Lördag- självplågare?

Ja, en del hade nog undrat om de betraktade en självplågare när de såg min och Zacks ritt i gassande sol idag men själv tyckte jag inte att det var så farligt som det kanske såg ut.

Turligt nog fläktar det en hel del kring vår anläggning, ruggigt och inte alls skönt på hösten tex men när solen steker klagar man inte över vindarna.

Dessutom är jag av uppfattningen att om man skulle skippa ridningen varje gång vädret inte var optimalt eller man själv kände av någon lite krämpa eller bara allmän slöhet så skulle det inte bli mycket ridet här i världen….nej; så funkar inte jag.

Däremot insåg jag medan jag red att det nog inte var sååå smart att sätta i sig en stor portion pasta precis innan ridningen- det var inte helt behagligt kan jag säga :).

Vad gäller vårt dressyrjobb tragglar vi på enligt mitt grundläggande koncept som ska utmynna i en totalt självbärig häst som ska gå i exakt samma form oavsett gångart och övergångar och jag tycker att jag uppnår små framsteg för varje pass faktiskt.

Med en häst som Zack, som har så mycket massa och som kan göra sig otroligt stark i fronten är det extremt viktigt att hela tiden kräva motsatsen, att han ska vara lätt i handen och sätta sig mer på bakbenen och att absolut inte låta honom använda ens armar som ett femte ben eller dra en framåt ur sadeln.

Jag avslutade vårt pass efter 40 intensiva minuter mycket nöjd, vi hade då gjort mängder av snabba övergångar mellan framför allt trav och galopp där ovanstående kan kontrolleras och tränas bra.

Som vanligt blev det dusch för oss båda efteråt- jag väntade dock tills jag kom hem :)!

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hedwiginnan

    Vi har något så bra som isolerat ridhus. Svalt på sommaren och alltid över nollan på vintern. Helt suveränt! Så jag kan verkligen aldrig skylla på vädret! 🙂

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Jag och min man har faktiskt duschat i spolspiltan – dagen efter min möhippa, tillika min födelsedag, hade vår pump gått sönder. Inget vatten i huset, men väl i stallet – så vad gör man? Tur vi har varmvatten i stallet!

    Svara
    • Birgitta

      Tja…vatten som vatten…

      I sak hade jag mycket väl kunnat tänka mig att duscha i spolspiltan (om jag hade ett ombyte kläder osv med mig) men jag tror inte att det hade uppskattats av varken stallägare eller övriga inackorderingar :)!

      På tal om det tyckte jag att det var otroligt konstigt att jag var i princip den enda som använde den dusch vi hade i damernas omklädningsrum på ridskolan.

      Folk åkte hellre hem dyngsura av svett än att duscha i omklädningsrummet fast de kanske skulle sitta på en buss genom hela stan. Urk!

      Svara
  3. MandaS. Med travhästen i hjärtat

    Jag rider dock aldrig när de piss regnar eller blåser för hårt, ponnyn uppskattar i dessa väder utan går mest och tjurar, tyvärr har vi inget ridhus hos oss i skogen så då får man nog anpassa sig lite till vädret.

    Svara
  4. anonym

    Jag är medryttare till en häst där Ägaren verkar alltid ha ursäkter till att inte rida och då har hon hästen på gården hon bor på. Jag bor rätt långt ifrån så därför har jag sagt att jag rider två ggr i veckan. Det tråkiga är att jag vet
    att hästen skulle kunna vara så trevlig om hon blev riden oftare. Nu är det ofta så att det är endast jag som rider henne och då blir ridningen inte helt njutbar för hästen blir för tittig o ostadig. Jättesynd tycker jag .

    Svara
    • Birgitta

      Det du beskriver har jag stött på massor av gånger i de stall jag stått- hästägare som knappt rider av olika anledningar.

      Många gånger får sådana hästar bli stående i stället för att någon annan hade kunnat rida till både egen och hästens glädje och nytta vilket är väldigt synd tycker jag.

      En del ägare borde verkligen rannsaka sig själv och inse att deras hästar får på tok för lite motion och stimulans men ibland finns väl också någon slags prestige med i bilden- man VILL inte att andra ska rida ens häst av olika anledningar. Trist för hästen och som du skriver- det påverkar absolut ridningen negativt med så sporadisk ridning.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>