Och att rida med linne?

Och som en liten avvikare från gårdagens fråga kring ridklädsel och på tal om en kommentar jag läste på en annan blogg nyligen:

tycker ni att det är ok att rida med/ i linne och är det något ni själva gör? Gör ni det ibland, alltid, i vissa situationer eller i viss väderlek oavsett situationen i övrigt?

själv skulle jag bli hemskickad för att byta till piké/skjorta om jag kom i linne till min tränare…” skrev en bloggläsare på en annan blogg och det var det som fick mig att börja fundera.

29 kommentarer Skriv kommentar

 1. G

  Vilken jobbig tränare tänker jag…
  Rider 99% ut så linne är ju inte optimalt men skulle jag hålla till på ridbana ofta så skulle jag absolut köra linne om det är soligt. Hello t-shirtbränna annars 🙂

  Svara
 2. Prick

  Jag undviker att hoppa i annat än långärmat, men det är inget estetiskt skäl… Har inga åsikter om hur andra gör.

  Svara
 3. Åsa T

  Oj, Jag tänker inte ens tanken att rida i linne, det får bli ”bonna”-bränna. Jag bryr mig inte om vad andra gör men själv skulle jag känna mig obekväm att rida i linne. Varför vet jag inte egentligen, men så är det. Jag rider mer och mer i funktionströjor när jag tränar, de är verkligen superbra. 🙂

  Svara
 4. JohannaB

  På Riksanläggningarna (Flyinge, Strömsholm, Wången) får man inte rida i linne och heller inte i kortärmad tröja utan krage (dvs inte t-shirt utan piké ska användas). Det ”smittas” så nästan alla hippologer man ser använder bara piké och inga t-shirts tycker jag 😉
  På anläggningarna handlar det nog delvis om säkerhet (inga bara axlar, inga djupa urringningnar och inga lösa fladdriga tröjor) men också om hur anläggningen och de som är där uppfattas av besökare, dvs estetiskt.

  Svara
 5. Lena B

  Är nog ganska ”påklädd” av mig och skulle inte rida i mindre än kortärmat. På träning kan jag ha piké (om det är väldigt varmt) men annars långärmat.

  Svara
 6. Titti

  Är det varmt rider jag i linne, varför inte!? Vid träning snygg tight topp, med eller utan krage det beror på!

  Svara
 7. Trasselkvast

  Rider lätt i linne om jag bara rider hemma. Inte borta, men bara av den anledningen att jag inte tycker det är så snyggt. Om min tränare hade åsikter om min klädsel skulle jag undra vafan hon höll på med.

  Svara
 8. Linda

  På träning skulle jag väl inte rida i Linne, om det inte var 30 grader varmt typ. Mest för att det svalkar, hoppa terräng med linne gör jag dock ej. Vanliga hinder kan hända..

  Träningar är väl för att de ska kännas lite ”prydligare” men samtidigt skulle de vara någon jag känner eller har ridit för mycket så why not?

  Svara
 9. Madeleine

  Jag rider inte i linne för jag tycker inte att jag klär i det. För mycket skvalp.
  Jag bryr mig inte om vad andra har.

  Svara
 10. Corre

  Jag tillhör ju den typen av människor som sällan fryser, du kommer nog ihåg Birgitta mitt klädval på vintrarna ;).

  Jag älskar att rida i linne, jag både hoppar, rider ut , rider på ridbanan och tränar för tränare i linne. Det är svalt och skönt och så slipper man bonnanbrännan efter en T-shirt ;). // Corre

  Svara
  • Birgitta

   Det kommer jag aldrig att glömma Corre :). Kortärmat mitt i vintern?!?!?! Jag hade frusit ihjäl och du bara gick omkring helt oberörd!

   Svara
 11. Mandasliv

  Rider gärna i t shirt, linne osv på sommaren. Fryser aldrig så för mig blir de för varmt med långärmat på sommaren!

