Få tillbaka pengar vid försäljning

Jag vet inte om detta är något som NI har funderat på när ni har köpt häst men det har i alla fall jag gjort; möjligheten att få tillbaka sina pengar om man kort efter ett hästköp skulle vilja sälja hästen vidare.

För det kan ju faktiskt vara så även om jag inte har erfarit det för egen del, att man kort efter att man köpt en häst inser/ anser att ”nej, vi passar inte ihop”. Och detta kan ju beror på allt möjligt så klart.

Framför allt kan ju en unghäst ändra sig jättemycket på kort tid; den kan både bli ”vildare” och slöare när den får mer ork och kraven på den ökar och det är inte säkert att man gillar/ klarar av detta.

Eller så blir man avslängd och rädd för hästen- detta vet jag flera som har råkat ut för.

Och då tänker jag att det för min del är ganska riskabelt att köpa en väldigt dyr häst eftersom marknaden för dessa är långt mer begränsad.

Och ofta är det ”proffs”/ försäljningsstall som kan få ut dessa höga priser (säg runt 150.000:–) för hästarna- inte ”kreti och pleti” så vida hästen inte presterat något exeptionellt för sin ålder.

Jag minns att jag resonerade på detta vis redan när jag köpte Heron för 30.000:– för en herrans massa år sedan.

Även på den tiden var han billig och jag tänkte att jag nog skulle kunna sälja honom vidare utan att förlora pengar om vi inte trivdes ihop.

Men en häst för 150.000 idag….nej, jag tvivlar… Så det gäller att vara så säker man kan eller ännu hellre inte lägga alla sina besparingar på en häst :)!

26 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Livet är ett spel helt enkelt!

    Lägger man pengarna på ett köp är det förmodligen för att man vill ha saken. Att tänka att man ska ångra sig kort tid därefter, ja då får man väl lägga ribbban därefter. Det skulle ju vara tex att aldrig köpa en ny bil (eller hästsläp) för att man kanske inte vill ha den efter ett litet tag (snacka om garanterad värdeminskning).

    Ofta, ju äldre och mer erfaren man blir desto mer kräsen blir man och förhoppningsvis lär man sig se vad man vill ha och inte. Och har råd att kosta på sig det där lilla extra 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Dock tycker jag jämförelsen med bil och släp haltar betänkligt då jag aldrig hört talas om någon som köpt en NY bil eller ett nytt släp som de därefter sålt DYRARE medan man ju faktiskt kan göra det med en häst man köper, dvs sälja den för mer pengar än man sjäv gett.

      Och visst lär man sig (förhoppningsvis) med åren säkrare och bättre vad man vill ha men det är tyvärr ingen garanti att det slår ut så som man tänkt när det handlar om ett levande väsen.

      En bil eller ett släp menar i alla fall jag inte kan FÖRÄNDRAS på ett sådant sätt som ett djur- det kan ”bara” gå sönder (vilket förvisso är illa nog 🙂 ) men det är ju inte så att en bil plötsligt blir mer svårkörd eller….tja…du fattar….

      Svara
      • Prick

        Haha – nä jag menar att man ALDRIG kan köpa nytt (bil/släp/husvagn whatever) om man vill få TILLBAKA pengarna. Värdminskningen är ett faktum iom att köpet är klart. SJälvklart kan en bil eller annan produkt visa sig vara ett felköp (för stor/för lite/fel utrustning etc, dvs ens egna förutsättningarna har ändrats, kanske man skilt sig, gift sig, skaffat barn, köpt fyra hunder – vad vet jag) och har man köpt nytt får man förstås stå sitt kast. Det är det jag menar. Såklart att man inte kan få MER på begagnatmarknaden, det är väl INGEN som tror nåt sånt?????

        Men eftersom det är många som ändå köper nytt/lägger pengar på fina hästar som man inte kan nyttja till 100% etc kan man väl anta att för att man TROR på sig själv, på framtiden och/eller vågar satsa lite?

        Inte för att alltid få tillbaka pengarna eller göra en schysst affär utan för att njuta av de pengar man skramlat ihop. Det är så jag menar att man kan tänka.

