Om de 3 främst placerade i en LA:3 har ridit på 75 %- är det ett tecken på att de egentligen är ”överkvalificerade” eller på att domaren ”ligger högt i skalan”?
Posted
Hej och välkommen! Jag heter Birgitta, är 58 år och har ridit sedan jag var 15. Jag bor med min man, vår hund Molly och min häst Frenchman på en gård vid Björnstorp i Skåne. Hos oss bor även en 19-årig varmblodstravare, ett sto jag kallar Bibbi och som agerar hagsmycke och sällskap åt Frenchie. Mitt stora intresse är dressyr och jag köpte Frenchie, 13 år i februari 2022 som min nya tävlingshäst i denna gren. På bloggen berättar jag framför allt om mitt liv med djuren. Dessutom tar jag dagligen upp olika diskussionsämnen, både kring hästar och annat och vill gärna veta vad just DU tycker.
Posted
Om de 3 främst placerade i en LA:3 har ridit på 75 %- är det ett tecken på att de egentligen är ”överkvalificerade” eller på att domaren ”ligger högt i skalan”?
Bloggen drivs sedan flera år tillbaka och med dagliga uppdateringar där du får läsa om min vardag med djuren men också om sådant som jag tycker är bra, dåligt, galet eller som jag förundras över i både häst och hundvärlden (och ibland också i den “vanliga människovärlden”).
Du kommer förhoppningsvis att bli både road och oroad, provocerad och lära dig en massa nytt; både av mig och mina kloka läsare och du är mer än välkommen att själv lämna dina avtryck på bloggen.
Det gäller väl alla klasser oavsett svårighetsgrad att antingen har ekipaget gjort en kanonritt denna dag, eller så ska man kanske börja tävla nästa svårighetsgrad.. Man måste ju ha en utmaning tycker jag.. Annars är det ju bara för man vill ha rosett o de blir bara dammsamlare.. Domarna kan visst ligga högt men då gäller det ju samtliga ekipage i den klassen..
Nä, det är ett tecken på att tävlingarna ligger i Skåne:/
Jag vet inte om det är typiskt Skåne om det är typiskt att ligga i lägre klasser och få skyhöga procent, men jag tycker det är mer regel än undantag. Många tävlingar jag är på ligger de som är i täten på LA på dessa procent, men de bara måste suga åt sig rosetterna i LB också.
det är inte bara i skåne! här norr om dalälven har vi ekipage som rider LC på 78% 😉
Om man ligger på 70’/ är det dags att gå upp klasserna.
Det är väl ändå att utveckla sig som ekipage som är det viktigaste, inte antal rosetter.
Jag har oxå lagt märke till detta fenomen och det irriterar mig.
Ligger man stadigt på över 70% anser jag nog att man bör gå upp en klass. I msvc är det ju ofta duktiga ryttare som kvalar sina yngre förmågor som vinner. Alla har väl olika skäl till att inte gå upp en klass men det är inte så kul med de där som ”alltid” vinner.
Eftersom jag var tvåa i nämnda klass måste jag svara. Min häst är bara riden i drygt ett år o gör sin första säsong. Men det är en fantastisk häst som har utvecklats enormt på kort tid. Men han är mkt orutinerad o allt kan hända men i nämnda klass var han helt fantastisk o väl värd sina poäng. Detsamma gäller de övriga två då båda är mkt fina hästar o har duktiga ryttare. Båda har gått väldigt bra senaste tiden. Dessa tre hästar var för dagen i en klass för sig.
Tack för svaret Hélen! Jag känner varken till din eller de andra hästarna och såg inte era ritter men reagerade när 3 hästar i samma klass uppnår 75 % eller mer.
Eftersom jag själv nyligen blev placerad ”med nöd och näppe” trots att jag red på dryga 72 % så har jag börjat fundera på utvecklingen inom dressyren, till och med i de lägsta klasserna.
”Förr” var det ganska ovanligt med ekipage som red på 72 % eller mer och eftersom de är så mycket vanligare nu undrar jag om det är domarna som blivit mer generösa eller om det är ekipagen som är ”överkvalificerade”.
