31 kommentarer Skriv kommentar

 1. Hedwiginnan

  Hedwig får havre och mineraler. När hon är fullt igång 1,5-2 kg per dag. (Just nu när hon vilar ½ kg per dag.) Havre är det kraftfoder som ingår i hyran och hon fungerar bra på det. I förra stallet kunde jag välja mellan havre och müsli. Hon fick prova müsli ett tag men jag gick tillbaka till havre . Hon fick en massa krustor på kroppen av müslin så jag antar att hon reagerade på något i den.
  Tyvärr har vi ingen analys på grovfodret utan jag får mer utgå ifrån hur hon ser ut och beter sig. I perioder har jag köpt lusern också, tex i samband med fällning och pälssättning eftersom hon kan falla ur lite då.

  Svara
  • Birgitta

   Mitt eget svar är mer eller mindre identiskt med Hedwiginnans bortsett från att jag aldrig har provat att fodra med müsli, delvis pga kostnaden.

   Jag köper till lucern (nu hack, tidigare pellets) och ger ca 1 kg om dagen, ger även potatisprotein, 3dl/ dag när han går för fullt.

   Vill undvika för höga havre-givor och tycker att det fungerar mkt bra enligt ovan.

   Hästen ser fantastisk ut och är lagom pigg.

   Skulle han behöva gå upp i vikt hade jag ökat på lucernmängden.

   Svara
 2. Mia

  Silver får inget kraftfoder överhuvudtaget utan går bara på grovfodret. Jag tog bort kraften förra året då han blev skadad och sen har det liksom aldrig funnit något behov av att fodra upp honom igen. 🙂

  Svara
 3. Anna-Kajsa

  Vi använder havre, mineraler, lusern och kraft muskel som grund. Mängd utifrån analys och behov för respektive häst. Am får nästan ingenting. Hugo behöver lite mer. Just nu får han istället 1,5 kg av en basic pellets. Havren började ta slut och jag köper normalt havre i stora partier. Inte så praktiskt inför en flytt. X har ett större proteinbehov än de andra, så han får mer lusern och lite muskel. Hösilaget ligger på 5,2 i kvot, men nu äter de gräs hela dagarna också.

  Svara
 4. Lena B

  Rosa får Slobber Mash, jag har blivit rekommenderad detta foder för att hon haft mkt kolik i vinter/vår. Förutom mashen får hon lite Krafft Grund, mineraler (Biopromin), B-Vitaminer, betfor och lite olja. Huvuddelen av foderstaten består dock av hösilage.

  Svara
 5. Jenny A

  Jag fodrar med pelleterat fullfoder med extra protein. 3kg/dag. Detta baserat på grovfodrets värden och lite ”öga”.

  Svara
 6. Cecilia Lindström

  Mina får bara hö och betfor (och Sessan får MSM för hovarna, tips från Spångfors).

  Svara
 7. Marie Nordström

  Blondie får ett kg Lympos bas, billigt svensktillverkat müsli. Har riktigt superbra grovfoder så det blir ca sex till sju kg av det :).

  Svara
 8. MandaS

  Fritillgång på Hö nu istället för hösilage, sen groov 125 , havre , b vitamin.
  Ponnyn får biotin också.
  Stora hästarna äter 1 kg havre och 1 kg groov per dag ponnyn får en skvätt havre för att de inte ska bli orättvist 🙂

  Svara
 9. Sandra

  Min får ca 15-17 kg hösilage, inga supervärden på det. Sen äter hon lite drygt 2 kg havre, 1 kg lucernhack, mineraler och 4 dl betfor att skölja ner e-vitamin och salt med. Hon äter havre för att det är billigt och hon funkar fint på det, lucernet för att det är lågt proteininnehåll i hösilaget.

  Svara
 10. rackemarie

  Stor röd får 12 kg silage (ej analyserat), lusern (6 stora nävar), 1 kg Spillers müsli (havrefritt) med magnesium, 0,5 kg havre, betfor,linfrö, mineraler.
  Liten svart får 9 kg silage, lusern (3 stora nävar), 0,5 kg Spillers (samma som ovan), betfor, linfrö, mineraler, hoof aid.
  Ger lusern för att säkra upp proteinbehovet och har valt ett havrefritt müsli då vår egen havre är billig och den lille är lite het och inte ska ha någon alls. Magnesiumet för att dämpa lite av hans tendens att vara lite väl på tårna. Kan moderera min store med havre i lagom mängd i stället. Eftersom vi inte analyserar grovfodret blir det till att gissa och fodra med ögat och lite sunt förnuft. Men generellt anser jag att mycket grovfoder och lite kraftfoder är bäst 🙂

  Svara
 11. Anna-Kajsa

  Kan jag passa på och ställa två delvis jobbrelaterade frågor? 1. Är ert grovfoder analyserat? (Jag tycker det skulle vara intressant att veta hur vanligt det eg är) 2. Tror ni att det finns ett intresse för kurser i foderstatsberäkning ( en el två kvällsträffar)?

