Dagens (stigbygel)fråga

stigbyglar

Tränar ni någonsin/ofta/aldrig på att rida utan stigbyglar?

Ett tag gjorde jag det jämt, helt enkelt därför att jag tyckte att det var mycket lättare! Jag kunde banne mig knappt hålla kvar fötterna i stigbyglarna utan att benen for hit och dit- kanske beroende på att jag satt och drev KONSTANT på den inte så alerte Archie?

Nu kan jag inte minnas när jag red utan stigbyglar senast men jag har aldrig tyckt att det har varit en ”grej”, alltså jobbigt eller något jag velat undvika.

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Mandas

    Släpper dem ibland när jag känner att jag behöver ha sten koll på mina ben 🙂 Dock är min ponny som en soffa att sitt på men otroligt lat när de inte passar 😉

    Svara
  2. Prick

    Nä, aldrig. Fast å andra sidan riderjag ofta barbacka. Det borde kanske räknas som utan stigbyglar?

    Svara
    • Birgitta

      Det är säkert BÄTTRE för balansen än att rida utan stigbyglar.

      Nyfiken fråga: VARFÖR rider du utan sadel (undrar hon som aldrig gör det)?

      En vän berättade nyligen att hon varit tvungen att rida barbacka pga skav av sadelgjorden och vi var rörande överens om att det finns skäl till att sadeln uppfanns :).

      Svara
      • Prick

        Tycker det är trevligt som omväxling om jag inte ska göra nåt särskilt.

        Svara
  3. Anna-Kajsa

    Jag rider en hel del utan stigbyglar under tävlingsfria perioder – ofta för tränaren, men även på egen hand. Jag tycker inte att det är svårare än med stigbyglar, och på förra hästen hade jag ibland samma problem som du – jag tappade stigbyglarna när jag red med dem. På unghästen skulle jag aldrig göra det i trav- men på honom kan jag ännu inte sitta ner mer än högst några steg i taget.

    Svara
  4. JohannaB

    Utan stigbyglar är bra om man har svårt att komma ned på hästen, men stigbyglarna är för mig en del av hjälpgivningen (jag ”använder” stigbygeln som signal ibland, antingen ett tramp för att göra en kvick vikthjälp eller för att korrigera sitsen om hästen skjuter mig i sidled) och dessutom rider jag ganska ofta i en lite avlastad sits när vi jobbar i ett jobbigt läge av samling som belöning för väl utfört arbete.
    Så lite ”ridskola” och sitsutbildande tycker jag allt ridning utan stigbyglar är numera och nyttjar det sällan själv om jag inte varit väldigt slarvig med tränandet och strechande utan häst.. 😉

    Svara
  5. jannike

    Jag brukar skritta fram utan om det är så att jag inte kommer ner riktigt i sadeln någon period, då för att stretcha ljumskarna lite

    Svara
  6. Frida

    Gör det aldrig för min tränare men då och då gör jag det när jag rider själv. Man blir väldigt avslöjad när man rider utan, t ex så var min häst under en period lite knepig att svänga till höger. Visst svängde hon men volter osv blev inte lika bra som till vänster. Fick för mig att slänga upp stigbyglarna och kände då hur jag åkte ut på vänster sidan hela tiden. Med stigbyglarna blev det inte lika tydligt men utan höll jag nästan på att glida av. När jag rättade upp mig så gick det hur lätt som helst att svänga. Tycker också att det är bra att rida lätt utan stigbyglar då och då, skit jobbigt men blir en enorm förbättring!

    Svara
  7. Prick

    Rider barbacka när jag är lat och inte orkar sadla. Enbart min egen då man ju sitter lite lösare … Brukar sitta på ett schabrak så slipper man bli hästsvettig och få en massa stickiga hår. Felet många gör är att sätta sig för långt fram. Då blir alla hästar obekväma.

    Svara
  8. Bea

    Jag rider nog 9 av 10 dressyrpass utan stigbyglar…. Eller jag rider fram med fötterna i men sen när vi ska arbeta så plockar jag ur fötterna. Får mycket bättre sits helt enkelt, jag hade önskat att man hade fått tävla utan 🙂 Och jag tycker inte alls att det är jobbigt. Lite mer träningsvärk i ljumskarna möjligtvis men annars är det mer bekvämt tycker jag. (På min häst som inte har något direkt steg, ska kanske tilläggas ;))

    Svara
  9. johanna

    jag sitter ner groteskt mkt, och kan rida utan stigbyglar bäst jag vill, mitt problem är snarare att få till ett bra läge med stigbyglarna. jag har i princip grundskolat en unghäst barbacka (en nordiskorsning som var som en soffa att sitta på) och antar att jag byggde upp endel balans och känsla för sitsen då 🙂 skulle man få tävla utan stigbyglar skulle jag nog gärna göra det 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>