I det sistnämnda fallet ser jag en RISK med att dressyren på sikt utarmas- att ”nytt blod” inte kommer in i tillräckligt stor omfattning då ”gemenene dressyrryttare” som VILL börja tävla anser att ”det inte är lönt” eller att de inte har råd att köpa en häst för hundratusentals kronor för att ens kunna hävda sig i de lättaste klasserna. Kanske är min farhåga överdriven?
Jag tycker det är en riktigt tråkig utveckling, lägger man sen till de höjda licenspengarna, ja då är det inte så konstigt att man lägger ner tävlandet. Så jag tror inte att din farhåga är överdriven alls faktiskt. Tycker att det börjar bli mer regel än undantag att det är en 3-4 st i varje LB som ligger på 70-80 %, tycker det är lite tråkigt faktiskt.
Men när man i internationell GP vinner på 75, ska man gå upp en klass då också? 😉
Jag tror domarna börjar använda skalan mer och i lägre klasser förhoppningvis sätta nivån för DEN klassen. Jag har tidigare gnällt om att man i LB kräver t ex travökningar som i Georges för att ge en 8:a eller 9:a. Kanske har detta börjat ändras och då får ekipagen högre poäng också.
Jag tycker vi ska ha som mål att HELA klassen ligger över 60 % och att alla placerade har över 70 %. Oavsett nivå. Vi vill ju att ridsportens ska utvecklas. Och vi vill inte ha sura alltid-5,5–6,5-domare.
Frågan är om de höga procentsatserna inte också beror på att KVALITÉN på de hästar som tävlar idag är bättre än de som tävalde för säg 10 år sedan?
Hur tänker du nu? GP är de bästa av de bästa, dit kommer man när man inte kan nå högre klasser. Det enda som finns kvar att höja är just procenten eller om man rider nationell eller internationell nivå, typ. På lägre nivå anser jag att man går vidare när man börjar ligga stadigt över 65% om hästen inte är begränsad så den inte klarar att gå upp en klass. en 6a är godkänt idag, så då måste man sträva efter att ALLA är såpass bra på att rida att alla rider på 60%, men hur ska det kännas för någon som mig som har en begränsad och orutinerad häst som kämpar med att hålla sig runt 55? Har inte jag rätt att komma ut och tävla då för det är roligt? Jag tycker det du förespråkar ser ut som ett ännu mer begränsat system, för om domarna inte får använda ALLA siffror blir det inte bra. Ska dom då låta bli att ge 10 om dom känner att det här är perfekt? Och ska man ge en 6a för något som är en 2a bara för att? Nej, jag är glad att jag får kritik när jag behöver det. Det gör mig motiverad att kämpa. Domarna ska döma enligt utbildningen dom får, sen får ryttarna finna sig i det. (Jag har glatt ridit på 42% så jag finner mig i det mesta)Jag ser att det är överkvalificerade hästar som ligger kvar på denna nivå, självklart ska man få poängen man förtjänar, men det enda jag tycker krävs här är självinsikt. Att få 75% en gång är inte samma som att få 75% gång på gång på gång och alltid vinna. Jag blir faktiskt upprörd, för domare gör ett jäkligt svårt jobb. Min mamma är domare och har dömt i en massa år, det finns en anledning till att man får den poäng man får. Och alla kan inte ha samma nivå. Mina 60% med ”min” häst är vad 70% är för någon annan, då han inte har samma förutsättningar. Jag vill inte ha några ”tröstpoäng”, då kommer jag hellre sist och blir ärligt bedömd och motiverad att träna hårdare. Vi vill ju ha en ärlig sport eller hur? Inte något begränsat system om där alla ska ligga! Usch.
Ursäkta Johanna, jag förstår inte riktigt vad din kontenta är. Det första – om GP – var mest en lite tvist. Och sen; självklart får du tävla hur många gånger du vill på 45, 55, 65 eller 75 %. Att domarna ska döma enligt utbildningen de får är självklart. Och jag håller fullständigt med dig om att de gör ett jättebra jobb. Jag tillhör dem som faktiskt ALDRIG klagar på domarna oavsett mina poäng, de brukar i stort ha rätt. Och skulle de ha lite fel någon gång är det för att det de gör är så förbaskat svårt.
