Guldboots på tävling- coolt eller fjantigt, hiss eller diss?

Idag läste jag ett blogginlägg som fick mig att haja till; skribenten uttryckte EXAKT vad jag själv tänkt flera gånger.

Det intressanta är att bloggaren är mer än hälften så gammal som jag; jag trodde att mina åsikter kring guldbootsen har en del med min ålder att göra och att jag liksom är ”för gammal” för att se det roliga/ coola i att dyka upp med guldboots på en prisutdelning.

För ärligt talat finns det inte i min värld att jag skulle köpa en par guldboots och PLANERA:  ”ja, dom här tar jag med mig på nästa tävling OM jag skulle vinna…det kommer att se fint ut på prisutdelningen”.

Nej, själv håller jag en låååångt lägre profil och skulle aldrig tänka så ens för mig själv.

Men vad säger ni kära läsare? Skulle ni kunna tänka er att köpa guldboots för att ha på tävling/ prisutdelning?

Känns det kaxig på ett BRA sätt, löjligt eller vad tycker ni?

37 kommentarer Skriv kommentar

 1. Chris

  Jag anser att guldboots är okej på ponnytävlingar, men inte storhäst. Ganska smaklöst faktiskt, men smaken är ju som baken…

  Svara
 2. Renee

  Har faktiskt bara sett detta användas av Willands dressyrlag i ponnyallsvenskan.. Några av dessa ekipage har sedan dessutom ridit ponnyküren både i Falsterbo resp Globen.. tror att de använde sina ”gyllene skor” även där på prisutdelningen. Dessa ryttare har aldrig behövt fundera på om de kommer t prisutdelning el inte, det är en självklarhet – därför tror jag att de gyllene åker med alltid!!

  Svara
 3. Paulina

  Har nyss kpt såna, tävlar storhäst och jag tycker att det kompletterar min tävlingsoutfit med guldpannaband och GG schabrak med guldkant!! På prisutdelning skulle det vara extra snyggt. Man måste gå in med en inställning att vinna om man nu vill vinna! Man åker ju inte och tänker att ”nu ska jag förlora” om man inte åker med en häst i utbildningssyfte då!

  Svara
 4. G

  Använder inte boots alls, tycker de guldiga ser väldigt plastiga men jag vet inte om jag örker bry mig om nån använder de på en prisutdelning. Bloggaren Frida, som rider storhäst, verkar göra det med glimten i ögat så det är väl kul för henne. Själv föredrar jag distansryttarnas superuppiggande färgsprakande utrustningar framför trökiga dressyr-och hoppoutfits 😉

  Svara
 5. Dagge

  Jag tycker det är ett lustigt inlägg den bloggaren skriver eftersom hon totaldissar sin kompis som tagit med sig just guldboots för att ha på prisutdelning : http://fridahallgren.se/2013/april/vinst-och-686-i-msvc2.html . Att använda så pass negativa uttryck som ”icke-ödmjukt intryck ” , ”ingen attityd jag gillar” om vad ens kompis gör tycker jag är väldigt märkligt …
  … men vad vet jag om hur dagens ungdom tar åt sig av hur man uttrycker sig … jag är gammal som gatan i jämförelse ;-D

  … och nej … jag skulle definitivt inte köpa guldboots och ha med ifall jag blev placerad :-p

  Svara
  • Birgitta

   Bloggaren har nyligen kommit hem från en ponnytävling där detta förekom mer än en gång så jag gissar att det snarare var detta som åsyftades.

   Att en av hennes kompisar också gör samma sak…tja…

   Sticker man själv ut hakan så får man kanske tåla att inte alla gillar det man gör även om man råkar vara vänner.

   Jag har ju vänner som tex har/ har haft utrustning som jag ÄNDÅ har kunnat skriva på bloggen att jag tycker är ”jätteful” osv.

   Svara
   • Dagge

    Jag tycker det är skillnad att skriva ”inte gilla” eller ”jättefult” och att totaldissa och tala om ”icke ödmjuk” och ”dålig attityd”. Hade en av mina vänner haft guldboots på en tävling och jag ville skriva ett inlägg om vad jag tycker om det så hade jag definitivt inte uttryckt det på detta vis :-). Men som sagt … vi är alla olika!!!!

