Dagens (samvets)fråga

Scenario:

På en tävling ser du hur 2 personer lastar en häst genom att den ena av dom piskar hästen hårt med ett dressyrspö i baken säkert 10 gånger. Hästen går ganska snabbt in i transporten.

Vad gör du?

* Kokar inombords men säger ingenting.

* Går bort och påpekar det olämpliga i att SLÅ en häst på detta vis.

* Tänker att ”alla sätt är bra utom de dåliga” och att hästen faktiskt gick in i transporten.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Det är inte särskilt troligt att jag skulle säga något, det kommer troligtvis inget gott ut av det. Jag gick i helgen förbi några som försökte lasta en häst. De vispade runt och stirrade, och slog hästen på halsen med grimskaftet – utan att få in någon direkt snärt. Detta iförda foppatofflor… Jag gick förbi utan att säga något, jag uppfattade inte att de var intresserade av att få hjälp. De gånger jag hjälpt till vid lastning har jag blivit tillfrågad eller uppfattat personerna som hjälpsökande.
    Det var förresten en annan incident igår då jag funderade på det där med att säga till. Jag gick ut genom dörren på en bensinmack och möter en bil med husvagn efter i rätt hög fart. Husvagnen var rejält bredare än bilen, och den hamnar därför bara ca 10 cm från mig. Jag kunde inte flytta mig åt sidan för det var fullt med korgar med grejer i på min andra sida. Bilen kör runt och parkerar på andra sidan macken. Där tänkte jag att jag kanske borde ha gått bort till föraren och frågat om den förstod hur nära mig husvagnen hamnat. Det skulle kunna få två resultat – föraren blir arg, och då blir det ingen förändring – eller föraren förstår att hen måste ha koll på sina hörn, för annars kan det hända en olycka. Jag fortsatte i min riktning istället och hoppades att det skulle vara en sak hen körde in i och inte en människa…

    Svara
      • Birgitta

        Dagens samvetsfråga föranleddes av just detta scenario som jag såg på en tävling för några veckor sedan.

        Lastarens medhjälpare slog med ett dressyrspö så att det ven och jag hann tänka ”vad ska jag göra- ska jag ingripa” innan hästen, tämligen snabbt, gick in i transporten.

        Hade jag stått närmare hade jag nog inte kunnat behärska mig utan ropat något (även om det säkert inte hade tjänat något till) men nu stod jag ganska långt ifrån.

        Svara
  2. Prick

    Tror inte att jag hade sagt något.
    Kanske hört mig för vilka de är. Om jag inte redan visste det.

    Folk kan vara så osmarta/okunniga/otrevliga och beter man sig så där tror jag inte att man är speciellt mottaglig för kritik.

    Svara
  3. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Inte tvekat en sekund!skitit fullständigt att personerna avreagerat och blivit förbsnnade på mig. Är aldrid okey att behandla ett djur så. Finns andra o mer humana sätt. Först och främst är detta något som ska fungera på hemmaplan innan man ger dig ut i trafiken eller på tävling. Har själv ett sto som gick rätt upp i luften, höll på gå över både mig o dottern, ( enl. säljaren lastade man henne på 5 min. – not! Möjligen hade de kört henne i stor hästlastbil. Hjälper ju inte att vli upprörd eller arg, bara förvärrar situationen. Men eftersom jag blir lugnet själv i krisiga situationer plus jag tog råd från kunnigt folk. (Är aldrig fel att be om hjälp) idag lastar jag henne själv utan problem trots att vi varit med om en incident där emellan för 2 år sen. Men tydligen litar hon fullständigt på mig… Det är ju det som är grejen, de ska känna sig trygga med det man utsätter dem för.

    Svara
  4. Anonym

    Jag skulle säkert bli jättupprörd men om jag skulle ha kurage nog att säga något är tveksamt, det beror nog lite på hur jag bedömer situationen. Tycker jag att det är djurplågeri det jag ser då är jag inte tyst.

    Svara
  5. Caroline Lundqvist - beridare

    Jag tror jag skulle ta alternativ 1 eller 3 beroende på situation, om jag sätt allt från början, eller om jag känt personerna. Sen kanske jag hade vid ett senare tillfälle, om man börjat prata med dom frågat lite lätt om de har någon häst med lastnings problem för att se om det varit en engångsförseelse eller om det är ständigt.
    Gå och påpeka skulle aldrig falla mig in att göra vid en sån händelse, peka finger och vara viktigpetter har man aldrig anledning till att vara om det inte är en ordentligt seriös situation som handlar helt om hästens välmående och bästa.

    Svara
  6. AnnH

    Sist jag drog till en häst i baken hårt med ett spö utanför en transport så var det sista gången den INTE gick in i släpet. Och hästen trivdes där inne sen också. Det var ungefär 15 år sen och jag förordar inte misshandel, men inte heller detta enorma MESANDE man ser med många som försöker typ prata in sina ouppfostrade hästar i släpet. Mitt rapp var dock på hemmaplan och ytterst genomtänkt och planerat. Det är aldrig bra att behöva ta sådant på fel ställe och i affekt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>