        Svara
  2. Anna-Kajsa

    Nu ska jag vara lite tuff med dig: Varför jagar du argument för att inte köpa en dyr häst? Med de krav du har: du vill ha en häst som du kan tävla framgångsrikt minst msv B med, som inte är helt rå (och iom att du säger att du köpt Kreon helt rå så har vi inte riktigt samma definition på det – för mig är det en oinriden häst eller en som är nyinriden), och helst genom kontakter eller från försäljningsstall så blir ju konsekvensen att hästen kommer kosta en del. Jag förstår dig precis – när jag köpte Am bestämde jag mig för att jag ville ha precis vad du beskriver. Jag hade ju haft två unghästar, en som hade en ryggskada som jag fick ta bort som femåring och sen en som jag sålde eftersom vi inte kom överens. Jag ville verkligen inte börja från början igen. Men konsekvensen blir att det kostar en del pengar, pengar man givetvis riskerar att inte få igen. Fast jag har å andra sidan aldrig köpt en häst och räknat med att få igen pengarna – jag har köpt hästar och hoppats att de ska ge mig nöje under en lång period. Am köpte jag dessutom ca 2 månader innan marknaden kraschade 2008. Ibland undrar jag om du är rädd för att köpa en dyr häst och sen inte få de framgångar som du (och i ditt huvud omgivningen) tycker att du borde få med den. Jag kan förstå även det – jag ”borde” haft mycket bättre tävlingsresultat med Am än jag har. Men jag väljer att skaka av mig det – jag gillar min häst och har roligt med henne, det är därför jag köpte henne.
    I nästa nr av Ridsport kommer två artiklar om att köpa och sälja häst. De intervjuade är alla ense om att största risken att det går fel vid hästköp är när köparens visioner och mål inte går hand i hand med budgeten. Kort sagt, man har högre ambitioner än budget. Jag tycker det är synd om du hamnar i den fällan – för det skulle du inte behöva göra. Och dina ambitioner, din vilja och din idoghet bör få komma till sin rätt med ett bra ”råmaterial”.

    Svara
    • Birgitta

      Jag ska försöka att förtydliga mig så att du kanske förstår mig bättre Anna-Kajsa:

      Vad gäller att jag menat att Kreon var ”rå” (om jag nu råkat använda just det ordet om honom- OUTBILDAD hade kanske varit mer korrekt) så menar jag att han var detta sett till sin ålder.
      En häst som med lite tur fattar rätt galopp 6 år gammal, ej går i form osv menar jag är rå/ outbildad då hästar i den åldern enligt mig BRUKAR och SKA var mycket längre komna.

      Vad gäller att jag ”jagar argument för att inte köpa en dyr häst” (din tolkning och ditt citat) handlar det för mig om flera olika saker.

      Till att börja med HAR jag inga outsinliga källor att ösa ur och framför allt inte just nu. Om jag väntar med att köpa häst i säg 1 år kommer jag att ha hunnit spara ”massor” (typ 80-100.000) på att inte betala stallhyra och diverse träningar mm men jag vill INTE vänta med hästköp.

      Jag vill inte heller tömma mitt sparkonto helt och har alltid ansett det vansinnigt att leva ”ur hand i mun” om man absolut inte måste.

      Jag har en 13 år gammal bil som i teorin kan lägga av när som helst och då jag måste ha bil ”måste” jag också ha pengar att köpa en ny (begagnad) om detta skulle inträffa.

      Jag ska kanske också förtydliga vad JAG anser är en DYR häst och då kan jag väl säga att hästar i 150.000-kronors klassen är dyra för mig- kanske inte sett till vad de presterat utan ”penga-mängden” som sådan så att säga.

      Och om vi då ska bena ut varför jag HELST vill undvika att behöva köpa en så dyr häst så handlar det för mig inte bara om att ”tömma sparkontot” utan också att många av hästarna i denna priskategori hos ett försäljningsstall skulle kosta MAX 100.000 om man köper av en privatperson.

