Dagens (hitta-häst)fråga

Som ni vet har jag varit i hästletartagen ett tag nu och än så länge ser det väldigt mörkt ut.

Efter att ha betat av diverse kontakter letar jag nu mest via Hästnet som verkar vara den sida på nätet där flest hästar annonseras ut.

Dagens fråga lyder som följer:

Hur hittade ni era hästar? Genom kontakter, annons, annat sätt?

Min första häst Flash hittade jag genom en annons i Ridsport och så var fallet även med Menelli.

Heron fanns utannonserad i något försäljningsblad som Halvblodsklubben i Malmöhus (?) gav ut- fråga mig inte hur jag fick tag i detta och annonsen var den mest intetsägande man kan tänka sig.

Décima stod för inridning i ett seriöst försäljningsstall som min dåvarande tränare rekommenderade och Archie var utannonserad på Bukefalos.

Kreon stod till försäljning hos min dåvarande tränare och det var enbart hennes förtjänst att jag köpte honom- jag hade aldrig tittat två gånger på honom annars :).

26 kommentarer Skriv kommentar

 1. Emilia Eriksson

  Hej!;)
  Jag red på en ridskola och fick mig en favoritponny där, och jag fick låna honom över sommaren och eftersom att han är gammal så fråga dom om vi ville köpa honom och ja, de gjorde vi 😀
  Så glad över det! 5 hela år tillsammans! 😀

  Svara
 2. Prick

  Jag har köpt på annons både på buke och hastnet, på auktion och genom kontakter.

  Svara
 3. Rie

  En man hade hört att vi sökte häst. Han ringde upp och erbjöd ett sto som vi var och tittade på …….henne hade jag i över 23 år, hon blev drygt 28 år.
  Den andra hittade jag på annons i tidningen Ridsport.
  Sedan är jag uppfödare till tre hästar. Två behöll jag och den tredje köpte stallägaren som föl.
  Det fölet annonserade sin ankomst en månad innan, ingen visste att stoet-min första häst- var dräktig….De två andra fölen var planerade. Det sista har jag kvar, han är 12 nu.

  Svara
   • Rie

    Min far kontaktade säljaren som i sin tur uppgav tidigare ägare osv. Någonstans i ledet (jag kommer inte ihåg..det var ju-77…)uppgav någon att hon hade gått tillsammans med en 2årshingst. Vi fick ett namn men lyckades inte komma någon vart med det tyvärr. Vår veterinär gissade att det kunde vara en ej godkänd Wångenhingst (=nordsvensk brukshäst).
    Gammelpållan var alltså nordsvensk travare, som det hette då.
    Så några papper/härstamningar fick vi inte fram. Fölet blev en rejäl häst, betydligt högre än sin mamma, så veterinären kanske inte var helt fel i sin gissning. Tyngre än nordsvensk tror jag däremot inte att det var.

    Jo…….den som uppgav namnet på hingsten nämnde för min far att han nog kunde skriva ett papper på det vi ville om vi ville betala en lite slant……det ville vi inte….
    Det var ju verkliga härstamningen som var intressant, inte att hästen hade en (påhittad?) stam på papper…

    Gammelpållans historia var också en sak för sig – hon såldes ju till slakt som 3åring (misslyckad inkörning och blev inte dräktig)och slaktaren tyckte att hon var för fin så han sålde henne vidare. På 2 år hade hon 5 ägare , inte alla så snälla. Sedan köpte vi henne. Då hade hon ingen stam, men vi fick reda på att hon hade det och lyckades via alla ägare få fram den som sålde till slakt. Han skrev ett intyg på att han förstört hennes papper så vi kunde få nya papper.
    Hon hade en ”legendarisk” mormor som lämnat en kanonhäst…

    Svara
 4. L

  Min häst fann jag på Buke, två hästar såldes på ungefär fem rader utan varken bilder eller pris, endast ålder och stam. Jag blev nyfiken trots denna väldigt hemlighetsfulla annons!

