklara för ”alla” att hästen reagerade så här pga att de red för nära och att hon hade blivit påriden tidigare utan då valde jag oftast att rida på en undanskymd plats så att JAG också fick tävla- jag med min i övrigt otroligt snälla häst.

    Svara
    • Birgitta

     Och egentligen Cecilia så har vi båda ”samma” problem- din häst fungerar inte optimalt på en framridning för att den är mötesskygg, min för att den är spänd/ nervös.

     Skillnaden är så klart att DIN häst inte riskerar att skada andra hästar (väl?) medan min kan göra det om det vill sig illa.

     På gott och ont får vi båda anpassa oss- vi kan inte kräva att andra ska lämna framridningen när vi vill rida bara för att våra hästar fungerar som bäst då.

     Jag har som sagt tänkt ut en strategi hur jag ska FÖRSÖKA att träna min häst så du behöver inte vara rädd att han ska slå din häst ”sönder och samman” om vi skulle träffas.

     Svara
 2. jannike

  Låter sunt för min del och även om min häst inte sparkar kommer jag ha rött i hans svans när vi väl kommer ut på tävlingsbanorna. Det är det enda jag råder dig, smycka svansen rejält med rött band

  Svara
  • Birgitta

   På tal om risk att bli påriden osv så har jag hört flera gånger att ryttare har velat sätta rött band i svansen på sina hästar ”inte för att han/ hon slår men för att folk inte ska rida för nära”. Och då är det ju något som är fel och då går det snart ”inflation” i de röda banden om folk resonerar så.

   Sedan tror jag till viss del att detta är ett ”lätt-klass-problem”- högre upp i klasserna vet ryttarna bättra att hantera sina hästar OCH att inte låta sig bekommas.

   Svara
 3. Sandra

  Tycker också till viss del att det ligger på de andra ryttarna att hålla ett normalt avstånd till alla hästar oavsett om det är tävling eller ej. Har en häst som kan sparka men endast om mötande ekipage rider alldeles för nära, vilket på ett sätt är deras egna fel om de ignorerar att visa normal hänsyn/ rött band. Ibland kan jag tycka att jag inte ska behöva rött band i svansen, för det avståndet andra ska hålla runt oss/ andra ekipage borde finnas där ändå!

  Svara
  • Cristel

   Men hur i hela friden ska andra veta hur mycket mer utrymme än normalt just din häst behöver?
   Då måste det ju vara ryttaren som har ansvar över att hålla undan. Jag kan inte låta en hund kasta sig ut i kopplet och anfalla nån och sen skylla på den som gick för nära.
   Varför kan man det med en häst?

   Svara
   • Sandra

    Jag håller mig redan undan, men om jag trots rött band och nu muntligt påtalat att man inte kan snika förbi med 1/2 meter tillgodo, ja då är det de som faktiskt får bevisa att de kan styra sin häst. Kommer jag på spåret i vänster varv borde väl alla vilja hålla minst 1 meters avstånd i sidled osv, det borde inte spela någon roll om det är en häst som kan sparka eller ej, det borde ligga i allas intresse att hålla ett sådant avstånd att varken ens egen eller någon annans häst kan komma till skada?! Väldigt många verkar vara ”oförsiktiga” när de rider förbi, tränger in ekipage i hörnen och rider nästan på andra ekipage..är det acceptabelt bara för att deras hästar ” aldrig” gör någonting?

    Svara
 4. Eva i Lux

  En spontan liten fråga som kanske är helt uppåt väggen i detta sammanhang, men hur mycket ”närkontakt” har Kreon med andra hästar i dagligdags? Kanske lite hemterapi kunde hjälpa, såsom att låta honom gå i hage med 2-3 andra hästar. Försöka ”socialisera” honom i lugn miljö, så att han är van med andra hästar närainpå. Låter kanske lite NH, men är bara en idé.

  Den tjej som tävlar Prima, har en liiiten 7-åring som hon rider och FLITIGT tävlar åt en kund. En riktig hopptalang. Han är svår på framridningen, gillar inte mötande ekipage, hoppar ofta runt och skyggar. Men jag har följt honom denna säsong och med lugn och stort tålamod (hon kör ”jag ignorerar och rider vidare-metoden”) ser jag en stor förbättring sedan första tävlingen i februari.

  JAG tror på gruppterapi 🙂 och är övertygad om att övning (med normal visad hänsyn till andra) ger färdighet, så håll ut!