      Detta är min fasta övertygelse sedan många år tillbaka och jag skulle kunna ge många exempel som illustration.

      Vad det sedan beror på att försäljningsstallen tar ut ett avsevärt högre pris behöver vi inte gå in på här- det finns olika skäl till det enlig mig.

      Men det är väl inte så konstigt om jag tvekar att köpa en häst för 150.000 av ett försäljningsstall om jag anar att JAG inte skulle kunna sälja den utan en ganska rejäl förlust OM vi inte passar ihop av olika anledningar och OM försäljningsstallet inte vill ta tillbaka hästen.

      Och att lämna tillbaka en häst köpt av en privatperson bedömer jag som näst intill omöjligt och att då behöva sälja hästen själv skulle kunna ta en evighet om inte annat enbart beroende på att hästar i denna prisklassen har en avsevärt mindre kundkrets än hästar för 50-100.000.

      Att stå med en osåld häst i många månader är för MIG ett skräckscenario, framför allt om man inte trivs ihop.

      Och i min värld skulle det inte vara världens konstigaste sak att man av olika anledningar vill sälja en nyinköpt häst vidare även om jag inte själv har gjort det.

      Man kan vara hur skicklig som helst och ha hur lång erfarenhet som helst men framför allt UNGA hästar kan ändra sig otroligt mycket och eftersom ingen har en kristallkula och kan se in i framtiden och det trots allt handlar om ett levande väsen så tycker jag som sagt inte att det skulle vara konstigt om man efter ett tag inser att ”det blev fel trots allt”.

      Och jag ser inte heller att det är fel att i vart fall FUNDERA i dessa ”återlämnings-banor”- att man sedan har AMBITIONEN att behålla hästen i massor av år behöver inte utesluta en risk-kalkyl i huvudet.

      Vad gäller vad ”alla andra” ska ha för åsikter eller ”krav” på mig om jag skulle köpa en dyr häst så skiter jag ärligt talat fullständigt i DET- därtill är jag för gammal och har för bra självförtroende.

      Jag berättade aldrig på bloggen att Kreon kostade 120.000 vid inköpet då jag inte orkade med det ojande som jag misstänkte skulle följa; att vilt främmande personer skulle ifrågasätta varför jag betalat så mycket för en häst som inte kunde något (och då visste INGEN, inte jag heller att han skulle bli så dum för mig att tävla på).

      Jag och kunniga personer ansåg att han var värd sitt pris då (utvecklings-potentialmässigt då, inte för vad han HADE presterat) och med facit i hand fick vi ju rätt då han idag hade varit värd långt mer än 120.000 för rätt köpare och sett till den nivå han befann sig på när han togs bort.

      Avslutningsvis så vill jag också förklara att jag faktiskt inte är så naiv att jag tror att jag ska köpa en ”världsmästare” mer eller mindre gratis 🙂 om det kanske låter så utifrån mina krav kontra pris.

      Jag söker en häst som i FRAMTIDEN kan gå minst MSV B och det kan i min värld många hästar göra- långt fler än de som sedan GÖR det.

      Med min ambition och träningsvillighet kommer man långt så länge vi talar om denna nivå och inte svårklass-ridning och/ eller internationellt tävlande :).

      Och det FINNS ett enormt utbud av hästar, jag HAR massor av kontakter (inte bara hos försäljningsstall) och det ÄR köparens marknad så jag tror visst att det ska gå att hitta en vettig men outbildad häst som ska motsvara mina krav utan att jag behöver varken ta banklån (skulle inte falla mig in) eller tömma mitt sparkonto ner till sista kronan.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        BRA att du skiter i vad andra tycker 🙂 Jag hoppas verkligen du hittar en riktigt bra häst – som Kreon fast lättare att tävla! Leta på, och nöj dig inte förrän du hittar det du verkligen vill ha.

        Svara
        • Birgitta

          ”Som Kreon fast lättare att tävla” är precis det jag vill ha men det känns som en ouppnåelig dröm tyvärr. Men man kan ju inte få allt….