  Svara
 5. G

  Om vi köper ponnyn vi ska titta på (vilket vi gör om inte vet hittar tråkiga saker eller ponnyn avskyr oss) så är det via Hästnet 🙂

  Svara
 6. Corre

  Djingis köpte vi ju från Mcr när de skulle sälja honom.
  Mina andra ponnytravare är på rekommendationer från min tränare.
  Searching var av en slump då Eija jobbade på Mcr. Jag letade ridhäst då min ponny skulle tas bort och Eija berättade att hon hade en travare som de skulle sälja. Jag kan erkänna att jag inte var helt peppad på att provrida en travare dessutom ett sto och brunskimmel, men som du vet så blev denna häst min största kärlek och vi hade många framgångar på tävlingarna och en bättre häst i psyket hittar man nog inte igen. :).

  Svara
 7. Hedwiginnan

  Väldigt kortfattad annons på buke. 🙂
  Kände dock igen säljaren/uppfödaren som jag anlitat som veterinär tidigare så jag visste att det var ett bra ställe.

  Svara
 8. M

  Mina storhästar har ALLTID varit på kontakter och ingen har varit ”till salu”. Av slumpen köpte vi först en häst som stod hos min tränare, men familjen som ägde den ville egentligen inte sälja. Lång historia kort köptes den hästen och när den hastigt gick bort frågade vi tränaren om en av hästarna de hade ägt sedan den var ett föl. Ett halvår tidigare hade min tränare sagt ”detta hade varit en häst som passat dig”.
  Till saken hör att min tränare är ingen hästhandlare och säljer väldigt sällan sina hästar till elever.
  Den tredje köptes utomlands, också via kontakter. Den var inte heller ”till salu” utan hittades av en slump när vi var hos en uppfödare – som såg min ridning och rekommenderade vår kontakt att ringa till denna kille och fråga om hästen.
  Bra kontakter, som vet hur man rider och vad för häst man söker är enligt mig det bästa. Ett hästköp kan alltid gå fel, men att ha duktiga människor runt omkring sig underlättar

  Svara
 9. Titti

  Knatten hittade jag på hästnet. Sedan har jag köpt via kontakter, en häst fick jag. När jag var liten köpte morfar en häst på livdjursauktion till mig. Jag har alltid hittat häst snabbt då jag är rätt så impulsiv, vissa gånger har det gått bättre än andra;)!

  Jag har aldrig köpt någon inriden häst och då är det nog lättare, lite färre parametrar att väga in. Jag har gått efter hur de rör sig, ser ut, löshoppar och hur de verkar vara i temperamentet. Jag har faktiskt bara provridit en gång i mitt liv!!

  Svara
 10. Susanna

  Jag köpte ju min medryttarhäst, så jag letade aldrig bland annonser.
  Men det finns ju rätt många köpa och sälja häst-grupper på FB. Kan ju inte skada att vara med i dem tänker jag. Vem vet vad de kan vaska upp? 🙂

  Svara
 11. Anna-Kajsa

  Jag köper ju inte häst så ofta, men både Ax och Am har jag hittat på annons i Ridsport – 1994 & 2008. Just nu har jag varit runt tillsammans med en kompis som letar häst, och de bästa hästarna har vi hittat via kontakter med uppfödare.