    Svara
    • Linda

     Hon skrev väl att det kunde ge ett intryck av kaxighet o brist på ödmjukhet? Kan inte se att det står annat.

     Svara
 6. sofia

  Egentligen vill jag skriva URFJANTIGT mend guldboots MEN (!) Varför vara såååå otroligt äckligt Svenskt lagom hela tiden. Nej, nej ajja bajja inte sticka ut INTE göra det som kanske känns extra allt liksom.

  Varför är det sååå otroligt fel att göra det lilla extra so kanske gör att man för EN DAG kanske känner sig lyxigt, känner sig bäst ”ivärlden”?

  Så äckligt lagom, så ”fel”?!!

  Nä känns det bra, känns det snyggt känns det fräckt för sin egen del och det inte skadar någon annan – kör för det. Det är väl bara ”fläska på” med all inklusive liksom ;-p

  Säger sofia som ibland vill gå sin egen väg & sticka ut.

  Precis så där låter det ibland inom travet. Allt ska vara svart, blått, vill eller grönt. Och vilka skriverier det blev om ett par ROSA öronproppar hahahaha…..som att välden rasade 😉

  Svara
  • jannike

   tycker faktiskt att var och en får göra som denna vill, tycker att det är häftigt och en skoj grej. Använda själv, nja

   Svara
 7. CeciliaL

  Det är väl ok för barn och ungdomar, larvigt på vuxna. Överdriven färgmatchning (annat än landslagsfärger på internationella tävlingar) bland distansryttare tycker jag är larvigt också. 😉

  Svara
 8. Anna-Karin Eng

  Ja, jag som är rätt konservativ när det gäller ALL utsrustning till hästen behöver ju inte säga vad jag tycker om sån skit …

  Svara
 9. LenaB

  Använder aldrig boots, och guldfärgade…nej, jag tror inte det. Men å andra sidan så skulle det i så fall vara med en mkt stor glimt i ögat;-). Införskaffade till förra hästen ett ländtäcke med sverigeemblem på bara för att skoja till det – just den hästen var absolut INTE aktuell för ngt landslag om man säger så… Och faktiskt får vi folk att dra på smilbanden när vi använder detta:-):-)

  Svara
 10. Camilla

  Jag äger ett par guldboots, men de är inköpta till att matcha schabrak med gulddetaljer. På tävling hade jag inte haft med dem, jag vinner inte ändå 😉
  Men jag tycker nog inte att det är så mycket att hetsa upp sig över, och framförallt inte om det gäller barn -de kan väl få ha lite guldiga grejer om de tycker det är fint.

  Svara
  • Birgitta

   Barn- absolut!

   Hoppas bara det inte blir en trend bland vuxenryttarna på tävling :).

   Skämt å sido minns jag faktiskt när det blev en trend att ha boots på dressyrtävlingar (mer än 10 år sedan). Innan såg man det ALDRIG NÅGONSIN men helt plötsligt skulle minsta LC-häst ha boots RUNT OM ?!?!?!?

   Själv måste jag ifrågasätta en hästs LÄMPLIGHET som dressyrhäst öht om den måste ha boots runt om till och med den lilla stunden på framridningen till den lättaste dressyrklass.

   Svara
   • Paulina

    Jag hoppas definitivt det blir en trend bland vuxna!!! Fega dressyrtanter som aldrig rider ut eller aldrig vågar pröva nytt vill jag ändra trend på 😉

    Svara
   • Stina

    För senast ett par veckor sedan såg jag en ”vuxen” ryttare ha guldboots i en reg MsvB (hen vann alltså). Så det kanske blivit en trend även på stor häst?

