Sto eller valack?

Om ni skulle köpa häst: hade det kvittat er om det var ett sto eller en valack?

Varför/ varför inte?

Fördelar/ nackdelar?

Även om jag myntade uttrycktet ”ett bra sto är bättre än en bra valack men ett dåligt sto är sämre än en dålig valack” för säkert 20 år sedan och TROTS att jag har haft 2 ston som båda haft ett SUPER-temperament där några brunster aldrig ens MÄRKTES (helt sant) så är jag mycket tveksam till sto-köp idag.

Kan man ha en sådan tur en tredje gång resonerar jag.

För det ”vet” man ju; det finns ston som blir helt överdjävliga vid brunst och hur kul är det då att tex åka och träna och/ eller tävla?

Och frågan är om denna hormon-lynnighet alltid märks redan i unga dagar och/ eller om man kan lita på en säljare som tycker att det inte är några som helst problem?

Här en ärlig säljare i alla fall!

Vad är era erfarenheter?

24 kommentarer Skriv kommentar

  1. Mia

    Jag har två ston, ena har ett väldigt humör den andra hur jämn som helst. Jag har alltid sagt att jag ska köpa en valack men har bara ägt ston. Jag har aldrig fallit för en valack, ridit massor men när det kommer till att hitta min häst är det bara ston som fångat mitt hjärta! Förstår dina tankar det är inte alltid super kul när det skvätts på stallgången…

    Svara
  2. Minstral

    Jag gillar ju ston, det är det jag helst vill ha. Gillar det lirkandet och övertalandet man måste hålla på med när det gäller ston. Nu har jag ju tur att Misty aldrig har brunster som man märker av, kanske blir annorlunda med Diva, i sinom tid får jag kanske ångra min ord;)

    Svara
  3. Prick

    Jag utesluter ingen p g a könet i alla fall. Har dock lärt mig hur man ska fråga och man bör undvika att bara fråga om hästen visar brunst – man får i proncip alltid ett nej. Om man formulerar sig på annat sätt kan man få ett mer ärligt svar.
    -Jag (eller en kompis – välj själv) håller på med lite hobbyavel och funderar på att betäcka, visar hon tydlig brunst?

    Jag har haft hand om valacker som varit värre än den värsta pissmärr i humöret så det finns inga garantier tyvärr.

    🙂

    Svara
  4. Cia

    Jag trivs bäst med vallackar.
    De två hästar som fungerar bäst för mig har varit valakar.
    MEN, som jag sa en gång för länge sedan. Är ett sto tillräckligt bra och trivsamt, så skulle jag kunna frångå att hon inte är vallack. 😀

    Svara
  5. Anna-Kajsa

    Jag har ju en av varje, och jag kan ju säga att det iaf just nu är valacken som har mest humör som ställer till det i ridningen! Han är dock kastrerad relativt sent och har rätt mycket hingstbeteende fortfarande. Stoet har tydliga brunster, och skvätter i stallgången, men hon slår av allt brunstbeteende så fort jag sätter mig på henne. Då fokuserar hon på arbete. En utmärkt egenskap som gör att jag kan ta att hon är lite extra jobbig att hantera de där dagarna. När jag letade häst var jag ”könsneutral”, men när jag hittade Am och såg hennes potential som avelssto så var det en ganska stark plusfaktor för mig. Jag hade ju redan ett avelssto, som var rätt bra, men här fanns ju möjlighet till något mycket bättre. Nu är hon dräktig, så vi får se vad hon infriar. Men jag antar att det inte är något som är ett plus för dig – och då är det ju ett tryggare val med en valack.

    Svara
  6. Katja

    Har hellre ett sto. Upplever det ofta som det skylls på stoets brunst när det är klara begränsningar hos ryttaren som gör att det bli problem.
    En valack tål oftast mer ”fulridning” och detta är inget jag tycker är bra. Sto har dessutom ytterligare värde efter ”karriären”
    =)

    Svara
  7. rackemarie

    Jag har alltid haft en förkärlek för valacker, men min första egna blev ändå ett sto. Nu var Gold väldigt jämn och påverkades inte mycket av brunsten. När jag letade i höstas tittade jag på både ston och valacker. Och en hingst! Det blir

    Svara
  8. Anna-Kajsa

    Jag har förresten hört att ston i god kondition är mindre besvärliga än ston i dålig kondition. Mina två tävlingsston som inte varit besvärliga under brunst är för litet underlag för att svara på om det stämmer. Någon annan som vet?

