Fråga från en läsare om dragbil

Hejsan!
Har en fråga som dina läsare kanske kan hjälpa till med.
Skulle behöva byta ut min underbara mindre ekonomiska pendlarbil som lagligt får dra hästsläpet men inte bör göra det och behöver tips på lämplig dragbil. Ogillar stora klumpiga, framförallt låååånga bilar som är som rymdskepp att köra men måste ha en med lite tyngd och kraft att orka. Dilemma.
Har B-körkort och klarar mig nog rätt bra på det med rätt bil.
På Bukefalos verkar det vara samma personer som svarar i alla dragbilstrådar och tänker att det kanske blir lite mer varierande svar här 🙂

Förslag och erfarenheter?

38 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Hur många kg behöver du kunna dra? Jag tycker Passat, Tiguan och Ford Kuga är rätt trevliga dragbilar som inte är jätteklumpiga. Vi har en fyrhjulsdriven dieselPassat som vi får dra 2000 kg med (på BE). Vi drar ofta uppåt de vikterna och är jättenöjda med den bilen. Den är dessutom bränslesnål.

    Svara
  2. Rie

    Vad har din transport för vikt då?
    Här kan du ju se vad som passar ihop. Du får väl långa regnr från bekantas ”lämpliga bilar” och se om det passar. Jag drog mitt 1300 kgs släp med en Citroen XM, men de finns ju inte längre nya och C6an klarar inte mitt nuvarande släp tyvärr med Bkort(så att sambon kan köra). Men en C5a? Med gashydalfjädring givetvis, oslagbart.
    Jag har nu en fyrhjulsdriven BMW530 diesel men jag har ju BE, så sambon ska efter moget övervägande ta utökat B för att få köra ekipaget. Bilen är mycket trevlig att köra – och stark.( Men saknar gashydralfjädring tyvärr., tyvärr…..)

    Eller blir BMWn för stor?

    Svara
  3. Lotta

    Vi har en fyrhjulsdriven Passat. Fungerar fint och är dessutom dieselsnål (för det är en diesel vi har 😉 ). Hade tvåhjulsdriven Passat ännu mera dieselsnål förut. Dock var den inte att rekommendera i vinterväglag och uppförsbackar då vi ibland blev stående och fick grusa. 🙂

    Svara
  4. S

    Har en Renault Laguna 2.0T som får dra 1400 kg. Med B-kort får den dra mitt 1500-kilos släp om jag inte lastar bil+transport med mer än 820 kg och det räcker bra för mig, några små passagerare och min häst. Funkar bra! Den är inte ett dugg klumpig att köra annars och drar inte överdrivet mkt soppa. Dock får den inte dra mer med BE vilket gör att jag ska byta ut den den dagen jag får tummen ur och tar mitt BE-kort.

    Svara
    • Camilla

      Hej 🙂 Menar du att ditt släp har en totalvikt på 1500 kg? För i så fall får du inte lov att dra det ens tomt om din bil inte får dra mer än 1400 kg… 🙂

      Svara
      • Trasselkvast

        Det stämmer rent generellt, men inte alltid. Min bil tex får dra ett släp som har totalvikt 1500 kg, men jag får inte lasta det mer än till 1400 kg. En ”undantagsregel” som jag tycker blir vanligare och vanligare, och därmed givetvis gör läsning av regler ännu knepigare.

        Svara
      • Nina B

        Jo, faktiskt är det vissa bilar som du kan hänga på ”för tunga” släp på om du inte lastar dem fulla.
        Vissa äldre VW Passat (nittiotalare) t.ex.
        På Transportstyrelsens hemsida finns en app där man kan mata in registreringsnummer på bil och släp för att se om det är en godkänd fordonskombination beroende på vilket körkort man har.

        Svara
        • G

          Den appen är kanon, slutgissat liksom. Jag får t ex dra min lilla Corolla men inte lasta bil+släp med mer än 1050kg. Med litet arab/varmblodssto på 480kg så är det alltså inget problem (förutom att bilen är alldeles för trött för annat än ej lutande 50-sommarväg och det är därför jag måste byta 🙂 )

          Svara
  5. Madeleine

    Jag har nyligen köpt en Toyota Rav. Det märks inte när släpet är på. Med b-körkort och endast en häst.

    Svara
    • G

      Rav4:an gillar jag (är Toyota-fan) men har hört att bakluckan inte går att öppna när släpet är påkopplat?

      Svara
  6. G

    Tack för alla engagerade svar!
    Släpets totalvikt inkl last är max 1400kg så minst det behöver bilen dra. Har kollat Volvo V50 på nätet som en del säger ska vara bra. Tycker Volvo är urk egentligen men v50n såg mkt nättare ut än t ex v70.

    Svara
    • Bibbi

      Jag drar med en V50. Innan vi fick barn var vi väldigt nöjda med bilen, lagom stor att köra, stabil och stark att dra släp med. Jag får dra mitt 1500 släp på
      b-kort. Anledningen till att vi funderar på byte nu är att det blir trångt med barnstol i bilen, men det spelar väl inte dig någon roll 😉

      Svara
      • G

        Nope, våra åker utan bilstol och ev med barnsits bara :D. Låter väldigt bra med V50 faktiskt.

        Svara
      • G

        Ang kommentar om 4WD nedan, har ni det på er V50 eller är den smidig att dra med ändå? Hur mkt bensin/diesel förbrukar den?

        Svara
  7. Anna-Karin Eng

    Den nyare varianten av Honda C-RV kör vi med. Får dra 1500 kg med bensinarn och dieseln vi hade fick dra 2000 kg. De är inte stora och klumpiga. Ser större ut än vad de är.