    Själv skulle jag inte ens komma på tanken:)

    Svara
   • Minstral

    Fast då kan man ju lika gärna ifrågasätta lämpligheten med att många dressyrryttare rider fram i lindor;)

    Svara
    • Birgitta

     Det kan man absolut (sa hon som oftast inte har något på sin hästs ben på framridningar). Men boots är för mig snäppet ”värre” än lindor faktiskt. Lindor kan dock skydda mot slag men boots….nää…det känns för mycket bara…

     Svara
     • Minstral

      Jag rider ofta med boots av den anledningen att jag inte vill ha tappsko, speciellt vintertid då jag har sulor. Vi har skorna på Misty en bit ut för att hon är lite understucken och trång i trakterna så att det finns chans för hoven att växa utan att skon blir för liten så för mig är det guld värt med boots fram, är så himla lätt hänt att skon trampas av. Så jag rider med boots men inte lindor:) Dock inte på framridning på dressyrtävling.

 11. Pernilla

  Tycker det är härligt med de som vågar testa nåt nytt och inte är fast i jante!!

  Hejja guldboots!

  Svara
 12. JohannaB

  Jag tycker de är så gräsligt fula! 😛
  Fast attha vita benlindor eller guldboots när man vinner en tävling är väl mer en smaksak, själv vet jag vilket jag föredrar 😉

  Svara
  • Ann

   Johanna, man kan väl ha både och? Om jag hinner lindar jag alltid för prisutdelning och efter denna diskussion skall jag definitivt komplettera med bootsen! 😉

   Svara
   • JohannaB

    Absolut, men tanken med utrustningen är ju densamma. Att få ”glänsa” lite med sin fina häst på prisutdelningen. Sen tycker jag då att de är ruskigt fula (metallic bootsen) medan jag kan tycka att vita benlindor till prisutdelningen är supersnyggt… Fast jag aldrig haft det själv, är lite bekväm (de blir smutsiga ju… ;-)) och dessutom lite krass nog att anse att mina prisutdelningar i LA-MsvC är ganska betydelselösa förutom för de allra närmaste och de vet nog hur vi ser ut utan benlindor ändå 😉
    Fast jag minns att efter att jag vann en uppsättning vita benlindor på en tävling sa att ”nästa seger, då tar vi på dem på prisutdelningen!”. När den segern kom två veckor senare i en LB så blev det ”nja… Vid vår första seger i LA?” och när den segern kom ”Nja.. Placering MsvC?” och när det hände.. Ni fattar! 😉
    NU ska jag ha på dem när vi får gå in på vår första prisutdelning i MsvB! 😉

    Svara
    • Birgitta

     Ha ha…jag känner EXAKT igen mig JohannaB.

     Jag har aldrig varit mycket för prisutdelningar till häst- att få pris är SJÄLVKLART mitt driv att tävla men att just släpa ut hästen ur transporten, slänga på grejerna i en hast för att 3 personer i publiken ska få titta på när vi tar emot vårt pris- nej!

     Det har nästan blivit mitt signum- att INTE ta med hästen på prisutdelning och jag har ibland hittat på små vita lögner för att slippa.

     Jag tror att hästen får den bästa belöningen av att få stå kvar och äta i släpet och jag ser som sagt ingen ”ära” eller vad jag ska säga i att de närmast sörjande ska få se min häst på en prisutdelning. För mig hade dessa GÄRNA fått ske UTAN häst ALLTID- så hade man tagit bort ett olycksriskmoment i tävlandet dessutom.

     Svara
     • Ann

      I lite högre klasser slipper man inte om man inte har en VÄLDIGT bra anledning. Bilder på pristagarna ska ofta tas – ett sätt att marknadsföra sig mot sponsorerna till klassen. Och den lilla publik som är ska väl åtminstone få se en kul prisutdelning? Ju roligare vi kan göra det hela ju roligare kanske publiken tycker det är – och publiken kan bli fler än de där »tre« du nämner. Vilket i sin tur vore roligare för oss tävlande.

     • Ann

      Föresten – har jag haft en ung/»vild« häst så har det så klart varit mindre roligt med uppsuttna prisutdelningar. Men annars så har mina hästar verkat gilla ärevarvet. Clöver blir busigare än nånsin och ser SKITGLAD ut. Och eftersom han är så snäll och timid är detta bara bra pepping för honom.

