Krubbitare?

Hade ni vågat köpa en krubbitare?

Varför/ varför inte?

Risker som ni ser det?

Själv är jag mycket tveksam även om en del säljare påstår att hästen ”knappt” biter.

Detta kan ju så klart eskalera särskilt på en anläggning som vår där hästarna inte går ute från tidig morgon till sen kväll tänker jag.

Det känns som att köpa på sig ett potentiellt problem av flera anledningar men kanske är det jag som överdriver?

Jag inbillar mig att andra hästägare inte precis jublar när man kommer med en krubbitare även om forskning säger att det inte smittar för dels kanske inte alla TROR på denna forskning fullt ut (om de redan har en understimulerad unghäst tex) och dels kan de som jag själv finna LJUDET extremt irriterande att lyssna på.

Nu ska man kanske inte bry sig för mycket om vad ens stallkamrater tycker (?) men oaktat vilket så inbillar jag mig också att en krubbitare är mer svårsåld om man själv skulle vilja sälja hästen en dag?

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Trasselkvast

    Min erfarenhet är att krubbitning försvinner när hästen hamnar där den blir trygg och harmonisk. Så jag har inget emot det per se, däremot ja pga din sista mening om att den blir mer svårsåld.

    Svara
  2. JohannaB

    Beror på hästen, en av juniorerna här uppe köpte en häst som tävlat internationellt på YR-nivå som krubbiter… DEN skulle jag köpt oavsett krubbitning!
    Men en ”vanlig” häst det finns fler att hitta av, helst inte… Definitivt inte unghäst som krubbiter heller…

    Svara
    • Birgitta

      Jag får nog svara som du Johanna: om MYCKET övervägde på ett extraordinärt sätt hade jag nog kunnat tänka mig att köpa en krubbitare (till och med ett krubbitande skimmelsto ha ha ha) men annars nej.

      Som flera har skrivit kan det bli många olika problem; söndertuggad boxinredning/ hagstolpar, gaskolik, irriterade stallkamrater osv.

      Jag lär aldrig ha/få ett eget stall så jag måste ju anpassa mitt hästeri efter att stå uppstallad och vill inte behöva känna att massor av stall går bort av olika anledningar.

      Dessutom så STÅR ju krubbitning oftast för något inbillar jag mig och jag vill inte gå runt och oroa mig för att min häst kanske hade mått bättre under andra förutsättningar och att det kanske är min hästhållning som gör att den biter.

      Svara
  3. Anna-Karin Eng

    Nej, inte köpa en sån och ställa i ett stort stall. Det kan medföra stress och öka beteendet. Vi har haft krubbitare men fått denna att sluta helt det. Gett probimin och slutat med kraftfoder. Men det finns ju inga garantier för att det ska fungera.

    Svara
  4. Sandra AW

    Min kung krubbiter och det är ingen fara. Bara vi som blir irriterade när han sätter igång. Ingen häst bryr sig och det smittar inte.

    Svara
  5. Marika Stoppert

    Köpte för några år sen en treåring där det uppgavs att det inte förekom några olater och jag kontrollerade så gott det gick med hästen i stallet mm. Det första han gjorde när vi kom hem var att hugga tag i ngt och stå och bita 🙁 Hade det inte varit en så bra häst hade jag nog hävt köpet med det jag vet idag även om han själv inte på ngt sätt mår dåligt över sitt beteende (tror jag).
    Han står verkligen i lugnt stall med mkt utevistelse (8.00-19.00), får inget kraftfoder, provat ”alla” tillskott, magmedicin men utan egentlig skillnad. Får massage, lugnt i hästflocken & harmoniska förhållanden.
    Jag upplever en VÄLDIG skepcism mot honom vid flytt till nytt stall. Ingen vill ha sin häst bredvid och jag får ta del av massvis med råd om vad jag ska göra och med stor rädsla för ”smitta”.
    Biter på stolparna i hagen så behöver alltid hägna ny hage på ett särskilt sätt så för mig har det medfört en hel del merjobb men hästen är ju välmående och ”fungerande” för det 🙂
    Efter allt jag har läst tänker jag INTE sätta krubbitarrem på honom och då öka på ev stresskänsla hos hästen utan han får vara så förhindrar jag bitning så gott det går.
    Alltså efter mkt om och men; Hästen ska nog vara VÄLDIGT bra om man ska köpa den och man redan vet om att den krubbiter !
    Jag älskar ju min häst ändå mest i världen förstås 🙂

    Svara
  6. rackemarie

    Om jag hittade rätt häst skulle jag nog försöka ändå. Kanske begära att få en prövoperiod för att se hur hästen beter sig i det nya stallet. Vår lille dansk visade sig ju ha lite vävtendenser, vilket vi inte blev upplysta om. Vet inte ens om ägarna själva visste? Visar sig mest om det är mycket liv och rörelse i stallet på kvällen, men vi hängde in ett hönät så att han har sysselsättning och beteendet är så gott som borta. Hans granne däremot har börjat luftsnappa. Själv tror jag att det beror på att han inte rids speciellt mycket sedan några månader tillbaka, får ändå en massa kraftfoder, har inget att pilla med i boxen. Hur påtalar man detta för en stallkamrat som inte verkar bry sig längre?