          Svara
      • JohannaB

        Du är inte sugen på att köpa en häst befäst på den nivån som är ngt äldre?
        Dvs 10-13 år gammal?
        Här uppe är det väldigt många juniorer som köpt just bra MsvB hästar som tävlat MsvA-St George men inte riktigt räckt till på den nivån men varit kanon-hästar i MsvB och fullt tävlingsbara på 60-62% i MsvA (dvs kan få ngn rosett ibland men inte konkurrera på den nivån) som varit huuuuur trevliga som helst!
        Jätteroligt att se ryttarna ha så roligt med sina schyssta hästar, lära sig så mkt ridning och få tävla så mycket.
        Och för de hästarna är det inga fantasipriser, även om det kan handla om 100-150 kkr även för dem.
        Men då får man ju inte den häftigaste hästen på tävlingsplatsen, utan kanske snarare en av de säkraste rosettplockarna som kanske inte vinner lika många klasser…
        Jag har ju en häftig häst just nu (många pratar faktiskt om henne på tävlingarna ;-)) och även om vi ofta får rosett också så inser jag att det skulle vara lite lättare att både träna och tävla med en lite mer ”lagom” häst och antagligen skulle det ge många rosetter det med 😉
        Fast känslan på en sådan där häftig häst är ju enorm såklart… Och jag är så glad att jag har henne, det är nog en upplevelse jag aldrig kommer få uppleva mer!
        Men nästa häst vet jag inte om jag betalar för det där häftiga eller tar ngt lite enklare och mer utbildat…

        Svara
        • Birgitta

          Tyvärr tror jag inte att man kan jämföra tävlande i Skåne med tävlande i Norrland- det har flera sagt åt mig i alla fall.

          Jag minns en norrlänning som såg Décima för tusen år sedan och sa något i stil med ”den hästen hade varit oslagbar i mina trakter”.

          Vi skåningar har ju en mängd svårklassryttare som mycket väl kan ställa upp i MSV B-klasser också (med andra förmågor än sina bästa hästar så klart) och man kan inte komma ifrån att konkurrensen blir en annan både med detta i åtanke och att det finns så otroligt många som tävlar här nere, tränar för duktiga tränare och har råd att köpa mycket dyra hästar. Det finns en helt annan bredd här, möjligheter att tävla oftare osv.

          Så nej, här hade man nog inte kunnat plocka några rosetter i MSV A på varken 60 eller 62% och definitivt inte i MSV B.

          Bara för att stärka min teori kollade jag förra helgens tävlingar i Skåne; i en MSV B hade den som var siste-placerad 66%.

          Någon helg innan hade siste-placerad i MSV B:4 67,5 % och på en annan tävling i juni hade sisteplacerad i MSV B:2 också 67,5.

          I MSV A behövde man 67 % för placering på en Skånetävling i juni och 64 % på en annan tävlingsplats här.

          Bortsett från detta så vill jag inte ha en så pass ”gammal” häst som säg 12-13 år. Då har man i värsta fall inte många år kvar innan diverse krämpor KAN börja begränsa tävlandet och det är ju en tävlingshäst jag vill ha.

          Jag vill helst ha många år med min nya häst och också lång tid på mig att spara ihop till en NY häst.

          Svara
          • JohannaB

            Nej jag har ingen koll på Skåne alls faktiskt, Sthlm träffar vi på ofta på våra tävlingar här uppe och många från oss åker ned till Uppsala/Sthlm och tävlar och där är det ganska ”lika” poängsättning och krav, även om antalet ekipage såklart är mycket större överlag och framförallt i klasserna över MsvB.
            Tror aldrig jag sett en tävling i Skåne förresten, nu när jag funderar på det! 🙂
            Nåja, det var bara en tanke sprungen ur att även om man köper en väldigt fin unghäst är risken att det tar lång tid, mkt pengar och stora risker längs vägen att komma till den där MsvB-nivån du vill till. Säkrast valuta för pengarna är nog ändå att köpa något man kan börja tävla genast, kvala och få börja tävla! 🙂
            Å andra sidan är det ju vägen och inte målet som är det spännande för de allra flesta 🙂

      • Dagge

        Jag tror det är en fin häst :-). Jag tror inte den varit ”hårdlanserad” utan mer till salu om rätt köpare dyker upp … typ

        Svara
        • Birgitta

          Ser nu att den tävlade för mindre än 2 veckor sedan så den lär inte vara såld. Ska undersöka saken närmare. Tack för ditt engagemang!