  Svara
  • Birgitta

   Det verkar finnas 2 läger- i alla fall när man läser på Bukefalos: de som fodrar ”med ögat”, dvs utan analys och de som är näst intill maniska och väger mineralfodret ner till minsta gram och laborerar med en mägd fodersorter för att få den på milimetern exakta foderstaten.

   Själv skulle jag GÄRNA ha en TILLFÖRLITLIG analys men har fått veta att det är svårt i nuvarande stallet då fodret tas från flera olika fält som ligger utspridda. Sedan tror jag att en analys säger långt ifrån allt utan bara ger en fingervisning. Hästar är trots allt individer och har, eller kan ha, väldigt olika behov IRL trots att en på pappret gjord beräkning kan visa något annat.

   Svara
   • Anna-Kajsa

    Det finns ju flera faktorer här. Den första är om analysen stämmer. Om provet är taget på rätt sätt och gäller ett fält tror jag att tillförlitligheten är rätt stor. Med flera olika fält, grässammansättningar, skördetidpunkter osv är det givetvis svårt. Det kräver en analys/fält och att man håller ordning på vilka balar som kommer från vilket fält. Är balarna plastade är det ju trots allt rätt lätt att märka dem med tuschpenna.
    Men den stora variabeln är ju hästens behov. Den går inte att räkna ut exakt, utan där måste man använda all sin hästkunskap för att få det rätt. Vi har ju tre olika hästar som på pappret borde ha likadana behov. Men så är det verkligen inte. Både mängderna och förhållandet energi/protein skiljer sig från varandra. Och hur vet jag det – jo, hästögat och erfarenheten förstås. Jag testade för ett par år sedan att göra behovsberäkningar på samma hästar i olika program – och de uträknade behoven skilde sig åt så mycket som 20% på ”okomplicerade” hästar, dvs hästar som inte är unga eller dräktiga. För mig är det en hjälp att ha en analys – då har jag något att relatera mina observationer till. Om hästen lägger på sig, blir smalare, har svårt att sätta muskler eller är precis perfekt så vet jag vilken mängd energi och protein som åstadkommit detta. Bara genom att veta kan jag göra medvetna förändringar.

    Svara
 12. Serafim

  2,5-3 kg Hippo Pro Action. Cirka 1 kg lucernhack och hösilage 10-12 kg ungefär. Har inte tillgång till analyserat dessvärre men går lite på ögat. Går hon lite får hon mindre kraftfoder direkt. Står på torv/spån bädd och får även halm att pilla med. 3 fodringar med kraft per dag. Lucern en gång om dagen och 4 fodringar med stråfoder.

  Svara
 13. Cristel

  Min äter 16-17 kg silage/dag. Kasst proteinvärde. Till det äter han 1,5kg spillers conditioning mix och 3dl Krafft muskel.
  Jag blev lite hysterisk av analysen, det stämde ju inte hundra 🙂
  Nu är jag lugnare och har analysen som bas och fodrar med ögat. Nu är killen fin och rund.
  Jag är så avundsjuk på er med hästar som äter Luzern eller klarar havre. Han tål inte soja heller. Men potatisprotein låter som ett alternativ om jag bara kan få tag på det.

  Svara
  • Birgitta

   Cristel: hur märkte du att han inte tål soja (jag höll på att skriva Soya av bara farten:) )?

   Potatisprotein säljs av Kvarnbyfoder bla.

   Svara
   • Cristel

    Han fick extremt med rasp, fångkänning och utslag. Veterinären och jag var helt ense om att det var sojan som gjorde det. Inget annat var ändrat.