  Svara
 12. Linnea

  Våran första häst, en fd kallblodstravare, tog mamma hand om innan jag föddes och köpte honom den vägen. Min och lillsyrrans första ponny, ett russ tror jag att mamma hittade på blocket. Den tredje, min nuvarande d-ponny(kallblod travare), var på väg att skickas till slakt då ägaren inte orkade/hade tid och då tog en vi känner hem han och hans kompis, men hade ingen plats så han frågade om vi kunde ta den ena på sommarbete som blev till att vi tog han på foder ett år innan vi köpte han. Den fjärde kom vi över eftersom vi känner ägaren. Vi hade henne på foder tre månader i år, men det var inget för oss så vi tog en annan ponny på prov efter vad våran tränares man- som vi red för tidigare som är våran hovslagare, sa att han trodde den kunde passa min lillasyster oh det gjorde den. och lämnade tillbaka den andra. Den ponnyn blev kvar här så efter en månad köpte vi henne till min lillasyster. 🙂

  Svara
 13. CeciliaL

  Har bara köpt på stuteri och hos mindre uppfödare och så köpte mina föräldrar mina första två unghästar på auktion. Har bara köpt en inriden häst en gång, så det är enda gången jag provridit (det var min senaste häst som var 4 år när jag köpte honom förra sommaren hos uppfödaren).

  Svara
 14. Trasselkvast

  Min första tyckte min tränare skulle passa mig perfekt, och det gjorde han väl också, i teorin. I verkligheten var han lite för tung för mig, och krävde en mer rutinerad ryttare för att hållas genomriden, vilket ju kom fram efter ett par månader efter köpet när förra ryttarens ridning ”försvunnit”. Så när han efter ett år tillsammans inte var så himla rolig att rida längre annonserade jag efter en foderhäst för att jag tyckte att jag ju kunde ha två.

  Två var för jobbigt, så det blev B som såldes och så köpte jag foderhästen. Har faktiskt INTE ångrat det bytet, trots att det blev som det blev.

  (sista vetchecken idag, och har fått klartecken att sätta igång uppsuttet!)

  Svara
 15. Emilia

  Den senaste som jag hittade förra veckan som ska besiktigas imorgon (håll tummarna) 😉 hittade jag på hästnet. Videon i annonsen var inte alls ”säljande” för hästen men jag såg potential och det var en ”annan” häst i verkligheten. 🙂 Jag föll pladask och jag förstår att inte många hade tittat på hästen då videon som dom lagt ut var väldigt dålig + att hästen stod på Gotland. Men det var värt turen, nu hoppas jag bara att han går igenom!!

  Svara
 16. JohannaB

  Annons (i tidningen), kontakter (fick tävla hästen åt dem och köpte sedan), annons (Bukefalos) och sedan kontakter igen! 🙂
  Sistnämnda (nuvarande tävlingshästen) köpte jag eftersom jag var så förtjust i hennes storasyskon och vad hennes mamma lämnade. Köpte som 11 månaders föl och är idag 8 år gammal precis vad jag önskade och mer därtill,. Ibland ska man ha tur! 🙂

  Svara
 17. rackemarie

  Tre från annons på Hästnet. Två från uppfödaren i vars stall vi står. Finns en treåring till salu här, Birgitta, e. Wladimir OA ue. Guinness 😉

  Svara
 18. Mandas

  Min första häst hittade min farfar på annons i tidningen. Äldre läromästare som ville ha ett sista hem. Ebba träffade jag på via ridskolan när jag red där. Hon trivdes inte och ville ha ett nytt hem. 3 har vi fött upp själva, två har vi köpt via kompisar och en fick vi annars skulle hon gå till slakt.

  Svara
 19. Linda

  Hej. Trevlig blogg du har =)

  Av dom hästar jag har nu så har jag fått en då jag hade mina förra hästar i samma stall som hon bodde.
  En via min hovslagare.
  En tillverkade jag själv.
  En via annons på blocket när jag egentligen inte skulle ha en till häst.
  Och den sista via annons på blocket då ja definitivt absolut inte skulle ha en femte häst…

  Svara
 20. Linda

  Jag köpte min medryttar häst , som inte alls var till salu. Började leta efter häst (mest på hästnet) men insåg att det bara var F jag ville ha. Sa det till dåvarande ägaren och här är vi nu 🙂 Kändes tryggt att köpa då jag ju redan visste ’allt’ om honom.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>