  Svara
  • Birgitta

   Både jag och X kör också med ”jag ignorerar och rider vidare-metoden”, vänligt men bestämt liksom. Att bli arg och börja slå på hästen (jag rider för övrigt utan spö) hjälper inte alls.

   Ditt förslag skulle tyvärr inte hjälpa tror jag, av flera olika anledningar.

   Dels är Kreon dum mot andra hästar i hagen och jagar dom (detta har jag ej sett utan bara fått återberättat av hans uppfödare) så jag tror inte att någon hade velat/ vågat släppa in sin häst med honom och dels är det inte så att han inte är van vid att ha hästar nära sig.

   Våra hagar ligger så att han kan nosa på haggrannarna på båda sidor om sig och hemma, när jag rider med andra hästar, är han numera så gott som 100 % ”normal”. Om någon annan häst börjar ”tjoa” lie väl mycket kan han bli upprörd men det tycker jag egentligen bara är normalt beteende, dvs att en häst faktiskt REAGERAR när något uppseendeväckande händer (och det går att rida honom ändå).

   Det som påverkar Kreon mest på tävling TROR jag är att han inte kan kontrollera situationen med att så många hästar kommer och går hela tiden.

   Jag har tagit honom till flera främmande ridhus då det EJ varit tävling och då endast ett fåtal hästar varit där och då har han varit hur lugn som helst.

   Förmodligen/ kanske kan han också lukta sig till den ”spänning” eller vad jag ska kalla det som ligger i luften på tävlingar- det är ju liksom inte bara min häst i hela världen som blir nervös på tävling.

   När folk rider i vårt ridhus så stannar ju de flesta där en lång stund (man rider väl i vart fall 30 minuter)- på en tävling kommer det var 5-7:e minut in ett nytt ekipage medan någon annan går därifrån.

   Med min häst som har detta beteende att han blir nervös när hästar kommer och går så BLIR detta en stress på tävling- TROR JAG.

   Svara
  • Lena

   ”Låter lite NH”, hur menar du då? Jag dissar inga metoder, bara dom är bra.

   Svara
    • Eva i Lux

     Yep, right you are! Ville inte ”trampa nån på tårna”, det var inte det jag menade med ”låter kanske lite NH”. Som Birgitta och andra vet är jag öppen för allt som funkar. Har BRA erfarenhet från t.ex. MR-metoder. Trots det är jag mer för de ”tyska, hårda, gammalmodiga träningsmetoderna” 😉 De funkar oftast utmärkt!

     Svara
 5. Åsa T

  Jag tycker du ska tävla på, och resonerar lite som du angående bilen… Ligger du för nära finns det alltid en risk att något händer. Det ÄR en risksport vi håller på med, det är flyktdjur vi sitter på och INGEN kan säga exakt hur deras häst kommer att att reagera på olika saker. Om man inte förstår detta så tycker jag att man kan välja att spela schack istället…

  Svara
 6. Bodil

  Var försiktig och stå på dig! Du måste ju ut på tävlingsplatser för att komma till rätta med problemet, det lär ju inte bli bättre för att du håller dig i din trygga miljö… Skulle säga att du behöver vara ute ÄNNU mer! 🙂 Tycker att du verkar ha ett bra upplägg!

  Svara
  • Birgitta

   Jag instämmer helt Bodil.

   Och även om det för den oinvigde kanske inte låter så, så har Kreon det sista året blivit MYCKET bättre vad gäller ALLT; dressyrridning i ridhuset, på vår grusbana, med att ridas med andra hästar hemma, med att ridas ut ensam OCH med att tävla.

   Så länge jag ser denna positiva utveckling och inget blir sämre utan BÄTTRE så kommer jag att tro att jag gör rätt.

   Jag vet att jag har berättat MYCKET om detta innan men det tål kanske ändå att upprepas:

   Förra våren på de 3 sista tävlingarna med mig och den sista tävlingen med Mini gick det i princip inte att få hästen i galopp trots ”tusentals” försök. Han försökte stegra sig några gånger, han småbockade flera gånger.

   Nu (ta i trä) går det alltså att galoppera på en häst som tidigare var helt LÅST. Ett jätteframsteg!

   Visst sparkar han bakut nu vilket är hans sätt att visa protest/ spänning men på första tävlingen gjorde han det i 40 minuter (inte konstant så klart), en vecka senare gjorde han det i 15 minuter och inte alls lika många gånger. Dessutom fick jag honom att BIBEHÅLLA galoppen efter bara ETT misslyckat försök (varefter han inte sparkade bakut en enda gång till) medan det veckan innan tog kanske 10 försök.