    Svara
    • Prick

      Ingen aning om konditionen påverkar brunsten men har hört om framgångsrika travston som varit svåra att få dräktiga/har inte brunstat normalt. Så det kan ju helt klart ha en betydelse.

      Svara
  9. Frida

    Ston tycker jag ofta har lite mer attityd överlag men tycker sällan att brunsten är ett problem, visst har jag stött på ston som varit jobbiga vid brunst men de kan jag räkna på en hand. Så skulle inte välja bort ett sto pga det. Har inte haft valack sen ponnytiden. Vid nästa hästköp kommer jag inte att bry mig om kön (så länge det inte är en hingst) då jag sällan upplever att det har betydelse.

    Svara
  10. CeciliaL

    Har haft 4 ston och de har varit litet olika – en var valdigt tjurig, sent inriden och allmant svar, salde henne nar hon var 5 eller 6 (efter inkop vid 2) och hon blev en bra hast for de nya agarna, men hade nog aldrig passat mig da jag var for ung och oerfaren (var bara 14 nar vi kopte henne). Sen har vi haft ett arabsto som ar mycket jamn och stadig i humoret allmant, men kan trissa upp sig pa distanstavlingar pa tavlingsplatsen dar det ofta finns en eller flera hingstar, och da gar pulsen i taket vilket kan vara problem. Dock inget problem att rida. Hennes dotter var mer som en valack i humoret, men litet svar med andra grejor – istadig, kittlig, och tog ett tag att fa pli pa, men sjalva sto-igheten ar inte nagot direkt problem. Hon ar fantastisk att rida nu, nar hon kommit over sina busiga fasoner och vuxit upp. Sen har jag haft hand om Archies mamma och hon var oproblematisk aven vid brunst. Slutligen mitt sto Oona som var allmant tjejig och kittlig och sa dar, men inte speciellt brunstig eller skvattig, bara SVAR och mycket kanslig och snabb att reagera.
    Annars tycker jag mest att det ar problem att ha ston i hagen, det blir mera tjafs. Tittade just ut pa min lilla flock med 3 valacker igar och tankte vad LUGNT och skont det ar med bara gossar! Ska definitivt inte ha nagra flera ston pa ett tag, orkar inte med det dar tjafsiga ’ror mig inte pa magen’ tramset och hur de oftast ska bossa runt de andra i hagen. Fast visst kan de ha en gnista som en del valacker kanske saknar. Man ska val aldrig saga aldrig for min alskade Pushkins uppfodare namnde att hon har en halvsyster till salu… kan inte neka att jag blir frestad! 😀

    Svara
  11. Jenny

    Jag har inte mött särskilt många ston alls som haft så starka brunster att de blivit påverkade vid ridning, så det är inte så stor faktor för mig när jag tittar på kön på häst att köpa. Däremot vet jag en hel uppsjö som bryter sig ur hagar, blir lite jobbiga vid hantering och emot andra hästar vid brunst.

    Jag har köpt tre ston, en hingst och en valack nu. Jag tittar typ på allt och försöker se till individen. Mina ston har inte fått dåligt temperament under brunsterna alls i stort.

    Svara
  12. Cicci

    Vi har ju 5 ston och en valack. Stona är ju lite tjuriga mellan varven men jag har nog lärt mig hantera det. Valacken däremot känns som han lever i en annan värld ibland…
    Respekt är nog det ord jag letar efter. Stona kan vara jobbiga, men de har respekt för mig i alla fall, det fattar när de gått för långt. Valacken däremot fattar ingenting! Vadå? Gjorde det ont? Nähä? Det kan göra mig galen ibland. Men det är klart, det kanske inte är för att han är valack, han kanske bara är lite puckad 🙂 Och han är helt klart den gladaste hästen i gänget, har aldrig sett honom tjurig!

    Svara
  13. Johanna

    Jag har bara ägt valacker. Men de hästar jag har starkaste minnena ifrån är faktiskt ston som jag ridit åt andra. Tänker faktiskt att jag ska ha ett sto nästa gång, också för jag skulle kunna tänka mig att ta föl vid någon tidspunkt.

