Fråga från en läsare om hästköp

Idag undrar en läsare hur länge man ska ha ridit innan man skaffar sin första häst.

Som vanligt när jag ska säga vad JAG tycker så vill jag inte ge ett entydigt svar- helt enkelt därför att det sällan finns ett sådant.

Det finns så många omständigheter som spelar in och jag kan bara nämna några:

* Man har olika fallenhet för ridning- det finns de som rider långt bättre efter 1 år än de som ridit 10 gånger så lång tid.

* Möjligheten att få hjälp- kommer man att ha sin första häst i ett eget stall eller på en anläggning där man kan få hjälp med både ridning och allt runt omkring?

* Hur gammal man är- är man vuxen eller ett barn och kan barnet i så fall få hjälp av en vuxen (förälder).

* Till vad man vill använda hästen- vill man ”bara” ha en häst att promenadrida i skog och mark eller vill man ha en häst att tävla med?

* Vilka ekonomiska resurser man har- ofta får man det man betalar för och ju mer pengar man kan lägga på sin hästhållning desto bättre förutsättningar att lyckas med hästköpet får man menar jag. Köper man en okomplicerad,  välutbildad häst som är ordentligt genomgången av veterinär och som man har råd att ta hjälp till med regelbundna träningar så blir det högst troligt lättare än om man köper en oerfaren häst som man inte har råd att träna med för någon, som ett exempel.

Så tyvärr kära läsare- jag kan inte svara på din fråga med några exakta antal år eller så utan det beror som sagt på så mycket annat.

Dock vill jag verkligen poängtera att jag tycker att man ska kunna en hel del mer än att RIDA innan man köper häst, man ska veta hur man mockar, sköter hästen och dess utrustning, ha i alla fall ett hum om foder osv.

Och framför allt ska man ha någon eller några man kan få råd och hjälp av.

Så tycker jag- kanske har ni läsare något ni vill tillägga?

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. rackemarie

    Ett bra alternativ om man är tveksam om sina egna/barnets kunskaper/intresse kan vara att skaffa en foderhäst på hel/halvtid. En chans att känna på hur det är att ha allt det dagliga jobbet, ansvaret och ekonomin för en häst. Fördelen är att man utan problem kan lämna tillbaka hästen efter avtalets utgång. Ingen risk att man står med en häst som inte går att sälja alltså om intresset dalar. Nackdelen givetvis att man kanske tvingas lämna tillbaka en häst man fäst sig vid (om man nu inte skrivit in en ”köpklausul” i avtalet). Finns företag som hyr ut hästar på årsbasis också. Kan kanske vara ett alternativ.

    Vi började med foderponny på heltid efter att döttrarna (och jag!) ridit i 4 år på ridskola. Döttrarna var då 8 och 11 år gamla. Alldeles för unga för eget ansvar, men jag fanns med hela tiden. Dessutom hade vi ponnierna (ja, det blev fler!) uppstallade på en fd ridskola (ponnierna hade tidigare varit ridskolehästar på stället, gamla erfarna läromästare verkligen). Det fanns möjlighet både till grupplektioner och enskilda träningar på stället. Guld värt. Efter 5 år med diverse foderponnier var vi mogna att köpa ”egen häst” till familjen. Något vi inte ångrat. Och fler har det blivit 😀

    Att få en ”egen” ponny/häst att träna på ofta gör verkligen att man utvecklas som ryttare, men det är ett stort steg från ridskola till egen häst, både vad det gäller ansvar, tid och pengar.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>