Fråga från en läsare om sårvård

En läsare vars häst har fått ett sår liknande det Kreon hade förra våren undrar lite kring hur man bäst sköter detta.

Tydligen finns det 2 ”läror”- en som säger att man ska ta av bandaget och rengöra såret varje dag och en som förespråkar att man ska låta bandaget sitta på så länge som möjligt (upp till en vecka) och inte ständigt bokstavligen peta i såret.

Själv fick jag ju den sistnämnda rekommendationen och även om jag VILLE ”kolla läget” dagligen så fick jag ju behärska mig och göra som jag råtts och det blev ju bra.

Vad är era erfarenheter vid större sår? Hur har ni skött dessa?

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Cristel

  På människor ska man inte pilla för mycket i sår. Lufta är alltid bra, men svårt med den smutsiga miljön i stall. Jag skulle tänka likadant med sår på häst.

  Svara
 2. Madeleine

  Jag tror man stör läkandeprocessen om det petas av skorpor på sår ideligen.
  En vecka hade jag inte låtit ett bandage sitta, men två-tre dagar.

  Svara
 3. Marie

  Säger som ovanstående! Som undersköterska har jag fått lära mig att man inte ska vara och pilla för mkt. Sedan beror det ju på vad det är för något men så länge det är torrt och rent pilla inte! 😉

  Svara
 4. Christina

  hej det är jag som har det problem som Birgitta beskriver. Det är ju inte riktigt så att jag ”pillar” i såret. Min häst har ett stort fult sår på kotan (som Birgittas häst hade). Den första veckan fick han gå med stort bandage som fick sitta i flera dagar i taget. Därefter har jag bytt till allt mindre lindat. Men nu har jag kontakt med två veterinärer, som båda har sett och behandlat såret. Den ena säger boxvila, lindat, avvakta med lotagen (”det går alltid att skära bort om det blir för mkt svallkött”). Den andre säger kontrollerad rörelse (promenader), så litet lindat som möjligt, byte av kompress varje dag, gärna luftigt omslag, lotagen varannan dag (han vill inte skära svallköttet). Inte lätt!

  Svara
 5. Prick

  Att ”lufta” är gammalt. Numer vet man att såren läker bättre ifred. Tvättar man med något starkare än saltlösning tar man bort även de goda bakterierna. Är det infekterat är det en annan sak förstås men så länge såret ser bra ut, låt det vara.

  Ingen som provat compeed-plåstren (på sig själv)? Ett alldeles lysande exempel på hur bra sår läker utan luft.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>