    Svara
 14. Betty

  Min får just nu 3 dl betfor, mineraler, nyponpulver, glukosamin, Krafft mag & tarm och sen kanske en fjärdedels mått av pellets. Behövs egentligen inte, eftersom han är så full i energi men nu när han byggs upp tycker jag han kan behöva betfor och sen pelletsen får han för att det andra ska slinka ner 🙂
  Kram!

  Svara
 15. Jenny

  Rejält med grovfoder – med analys. Lusernpellets för hullet (mängd efter analys men använder även ögat då min häst lätt faller ur) Havre för extra energi efter behov och så mineraler på det.
  Mineralerna väger jag exakt, då jag tidigare fodrat utan analys och enbart ”med ögat”, hade en blank och välgödd häst. Men när jag sedan tog ett blodprov på hästen för att han var lite seg visade det sig att ha hade fosforbrist. Därför vill jag alltid ha en analys numera så att man i alla fall vet att man inte är helt ute och cyklar!

  Svara
 16. Prick

  Jag ger 1,5-2 kg havre tsm m 0,5 kg lusern, lite linfrö och betfor. Har analyserat hö från leverantör som ligger på liknande värden år efter år. Tycker den viktigaste analysen är mineralanalysen. Är ju helt omöjligt att gissa sig till den genom att titta på hästen. Eller fodret.

  Svara
 17. Madeleine

  Under vintern har jag gett 12 kg silage. Ca 1 1/2 kg build up, 1/2 kg lucern, 5 dl risproteinen lite olja, masch ca 3 ggr per vecka.
  Jag ger inga extra mineraler eller vitaminer.
  Jag har en liten och nätt häst, som har lite svårt att bygga muskler.
  Vi har analys på vårt hö, men tycker att den omöjligt kan stämma ett helt år. Samma företag levererar till 25 hästar på vår anäggningen. Det kan inte finnas en chans att allt hö kommer från samma stycke!
  Litar på mitt öga.

  Svara
 18. Madeleine

  Vill tillägga att havre ger jag inte för han kan lätt bli lite varm i huvudet.
  Och har för mig att om man ger havre får man vara väldigt noggrann med kalcium/fosfor halten.

  Svara
 19. Dressyrtant

  Min fick sojaknölar när han var yngre och behövde mycket protein. Nu äter hästen 15 kg hösilage(analyserat) betfor, mineraler, VSL och Tryptofan, inget kraftfoder. När det var som kallast fick han lucernhack också. Som unghäst åt han mig ur huset och nu som nioåring kan han inte få något kraftfoder eftersom han blir alldeles för pigg då.

  Svara
 20. jannike

  beror på grovfoderanalysen, men just nu 0,6kg havre – 0,6kg müsli (behöver få slut på den) och vitafor solid mineraler.

  Svara
 21. Lena

  Mina får hösilage i slowfeed nät (kan rek. Aldrig en hungrig häst längre och du slipper stress med alla fordringar ). Äter c 10-12 kg var. Lite havre 1/2 kg, 3 dl betfor, 1 kg lusern , b-vitamin, mineraler och 1/2 kg morötter. I vintras stod jag på ett ställe som hade eget ensilages, som hade så lågt protein värde att jag gav lusern o muskelkraftt i ”stora lass”. Men hon föll ur ordentligt ändå. Vill alltid ha analyserat foder och så har jag fixat eget foderprogram i excel som jag kör för att få en bra balans. Ha tidigare fodrat men müsli med mineraler, men slutade med det sedan en veterinär berättade att man misstänkte att det fanns ett samband med att så många stora hästar har fått fång, hästar so inte tidigare varit i riskgruppen. Hur seriöst det uttalandet var vet jag inte, men det räckte för att jag skulle sluta med det.

  Svara
 22. Paula

  Båda hästarna äter 9 kg hö + Krafft Muskel + mineraltillskottet Vital Harmoni. Ej analyserat något hö denna vinter, men brukar göra det av och till och det visar ungefär samma värden varje år.

  Svara
 23. johanna

  Skulle gissa att vår häst äter runt 1-1,5 kilo om dagen uppdelat på 3 mål. Absolut ingen havre, utan krafft Muskel och något annat pelleterad foder från Krafft. Uppblött och blandat med rapsolja och lite saker som är utvalt efter hans behov och tarmflora.

  Svara
 24. Lise

  Vårt fullblod får 14 kg hösilage om dagen (10 kg i slowfoodnät, toppen!) utöver det ca 1,5 kg Fibergi, ½liter slobber mash uppblött.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>