Fråga från en läsare om grim-promenader

Idag ställer sig en läsare frågan enligt nedan:

En fundering som kanske kunde bli en fråga till läsarna? Varför promenerar så många med enbart grimma på hästarna? Är det bara jag som tycker det är ”dumt” att gå ut och gå med enbart grimma? Hur gör ni och varför gör ni som ni gör?

22 kommentarer Skriv kommentar

 1. Trasselkvast

  Jag promenerar i grimma om jag är på landet eller på ”rätt” sida om vägen. I träns om jag går över vägen, BARA för övergångens skull. T har aldrig ens försökt sticka, jag känner att hon är så lydig att jag har full koll på henne ändå. OM något skulle hända med henne så skulle det isf vara pga att hon blev rejält skrämd av något – hittills har det slutat med häst i knät och inget annat, men om hon skulle sticka då så skulle heller inte träns hjälpa och då ser jag ändå helst inte att hon har bett i munnen.

  Svara
  • Anna-Kajsa

   Jag gillar kapson just därför! Går att använda på unghästarna tidigt, inga ryck i munnen, men mer koll än grimma. Dessutom tycker jag det är en poäng att linan fäster i nosryggen, det gör att du kan styra huvudet mycket enklare än om linan sitter under hakan/i bettet.

   Svara
 2. Titti

  Skulle aldrig får för mig att leda i grimma enbart om jag skulle gå ut utanför anläggningen. Man har ju inte en chans att hålla kvar hästen om den skulle försöka dra iväg! Mellan hagen och skritten leder jag i grimma och då oftast med kedja. Jag vill helst inte att min häst ska gå ner på stan igen, som han gjorde i höstas!

  Svara
 3. Birgitta

  När jag stod på ridskolan som är väldigt ”inhägnad” (ingen risk att komma ut på en trafikerad väg) kunde det hända att jag gick iväg KORTA sträckor för att beta med mina (supersnälla) hästar.

  På nuvarande anläggning och med Kreon skulle jag inte drömma om att gå iväg i grimma- han reagerar både blixtsnabbt och vädligt häftigt OM han blir rädd för något och jag tror att mina chanser att hålla kvar honom skulle vara mycket små.

  Jag har ju dessutom tappat honom en gång I LEDTRÄNS och såg hur DET gick (kunde ha kostat honom livet men resulterade ”bara” i 7 veckor i sjukhage) så nej tack- jag ser ingen anledning att utmana ödet när det finns träns.

  Svara
  • Titti

   Sliter hellre i munnen på hästen än har den lös på motorvägen!! Men det är ju en ren smaksak!! Min var lös senast i går på en tävlingsplats, med träns!! Nästa gång är det bett, kedja och longerlina som gäller!! Man har inte en chans i helvete att hålla honom när han sätter den sidan till! Så jag håller fullständigt med dig Birgitta! Men om man aldrig varit med om att en häst sliter sig så kanske man resonerar annorlunda??

   Svara
   • Birgitta

    Jag tror att det här med ledträns eller ej beror på flera faktorer:

    Dels det som jag redan har varit inne på; ”kulturen” i det stall man står tex men också exempelvis OMGIVNINGEN kring stallet. Jag hade i alla fall varit långt mer rädd om jag hade haft stallet i direkt anslutning till en starkt trafikerad 70 eller 90-väg än om stallet hade legat ”in the middle of nowhere”.

    Att man kan TYCKA att alla hästar ska gå att leda på ett sådant sätt att de inte kommer lösa JA ABSOLUT men att det kan hända OAVSETT- tja….det är två vitt skilda ting.

    Många har kring detta inlägg uttryckt en oro kring att ”dra hästen i munnen” och dylikt men ärligt talat- det hade jag struntat fullständigt i om det handlade om att hästen annars kunde komma lös och skada sig. Ett ryck i munnen, oavsett hur smärtsamt det nu skulle råka vara är ingenting mot att kanske bli påkörd av en bil.

    Och jag vägrar att tro att det finns så många tjejer som har den styrkan att hålla kvar en 600-kilos häst i grimma LIKA LÄTT som i ett träns, oavsett långa grimskaft, longeringslinor eller dylikt.

    Svara
 4. Mandasliv

  Jag promenerar mina i grimma med Ledrep eller kedjegrimskaft! Våra är tränade för att klara av det från tidig ålder aldrig några problem!

  Svara
 5. Anna

  Jag går med grimma och kedja under hakan. Vill inte dra i munnen om jag måste korrigera hästen. Många hästar har dessutom bra respekt för kedjan.

  Svara
 6. G

  Går med repgrimma och långt grimskaft på min foderhäst. Det är hästen van vid och är väldigt väluppfostrad. Till skillnad mot en viss ponny jag hjälper till mig, hej o hå, där får det bli kedja eller träns nästa gång…

  Svara
 7. Petra

  Till och från hagen leder vi i grimma + grimskaft. Vid längre promenader (samt vid boxvila) använder jag repgrimma och långt rep/grimskaft istället. Har bättre koll på honom med det än med träns på. Dessutom så sliter han inte sönder munnen OM han skulle komma lös med den.

