Fler matkrånglare?

Som en liten följdfråga på gårdagens läsarfråga undrar jag idag om ni har eller har haft matkrånglade hästar eller hästar som ni tycker har haft ett lite märkligt ätbeteende?

Har ni brytt er och vidtagit åtgärder och vilka i så fall?

Jag kan ju säga att jag tycker att Kreon har ett lite konstigt sätt att se på det här med mat- i alla fall om jag jämför med tidigare hästar.

Han kan exempelvis komma in i boxen och börja äta halm framför ensilage och ÄNNU konstigare: han kan lämna MORÖTTER framför tex ensilage?!?!?

Nu äter ju lilla djuret upp ALLT under dygnets gång men han kan mycket väl låta både kraftfoder och betfor ligga i krubban i timmar innan han tar sig an det.

Jag minns på den tiden jag hade Heron att han kunde lämna äpplen i krubban om han fick för många- kanske kände han att syran inte skulle vara bra för hans mage om han inte ransonerade frukten? Även han åt ju upp äpplena i sinom tid men som sagt inte alla direkt.

Så länge Kreon dels är fin i hullet men framför allt, som jag nämnde faktiskt äter upp under dygnet bryr jag mig inte- jag har börjat bli van vid att han ibland lämnar mat i krubban.

Skulle han börja lämna kvar mat konstant hade jag försökt att gissa vad det är han har tröttnat på; betforen, lucernet eller havren och minskat på mängen av detta eller tagit bort det helt.

10 kommentarer Skriv kommentar

 1. Hedwiginnan

  Hedwig äter allt i den ordning man förväntar sig. 🙂 Havre först sen hösilage. Finns det morötter eller äpplen i krubban så äter hon först dem o sen havren. När hon äter kraftfoder står hon dessutom med ena frambenet lyft o viftar lite med det.
  Hon äter också alltid tills allt är slut. Eventuellt går nog grönt gräs före havren om hon kan välja men det är nog bara nu när det är helt nytt och förmodligen det godaste en liten häst kan äta. Skulle hon inte äta så skulle det vara en tydlig signal att något var fel.
  Fast hon skulle vara ute o beta en hel dag så skulle hon nog inte vräka i sig hösilgaget som hon gör nu men då skulle hon ju också ha tillgodosett sitt tuggbehov ordentligt.

  Svara
 2. Serafim

  Min häst prioriteraralltid grovfoder framför kraftfoder… morötter och sådant får första prioritet. Kraften petar hon i sig eftersom och välter oftast ut ur krubban. Men vart enda stå och pellets är bortstädat dagen efter…

  Svara
 3. rackemarie

  Lille Racke hade en liten egenhet, nämligen att han gillade att blanda sött och salt. Tog en munfull betfor, några slick på saltstenen, en munfull betfor osv. Dessutom växlade han mellan sina två saltstenar, en himalayasten och en mineralsaltsten. Dessutom ”dödade” han alltid silaget innan han började äta; körde ner mulen i högen, tog en rejäl tugga och ruskade om.
  Hade en boxgranne på förra stället där hästen dränkte varje tugga hö i vattenhinken innan han åt den. Det var ett jäkla blaskande 😉
  Våra nuvarande har helt normala ätvanor. Krubbmat först och silage sedan. Mollis föredrar att äta ur sitt nät framför det som läggs på marken.

  Svara
 4. jannike

  Min förra häst matvägrade så fort det var ngt nytt i kraftfodret, så jag lämnade det kvar i krubban tills hon åt det, vilket hon gjorde på någon dag. Samma visa varje gång sen älskade hon maten. Min nuvarande ville inte ens röra D&Hs smakligaste müsli när jag fick honom, rörde inte alfalfa eller ngt smaskigt. Men ett par dagar senare så var allt smaskens 😉 Annars äter han allt gott.

  Svara
  • Birgitta

   Det beteendet har jag också varit med om- att hästar bajsar i krubban om man försöker locka i dom något de inte vill äta :).

   Svara
 5. Titti

  Min häst äter först lite kraftfoder sedan äter han upp hösilaget och sedan resten av kraftfodret. Får han kraft i hagen låter han kråkorna äta upp det, för han gillar inte gummikrubban i hagen!

  Jag har en annan annanfundering. Jag undrar om hästar i dag är mindre hungriga än vad dom var förr? Numera vet ju alla att hästar ska ha mat flera gånger om dagen men det fanns ju en tid när det var vanligt att dom fick endast två mål om dagen. Numera får många mat fyra gånger om dagen och då finns det ju ingen anledning att kasta i sig fodret.

  Så är det nog för min häst för när han stod på förra stället så åt han upp kraftfodret först men då var det mycket längre mellan matgivorna än vad det är där han står nu!? Bara en fundering

  Svara
  • Birgitta

   Jag vill gärna att Kreon har stråfoder i princip dygnet och runt och är glad att han inte kastar i sig maten. Våra hästar står ju inne så pass mycket att jag tycker att de i alla fall kan ha något att äta större delen av sin tid i boxen.

   Har sett en del konstant hungriga hästar genom åren- jag har lidit med dom och de har inte varit så trevliga i boxen och även ätit sådant som en normalt mätt häst aldrig hade stoppat i munnen vilket kan vara ganska farligt.

   Svara
  • Hedwiginnan

   Våra får också fyra gånger om dagen men min äter ändå med enorm aptit. Jag har även en hög med halm i boxen så att hon har lite att pilla med men hon är ändå lika hungrig när hon får sitt hösilage.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>