Fredag- Soya på sjukhus

Som jag nämnde lite hastigt igår fick Soya epilepsianfall IGEN och inte bara ett utan sammanlagt 3 stycken!

Anfallen som sådana var förhållandevis ”milda” även om det som alltid ser otroligt hemskt och plågsamt ut (hon tuggar fradga och kissar på sig) men hennes andning blev efter det andra anfallet väl ansträngd, som om hon liksom småflåsade fast med stängd mun (bukandning heter det väl).

För att göra en lång historia kort bestämd vi efter det tredje anfallet runt 23-tiden att åka in med henne akut just på grund av andningen och väl på djursjukhuset blev det bestämt att hon skulle läggas in och behandlas för misstänkt lunginflammation.

Den undersökande veterinärens teori var att det kanske var kennelhosta som utvecklats till lunginflammation men det tror jag faktisk inte en sekund på då Soya i princip ALDRIG träffar andra hundar och inte har träffat någon på hur länge som helst.

Oavsett vilket, det finns många orsaker till lunginflammation, så ska hon nu ligga inne över helgen och få antibiotika intravenöst.

En annan veterinär ringde upp mig efter dagens rond och rapporterade att Soya redan andas bättre och om jag verkligen propsade på det kunde vi prova att ta hem henne men jag kände att det är dumt att riskera något även om jag har en känsla av lite ”over-kill-behandlingar” på just djursjukhuset i Malmö (se inlägg från igår).

Men jag tar inga risker, Soya är ju försäkrad (dygnskostnaden är tydligen 3.000:-) och när det gäller just att andas kan man ju själv tänka sig hur det känns att inte få ordentligt med luft så det är lika bra att de medicinerar henne effektivare där.

Jag bad också om att få påbörja behandling mot EP-anfallen med Pexion, ett väldigt nytt medel på marknaden med färre biverkningar än det traditionella medlet man brukar ge (Fenemal)- så får vi se hur det går.

Nattens veterinär trodde att det nersatta immunförsvaret kunde vara orsaken till gårdagens tre anfall och det är bara att hoppas att hon har rätt.

Verkligen tråkigt är det och jag tycker att det är så jobbigt att inte få ha henne hemma men som sagt får jag ändå lita på att detta är det bästa sättet att få en så snabb läkning som möjligt.

23 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dagge

    Men så tråkigt att läsa :-(. Håller tummarna att hon snabbt blir frisk som en nötkärna och slipper fler anfall.

    Svara
  2. Petra Petersson

    Ush lider med er och framförallt soya.
    Hoppas ni får rätt på det.
    Krya på dig lilla soya.

    Svara
  3. Helena Tang

    Vad tråkigt 🙁 hoppas hon mår bättre snart, det är aldrig lätt när ens pälsklingar inte mår bra!

    Svara
  4. Hästis

    Lilla Soya, det är sååå jobbigt när djuren är sjuka. Jag brukar titta på Djursjukhuset på trean och jag säger bara om människor som säger ”det ju bara ett djur” – ni förstår faktiskt inte!!! Ta bara familjen med en illa hundbiten hund där pappan sa när dom frågade om kostnaden som kunde bli väldigt hög: Vi hade tänkt renovera köket men det är inte lika viktigt som hunden, han är en älskad familjemedlem.

    Svara
    • Birgitta

      Min man har aldrig haft något djur innan vi skaffade Soya och hade inte riktigt den förståelsen för hur otroligt fäst man kan bli vid tex en hund.

      Nu skulle han ta ner månen för Soya och jag vågar inte ens tänka på hur han kommer att reagera den dagen hon inte längre finns.

      Svara
  5. Hedwiginnan

    Lider verkligen med dig. :-(Jag har stor respekt för krampanfall eftersom jag har haft en hund som dog efter en timmes krampande så jag tycker att ni gjorde helt rätt som körde in henne samt påbörjar medicinering nu. Ska hålla alla tummar att den ska fungera bra och att hon får vara anfallsfri med hjälp av den.

    Svara
    • Birgitta

      Vi har stesolid som man kan ge under ett anfall så just epilepsin oroade mig inte I SAK igår utan mer detta med andningen för DET är inte något man förknippar med EP (däremot tex trötthet, förvirring, hunger).
      Men skulle Soya få flera anfall direkt på varandra (dessa 3 kom med flera timmar mellan varandra) skulle jag bli jätterädd och då måste man också åka in för det kan bli mycket farligt och till och med leda till döden.

      Svara
      • Hedwiginnan

        Vad skönt att du har det hemma.
        Förstår att du blev orolig när andningen började låta ansträngd. Jag har haft en hund som fick lunginflammation efter en operation men hon repade sig jättesnabbt när hon fick antibiotika så Soya kommer säkert krya på sig snabbt nu när hon får behandling för den.

        Svara
        • Birgitta

          Om jag ska lita på det jag läst på nätet om lunginflammation så har Soya antingen en mycket mild form av den eller så upptäckte vi den jättetidigt för hundar kan blir MYCKET sämre än vad Soya var och både hosta (vilket hon inte alls gör) och knappt få luft.

          Veterinären sa idag (vid 11.30) att hon redan var bättre och då blev hon inlagd runt 1 i natt.

          Så jag hoppas på snabb läkning.

          Svara
  6. My Persson

    Ojoj Håller tummarna att hon snabbt blir pigg igen och får komma hem så fort det vänt lite till. Skönt ändå att det finns en bakomliggande orsak till anfallen…

    Svara
    • Birgitta

      Tänk om det också fanns en förklaring till ALLA anfall hon haft- inte bara varför hon fick 3 så pass tätt.

      Nu får jag i stället hoppas att medicinen kan få henne anfallsfri framöver eller i alla fall minska frekvensen- tyvärr hjälper inte medicinen på alla hundar :(.

      Svara
  7. Görel

    Håller alla tummar jag har för att Soya ska bli frisk så fort som möjligt och slippa sina anfall. Zahra skickar många nospussar och tröst. Jag skickar många kramar till er alla. <3

    Svara
  8. Anna-Karin Eng

    Usch, så jobbigt. Hoppas på snabb återhämtning och att ep-medicinen hjälper. Hur vanligt är det med ep på hund egentligen? Ingen av våra whippisar har det.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>