  Svara
 8. Cecilia

  Kan absolut förstå de som leder i grimma med kedja. Så gör jag själv. Gärna lina om jag skall gå utanför stallområdet. Leder helst inte i träns eftersom jag inte vill ta tag i munnen på hästen om jag skulle behöva säga till den.

  Svara
 9. CeciliaL

  Beror helt pa hasten, men jag leder vanligen i grimma eller repgrimma med langt rep. Sallan i trans hemmavid, da far det nog vara en ratt brakig hast innan jag tar till trans, hellre repgrimma eller kapson isafall. Pa distanstavlingar ska man ha trans vid forsta veterinarinspektionen och darefter kan man presentera hasten i grimma om man vill. De resonerar val att de flesta hastar har lugnat sig efter ett par timmar ute pa banan! 🙂

  Svara
 10. Betty

  Har nästan alltid repgrimma och ledrep. Tränar mycket från marken och är ganska van vid hur D reagerar när han får ”ryck” och blir spänd.
  Föredrar repgrimma över träns då jag använder hackamore och inte bett, och det går inte så bra att leda med.
  Kram alla!

  Svara
 11. Paula

  Oj, jag har aldrig tänkt tanken att promenera med mina hästar i träns faktiskt, använder alltid grimma vid promenader, i och urlastning och även när jag rider och har ena hästen som släp/handhäst. Men jag är westernryttare, har för mig man inte ens FÅR använda grimma på dressyr och hopptävlingar he he.

  Svara
  • Birgitta

   Nej, såvida man inte ändrat i TR så får man inte gå med häst i grimma på hopp och dressyrtävlingar.

   Sedan tror jag det där med grimma eller ledträns i alla fall DELVIS är en ”rid-gren-fråga”.

   Nu skulle jag som sagt inte drömma om att gå med Kreon i grimma på 70-vägen utanför vår anläggning där folk kör som idioter ibland men OM jag hade gjort det OCH tappat honom tror jag att jag hade blivit fullständigt och 100 %-igt IDIOT-förklarad av ”alla”. Man hade, gissar jag, undrat om jag var riktigt klok som inte använde träns.

   Svara
  • Anna-Kajsa

   Fördelen med att förbjuda grimmor på tävlingsplatsen är som jag ser det att man slipper folk som står på parkeringen och fumlar med att få av grimman/på tränset.

   Svara
   • Prick

    Man slipper fumla om man har en grimma med nos-spänne. Mycket praktiskt.

    Leder fö alltid i grimma utom på tävling där jag måste ha träns (hellre än kedja som jag tror också är tillåtet)

    Svara
   • CeciliaL

    Distansträns har vanligen bett som man bara tar loss, så har man en grimma. Skönt tycker jag, inte kul att stå och fumla av-på med grimma-träns. Enklare att sätta på tränset innan man lastar av, och ha grimma över isåfall, men det funkar ju inte alltid. Min nya är inte helt pålitlig med grimman runt halsen heller, så det tänker jag inte försöka mig på på tävlingsplats.

    Svara
 12. Jenny

  Jag har inte för vana att sätta på skarpare redskap än vanlig grimma annat än vid behov i det att hästen inte tar ”tygeltag/förhållningar” i grimman. Vet inte om det är en kultur grej ifrån ridgren (jag är inte tävlingsryttare) eller vana, jag promenerar mina hästar mkt och ser till att de är lugna och lydiga. Skulle de bli så rädda att de försöker sticka är jag rätt säker på att det inte skulle hjälpa mig att ha bett i munnen att kontrollera dem med. Har de slutat lyssna är jag som en vante att slänga runt med ändå.

  Brukar i första hand byta till repgrimma, sätta på kedja eller använda kapson om grimma inte känns skarpt nog, väldigt sällan jag väljer att leda i träns.
  Väljer bort träns då jag dels inte vill ta hästen i munnen och sedan låter jag ofta mina hästar äta/få godis under promenader och då stör bettet.

  Svara
 13. Anna-Karin Eng

  Har jag en häst som jag inte är helt säker på att den lyder så har jag repgrimma. Annars ser jag inga problem med att leda i grimma. Tycker att hästen man har ska vara så lydig att det inte är någon fara att leda i grimma.

  Svara
 14. Minstral

  Går jag längre promenader blir det grimma och kedja, tycker det är värdelöst att leda i träns, har inte alls samma kontroll. På tävling måste man ju ha träns men jag leder inte runt min häst precis där, ut ur transporten och sitter upp. Lastar dock ur med longeringslina i grimman utanpå tränset, vill inte lasta ur med linan fäst i bettet då jag lastar ur själv och risken för att hon ska fastna på vägen ut finns.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>