Men jag vidhåller att det är eftersträvansvärt med så höga poäng som möjligt – det är hela syftet med dressyr och tävling i detta. Har du en orutinerad häst kommer den på sikt bli mer rutinerad. Är den mycket begränsad får du bli en så pass bra ryttare att du ännu mer kan hjälpa din häst.
Det är tråkigt om 3–4 SAMMA ekipage under en HEL säsong i otaliga jättelåga klasser ligger på närmare 80 % ja. Men annars är väl höga poäng aldrig tråkigt? Höga poäng visar kvalité och det är väl att visa upp en kvalitetsmässigt god ritt med en häst som verkligen gör sina saker bra, som är hela målet med dressyrtävlande?
Håller helt med.
Jag håller med Ann. Betyg 7 är ju ändå bara GANSKA BRA!!! Alltså inte ens BRA. Alla placerade borde väl ligga på över 70 % egentligen??? Dvs nog borde man vara mer än GANSKA BRA för att få en placering??? Jag tycker snarare att alltför många tävlande inte har gjort sin hemläxa ordentligt innan de går ut och tävlar :-0 .
Fast den där ”muntliga graderingen” är ju hur löjlig som helst för så klart är en rörelse utförd i vart fall BRA om den betygssätts med en 7:a- i VERKLIGHETEN i alla fall.
Sedan håller jag med om att det är lika vanligt (om inte vanligare) att se ”underkända” ekipage som ”överkvalificerade” dito på tävling fast frågan är hur dessa ”dåliga” hästar går hemma? Där kanske de inte slår sig fria ständigt, glor på allt, fattar fel galopp, galopperar i travökningarna osv?
Tror även att en bidragande orsak är halvpoängen, det tycker jag har höjt procenten en del.
Så här har jag för mig att det (iaf förr;-) rekommenderas: hemma bör man hålla en ”klass” högre än det man tävlar, när man når upp till 70% är man redo att byta till nästa klass.
Om man tävlar en viss klass alltid (och inte flyttar upp ett snäpp) bara för att samla placeringar så känns det ju rätt…ja, barnsligt faktiskt, tycker jag. Sen håller jag helt med dig Birgitta att det ju kan finnas en massa anledningar till varför man ställer upp med en ”dålig” häst, likväl som varför man tävlar med en som är ”för bra”. Sen tycker även jag att det idag krävs betydligt mer även i de lättaste klasserna, både vad det gäller form, samling/ökning. Lite trist är det för ngnstans måste man ju börja och idag finns det många som helt enkelt inte vågar sig ut. Med det menar jag INTE att jag tycker det är negativt att kvaliteten blir bättre, utan bara att det är synd att det idag blir mer och mer att man måste ha en superhäst och vara jätteduktig för att ens delta på en LC.
Jag håller med Lena B 😉 Tycker man kunde ha debutanttävlingar för äldre damer (50+) så att man vågade sig ut. Gärna utan publik också 😉
Jag tror det är en kombination av flera faktorer, bättre hästar och bättre utbildade ryttare är en men jag tror faktiskt att domarna dömer lite högre också 😉
Iofs inte så konstigt, många av de domare som utbildats nu har ju utbildats i att betyg 6 är godkänt medan de äldre domarna minns den gamla skalan där 5 var godkänt (nu minns jag inte vad 8 stod för men typ med beröm godkänt tror jag?)
Höjer man alla godkända poäng från 5 till 6 så blir nog bedömningen cirka 5% högre än för 10-15 år sedan?
Men nog utvecklas verkligen både hästar och ryttare, man ser väldigt mkt bra ridning även på lokal nivå numera!
Skrev fel som ni kanske förstod, skulle stå att betyg 6 tidigare var ”med beröm godkänt” eller något i den stilen.
Jag TROR alltså att många av dagens betyg 6 tidigare kunde ha blivit betyg 5 och jag tror också att Totilas mfl som kunnat inkassera betyg 10 gör att poänggränsen som tidigare var mer av 1-9 nu blivit 1-10…
Min känsla är med andra ord att domarna och bedömningen blivit bättre och gjort att resultaten blivit högre förutom då att såväl hästmaterial som ryttare och träningsmetoder blivit bättre.