Fråga från en läsare om matkrånglande häst

Idag har en bloggläsare en fråga åt oss- tänk till och svara!

Jag har ett halvblod som rids dagligen och tävlar på lätt nivå.

För andra året i rad har han vid denna tid, dvs då gräset börjar spira, börjat äta långt mindre stråfoder än vad han vanligtvis gör.

Sägas ska att han inte ens i vanliga fall är någon storätare utan på sin höjd petar i sig 7-8 kilo ensilage men nu är vi nere på till och med långt under hälften av denna mängd FAST med gräsätande som komplement hela dagarna.

Även kraftfodret ratas mer eller mindre helt numera och hästen är väldigt kräsen så det går inte att smyga in olja, betfor eller dylikt.

Hästen är till synes frisk och tänderna är nyligen kollade ua.

Hästen känns än så länge pigg att rida och håller hullet men min fråga är ändå om jag bör oroa mig och försöka vidta några åtgärder och i så fall vilka?

10 kommentarer Skriv kommentar

 1. Louise

  Foderjäst ska enligt förpackningen öka aptiten. Äter den dock inte foderjästen så…

  Kanske får man låta hästen vinna och släppa honom på ett bete där han klarar hullet.

  Det finns listor över hur mycket energi och smältbart råprotein gräs innehåller i snitt, slå det på vad han behöver äta och gångra med fem (~20% ts) så får du fram hur mycket gräs han behöver få i sig. Gjorde det nyss med mina egna däremot tvärtom, eftersom att mina snarare äter för mycket mat. Men stora hästen skulle behöva typ 70 kg gräs om dagen, det klarar hon aldrig i hagen dom går i nu…. 🙂 phu…

  Svara
 2. Jenny

  Jag tänker att om hästen inte äter mkt i vanliga fall och nu äter gräs om dagarna så är det inte så underligt att den äter mindre av den vanliga maten.

  Jag har tidigare haft en häst som bara åt bestämd mängd mat och utöver det så lämnades allt. Gjorde att jag verkligen var tvungen att se till att den mängd foder hästen behagade äta var proppat med all den näring hästen behövde.
  Jag tänker som så att om din häst börjar bli mindre pigg eller tappa hull så får du se till att de foder du ger verkligen täcker näringsbehovet. Kanske det går att välja hage där det finns noll gräs och hästen därför vill äta sin mat igen om den faller ur? Eller som Louise föreslog; bete helt och hållet?

  Svara
 3. Anna-Karin Eng

  Äter hästen inte ens lucern? Uppblött lucernpellets är populärt här fast då har jag matvrak.

  Svara
 4. Prick

  Har det verkligen att göra med gräset? Eller är det så att tävlingssäsongen är igång och hästen blir lite svagt nervös och därför inte äter bra? En mag-kur kan vara ett sätt att utesluta det. Mjölksyrabakterier hjälper magen att hålla sig glad. Det finns en uppsjö av produkter på marknaden, läs på noga innehållsdeklarationen så du får ut mest för pengarna.

  Svara
 5. Lena B

  Använd öga och känsla här. Är hästen i gott hull, pigg och glad så är det väl ingen ko på isen. Om hästen däremot är tunn, slö och orkeslös så är det en annan sak. Då kanske du bör koppla in veterinär som tar blodprov och kollar om hästen har ngn brist på ngt. Rent spontant tycker jag det låter lite med ett rejält halvblod som inte VILL äta mer än 7-8 kg hösilage om dagen, min skulle med glädje satt i sig det till frukost, om hon fått det vill säga;-)

  Svara
 6. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

  Inget att oroa sig för. Så gör de flesta hästar vid denna tiden. Våra gör likadant varje år. Är hästen pigg o glad så ta det med ro:) Det spira gräset är väldig energirikt.

  Svara
 7. Madeleine

  Flytande melass brukar alla hästar älska. Häll över kraftfoder. Kanske kan hällas utspätt med vatten över höet.

  Svara
  • Birgitta

   Om inte annat så varar dunken i ”100 år” så det är ingen större investering. Och det brukar vara populärt ja.

   Svara
 8. M

  Efter hård prestation (träning/tävling) får mina hästar alltid Slobber Mash som är uppblandat med ljummet vatten. Det är ett återupphämtningsfoder som ÄVEN är känt för att älskas av matvägrande hästar. Det blir som en ljummen gröt, kanske hade det varit något?

  Svara
 9. Mandas

  Det där är svårt! Helst vill man ju att de ska försöka få i sig kraftfoder och grovfoder även om det äter gräs. Men om hästen kommer in på natten så brukar det ju äta hö iallafall för det blir ju tråkigt för dem att bara stå inne och glo.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>