   Jag vet inte vad som kommer att hända framöver- kanske är hästen fullständigt tokig och ohanterbar på nästa tävling- INGET FÖRVÅNAR MIG. Men som jag känner här och nu så kommer jag att prova mina strategier så länge jag känner att jag vågar.

   Svara
 7. Nina

  Fast jag ser det som självklart att man inte rider för nära. Problemet med när en häst gör så som kreon gör är att han stressar andra hästar i ridhuset över om dem är helt på andra sidan. Mitt fullblod reagerar starkt på sådant. Normala störningar får man ta men en hysteriskt sparkande häst hör inte dit.

  Svara
 8. Minstral

  Ja det är ingen lätt sits detta. Att hålla avståndet och inte rida för nära eller in i någon är ju en sak, men man måste ju på en framridning kunna passera (sida vid sida) hästar väldigt nära, brukar ju inte vara så gott om plats precis. Att en häst sparkar till om någon ryttare rider upp i baken tycker jag inte är konstigt och då får den ryttaren skylla sig själv. Men när du beskriver Kreons ”utbrott” så verkar det lite som att de kommer explosivt och rejäla bakutsparkar, då måste jag faktiskt vara krass och tycka att du inte har på framridning att göra faktiskt. Om det inte är så att du kan förutse dessa utbrott och du känner att du har full koll och kan styra undan honom och ut från banan. Som du beskriver hans utbrott så är han ju under framridning farlig både för andra ekipage och inredningen.

  Däremot så vet jag ju att du har bra koll på hur tävlingsplatserna i Skåne ser ut och att du även med snäll häst brukar välja alternativa framridningsplatser om du har möjlighet. Så jag tror inte att det kommer vara några problem för dig under utesäsongen att hitta gräsplättar utanför framridningen att vara på. Inne på den gemensamma framridningen tycker jag inte du ska rida än. Du kan ju inte utsätta andra för fara bara för att Kreon ska miljötränas, då är det bättre att X fortsätter med den miljöträningen.

  Jag avundas dig inte alls, det låter verkligen som en svårknäckt nöt det här med hans dumheter. Varför han gör det och hur man hanterar det har säkert du och X koll på men att hålla på som han gör är och förblir dumheter och farliga sådana.

  Jag hoppas ni kommer till rätta med det och att du kan komma igång och tävla på din fina häst. Nu är du ju en förnuftig kvinna som tar hjälp av proffs och jag tror inte heller att du är dumdristig på framridning så jag tror inte det är något större problem för andra ekipage, men jag hoppas att det ger sig snart för som han är nu låter han inte som en rolig tävlingskamrat hur underbar han än är på träning. Men är det någon som ska klara det så är det du, du brukar alltid ha en bra plan och du är duktig och envis:)

  Nu blev det lite väl mycket ris men jag svarade utifrån min situation om jag mött er och inte känt er på en framridning:)

  Svara
  • Birgitta

   Tycker inte alls att det blev ”väl mycket ris” utan tvärtom ett KLOKT konstaterande av SITUATIONEN JUST NU.

   Som jag redan har skrivit en miljon gånger vet ingen, inte ens jag hur utvecklingen kommer att bli och skulle beteendet kvarstå kommer det givetvis att bli om inte omöjligt så mycket svårt att tävla om det bara finns små inomhusframridningar att tillgå till hösten/ vintern.

   Nu är vi ju inte där ÄN och jag tror dessutom inte att jag kommer att VILJA fortsätta att tävla om inte beteendet upphör men åter igen- JAG HAR TÄVLAT 2 GGR, 2 HELGER I RAD.

   Om jag fortsätter att tävla och beteendet fortsätter utan att avta så kommer jag säkert att vara tvungen att ändra strategi men jag vill inte börja dra på för stora växlar utifrån något som utspelat sig med 7 dagars mellanrum.

   Svara
 9. Johanna

  Kom att tänka på att du kunde prova ge lite lugnande anti-stress pulver? Finns ju tusen olika sorter idag utan karens. Min häst har fått nu när vi bytt stall och han blir stressad i boxen när han hör nya ljud samt vid in- och utsläpp. Funkar ganska bra och tar bort den värsta hetsen. Han blir fortfarande lite orolig, men galopperar inte runt och gräver heller inte speciellt mycket. Han fick en kur en gång tidigare i det gamla stallet av samma anledning och mer behövdes inte. Så jag tror jag kan sluta igen efter denna omgång.

  Tycker han blir lite påverkad vid ridning med mindre energi, men det gör inte så mycket och är ju tillfälligt.