    Vår drar drygt 0,8 l/milen.

    Nyare peugot som går på diesel drar 0,4 l/milen på diesel, får dra 1400 kg och är skattebefriad de första åren.

    Svara
  8. JohannaB

    Skoda Octavia är praktiska ganska små fyrdjulsdrivna bilar som är bra att dra med.

    Svara
  9. Madeleine

    Bakluckan öppnas från sidan, och det har inte varit några problem att få ut sadel och sådant.
    Jag är mkt nöjd med min Rav. Som dessutom är fyrhjulsdriven så denna vintern ska jag vinna.

    Svara
    • G

      Det var det med sidöppningen som tydligen skulle göra att det inte funkar men det kanske hänger på vilket släp man har. Om det inte är ett problem så låter Raven som min grej helt klart.
      Gillar att det är en liten men rejäl bil 🙂

      Svara
  10. Anonym

    Väldigt roligt att jag glömde ett komma i frågan. Bilen jag har är mindre och ekonomisk inte mindre ekonomisk 😀

    Svara
  11. MandaS. Med travhästen i hjärtat

    Vi drar vårt 1400 kg släp med Subaru Outback ( ingen hit på vintern, alldeles för hal fotad ) eller med Nissan x-trail diesel. Måste säga att dieseln drar släpet bättre en subarun. Båda 4-hjulstrift, ett måste vid oss! 🙂

    Svara
  12. Anna

    Jag har en KIA Ceed, diesel. Den kan jag dra 1350 med på B-körkort. Med släp drar den ca 0,8 l/mil, utan släp ca 0,56 l/mil. Hade en V40 förut. Den drog 1,4 liter/mil med släp. En bensinare.

    KIA:n är mycket bättre än volvon som man fick växla ner som satan i uppförsbackarna.

    Svara
    • G

      Känns som att diesel är the way to go. Corollan drog ofantligt mycket bensin med tomt släp bakom t o m så den är helt totalt oekonomisk dragbil.

      Svara
  13. Linda

    Har stött på problemet att bakluckan inte går att öppna helt när släpet är påkopplat, med både Suzuki Grand Vitara & Toyota RAV4.
    Fördelen med dessa är ju annars att de är 4-hjulsdrivna, dock är inte 4-hjulsdriften på Toyotan urkopplingsbar -> högre bensinförbrukning.

    Svara
    • G

      Jag kan tänka mig att det kan bli lite störigt med bakluckan, bara en sån sak som att bara nå grejer från ett håll också. Men gillar man verkligen bilen så kan det vara värt det kanske. Är det stor skillnad på förbrukningen jämfört med icke 4WD?

      Svara
  14. Lena B

    Nu har jag en V70. Men innan hade jag en V40 som var väldigt ”lagom” både för mig och så funkade den att dra släpet med, mkt nätt och trevlig bil:-).

    Svara
  15. Camilla

    Jag har en Honda CR-V diesel 4WD som är helt underbar att dra med och köra i övrigt också för den delen 🙂 Tyvärr får den bara dra 1340 kg på B-kort men 2000 kg med E-kort så jag tänkte ta utökad B-behörighet. Vanlig baklucka som öppnas uppåt. Den drar väldigt lite för att vara ”så stor” tycker jag, snitt på senaste tankningen är 0,69 och då har jag kört släp en gång. Tror att snittet på de senaste ca 500 milen ligger på 0,78 och då har jag kört väldigt mycket med släpet. 🙂

    Svara
  16. Madeleine

    Enligt uppgift ska Raven dra 0.8 utan släp, så säkert dryga litern med släp.

    Svara
  17. Birgitta

    En ytterligare sak som man nog borde kolla innan man köper vilken bil som helst men som jag aldrig har tänkt på att kolla är vad försäkringen av densamma kostar.

    Visar sig att min pappas BMW kostar nästan 10.000 att helförsäkra per år- min Volvo kostar typ 3500. Det skiljer 3 år i ålder .

    En oförsvarbart för stor skillnad kan jag tycka…..

    Svara
    • G

      Absolut! Jag kollar även skatten på alla bilar innan, där kan det skilja massor.
      Ska försöka hitta en dieselbil med 4wd som är drivmedelsnål, modell -05 och framåt som gått många mil och då mer i min prisklass. Helst skinnklädsel för katt-och hästhåren driver mig till vansinne men det får bli en bonus isf. Wish me luck 😀

      Svara
    • Camilla

      Japp och jämför även olika försäkringsbolag för det kan skilja massor! Jag ringde nog till alla 😉 If skulle ha ca 12000 kr/år i helförsäkring för min och Länsförsäkringar tog ca 8000 kr/år för samma försäkring (kommer inte riktigt ihåg exakta belopp) och det är stor skillnad för samma bil… Sedan beror det ju väldigt mycket på var man bor. Jag bor mitt inne i stan (Malmö) och har en kompis som har en likadan bil fast bensinare, ett år nyare som gått typ 10000 mil mindre, hon bor på ”landet” och betalar runt 4000-5000 kr/år i helförsäkring…

      Svara
      • G

        Ja herregud, jag ringer också alltid runt och kan inte fatta hur stor skillnad en del bolag har. Hur argumenterar de skillnader på flera tusen?
        Bor i mellanstad, i bostadsområde, tack o lov så fsk-kostnaden brukar vara rimlig. Plus att jag inte ska ha en alltför ny och då räcker oftast halv-fsk.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>