     • JohannaB

      Är jag ändå på plats tycker jag prisutdelningar kan vara ganska roliga för hästen, förutom då att min knäppis till häst fortfarande efter över 30 placeringar VÄGRAR ta emot rosetten 😉 men ärevarvet njuter hon hejdlöst av, hon vet ju förstås att all musik, jubel och applåder är för hennes skull! 😉
      Men jag skulle gärna slippa prisutdelningarna ändå, klasserna är ju allt som oftast 4-5 timmar långa och det vore skönt att slippa sitta av tid på tävlingsplatsen och istället kunna åka hem och få rosetten med posten i de fallen… Skillnad om det är meeting, då ska man ju ändå vara kvar på plats och dessutom är det mycket mer socialt osv så då rider jag gärna ärevarv och får en chans att prata med och berömma medtävlande vid collectingring till prisutdelning osv osv.

     • JohannaB

      Här uppe slipper man aldrig från prisutdelningen, jag har faktiskt frågat någon gång när jag var placerad sämre än trea (dvs ej skulle in med häst) och hade packat ned tävlingskläderna men det var bara att packa upp och byta om.
      Nej guldbootsen stör inte mig, men själv tycker jag som sagt de är väldigt fula… Men det tyckte jag om ventilationshjälmarna också och nu rider jag själv sedan tre år tillbaka i en så vänta ngt år så kommer jag nog in med guldbootsen redan på framridningen för att skrämma konkurrenterna lite 😉

 13. Hedwiginnan

  Har inte reflekterat så mycket över dessa boots men min personliga åsikt är att jag nog tycker det ser lite fånigt ut när någon sitter hemma o rider med hästen lindad med både glitterlindor och guld/silver/copparboots. Men det är ju upp till var och en och det finns säkert folk som tycker jag ser töntig ut som i princip alltid har hästen lindad när jag rider ett dressyrpass, även hemma.

  Men jag tycker nog att det är en kul grej att ha på prisutdelning. Och om man vinner så spelar de förhoppningsvis: 🙂
  http://www.youtube.com/watch?v=FYNG0v1yz2o

  Läste även inlägget på den bloggen du länkade till och jag tycker inte det är kaxigt att packa ner ett par guldboots. Målet för de flesta som tävlar är nog att vinna även om de allra flesta av oss är väl medvetna om att det inte händer alltför ofta..:-P

  Svara
 14. rackemarie

  Jag får väl bara satsa på tredjeplaceringar då som köpte bronsboots. Värdelösa sådana kan tilläggas då bronset försvann illans kvickt.

  Svara
 15. Angelica

  Jag har aldrig reflekterat över fenomenet, men förstår vad ni tycker och varför. Förstår iof även ”andra sidan” och för mig får folk gärna göra precis som de vill. Låt dem ha roligt, folk måste få vara fjantiga med ^^ jag tänker iaf aldrig växa upp!

  Svara
 16. Ann

  Jag har sådana. Eller TYP, de är mer »bronsfärgade«. Innebär det att jag bara får komma trea? Jag köpte dem inte just för prisutdelningar utan för att jag tyckte de var coola. Men å andra sidan så vill jag inte alls hålla låg profil utan tävlar för att vinna och har alltid rena lindor med för ev prisutdelning.
  Dessa boots jag har är inte det minsta nya utan ett par år gamla, och då var jag ändå ingen »early adapter« precis.
  Jag tycker att det är roligt att sticka ut en gnutta (om det nu ens ÄR att sticka ut med ett par brons-boots, inte så jätteavancerat precis …)

  Svara
 17. Anni

  Bootsen är inte mina personliga favoriter men så använder jag bara boots när min häst åker släp.. men tycker det är snyggt när ekipage (ponny som häst) har de på prisutdelning även om jag själv aldrig kommer ha det. Och varför ska jag bry mig om vad andra väljer att ha på sig o sin häst??
  Själv så äger jag bara vita schabrak så rider ALLTID i vitt schabrak med vita skydd även om jag bara skrittar en runda i skogen, förmodligen retar det både en och 2 personer men jag trivs bäst såhär 🙂 mycket ofta använder jag vita lindor till vardags och till prisutdelning och det tycker jag absolut att man ska göra om man vill även om det ”bara” är en LC man vinner, en placering i en LC för anna kan vara större än en vinst i MsvA för lisa, det är min syn på saken!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>