          Svara
          • Dagge

            Det är en tjej på buke som har den o rider den åt ägaren.. Hon skriver å visar rätt mycket filmer på den. Hon vill nog helst köpa den själv låter det som :-0

          • Birgitta

            Hittar den ej på youtube? Kanske för att det finns en miljon filmer med ”den riktige” Bruce the boss :)!

  3. rackemarie

    Men Birgitta, om du tror att en häst som hos ett försäljningsstall ligger på 150 000 kostar 100 000 hos en privaperson, är det inte värt att ta chansen? Skulle tro att du får en mycket kapabel häst för den summan. Om den är lite efter i utbildningen ligger priset ofta bra mycket lägre också. En sjuåring på LB/LA -nivå med bra dressyrstam borde du kunna få för under den summan, åtminstone i mina trakter. Passar sen inte hästen dig så kan väl du i din tur lämna den till ett försäljningsstall mot provision?

    Svara
  4. Anonym

    hej birgitta
    vi känner varandra sedan mååånga år tillbaka,träffade dig på en tävling i våras,vi diskuterade om våra hästar som hade en del likheter tex vid uteritter.
    min häst är en bra tävlings och träningshäst men tyvärr funkar hon inte med allt som jag hade tänkt mig när jag köpte henne.
    har nu bestämt mig för att sälja henne.tyvärr så är hästmarknaden nere i botten nu,så jag kommer att förlora en del pengar,men har lärt mig att inte köpa en häst efter en provriding.
    lycka till med ditt hästletande,ska själv köpa ny när jag har sålt min
    i.

    Svara
    • Birgitta

      Hej I!
      Tråkigt att det inte fungerar med din häst men då ska man inte heller behålla den tycker jag.
      I vissa fall kan det ju rent av vara FARLIGT om man inte funkar ihop och enligt mig är ingen häst värd att riskera varken hälsa eller liv för.
      Jag håller med om att man HELST inte ska köpa en häst efter endast en provridning även om det kan bli hur bra som helst ändå. Jag har själv gjort båda delarna, både köpt direkt och provat flera gånger men jag VILL helst kunna prova flera gånger och gärna i olika situationer (uteridning och ridhus tex).
      Detta är ytterligare en anledning till att jag helst inte reser för långt för att prova hästar.

      Svara
  5. sofia

    Ärligt talat TROR jag du gjorde bäst i att leta en häst i 10-12 års ålder. Du vill tävla, ha roligt och utvecklas. Varför kanske inte nu köpa en häst som är skolad och kanske kan mer än dig? Att traggla på och utbilda hit & dit…..en dressyrhäst behöver väl vara i den åldern för att DU ska kunna tävla & ha kul.

    Känns som om du fastnat i en viss ålder på hästarna & en viss utb. nivå.

    Var öppen i sinnet och se lite utanför ramarna 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Som sagt så vill jag ha en häst i många år och tiden går så himla fort. Det var nästan så att jag kände att ”hjälp…Kreon är redan 8…” så nej, en 12-åring står inte högst på min lista.

      Är den riktigt fin har jag inte råd med den och är den ”begränsad” kan jag lika gärna köpa en yngre häst.

      Att agera klassutfyllnad är inte intressant och en häst som går bra i MSV C/B kostar mer än vad jag har råd med.

      Svara
  6. Hästis

    Ryttaren som rider hästen som Dagge tipsade om har en blogg.

    Där kan man läsa lite om hästen och se filmer.

    Riktigt fin!

    Svara
  7. Minstral

    Den hästen har min tränare haft och ridit in så då kan jag garantera att den är väl inriden och grundriden iaf:)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>