    Nuförtiden finns det ju div tillskott och mediciner som kan hjälpa vid kraftig brunst.

    Svara
    • Anonym

      Det hjalper inte alltid, Johanna! Min mamma hade ett sto som var helt omojligt att rida pa nar hon brunstade, bara stod dar och skvattade hela tiden. Tog nagra steg och sen maste hon stalla sig och skvatta igen… Hopplos. Fick medel av veterinaren (Regumate) som hade noll effekt. Det var bara att acceptera att nar hon brunstade kunde man inte rida henne.

      Svara
  14. Eva i Lux

    Prima brunstar nästan jämt (förutom när hon SKA!!!!!), men det märks absolut noll vid ridning. Fleur var jobbig under sadeln en enda dag vid brunst om jag minns rätt.

    Ingen av dem har någonsin haft problem i hage eller med andra hästar, ston som valacker. Prima kan spruta som den värsta brandsläckare med Calvin i hagen, men som sagt, INTET problem vid ridning och Calvin ger blanka fan i det 🙂

    Här säger man ungefär ”får du ett sto på din sida, har du en vän för livet, en vän som gör allt för dig, på mark och i sadel”. Detta passar på både Fleur och Prima (även på lilla Freebie, som också var en ÄNGEL), samt Carousel, vilken jag ser dagligen tränas i vårt stall. Det är en kämpaglöd i dem som heter tusan!

    Vad de menar med ”får du ett sto på din sida”, fattar jag inte, för jag har själv inte haft några problem med Prima eller Flurpan. P genomgick en grundlig gynekologisk undersökning inför köpet och säljarna sa att de aldrig sett något ovanligt vid brunst.

    Fleur som exempel: hon blev halt pga olycka, men hade bra papper, så jag avlade på henne. Fick efter det ett par föl som jag sålde till fin profit.

    Calvin (valack) är en historia i sig, vet inte hur mycket pengar jag lagt ner på hans operationer och behandlingar. Han har hade jobbiga perioder i sitt arbetsliv, men det beror inte på honom.

    Skulle inte tveka en sekund på att köpa ett sto igen, även om jag var helt ointresserad av avel.

    Svara
  15. AnnH

    Bortsett från fina goda Colt – som var lite väl hejjig i väldigt unga dagar – så har jag BARA ramlat av ston. Alternativt skadat mig på andra sätt med ston. Inget sto kommer innanför min stalltröskel om hon inte är 10+ och på svårklass-nivå.

    Svara
  16. Anna

    Jag har haft två valacker o ett sto. Min första valack var underbar, min andra var förfärligt sur o grinig. ( men hade en tråkig bakgrund) Hedwig är otroligt snäll o skulle aldrig vara så oartig att hon kastade av någon.:-))

    Svara
  17. Lena B

    Jag gillar ston, fast jag har haft fler valacker… Jag skulle inte köpa ett sto som är supertjurigt i ridning vid brunst, en sån man inte kan lägga till skänklarna på utan att få ett pip och en spark till svar…tror alla har stött på ngn sådan och de är inte så kul. Valacker kan minsann också vara jobbiga, hade en som bara tänkte på att betäcka ston hela tiden, ston blev helbrunstiga i hans närhet och hingstar blev tokiga så fort de såg honom. Och nej, han var inte kastrerad sent alls…
    Rosa som jag har nu är otroligt arbetsvillig och jag märker inte så jättemkt av hennes brunster, hon skvätter i stallet och får lite mer egna ideér vid ridning men inte så att det stör direkt.

    Svara
  18. Angelica

    Jag kommer inte äga fler ston iaf, min egen och de runt mig visar lite för mkt humör mot vad jag helst skulle se. Det blir ju lite småtråkigt när hästen inte ens tänker borstas utan att visa misstycke (inga storbråk dock, bara tjurighet). Min egen dam blir faktiskt mkt trevligare och mysigare att hantera när hon brunstar, men att träna kan man nästan glömma. Hon blir så kär i andra hästar inom synhåll så att hon inte orkar gå framåt, utan förvandlas till en innesluten seg deg som bara vill stå och kissa ^^

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>