    Svara
  7. Anonym

    Jag hade en ung bekant som tog en ponny på foder. Hon hade honom rätt länge, men ägaren återtog ponnyn – om jag minns rätt – för att den skulle säljas och fodervärden var inte intresserad.
    En hygglig ponny som sedan ortens ridskola köpte.
    Efter kanske en månad var jag till ridskolan och när jag träffade ridläraren så frågade jag ju om de var nöjda med honom. Och det var de – förutom det här med krubbitningen. ???????? Det hade jag aldrig hört min bekant säga någonting om så jag frågade henne senare.
    Hon visste inte vad det var och när jag förklarade så sa hon att hon aldrig hade hört något sådant.
    Huruvida den krubbet hos sin tidigare ägare är okänt, men jag tyckte så synd om ponnyn som uppenbarligen då inte trivdes på ridskolan -alternativt hade lärt av någon.

    Jag skulle fundera ett tag om jag var spekulant på en krubbitare.
    Jag vill inte ha in en sådan i stallet, även om det sägs att det inte ”smitttar”.
    Gammelpållans dotter var en sådan som tog efter allt möjligt så jag är övertygad om att hon skulle ha börjat med olaten om hon fått en krubbitande kompis. Hennes mamma skulle inte ha börjat däremot.

    Svara
  8. Frida

    Om det var en häst jag verkligen ville ha och priset var nedsatt så hade jag köpt. Har eget stall så inga stallkompisar som kan vara rädda att det smittar (det gör det inte) och kan anpassa rutinerna som jag vill. Har haft en luftsnappare i många år och det blev bättre efter hand och ingen smittades av det…

    Svara
  9. Mandas

    Just krubbitning och vävning är rätt intressant. Läste mycket om de på gymnasiet. Oftast uppkommer de ju pga av stress. Och en del lägger faktiskt av när de kommer till en lugnare miljö med andra rutiner. När jag red på ridskola hade de en gammal herre som var tvungen att stå med rem annars fick han gas kolik direkt. Men jag tror inte att en häst som har sådana problem trivs på en ridskola tex. Jag hade nog provat och sätt om de gick att få ordning på. Vår ung häst vävde lite förut när hon blev stressad vid utsläpp men de har försvunnit sedan vi började släppa ut henne först!

    Svara
  10. Anonym

    Vet av erfarenhet att inte alla stallägare tar emot vävare och krubbitare. Hade själv en vävare förr som jag hade svårt att hitta stallplats till i de trakterna där jag förstått att du har ditt stall.

    Svara
    • Birgitta

      Tittade igenom mitt kontrakt för uppstallning och där står faktiskt att man inte tar emot vävare och krubbitare.

      Svara
  11. Madeleine

    Om krubbbitning skulle ”smitta” så borde en häst kunna lära sig att piaffera av att se en annan häst göra det.
    Jag har haft en krubbbitare, han fick aldrig kolik. Man kan förebygga det på många sätt, ge halm,hö eller gräsfrähalm i nät.
    Krubbbitarrem är ett alternativ.
    Däremot hade jag aldrig köpt en häst som väver, det ger förslitningsskader.

    Svara
  12. Minstral

    Jag hade nog aldrig köpt en krubbitare om jag inte vetat att jag alltid kunde haft hästen på lösdrift. Tycker dessutom inte att krubbitarrem är ett alternativ. Nu har vi inte inackorderingar längre men jag kan lugnt säga att jag aldrig hade tagit in en krubbitare, bryr mig inte ett dugg om att det kanske är så att de andra hästarna skiter i vilket – jag hade blivit knäpp av att höra på ljudet helt enkelt!

    Svara
  13. Alexandra

    Har nyss köpt en häst som visar sig vara luftsnappare, säljaren kände till detta men informerade oss inte. Har hört att det är en allvarig beteendestörning som påverkar hästens användning. Hästen är trevlig och fin, men har jag köpt mig ett problem?? Vad gör jag??

    Svara
  14. Karina

    Krubbitning är inte farligt varken för hästen själv eller för andra hästar det smittar INTE!!
    Som så många skriver det är stressrelaterat hästen kan ha känt sig olycklig och osäker vid något tillfälle i sitt liv. Min 3 1/2 åring började med luftsnappning/krubbitning då jag lämnat henne till en unghäst utbildare, under sin tid hemma innan dess fanns inga tendenser till det här.
    Stoet är en energisk häst som älskar att arbeta har riktigt hög arbetsmoral har aldrig varit sjuk för sitt beteende, är på väg upp i de högre dressyrklasserna rund och fin och vill bara jobba, är
    till salu men svårsåld pga av det här tyvärr och det vore synd och rent resursslöseri om hon redan skulle få bli avelssto hon älskar att tävla och gör alltid sitt bästa.
    Vet att många stall inte tar in hästar med olater men det är vi människor som har ont av att se
    det här djuren lider inte möjligen än mer om vi försöker hindra dem från det stereotypiska beteendet vi människor åsamkat dem. Är glad för min häst hon är fantastisk och jag hoppas jag finner någon som tycker detsamma.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>