  Svara
 12. jannike

  Rider aldrig i linne, önskar att jag hade kunnat ibland men mitt självförtroende sviker iom min lite ”större” kroppshydda som inte sitter på plats alltid. Rider alltid i piké och handskar så får väldigt fin bränna 😉

  Svara
 13. Birgitta

  Jag undrar, högst ovetenskapligt om det inte är i första hand ungdomar som rider rider i linne, i andra hand tjejer/ kvinnor med lite ”nättare” kroppar och bröstomfång :)?

  Själv skulle jag inte rida fram i linne på tävling och troligen inte för min tränare heller- möjligen om det var ett linne som satt väldigt bra.

  De linne man kan ha till vardags tycker jag ofta inte lämpar sig så bra för träning, vill inte hålla på och mecka med nerglidande axelband utan koncentrera mig på träningen.

  Rida ut i linne kan jag tänka mig att göra, men som sagt: det ska sitta bra.

  Jag är inte speciellt storbröstad (b-kupa) men tycker i ärlighetens namn (och nu hukar jag mig) att det inte ser särskilt trevligt ut när det skumpar och/ eller väller fram ”kött” som man hade kunnat ”förvara” lite snyggare. Och detta gäller över lag, inte bara när man rider men i just ridningen blir det ju en hel del rörelse så att säga.

  Svara
  • G

   Skulle jag testa linne så skulle det isf vara välsittande och i förlåtande form, skulle kännas obekvämt annars. Samma gäller alla överdelar jag rider i iofs 🙂

   Svara
  • Malin

   Nu är jag kanske helt borta men vad skiljer ett linne från en kortärmad tröja mer än att det inte har några ärmar? Tänker på det här med det som ”väller fram” 🙂 Vad döljer en kortärmad tröja mer än ett linne gör förutom axlarna? 🙂

   Svara
    • G

     Beror ju väldigt på vad man köper, jag har massor med linnen som inte är urringade och såna som inte sitter tight. Finns t o m ärmlösa pikeér, golf lady stajl 😉

     Svara
 14. Susanna

  Jag red i linne bara härom dagen. Skulle inte stå ut med att rida i något annat när det är soligt och varmt. Det är svettigt nog att behöva ha ridbyxor och stövlar på sig. Tänk om man hade kunnat rida i shorts och sandaler 🙂

  Svara
 15. Lina

  Hippolog som jag är så tål jag knappt linne, vare sig på mig själv eller andra på hästryggen.
  Använder helst piké, men har kommit så långt att jag ibland kan ha en vanlig t-shirt, men det tar emot 😉

  Svara
 16. Cristel

  Om min tränare hade haft åsikter på min klädsel hade jag bytt tränare!
  Sen rider jag inte så ofta i linne, oftast i t-shirt, jag tycker jag är snyggare i det 🙂
  Varför skulle piket vara säkrare?

  Svara
  • Cecilia

   Min tränare hade fått ha vilka åsikter denne ville kring klädsel så länge han eller hon gjorde ett bra jobb. En av mina tidigare tränare uttryckte passande nog att ”det är ingen badstrand” när en av hennes elever kom med ett militärmönstrat linne med spaghettiband till träningen. Det ser SÅ slafsigt ut att rida i linne.

   Svara
 17. rackemarie

  Visst rider jag i linne på banan om det är sol och varmt. Har några fina tennislinnen (min man är tennistränare!) i funktionsmaterial som sitter bra. Ett har till och med inbyggd BH. Ingen skvalprisk där inte. Sen är jag inte så storbystad så det stör heller. Annars är det piké på sommaren och polo på vintern som gäller.

  Svara
 18. Louise

  Jag kanske är konservativ, men…

  …linne ser hemskt ut.

  Lika hemskt som ridning med utsläppt hår, eller slarvigt uppsatt hår. Eller som ridning med skor.

  Det ska vara snyggt och prydligt, helt och rent.

  Eller för att inte tala om ridning på häst med spån i svansen.

  På min gamla ridskola fick man i princip gå tillbaka in i stallet och borsta ur svansen innan man fick komma in i ridhuset och börja rida om man kom in med en svans full av spån.

