Dagens (ekologiska)fråga

Idag undrar jag lite kring det här med ekologisk mat- den ni köper till er själv 🙂 och inte djurmat.

Brukar ni välja ekologiska alternativ? Varför/ varför inte?

Vilka produkter väljer ni?

Påverkar pris/ smak ert val?

Själv är jag snål när det gäller mat och är inte speciellt kräsen heller.

Jag väljer oftast det billigaste alternativet så det blir om inte annat mycket sällan ekologiskt för mig av den anledningen.

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Behöver inte nödvändigtvis vara ekologisk mat dock alltid svenskt iaf när det gäller kött och de flesta grönsaker. Finns valmöjligheten så köper jag gärna det som är närproducerat.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Vi vill ha så hög kvalitet smakmässigt som möjligt. Om det är det ekologiska alternativet så blir det det. Vi betalar gärna lite mer för godast möjliga mat. Men ibland är det ju ingen skillnad på dyrare eller ekologiska varor, då väljer vi det billigare alternativet så klart. Sen har vi precis konstaterat att mat generellt är lite dyrare i Skåne än i Västergötland.

    Svara
  3. G

    Jag är jättenoga, läser innehållsförteckningar, försöker oftast köpa mat utan kemiska tillsatser och oftast ekologiskt. Äter man s k näringstät mat så behöver man inte äta lika mkt så jag tycker det jämnar ut sig ekonomiskt. T ex: frysta kycklingfileer vs färsk eko-kyckling där den frysta innehåller ipumpat vatten och tillsatser.
    Hört att det är mkt politik bakom kravmärkning och dyra licenser så det är väl anledningen till högre precis men på vissa varor handlar det bara om ett par kronor. Men viktigast för mig är innehållet, oftast är Icas m fl egna varor fulla med skit. Man får vad man betalar för.

    Svara
  4. Bibbi

    Vi försöker köpa ekologiskt. Mjölk, kaffe och bananer köper jag inte alls om det inte finns ekologiskt, samma med vindruvor och russin. Övrigt köper jag ekologiskt om det finns. Skulle inte köpa något annat än svenskt kött heller. Vi tjänar inte jättebra varken jag eller min sambo, men tycker det är viktigt både för att gynna ekologiskt bruk men också för att minska på gifterna vi själva (och framförallt vår son!) får i oss. Jag kan förstå om man väljer bort ekologiskt om man har väldigt ansträngd ekonomi, men jag tror att de allra flesta skulle kunna byta ut några varor. Däremot tycker jag det är lite konstigt när man faktiskt har ekonomi att välja ekologiskt men ändå tar ’det billigaste’. (framförallt när det bara skiljer några kronor!)

    Svara
  5. Eva Christiansson

    Jag är ganska snål vad det gäller matinköp men något som jag alltid köper ekologiskt är bananer. De är mycket godare och har betydligt längre hållbarhet. Det är min erfarenhet iaf.

    Svara
  6. rackemarie

    Ekologiska bananer alltid pga smak och att det används så jädrans mkt bekämpningsmedel på just bananer. Annars mest ekologiskt när jag vill vara lite duktig. Det får inte skilja för mycket i pris. Köper rättvisemärkt choklad ibland 🙂

    Svara
  7. Rebba

    Jag köper nästan alltid ekologiskt grönsaker till mina kaniner, tycker att de förtjänar fina grönsaker som jag vet har producerat nära och bra, som också hjälper till miljön på köpet, det är ju miljön som berör djuren mest tycker jag.

    Svara
  8. Ulrika Arndorw

    Garant! Har hört att de har bra grejer. Köper ibland hellre svenskt och närproducerat än ekoprodukter från andra länder. Har tyvärr fått kasta mycket ekofrukt och grönt som ofta är paketerad. Bananer och vindruvor köper jag dock alltid eko. För mkt gift i de ”vanliga”.

    Svara
  9. Hille

    Gör precis som Bibbi. När vi fick första barnet så läste jag dessutom på förpackningen på milda cubinesse (som vi konsumerade i mängder tidigare) milda matextra etc och sen slängde jag skiten. Nu har vi smör och grädde i kylen, godare blir det och man vet vad det är. Och alltid svenskt kött, både för att stötta bönderna i Sverige men framförallt av djurskyddsskäl. Är dock inte extrem, frågar inte när jag äter ute var köttet kommer ifrån och finns ex inte ekologisk mjölk m ok datum så tar jag annan mjölk den ggn. Vi har en av Sveriges främsta miljöforskare inom livsmedelcykelanalyser i familjen så lite påverkad blir man när man får höra fakta därifrån. Vi är inte snåla när vi handlar mat, tvärtom. Känner att vi borde äta mer vegetariskt av både miljöskäl, hälsoskäl och ekonomiska orsaker.

    Svara
  10. Elvira - BARAELVIRA.SE

    Grönsaker föredrar jag ekologiskt för både mitt eget välmående och miljöns skull, men det känns inte riktigt lika viktigt för mig som att köttet ska vara bra. Jag äter inte kött ifall djuren inte haft det garanterat bra (frigående, hänsynsfull slakteriprocess osv). Tidigare åt jag det mesta, både ekologiskt och oekologiskt, men efter ett fotoprojekt om grishållning ändrade jag det. Grisarna (som levde på ett naturbruksgymnasium = ”bra” grishållning) bet varandra blodiga och slogs av tristess. De levde i misär och det var hemskt att se, rent och skärt djurplågeri. Ängavallen här i Skåne är ett bra ställe, från dem handlar jag gärna!

    Jag ser alltså inte ekologiskt som enbart bra foder och liknande, utan bra förhållanden rakt igenom. Brukar tänka såhär: hur hade jag krävt att få leva för att lämnas över på någons tallrik? Hade det varit okej för min del att sitta i ett trångt hörn tillsammans med tjugo andra i ett mörkt litet, litet, rum hela livet? Hade jag uppskattat att inte få rengöra mina infekterade kroppsdelar och hade jag tyckt det var bra om en burkamrat bet av mig mitt öra i ren tristess? Nja. Inte direkt. Hade jag däremot fått gått ute på stora gröna ängar tillsammans med mina vänner och bli omsorgsfullt behandlad – då hade det åtminstone känts mer okej. Så vill jag behandla djuren också, om jag nödvändigtvis ska äta upp dem.

    Svara
  11. Linda

    Jag brukar försöka köpa ekologiskt och eller närodlat i största möjliga mån.
    Tittar ofta på priser men jag köper 100 gånger hellre svensk gris än dansk även om den danska är mycket billigare. Eller så hoppar jag över det helt

    Svara
  12. Prick

    Köper enbart kött från Sverige, även när det gäller pålägg (korv, leverpastej osv). Tycker det är för lite information om hur djuren egentligen behandlas i många länder, avlivning utan bedövning tex.

    Skulle ALDRIG köpa annat än ekologiska ägg (orkar inte ha egna höns, annars hade ju det varit ett alternativ).

    Däremot grönsaker är jag inte lika noga med.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>