  Jag har använt Equilizer från St Hippolyt och nu något annat pulver från Granngården. Trypovet eller nåt i den stilen? Hippolyt känns ju bäst då det är örter i det, men svårt att få tag på häruppe i Sthlm.

  Svara
  • Birgitta

   Har provat Tryptovit, Equanimity och Vetranquil (givetvis inte på tävling) med NOLL effekt.

   Så om någon vill köpa 8 doser Equanimity så hojta till ;)!

   Svara
   • Johanna

    Haha, domosedan och plegacil kvar? 😉
    Nejdå, skämt åsido, var det någon av produkterna som fungerade bättre än de andra? Bra för oss med muppiga hästar att veta.

    Jag tror du kör rätt strategi. Ner med rumpan i sadeln och rid. Kan X så kan du, men det kanske tar lite längre tid.

    Kanske det där med hoppträning är en bra idé ? Eller låt någon starta pay & jump 70 cm och se vad som händer då? Kan ifs riskera stora bakslag…..

    Svara
 10. Terese

  En reflektion bara kring det här med din Mupp och tävlingar. Har du tränat på att rida han knoppad och i ”tävlingsutstyrsel” hemma och kanske på platser i närheten av dig? Det för att avdramatisera allt runt tävling och då även ta på och av benskydd om du har möjlighet att göra det. Tänkte bara att det kanske skulle kunna göra iaf en bit av tävlandet lite mer avdramatiserat. Sen är det självklart att stämningen alltid kommer vara annorlunda på tävling men då är ju en del av det hela i alla fall ”vardag”.

  Svara
   • Dagge

    Kan det vara ljud som påverkar … typ högtalare o andra ”ovanliga” ljud? Du kanske skall dra på honom en luva med bomull i öronen och testat? Snart brukar det ju bli tillåtet att rida med luva pga flugsäsong. Testa luva o bomull på nästa uteritt och rid där han brukar muppa sig extra mycket för att se om det händer något :-).

    Svara
    • Birgitta

     Jag red faktiskt med luva kanske 4-5 ggr i vintras och tyckte att det hjälpte. Sedan blev han så lugn att jag inte har använt den sedan dess.

     Kan ju absolut inte skada att ha luva när det blir tillåtet.

     Hemma har han varit KLART påverkad om han hört andra hästar utanför ridhuset men av förklarliga skäl inte kunnat SE dom. Numera är det mycket, mycket bättre tack och lov för när han var som värst blev han verkligen på tårna.

     Svara
   • Terese

    Du kan ju pröva någon gång till en träning och då be tränaren efter framridning att ta av lindor/skydd om du rider med såna. Jag håller med dig att det är dötrist att fläta men jag har upplevt att det har hjälpt för andra hästar i min närhet att inte bara fläta och rida utan lindor/skydd på tävling. Det gör ju att hästen inte förknippar utstyrseln med just tävling och dyker problemen upp när du prövar då kanske du kan rida igenom det på ett annat sätt än vad det faktiskt går att göra på en framridning 🙂

    Svara
    • Birgitta

     Vid ett tillfälle upplevde X och jag att Kreon var lugn på framridningen ända tills jag tog av benskydden.

     Sedan dess får han gå UTAN skydd på tävlingarna :).

     Svara
 11. Corre

  Om du inte vill sätta ett rött band i svansen kan du sätta ett grönt band ist (Rött= håll avstånd, Grönt=Orutinerad häst som man ska ha översende med, Blått= Hingst, Vitt= Till salu). Har du då grönt så ser de andra ryttarna att din häst är orutinerad och man får ha lite extra koll och vara lite lugnare runt den hästen. Sen kan jag förstå att det varken är roligt för dig eller någon annan när din häst gör som han gör. Jag avskyr när det finns hästar på framridning/framhoppning som beter sig direkt illa. Och hade min häst kommit ivägen för en häst som sparkade och ägaren/ryttaren berättar att så gör han ofta när man är ute så hade jag blivit ganska arg. Då är man nämligen medveten att man utsätter andra och sin egen häst för fara. Men samtidigt behöver din häst miljöträning. Men håll koll när de anordnar miljöträningar (det anordnas på flera ställen i skåne). Och åk in till Jägers (Mcr) och rid när det är trav/galoppträningar, rid ut en massa (vågar du inte ta fajterna själv om han dummar sig/blir rädd låna då in en van lite tuffare ryttare), ha han i en hage eller liknade och ta ensilageplast eller en pressening och gå över den, lägg den på honom och träna på en massa saker :). Var dag jag rider ut ser jag det som en ny möjlighet att miljöträna :). Hoppas allt löser sig och att han snart börjar uppföra sig även på tävlingar 🙂

  Svara
  • Birgitta

   Minns du inte förra våren när jag fick för mig att jag skulle miljöträna Kreon med prasslande påsar och dylikt?