  Jag gillar det ”gamla militäriska” och tycker att om man slarvar med sig själv och utrustning så visar det att man är slarvig i stort och slarv hör inte ihop med hästhållning. Precis på samma sätt som det finns ett sätt att leda en häst och vända en häst.

  Har ett gäng långärmade pikétröjor, snyggt och säkert eftersom att tröjan går sönder om man drar i backen och inte armarna.

  Sen rider jag kanske inte alltid själv i stövlar, men för tränare absolut! Skulle aldrig komma till tränare med linne eller skor, för tränare har man en fixad häst och visar upp ett helt och rent ekipage, allt annat är respektlöst mot tränaren.

  Man behöver inte ha dyra ridkläder men man kan i alla fall försöka anstränga sig för att se prydlig ut.

  Svara
 19. M

  Själv rider jag ofta i linne med brottarrygg, därför inget som trillar ner på axlarna. Detta rider jag i under varma dagar, och har det endast i paddocken och ridhus. Då har jag ändå en rejäl sportbehå under (har bröst som inte passar till kroppen haha, har storlek F-G och väger själv typ 60 kg till min 170 cm).
  Ingen ska få tala om för mig vad som är snyggt att rida i eller inte 😀 hatar själv pikéer på mig själv och tycker inte det är snyggt _på mig_. Rider mest i linne med tunn kofta över som man kan kavla upp ärmarna på, går så bra 🙂 Men visst har det slagit mig att det ser lite kul ut att rida i bara axlar som de blir med brottarrygg (dock inte så djup rygg som man kan se ibland, inte heller med bara trådar till ryggdel :p inte heller superurringat)
  Tävlar gör jag inte heller men skulle jag göra det så är det ju tävlignsskjorta som gäller ändå 🙂

  hade en tränare haft åsikter om min klädsel så hade vi kunnat diskutera fram något. Men jag hade inte velat köpa en ny hästgarderob bara för att passa upp tränaren på träning.

  Svara
 20. Marie

  Rider i linne på sommaren men vill ha sådana som sitter bra och inte är för urringade eller med tunna axelband! Hittade linnen från mountain horse på gkås i funktionsmaterial som är helt underbara! 🙂

  Svara
  • Birgitta

   När jag skrev frågan om linnen skulle jag kanske ha förtydligat att jag menar sådana där ”vardagslinnen” med som någon kallade det ”spagghettiband” och ganska urringade.

   För givetvis finns det ganska många olika modeller av linnen- mer eller mindre lämpade för ridning.

   Och så finns det ärmlösa skjortor och pikéer.

   Det är vardagslinnen jag inte tycker är så estetiska att rida i- jag har också hittat ok linnen på exempelvis Gekås som jag ridit i.

   Svara
 21. Becka

  Jag rider nästan ALLTID i linne när det är soligt och varmt ute. I våran paddock finns det ingen skugga någon stans så att ett vanligt dressyrpass på 45min blir väldigt varmt och svettigt! Sedan finns det ju ett visst argument om att man får bonnebränna och jag som ändå är ungdom, så bryr jag mig ganska mycket om min bränna och vill inte ha någon ful bonnebränna 😉
  Men så idag så kom en av tränarna fram till mig i stallet och skällde ut mig för att jag har ridit i paddocken i linne eftersom att det fanns regler till att man inte får ha linne när man rider, sa hon. Så när jag kom hem så kollade jag upp på hemsidan och kollade om det stod någonting om att man inte fick rida i linne men det närmsta jag hittade var bara att man inte får ha sandaler i stallet-vilket är självklart. Så nu vet jag inte riktigt hur jag ska göra. Det blir nog väldigt mycket uteritter i sommar tror jag…

  Svara
  • Birgitta

   Jag hade i ditt fall frågat VARFÖR man inte får rida med linne och var detta står.

   Finns det regler ska de absolut följas men då vill i alla fall jag veta ATT de verkligen existerar och inte är något egenpåhittat som man bara säger.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>