   Han hade kunnat medverka i en film hur en häst uppför sig OPTIMALT och det gjorde han på första försöket den jäkla rackaren :).

   Jag la ut en film på youtube (ska se om jag hittar den) där han går med en vattenmatta över ryggen- detta klarade han galant på första försöket utan att blinka.

   Man blir inte klok på honom ibland….

   Svara
 12. Madeleine

  Det är väl självklart att du ska fortsätta med din plan ang tävlandet.
  Tänk så mycket bättre det går nu.
  Men det är kanske ingen dum idé att fortsätta med x parallellt i tävlandet.
  Jag för min del tycker att man får tåla lite mer på framridning. Även om jag kan tycka att det är obehagligt ibland.
  Hur ser det ut på framridnimgen på hopptävling, hua mig.

  Svara
  • Birgitta

   Jodå, X ska absolut fortsätta oavsett vad, det bestämde vi redan för ett bra tag sedan.

   Instämmer angående hopptävlingar (i alla fall på lokal nivå)- de gånger jag deltagit eller hjälpt någon som tävlat har jag flera gånger varit LIVRÄDD- där kan man snacka om hästar som far hit och dit helt okontrollerat OCH ska hoppa samtidigt. Huuuuu!!!!

   Svara
 13. Sara P

  Måste säga att jag är så imponerad av dig Birgitta! Givetvis över din kamp med Kreons jobbiga betende, men än mer över att du faktiskt skriver om det och dessutom bemöter alla kommentarer – både positiva och negativa.

  Kämpa på – både med pållen men även med oss bloggläsare som inte alltid bara säger snälla saker!

  Och du. Kanske skulle du testa att åka på en träningstävling för westernryttare? Du och Kreon skulle vara lätt avvikande (fniss), men det kanske skulle göra honom gott att vara i tävlingsmiljö bland hästar som inte har lika mycket nerv som de du möter på framridningen till dressyrklasserna?

  I juni går en träningstävling på Bökeberg, då ska jag ta med min treåring för lite miljöträning. Han är ju egentligen en reininghäst men är långt ifrån färdig så tänkte jag vara med i en western pleasure-klass på nybörjarnivå. Då är alla deltagare i klassen inne på banan samtidigt och man rider runt fyrkanten i alla gångarter, perfekt för en yngling. Och kanske även för en Mupp? 😉 http://www.wris.nu/

  Svara
  • Birgitta

   Ja, jag har ju på gott och ont valt att både sticka ut hakan, skriva provocerande och framför allt ÄRLIGT och då får man ta det onda med det goda.

   Så jag får väl ”skylla mig själv” om alla inte alltid håller med, missförstår, överdriver eller vad det kan handla om.

   Jag hoppas att någon har nytta av det jag skriver om och kan få hjälp med sin egen häst.

   För så ÄR det ju; ALLA har något eller några problem/ svårigheter med sin häst, jag vet i alla fall ingen som bara glider fram genom livet utan ett enda bekymmer.

   Min häst är den finaste jag ägt hittills och jag skulle aldrig byta honom mot hans föregångare men om jag bara skrev om det positiva skulle jag inte vara ärlig och jag ljuger aldrig. Att jag sedan inte berättar ALLT är en annan sak.

   Western….ja, man ska aldrig säga aldrig :)!

   Svara
 14. Madeleine

  Men det är kanske i ngen dun idé med westernträning. Tror min dramaquen nog skulle må bra av det.
  Så länge jag får sitta i min dressyrsadel och vanliga träns. Klart intresserad. Älskar att lära mig nya saker.

  Svara
 15. Anna

  Har du provat att jogga honom hemma en stund på morgonen innan du kör till tävlingen? Får han röra sig lite hemma så lättar det kanske lite på spänningen.

  Svara
  • Birgitta

   Det trodde jag förr kunde hjälpa (utan att ha provat) nu är jag mer tveksam.

   Första tävlingen jag red hade ju X ridit en klass några timmar tidigare (då Kreon var lugn).

   Jag brukar gå med honom på tävlingsplatserna innan X sitter upp- då är han ”snällast i världen”.

   Konstigt djur :)!

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>